• 94.457
Anasayfa
Anne / Çocuk Çatı Muayenesi Nedir? Hamilelerde Çatı Muayenesi Neden Yapılır?

Çatı Muayenesi Nedir? Hamilelerde Çatı Muayenesi Neden Yapılır?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Hamilelerde Çatı Muayenesi Nedir? Neden ve Nasıl Yapılır?

Çatı muayenesi nedir? İkinci gebelikte çatı muayenesi yapılır mı? Çatı muayenesi acıtıyor mu? Çatı muayenesi olanlar ne diyor? Çatı muayenesi erken doğumu tetikler mi? Çatı muayenesi sonrası ağrı oluyor mu? Sen de çatı muayenesi hakkında tüm bilgileri doktorumuzdan öğrenmek için hemen okumaya başla.

Çatı Muayenesi Nedir?

Çatı Muayenesi Nedir?

Çatı Muayenesi Nedir?

Hamileliğin kendine has bazı sağlık kontrolleri ve testleri olduğunu biliyoruz. Bunlardan biri olan çatı muayenesinin ise kemikleri değerlendirmek için yapıldığını söyleyebiliriz.

Gebeliğin 34 ve 38. haftaları arasındaki süreçte, annenin pelvis kemiklerinin değerlendirilmesi amacıyla bu muayene yapılmaktadır. Bu testin sonucun annenin ‘’çatı kemikleri’’ arasındaki mesafeye bakılır ve normal doğumun mümkün olup olmadığına bu doğrultuda karar verilir. Kemikler arasındaki uzaklığın yeterli olmaması durumunda annenin sezaryen doğum yapması gerekecektir.

Vajinal yoldan doğum yapmak, sanıldığı gibi her zaman en doğru seçenek olmayabilir. Bazı riskleri önlemek adına doğumun sezaryen olmasının daha uygun olduğu durumlar olabilir. Bu sebeple gebelikte çatı muayenesi olanlar hangi doğum şeklinin anne ve bebek için daha doğru olacağının tespit edilmesini sağlamış olurlar.

Bebeğin başının boyutu ile annenin doğum kanalı arasında uyum olmaması, doğumu riskli ve zorlu bir sürece sokacaktır. Bu sebeple sık aldığımız gebelikte çatı muayenesi ne zaman yapılır gibi sorular konusunda senin de bilinçli olman gerekmektedir.

Özetle bu muayene ile cevap aranan önemli sorular şu şekildedir;

  • Anne normal doğum için uygun mudur?
  • Vajinal doğum olursa kesi gerekecek mi?
  • Bebek doğum kanalının içine girmiş midir?
  • Bebek baştan mı yoksa makattan mı geliyor?
  • Bebeğin başının ölçüleri ve seviyesi nedir?
  • Rahim ağzında açılma var mıdır?
  • Rahim ağzı incelmiş midir?
  • Doğum zamanı yaklaştı mı?
  • Rahimde enfeksiyon var mı?
  • Doğum esnasında vakum ya da epizyotomi kesisi gerekli olacak mı?

Gebelerde Çatı Muayenesi Kaçıncı Haftada Yapılır?

Gebelerde Çatı Muayenesi

Gebelerde Çatı Muayenesi

Muayenenin amacı doğumun gerçekleşme yöntemini belirlemektir. Bu amaçla ilk aylarda kemiklerin durumunu hemen kontrol etmek pek mantıklı değildir. Ancak doğumun yaklaştığı haftaları beklemek de kararı vermek açısından geç olabilir. Gebelikte çatı muayenesi olman için doktorun 34. ve 38. haftalar arasındaki süreçte sana randevu verecektir. Bu haftalar, testin normal olarak gerçekleştirilmesi gereken haftalardır.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır?

Jinekolojik muayene kapsamında yapılan bu fizyolojik test, yine diğer, jinekolojik muayenelerin gerçekleştirildiği yatay pozisyonda yapılır. Doktorun eline steril bir eldiven takar ve işaret ile orta parmağı olmak üzere iki parmağını çatı kemiklerini değerlendirmek için içeri yerleştirir. Ayrıca kemiklerin mesafesini, pozisyonunu tam olarak tespit edebilmek amacıyla ultrasonografiye de başvurulur. Çünkü ultrason görüntüleri ile bebeğin baş boyutu ölçülür ve annenin kemiklerinin uygunluğu kadar bebeğin ölçüleri de önem arz eder.

Anneler için doğal olarak gebelikte çatı muayenesi kanama yapar mı gibi sorular endişe nedeni olmaktadır. Ancak rahim ağzı kapalı olduğundan herhangi bir cihaz ya da doktorun parmağı bebeğe hiçbir şekilde temas etmez. Yani bebeğe zarar gelmesi gibi endişeler yersizdir. Ancak testin doğru şekilde ve tarihlerde yapılması durumunda dahi doğumu tetiklemesi ve doğum sürecini hızlandırması mümkün olabilir.

Sezaryen Yapacaklara Çatı Muayenesi Yapılır mı?

Anneye doğumun kesin olarak sezaryenle gerçekleştirileceği belirtilmişse o zaman çatı muayenesine gerek duyulmayabilir. Ayrıca ikiz ve üçüz gebeliklerinde bebeğin kardeşi geçiş yolunu kapatmış ise ya da anne daha önceki doğumunu sezaryenle olduysa bu teste gerek duyulmaz. Çünkü bahsetmiş olduğumuz durumlarda normal doğumun kesinlikle gerçekleştirilmeyeceği bellidir ve değerlendirmeye gerek yoktur.

Çatı muayenesi yaptıranlar, yalnızca kemiklerin durumunu değil, rahme dair başka bilgileri de edinirler. Bu amaçlarla yapılacak farklı testler hakkında ise doktor gereken bilgilendirmeyi sağlar.

Çatı Darlığı Olan Hamilelerin Sezaryen Olması Zorunlu mudur?

Çatı Muayenesi Sonrası

Çatı Muayenesi Sonrası

Çatı kemiklerinin ne kadar yakın olduğu yani darlığın derecesi, normal doğum mu yoksa sezaryen mi yapılması gerektiğini belirleyen kilit bir bilgidir.  Darlığın seviyesi hakkında bilgi edinmeden karar verilemez.

Hamilelikte çatı darlığı olan anneler için;

  • Epizyotomi (vajinal kesi )
  • Vakumlama
  • Sezaryen doğum

gibi farklı alternatiflerden biri uygun görülecektir. Yani çatı darlığında zorunlu olarak sezaryen yapılacak diye de bir kural yoktur ve normal doğum esnasında uygulanabilecek farklı yöntemler de vardır.

Çatı Muayenesi Sonrasında Ağrı ve Kanama Olur mu?

Şüphesiz muayene zamanının yaklaşmasıyla birlikte anneler için gebelikte çatı muayenesi acıtır mı gibi sorular endişe kaynağı oluşturur. Ancak hamileliğin sonlarına yaklaşılmış olmasıyla birlikte annenin artık yumuşak dokuları gevşemiş ve genişlemeye hazırlanmış olduğundan herhangi bir acı ya da kanama olmaz. Yani muayene oldukça kolay ve acısız geçmektedir. Yalnızca bazı annelerde az miktarda pembe ya da kırmızı renkte lekelenmeler olabilmektedir.

Gebelikte Çatı Muayenesi – Video

Sen de gebelerde çatı muayenesi hakkındaki sorularını yorumlar kısmına eklemeyi ve varsa konuyla ilgili tecrübelerini bizlerle paylaşmayı unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg