• 114.502
Anasayfa
Anne / Çocuk Yeni Doğan Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer?

Yeni Doğan Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Yeni Doğan Bebeklerde Hıçkırık Neden Olur? Nasıl Geçer?

Yeni doğan bebeklerde hıçkırık olur mu? Yeni doğan bebeklerde hıçkırık ne kadar sürer? Hıçkıran bebek tok mudur? Bebek hıçkırırken emzirilir mi? Yeni doğan bebeğin hıçkırması ne anlama gelir? Sen de yeni doğan bebeklerde hıçkırma hakkında tüm bilgileri bizimle öğreneceksin.

Bebeklerde Hıçkırır Olması Normal mi?

Bebeklerde Hıçkırır Olması Normal mi?

Bebeklerde Hıçkırır Olması Normal mi?

Ailelerin bebeklerinin doğumuyla birlikte hayatına yeni giren pek çok sorun olabiliyor. Yeni doğanların hassas bünyesi, beklenmeyen pek çok durumla karşılaşmamıza neden olabiliyor. Bu şikayetlerden biri de bebeklerde hıçkırık olabiliyor. Ancak ailelere bir müjdemiz var; endişe etmeye hiç gerek yok. Sağlıklı bir şekilde gelişimin devam ettiğinin en büyük göstergesi olan hıçkırma, boğaz ve ses telleri ile alakalı normal bir durum. Ses telleri gelişirken boğaz içinde yaklaşan bu teller, ses dalgalarının yakınlaşmasına ve haliyle hıçkırmalara neden oluyor.

Peki bu durumun tamamen normal mi karşılanması gerekiyor? Yeni doğan bebeklerde hıçkırık ne kadar sürer? Gelin tüm bu soruların yanıtını ve elbette çok daha fazlasını birlikte keşfedelim.

Yeni Doğan Bebeğin Hıçkırması Neden Olur?

Yeni Doğan Bebeğin Hıçkırması Neden Olur?

Yeni Doğan Bebeğin Hıçkırması Neden Olur?

Beslenmenin sonrasında yaklaşık olarak 5 ila 10 dakika kadar bahsetmiş olduğumuz sorunları bebeğinde gözlemleyebilirsin. Beslenme sonrası adeta bir refleks olarak beliren hıçkırmalar, mideye bir anda gazın ve sütün girmesiyle tetiklenmiştir. Sütün yarattığı basınç, diyaframın etkilenmesine neden olacak ve hıçkırmalar normal olarak meydana gelecektir.

Bebek gaz çıkarması ve hıçkırık gibi sorunları emzirmeden bağımsız olarak yaşıyorsa, akla gelen ilk çözüm pozisyon değişikliği olmalıdır. Bebeğin sütten ayrılması ve duruşu hemen değiştirilmelidir. Sonrasında hıçkırmasının geçmesi için gazının çıkarılması gerekecektir. Anneler sıklıkla bebek hıçkırırken emzirilir mi diye soruyor olabilir ve bu durum süreye bağlı değişebilir. Bebek aniden hıçkırmaya başladıysa emzirmeye ara verilmeli ve beklenmelidir. Ancak sorun çok uzun sürüyorsa bebeğin aç kalmaması öncelikli gündem halini alır ve yine de emzirilmesi gerekir.

Sindirim ve hazma bağlı olarak sıklıkla yaşandığına şahit olduğumuz bu sorunun, açıkladığımız üzere temel nedeni diyaframdaki sinirlerin basınçla uyarılmasıdır. Bebeğin bu basınçla birlikte refleks olarak hıçkırması da normal karşılanmalıdır. Buna ek olarak hıçkırığı tetikleyebilecek diğer nedenler ise;

  • Aniden gelişen hava değişimleri,
  • Hava yutmak,
  • Bebeğin heyecanlanması
  • Bebekte gaz sorunu

şeklinde özetlenebilir. Bu durum ilk 1 sene boyunca normal karşılanmaktadır.

Yeni Doğan Bebeğin Hıçkırması Nasıl Geçer?

Yeni Doğan Bebeğin Hıçkırması Nasıl Geçer?

Yeni Doğan Bebeğin Hıçkırması Nasıl Geçer?

Her ne kadar normal karşılanması gerektiğinden bahsetsek de elbette bebeklerinin sağlığını ve rahatlığını öncelikleri haline getiren anneler için çözüm arayışı da normaldir. Yaşanan bu normal durum karşısında annelerin deneyebileceği çözüm önerileri ise şu şekilde özetlenebilir:

Hıçkırığın beklenenden uzun sürmesi durumunda bebeğin yeniden emzirilmesi gerekir. İlk başta memeden kesilen bebeğin pozisyonunu değiştirilmeli ancak hıçkırığın geçmemesi halinde emzirilmesiyle hıçkırığın geçmesi sağlanmalıdır.

Bebek ikinci bir emzirmeye rağmen hala hıçkırıyorsa, bebeğin dik bir şekilde oturtulması ve aynı anda sırtı sıvazlanarak ovulmalıdır.

Yeni doğan bebekte gaz ve şişkinlik için anne sütünün dışına çıkılmamalıdır. Anneler panikle başka yiyecekler, içecekler vermeyi düşünebilir ancak bebeğin sağlığı için anne sütünden şaşılmamalıdır.

Bebeğin gazının çıkarılması için emzirmeden hemen sonraki anlar seçilebilir. Bebeğin tok karnıyla gaz çıkarması kolaylaşacaktır.

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Bebeklerde Hıçkırık Nasıl Geçer?

Emzirme dışında bebeğin yine sütle hıçkırığının önüne geçilebilir. Bunun için bebek henüz acıkmamış olsa dahi anne sütünden 1 yemek kaşığı kadar ağzına verilebilir. Bu anlık çözümle bebek rahatlayacaktır.

Bebeğin ilk senesinin sonlarına yaklaşması yani yaşının büyümesiyle birlikte artık emzirerek değil pozisyonlanarak rahatlatılmasına başlanması gerekir. Bunun için beslenmeden sonra dik oturma ve sırt sıvazlama uygulaması yinelenmelidir.

Bahsetmiş olduğumuz üzere yeni doğanda gaz ve şişkinlik nedenlerinden biri de hava durumu ve sıcaklıktaki değişimlerdir. Bebeğin bulunduğu ortamda havanın aniden ısınması ya da fazla serin olması halinde hıçkırığın tetiklenebileceği unutulmamalıdır.

Hıçkırığın ilk aylarda normal karşılanması gerektiğinin altını çizelim. Çünkü bazı aileler konu uzayınca panikleyip ilaç kullanmaya başlayabilmekte, ancak bu yaşlarda bir bebekte kesinlikle ilaç kullanılmaması gerekmektedir. Bu nedenle şikayetin geçmemesi halinde ilaca başvurmadan önce doktorlar görüşülmeli, durum açıklanmalı ve ancak doktor uygun görürse o zaman ilaç alınmalıdır.

Toplumumuzda bebeklerimizin hıçkırması halinde limonlu su verilmesi gerektiği gibi farklı hurafeler dolanmakta. Pek çok anne bebekler limon yiyebilir mi gibi soruları bu nedenle merak ediyor. Ancak bu gibi öneriler yeni doğanlara zarar verecek bir hatadan öte değil. Limonun asidik değeri bebeğe hiç uygun olmamakta, bu nedenle annelerin kendi sütünden şaşmaması, bu önerileri kulak arkası etmesi gerekir.

Yenidoğan Bebeklerde Hıçkırır Nedir, Nasıl Geçer? – Video

Sen de yeni doğan bebekte hıçkırık hakkında merak ettiklerini öğrenebildin mi? Sorularını ve fikirlerini yorum olarak bizlere iletmeyi unutma.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg