• 95.320
Anasayfa
Anne / Çocuk Uzmanlar Yanıtlıyor: Gece Uyanan Bebekler İçin Ne Yapılmalı?

Uzmanlar Yanıtlıyor: Gece Uyanan Bebekler İçin Ne Yapılmalı?

       0   ERKAN ARSLAN      ERKAN ARSLAN
Uzmanlar Yanıtlıyor: Gece Uyanan Bebekler İçin Ne Yapılmalı?

Bebeğim gece çok uyanıyor ne yapmalıyım? Bebek gece saat başı uyanıyorsa ne yapılmalı? Gece uyanıp tekrar uyumayan bebekler için uzman önerileri nelerdir? 6 aylık bebek gece ağlayarak uyanıyor ise ne yapılmalı? Sizin için gece uyanan bebekler ile ilgili annelerin uzmanlara sorduklarını yanıtlarıyla birlikte derledik.

Gece Uyanan Bebekler İçin Neler Yapılmalı?

Gece Uyanan Bebekler İçin Neler Yapılmalı?

Gece Uyanan Bebekler İçin Neler Yapılmalı?

Uyku konusu oldukça önemlidir. Hem psikolojik ve hem de fizyolojik ihtiyaç olarak belirlenmiştir. Doğru ve düzenli uyku beslenmeden sonra gelen en önemli gereksinimdir. Geceleri uyanmak ise sık sık karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Özellikle 2 ile 14 aylık dönemlerde anneler bu problemler ile çok sık rastlaşır.  Bazen ağlayarak bazen de çığlık atarak oluşan bu durum çeşitli sorunlardan kaynaklanabiliyor.

Bebeklerinizin gündüz ne kadar uyuduğu hesaplayın. Bu uykusunun süresini sınırlı tutun. Uyku ihtiyacının büyük kısmını geceleri karşılamasını sağlayın. Anne sütüne devam ediliyorsa gazlı yiyecekler ve kafeinli içeceklerden uzak durmanız gerekiyor. Diş çıkarma dönemlerinde ya da gazlı oldukları durumlarda da bu problemle karşılaşabilirsiniz. Bu gibi durumlarda oldukça normaldir. Sabırlı olmanız gerekiyor. İyi geceler çayı doktorunuz tarafından tavsiye edilebilir.

Bebeğin Gece Uyanmaması İçin Ne Yapılmalı?

Bebeğin Gece Uyanmaması İçin Ne Yapılmalı?

Bebeğin Gece Uyanmaması İçin Ne Yapılmalı?

SORU 1: Henüz 10 aylık ve bu sorun bizi çok etkiliyor. Düzenli uyumuyor ve her uyandığında emziriyorum. Sabahın ilk ışıkları ile gözlerini kapatıyor. Gündüzleri herhangi bir sorun yok ama geceleri bu problemi çözemiyoruz.

CEVAP: Bazı çocuklar özellikle diş çıkarma gibi dönemlerde huysuz olabiliyor. Bu nedenle bebeklerde düzenli gece uykusu olamayabiliyor. Bazılarında ise bu durum gaz sancısı sonucu oluşabilmektedir. Herhangi bir sıkıntı yok, endişelenmeyin.

SORU 2: 7 aylık bebeğim gece saat başı uyanıyor ve alttan iki dişi çıkmış olsa da bu durum devam ediyor. Kucağıma almam ya da emzirmem ise geri uyumasını sağlıyor. Doktor bir ilaç önerdi fakat yine de işe yaramadı, ne yapmam gerekiyor?

CEVAP: 6 aydan sonra rüyalar ve rem- nonrem döngüsü başlamaktadır. Bu uykunun 1,5- 2 saatlik dönemlerinden yüzeysel olduğunu gösterir. Onu nasıl uyutuyorsanız her uyandığında da aynı şekilde davranmaya devam edin. Emzirdiyseniz emzirin, salladıysanız sallayın ya da kucağınızda uyuttuysanız yeniden kucağınızda uyutun. Uyumadan 1 saat öncesinde banyo yaptırmanız, bulunduğu ortamdaki ışıkları azaltmanız ya da aktif oyunlardan uzak tutmanız yararlı olacaktır. İlaçlar ise önerilerimiz dışında oluyor. Bünyeleri henüz çok zayıf olduğundan bu gibi müdahalelerden kaçının.

SORU 3: Oğlum henüz 8 aylık ve 2 aylık döneminden beridir bu sorunla karşılaşıyoruz. Emzirerek uyutuyorum ve gün içerisinde 1 defa olacak şekilde 1 saatliğine uyuyor. Yaklaşık olarak 2 aydır öksürüğü var ve kilosu normal. Balgam söktürücü kullanmamıza rağmen değişim olmadı ve bu problem de devam ediyor.

CEVAP: Huzursuz olma, acı çeker gibi kıvranma gibi durumlara gaz da eşlik ediyorsa mutlaka bir uzmana göstermeniz gerekiyor. Koşullu öğrenme gibi bir durum söz konusu olabilir. Geceleri en az 3- 4 saatlik kesintisiz uykulara ihtiyaçları vardır. Bu şekilde bebeğin büyüme ve gelişmesi daha sağlıklı devam eder. Sadece su vererek ve onu severek uyutmaya çalışın. Reflü ihtimalini de düşünün. Öksürük nedeni ile doğru muayene yapılmalı ve gerekirse reflü de göz önünde bulundurulmalıdır.

SORU 4: 7 aylık dönemi atlattık. Artık bu problemi çok sık yaşıyoruz. Bazen çığlık atarak bazen de bebeğim gece ağlayarak uyanıyor. Kucağıma almam yeniden uyuması için yeterli oluyor. Görünürde ise herhangi bir sıkıntısı yok. Psikolojik olma ihtimali nedir? Hep benimle mi olmak istiyor?

CEVAP: Sizi istemesinden daha doğal bir durum olamaz. Özellikle de emzirmeniz kendisini iyi hissetmesini sağlayacaktır. Ağlaması ise aslında size gel çağrısıdır. Yeniden gözleri kapanana kadar yanında olmaya çalışın.

SORU 5: Oğlum 18 aylık ve geceleri saat 4 olduğu zaman alarm gibi uyanıyor. Bazı zamanlarda emziği ya da su içmesi yeniden uyumasını sağlıyor. Yine de 1 ila 2 saat yatağında emziğiyle oynayabiliyor. Bu huzursuzluk neye bağlı olabilir?

CEVAP: Herhangi bir hastalık ihtimali olduğunu düşünmüyorum. Eğer gündüz çok uyutuyorsanız bu süreleri azaltmaya özen gösterin. Uyuma zamanını da gündüz vaktinden biraz daha uzaklaştırın. Uyku sırasında bir süreliğine de olsa onla beraber uzanmaya çalışın. Bu onu daha iyi hissetmesini sağlayacaktır.

Bebeklerde Gece Sık Uyunma Sorunu Neden Olur, Nasıl Çözülür? – Video

Siz ne gibi sorunlar ile karşılaşıyorsunuz? Sizin için hazırladığımız gece sık sık uyanan bebekler ile ilgili yazımız hakkında tüm soru, görüş ve önerilerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg