• 93.052
Anasayfa
Anne / Çocuk Gebelikte Spor Yapılır mı? Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Gebelikte Spor Yapılır mı? Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Gebelikte Spor Yapılır mı? Spor Yapmanın Faydaları Nelerdir?

Hamileyken spor yapılır mı? Gebelikte spor yapmanın faydaları nelerdir? Gebelikte spor yapmaya ne zaman başlamalısın? Gebelik döneminde yaptığınız sporun süresi ne kadar olmalıdır? Spor yaparken nelere dikkat etmelisiniz? Doğum sonrasında spor yapmaya ne zaman dönülebilir? Hamilelikte döneminde spor yapan ve daha önceden spor yapmamış anne adaylarının aklına gelen bir soru olan gebelikte spor yapılır mı sorusuna cevap bulmaya çalıştım. Sizler için hazırladığım bu yazımda gebelikte spor yapımı ile ilgili aklınıza gelen soruların cevabını bulabilirsiniz.

Hamile İken Spor Yapılır mı?

Hamile İken Spor Yapılır Mı?

Hamile İken Spor Yapılır Mı?

Hamile olan kadınların aklına sıkça bu soru gelir. Daha önce spor yapanlar acaba bebeğime zararı olur mu diye düşünür. Hiç spor yapmayan anne adayları ise acaba gebelikte spor yapmalı mıyım diye düşünür. Fiziksel olarak güçlü olan kadının doğum gibi zor bir eylemin üstesinden daha kolay geldiği biliniyor. Anne adayının kalp ve kan damar sağlığı çok önemlidir. Doktorun aksi bir durumu söylemediği müddetçe gebeler için olan egzersizleri yapmak çok faydalıdır.

Eğer riskli bir gebelik yaşıyorsanız;

  • 35 yaşını geçmiş bir anne adayı iseniz,
  • Daha önceden düşük yaşadıysanız,
  • Önceki gebelikleriniz de riskli bir durum yaşadıysanız, ilk aylarda egzersiz yapmanız önerilmez.

Gebelikte Spor Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Öncelikle kendinizi aşırı yormaktan kaçınmalı sık sık molalar vermeli bu aralarda su içmelisiniz. Çok terlememeye özen göstermeniz gerekir. Egzersiz yaparken pozisyon değişikliklerinde yavaş hareket etmelisiniz. Hamilelik ilerledikçe yapılan spor hareketlerine de dikkat etmek gerekir. Üçüncü aydan sonra yüz üstü yatılarak egzersiz yapmak anne adayını rahatsız edeceğinden bu tarz hareketlerden kaçınmak gerekir. Her üç aylık dönemde dikkat edilmesi gereken hareketler vardır. İkinci üç aylık dönemde de artık sırt üstü egzersiz pozisyonlarından uzak durmak gerekir. Bu yüzden bilinçsizce spor yapmak yerine spor salonlarında anne adayları için uygun olan sporları eğitmenler eşliğinde yapmak en doğrusudur.

Hamile İken Ne Kadar Süre Spor Yapılabilir?

Daha önceden spor yapmayan bir anne adayı iseniz günde 5 dakika ile başlamak en uygunu olacaktır. Daha sonra her gün süreyi biraz daha uzatarak günlük 30 dakika spor yapmaya gayret etmeniz gerekir. En masun ve faydalı egzersizler arasında yürüyüş önemli bir yere sahiptir. Spor yapmayı seven ve bu konuda hırslı olan bir gebe isen bir saatten fazla egzersiz yapabilirsin. Ama bu durumu önce doktoruna sormalısın.

Hamilelikte Yapılan Sporun Faydaları Nelerdir?Hamilelikte Yapılan Sporun Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Yapılan Sporun Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Yapılan Sporun Faydaları Nelerdir?

Fazla Kilo Alımının Önüne Geçer

Elbette gebelik dönemi kilo alımı için normal bir dönemdir. Fakat fazla kilo alımı hem anne sağlığını hem de anne karnındaki bebeğin sağlığını riske atar. Gebelik döneminde fazla kilo alımı erken doğum , gebelik şekeri, sezaryen doğum ve yüksek tansiyon gibi sorunlara yol açabilir. Gebelikte yapılacak egzersizler fazla alınan kalorileri yakmaya yardımcı olarak kilo alımını kontrol altına almış olur.

Sindirime İyi Gelir

Hamilelikte doktor tavsiyesi ile alınan demir ilacı ve yükselen hormonlar sayesinde kabızlık sorunu kaçınılmaz olabilir. Aktif olan ve egzersiz yapan anne adaylarında kabızlık sorunu da pek görülmez. Yapacağınız günlük bir yürüyüş bile bağırsak hareketlerinin düzenli olmasını sağlar. Yaptığınız yürüyüşlerin açık havada olması size çok iyi gelebilir. Egzersiz yaparken günlük sıvı alımınızı arttırıp lifli gıdalarla beslenmek de sindirim sisteminizin daha iyi çalışmasını sağlar.

Yüksek Tansiyon İle Savaşır

Hamilelik ile birlikte tansiyon yükselmesi görülebilir. Önemli olan bu durumun ne kadar sıklıkla olduğudur. Gebelikte sürekli tansiyon yüksekliği gebelik zehirlenmesinin belirtisi olabilir.

Gebelik öncesinde ve sırasında yapılan egzersizler tansiyonunuzun daha dengeli olmasını sağlar.

Halsizliğe İyi Gelir

Spor yapmak kalp ve damar sağlığına iyi geldiği için spor yapan anne adayı kendini daha zinde hisseder. Gebelikte yaşanan halsizliğin sebebi gece iyi bir uyku uyunmaması olabilir. Spor yapıp hareketli bir gün geçirmek daha derin ve kolay bir uyku uyumanızı sağlar.

Hamilelik Şekerinin Önüne Geçer

Gebelik şekeri hamilelerde çok sık görülür. Gebeliğin başından beri yapılan düzenli egzersizler hamilelik şekerinizin olmamasını sağlar. Düzenli spor yaparak hem İnsülin direnci düşerek hem kilo kontrolü yapmış hemde hamilelik şekerinden uzak durmuş olursunuz.

Eklem Ağrılarına İyi Gelir

Alınan kilolar ile gebelerde duruş değişiklikleri olur bunlarda bel ağrılarına davetiye çıkarır. Özellikle 6. aydan sonra bel ağrıları sıklıkla görülür. Düzenli olarak spor yaparak kasları güçlendirmiş ve  bel ağrısının da önüne geçmiş olunur.

Çatlak Oluşumunu Önler

Düzenli yapılan spor cilt sağlığına da çok iyi gelir. Gebelikte yapılan spor ile kan dolaşımı artar ve cilt esnekliğini korur. Hızlı kilo alımı vücutta çatlaklara sebep olur. Egzersiz yaparak fazla kilo alımının önüne geçen anne adayı çatlak oluşumundan da kurtulmuş olur.

Doğum Sonrasında Spor

Doğum Sonrasında Spor

 Doğum Sonrasında Spor Ne Zaman Yapmalı?

Eğer anne normal doğum yaptıysa başlangıç egzersizleri ile spora hayatına geri dönebilir. Hamilelik döneminde dikkat edildiği gibi doğum sonrasında da bazı hareketlere dikkat etmek gerekir. İlk dört ay karın çalışmaları yapılmamalıdır. Eğer doğum şekliniz sezaryen doğum ise spor yapmaya dönmeden önce doktorunuza danışmanız gerekir.

Hamilelikte Yapılabilecek Spor Egzersizler – Video

Hamilelik boyunca spor yaptınız mı? Düzenli egzersiz yapmanın sizde oluşan faydaları neler oldu? Gebelik döneminde spor yapan bir anne adayı iseniz tecrübelerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg