• 770.354
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebelikte Yumurta Yemenin Anneye ve Bebeğe Faydaları

Gebelikte Yumurta Yemenin Anneye ve Bebeğe Faydaları

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Hangimiz yumurta sevmeyiz ki? Ufakta olsa yaptığımız yiyeceklerin içerisine ekleriz. Yemeklere lezzet katar, renk katar. Protein kaynağı olan yumurta ne kadar tüketilmelidir? Gebelikte yumurta yenir mi? Hamilelikte yumurta yemenin faydaları nelerdir? Yumurtanın besin değerleri nelerdir? Yumurtanın faydaları ve tarifleri bu yazımızda.. Keyifli okumalar..

Yumurta Nedir?

Yumurta Nedir?

Dolaptan eksik etmediğimiz yumurta, kahvaltıların vazgeçilmezidir. Kahvaltı sofralarında birçok çeşidi ile tercih edilebilir, haşlaması, omleti, tavada yapılması, sucuklusu, peynirlisi, domatesli, biberli seçeneği ile saymakla bitmez. Canınız nasıl yemek istiyorsa öyle yiyebilirsiniz. Sağlık deposu olan yumurta, hem anne için hemde bebeğinin sağlığı için gerekli vitamin ve mineralleri içerisinde barındırır.

Yumurta bir evin olmazsa olmazlarından, B12 den faydalanarak büyüme, gelişme açısına etkilidir, içerisinde vitamin mineraller içeriği yüksek, fosfor zengini olması ile kemik ve diş gelişimine katkı sağlar, demir içerisi ile kan yapımında katkı sağlar, selenyum içeriğinin yüksek olmasıyla bağışıklık sistemine etkisi vardır.

Yumurta alırken yumurtanın gezen tavuk olmasına özen göstermeli, organik yumurta tercih etmelisiniz. Yumurta denince aklımıza kahvaltı gelir, sofralarımızın vazgeçilmez besinlerden biridir. Yumurtalarını saklanmadan önce yıkanması önerilmez, tüketmeden önce yıkanması önerilir. Yumurtayı tüketirken azıcık bir yağ ile tavada kırılmasının zararı yoktur ama önerilen tarifi haşlayarak tüketilmesidir.

Hamilelikte Yumurta Yemenin Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Yumurta Yemenin Faydaları Nelerdir?

Yumurta besleyici değerlere sahiptir, tokluk hissi verir böylece fazla yemekten uzak durmuş olursunuz. İçerisindeki omega-3 ve yağ asitleri sayesinde kalp sağlığı için iyi bir besindir. Omega-3 içeriği ile kolesterol seviyesini dengede tutar, kandaki trigliserid azaltmaya yardımcıdır. Yumurta yemek göz sağlığına iyi gelir çünkü içerisinde göz sağlığı için önemli olan karotenoid lutein ve zeaksantin bulunur. Bunların sayesinde zararlı olan mavi spektrumları süzer. Süzülen bu mavi ışıklar ile sarı nokta ve bunun yanında glokom hastalığına yakalanma riskini azaltıyor.

Gebelik döneminde, anne adayı kendi sağlığı ve bebeğinin sağlığı için beslenme programlarında yumurta mutlaka bulunmalıdır. Çünkü yumurta sizin için en önemli besinlerden biridir. Peki ama yumurtayı hiç sevmiyorsunuz. Gebelikte yumurta yemezseniz ne olur? Eğer yumurtayı sevmiyorsanız, doktorunuza danışmalısınız, yumurtanın besin değerlerine sahip diğer besinler yiyebilirsiniz.

Gebelik döneminde sağlıklı beslenmek çok önemlidir, anne ne kadar sağlıklı beslenmeye dikkat eder ise karnındaki bebek o derece sağlıklı ve gelişmiş olacaktır. Hamilelikte ve doğum sonrası emzirme döneminde kolin maddesi içeren besinler tüketmek önemlidir, çünkü hamilelik bedendeki besin maddelerinin hızlı bir şekilde tüketildiği bir süreçtir? O zaman yumurta tüketmeye özen göstermeli ve faydalarından yararlanmalısınız. Gebelikte yumurta yemenin faydalarını aşağıdaki maddelerden inceleyebilirsiniz.

  • Yumurta yemek, beyin sağlığı için önemlidir.
  • Yumurtanın içerisinde oldukça fazla bulunan kolin sayesinde anne karnındaki bebeklerde beyin gelişimini desteklemektedir.
  • İleri ki yaşlarda olabilecek hafıza kaybı riskini önlemektedir.
  • Suda çözülebilen B gurubu vitamini olan kolin, gebelikte anne için önemlidir, 1 yumurta yiyen gebe gerekli olan kolin ihtiyacının %27’sini karşılamış olacaktır.
  • Yumurta yiyen hamile, kilosunu kontrol altında tutmuş olur, yumurta yemek uzun süre tokluk hissi kazandıracaktır.
  • Gebelikte yumurta yemek, bu süreçte kilo almadan sağlıklı bir şekilde beslenmenizi sağlar.
  • İçerisinde ki kolin sayesinde anne karnındaki bebeğin beyin gelişimi açısından direk ilgilidir.
  • yumurta, annenin strese bağlı rahatsızlıkları ve kronik hastalıkları engeller.
  • Yumurtanın içerisinde folat, demir bulunur.
  • Hamilelikte yumurta tüketmek, bebeğinizin beyin ve fiziki gelişimini destekler.
  • Gebelik sürecindeki önemli olan vitamin ve mineraller yumurtanın içerisinde vardır.
  • Folik asit sayesinde doğum esnasında oluşabilecek doğum kusurlarının riskini önler.
  • Hamilelikte yumurta yemek, nöral tüp defektini önler.
  • Yumurta içindeki vitamin ve mineraller sayesinde beyin gelişimini destekler.

Yumurta Nasıl Haşlanır?

Yumurta Nasıl Haşlanır?

Yumurta haşlamak kısa sürede karnınızı doyuracak ve sizi uzun süre tok tutacak bir tariftir. Aslında en kolay tarifler biri ihtiyacınız olan yumurta ve su pek bir tarifi yok ama her yemekte olduğu gibi yumurta haşlamanın da püf noktaları vardır.
Buz dolabından çıkardığınız yumurtayı, soğuk suya koyarsınız ve haşlarsınız. Diğer yöntem ise oda sıcaklığında ki yumurtayı kaynamış suya koyup haşlarsınız. İki yöntem ile aynı sonucu alırsınız ama bizim tercihimiz ikinci tariftir.
Yumurtayı nasıl yemek istediğinize bağlı olarak yumurtayı haşlama sürenizi belirlemelisiniz. Ne kadar katı ve yoğum bir yumurta yemek isteseniz haşlama sürenizi o kadar uzun tutmalısınız ama dikkat edin ki bir yumurtayı on üç dakikadan fazla kaynatmayın. Çünkü çok fazla haşlandığı zaman yumurta besin değerlerini kaybedecektir.

Rafadan Yumurta

Önceden çıkarttığınız yumurtayı oda sıcaklığına geldikten sonra, kaynayan suya yavaşça yumurtayı bırakın. Eğer rafadan yumurta yemek isterseniz katma süreniz beş (5) dakikayı geçmemelidir. Yumurta kaynadıktan sonra kaşık yardımıyla kaynayan sudan çıkartın ve soğuk su doldurduğunuz kabın içerisine bırakın 1 (bir) dakika beklettikten sonra çıkartın ve kurulayın. Kuruladığınız yumurtanızın kabuklarını biraz soyun, göreceksiniz ki tam istediğiniz gibi beyaz kısmı pişmiş ve sarı kısmı tam bir akışkan şekilde, afiyet olsun.

Kayısı Yumurta

Yumurta haşlamak için ihtiyacınız olan malzemeler her zaman aynıdır tek fark kaynaması gereken dakikadır. Eğer rafadan yumurtadan daha yoğun bir kıvam isteseniz yumurtanızı biraz daha kaynatmanız gerekmektedir. Kaynayan suyun içine yumurtayı yavaşça bırakın kaynaması için bekleyin. Kayısı yumurta için 8 (sekiz) dakika. Beyaz bölümü güzelce pişmiş ve sarı kısmı koyu ile sıvı arası bir kıvama sahip olacaktır.

Katı Yumurta

Aslında bütün yumurtaların haşlama yöntemi aynıdır, sadece istediğiniz kıvam için süre önemlidir. İhtiyacınız olan oda sıcaklığındaki yumurta ve kaynamış su, kanayan suyun içerisinde yavaşça yumurtaları koyun. Katı yumurta içinse 13 (on üç) dakika haşlamalısınız. Yumurtayı 13 dakika sonra kaynayan sudan çıkartıp, soğuk suya tutun hem elini yanmaz hemde yumurtanın pişmesi son bulur. Suda çıkarttığınız yumurtanın üzerini kırın ve içerisinin yoğun yani katı kıvamını göreceksiniz. Afiyet olsun.

Ne Kadar Yumurta Yenmeli?

Herkesin sahip olması gereken kolesterol seviyesi yaşına, cinsiyetine, yaşam şekline, spor hayatına göre değişiklik göstermektedir. Eğer hasta sağlıklı bireyse sigara içmeyen, spor yapan hiçbir risk faktörü olmayan kişi, haftada iki kez yumurta ya da her gün yiyorsanız öyle devam edebilirsiniz. Sınırını koymak doğru olmayacaktır, önemli olan kötü ve iyi kolesterolün kanda ki seviyesi önemlidir.

Yumurta Zehir Olabilir mi? – Video

Yumurta Besin Değerleri

Hamilelik sürecinde sadece kendiniz için beslenmiyorsunuz, sadece kendi sağlığınıza dikkat etmiyorsunuz. Artık bir can için yiyor, içiyor, dikkat ediyorsunuz. Gebelikte bağışıklı sistemi değişir, artık bebeğiniz için çalışmaya başlar. Bu yüzden besin değerlerine dikkat ederek beslenmelisiniz. Yumurta, vitamin ve mineraller açısından güçlü bir besindir, gebelik sürecinde ikinizin sağlığı içinde gerekli içinde A vitamini, D vitamini, proteinler bulunmaktadır.

Yumurta Besin Değerleri

Bir yumurtanın içerisinde 75 kalori, 7 gram protein, 5 gram yağ ve 1.6 gram doymuş yağ bunların yanında omega-3, yağ asitleri, demir, fosfor, selenyum, kalsiyum, çinko gibi vitamin ve minerallerde bulunmaktadır. Yumurtanın içerisinde ki tüm vitamin ve mineraller anne ve bebeğinin sağlığı açısından tüketilmesi gerekenlerdir. Gebenin beslenme listesinde yumurta bulundurmalı ve tüketmelidir.

  • Porsiyon Miktarı: 100 g
  • Kalori (kcal) 155
  • Toplam yağ 11 g
  • Kolesterol 373 mg
  • Sodyum 124 mg
  • Potasyum 126 mg
  • Karbonhidrat 1,1 g
  • Diyet Lifi 0 g
  • Şeker 1,1 g
  • Protein 13 g
  • A Vitamini 520 IU
  • B12 vitamini 1,1 µg
  • C Vitamini 0 mg
  • D Vitamini 87 IU 
  • Kalsiyum 50 mg
  • Demir 1,2 mg
  •  Magnezyum 10 mg

Gebelikte Yumurta Yemek Zararlı mı?

Gebelikte Yumurta Yemek Zararlı mı?

Aslında yumurtanın çok fazla zararı yada yan etkisi bulunmamaktadır. Sizde biliyorsunuz ki her gıdanın fazlası ve abartıya kaçarak tüketilmesi size zarar verecektir. Yediğiniz besinlerin sınırını bilmeniz onun faydalarından yararlanmanızı sağlayacaktır. Ama fazla tüketirseniz gıdaların yararından çok zararını görmeniz mümkün olacaktır. Hamilelikte yumurta yemenin zararları nelerdir?

  • Yumurtanın çiğ halinde salmonella bakterisi riski yüksektir. Hamile kadınlar için baya tehlikeli durumdur.
  • Salmonella bakterisi besinlerde olur, bebek için etkisi olmaz ama annede ishal, kusma, ateş ve vücut direnci düşüklüğü görülür. (Salmonella bakterisi, kişide vücut direncini düşürür, ateş yapar, ishal olursunuz, kusma isteğiniz olur.)
  • Eğer yüksek ve kötü kolesterole sahipseniz hamilelik sürecinde yumurta tüketmeye dikkat etmelisiniz. Doktorunuza danışmadan yumurta yememeye özen gösterin.

Yumurtanın Faydaları – Video

Bebeklere Yumurta Ne Zaman Verilmeli? – Video

Yumurta Sarısının Faydaları Nelerdir? – Video

Bozuk Yumurta Nasıl Anlaşılır? – Video

Sizce yumurtanın faydaları nelerdir? Neden yumurta yemeliyiz? Siz ne kadar yumurta tüketiyorsunuz. Gebelik sürecinde yumurta yediniz mi? Bizlerle sorularınızı ve düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg