• 100.613
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebelikte Gaz Sancısı Olur mu, Ne Zaman Başlar, Nasıl Azaltabiliriz?

Gebelikte Gaz Sancısı Olur mu, Ne Zaman Başlar, Nasıl Azaltabiliriz?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Gebelikte Gaz Sancısı Olur mu, Ne Zaman Başlar, Nasıl Azaltabiliriz?

Hamilelikte ortaya çıkan gaz sancısı nedir? Hamilelikte ortaya çıkan gaz sancısının sebebi nedir? Hamilelikte görülen gaz sancısı bebeğe zarar verir mi? Gebelikte ortaya çıkan gaz sancısı ne zaman başlar? Gaz sancısını azaltmanın yolları nelerdir? Hamilelikle birlikte ortaya çıkan gaz sancıları bir çok anne adayının kabusu haline gelir. Bu sancıların sebebi ve azaltma yollarını öğrenmek için yazımı okumanız yeterli olacaktır.

Gebelikte Ortaya Çıkan Gaz Sancısı Neden Olur?

Gebelikte Ortaya Çıkan Gaz Sancısı Neden Olur?

Gebelikte Ortaya Çıkan Gaz Sancısı Neden Olur?

Hamilelik kadınların yaşayacağı en özel en güzel durum olsa da bazen istenmeyen durumları da beraberinde getirir. Bunlardan biri de gaz sancısıdır.Gebelikte yaşanan gaz sancısı bazı problemleri de beraberinde getirir. Anne için gaz sancılı olan günler uykusuz ve huzursuz geçer. Bir çok anne bu durumda ne yapacağını merak eder.

Gebelikte yaşanan gaz sancısının en  büyük sebebi hormonların değişmesi ve yükselmesi ile sindirim sisteminin etkilenmesi sindirim sistemindeki düz kasların gevşemesidir. Artan progesteron sindirim sistemini yavaşlatır. Bu da yemeklerin midede daha uzun süre kalmasına sebep olur. Sonuç olarak vücutta fazla gaz birikimi olur. Hamileliğin ilerlemesi ile rahimde büyümeye devam eder ve kendine daha fazla yer açabilmek için bağırsakları iter.

Büyüyen rahim aynı zamanda mideye de baskı yapar. Bu da anne adayının şişkinlik hissetmesine sebep olur. Bu hormonal değişim hamileliğin olağan sürecidir. Ama bebek büyürken bazı durumlar organlar tarafından gözden kaçırılır. Bu hormonlar vücudumuzdaki kasları gevşetir ve gaz tutma zorlaşır. Bunların yanı sıra anne adayı beslenmesine de dikkat etmelidir. Bazı yiyecekler şişkinliğe ve hazımsızlığa sebep olabilir. Çok fazla yemek yemek , hızlı yemek, asitli yiyecek ve içeceklerden tüketmek gaz sancılarının oluşmasına sebep olur.

 Hamilelikte Gaz Sancısı Bebeğe Zarar Verir mi?

Yanlış beslenme, haraketsizlik gibi sebeplerle ortaya çıkan gaz sancısının bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Bebek anne karnındayken bağırsakları gelişimini tamamlamamıştır. Bebekler doğduktan sonra da bağırsakları gelişmeye devam eder.

Gebelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Gebelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Gebelikte Gaz Sancısı Ne Zaman Başlar?

Çoğu insanda olduğu gibi gaz sancısı hamilelerin de yaşadığı bir durumdur. Genellikle  gebeliğin ilk aylarında yaşanır. Gaz sancısına sebep olan nedeni bilirseniz gaz sancısını çok sık yaşamamış olur gaz sancısı olmaması için dikkat etmiş olursunuz.

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Gebelikte yaşanan gaz sancısını tamamen ortadan kaldırmak mümkün olmasa da şiddetini azaltmak mümkün. Bazı dikkat etmeniz gereken durumlar vardır.

  • Özellikle hamilelik döneminde gaz yapan yiyeceklerden uzak durmak gerekir. Bunlara örnek vermek gerekirsr, brokoli, brüksel lahana, soğan, karnabahar gibi yiyecekler, karbonhidratlı içecekler, asitli içecekler, süt ve süt ürünleri gibi gıdalar gaz yapabilir.
  • Gaz yapan besinler belli olsa da bazı besinler de size gaz yapabilir. Bu yüzden gaz sancınız olduğunda yediklerinizi not ederek size gaz yapan yiyeceği de tespit etmiş olursunuz.
  • Yağlı yiyeceklerin sindirimi zordur bu yüzden yağlı ve kızartılmış yiyeceklerden uzak durun.
  • Yediklerinizi kolay sindirebilmek için az az ama sık sık yiyin.
  • Gün içerisinde tükettiğiniz sıvı miktarına dikkat edin. Bol bol su içip kabızlık probleminin de önüne geçmiş olursunuz.
  • Gaz sancısı yaşadığınızı anladığınızda uzanaarak ayaklarınızı havaya kaldırın. Böylelikle bebeğinizin karnınıza yaptığı baskıyı ortadan kaldırmış olursunuz.
  • Rahat kıyafetleri tercih etmeniz de önemlidir. Karnınızı sıkan giyeceklerden uzak durun.
Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Gaz Sancısına Ne İyi Gelir?

Hamilelikte Hareketin Önemi

Hamilelikte spor yapmak oldukça önemlidir. Hamilelikte aşırıya kaçmadan hareketli olmak hem bebek hemde anne sağlığı için oldukça önemlidir. Hamilelikte spor yapmak bağırsak sisteminizi düzenlenmesine de yardım eder. Spor yaparak kabızlık ve şişkinlik probleminin de önüne geçilmiş olur.

Sürekli oturmak ve hareketsiz kalmak gazın daha da mide de sıkışmasına sebep olur. En kolay ve güvenli hamilelik sporu yürüyüştür. Günde yapılan yarım saat yürüyüş hem temiz hava almanıza hem de sindirim sisteminizin daha düzenli çalışmasına yarar sağlar.

Bir çok spor salonu artık hamileler için hamilelik yogası ve pilatesi yaptırmaktadır. Bunlarda hamileler için farklı ve yapılması yararlı sporlardandır.

Hamilelikte Gaz Sancısına Çözüm Olarak Papatya Çayı

Papatya çayı gaz söktüren, gaz sancısının şiddetini azaltan oldukça etkili bir bitki çayıdır. Hamilelikte günde 2-3 bardak içilen papatya çayı sindirim sistemini oldukça rahatlatır. 1 bardak sıcak suya 1 tatlı kaşığı kuru papatya ekleyerek 5 dakika demlemeye bırakın. Daha sonra içerisine isteğe bağlı olarak az miktarda bal ekleyerek tüketebilirsiniz.

Gebelikte Gaz Sancısı – Video

Hamilelik döneminde yaşanan gaz sancısı ve sindirim sorunları hakkında görüşleriniz nelerdir? Hamilelik döneminde gaz sancısını hafifletecek yöntem ve tarifleriniz varsa bize yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg