• 109.216
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebekler Ne Zaman Emekler? Bebeklerin Emeklemesi İçin Neler Yapılabilir?

Bebekler Ne Zaman Emekler? Bebeklerin Emeklemesi İçin Neler Yapılabilir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebekler Ne Zaman Emekler? Bebeklerin Emeklemesi İçin Neler Yapılabilir?

Bebekler ne zaman emeklemeye başlar? Bebekler nasıl emekler? Bebeklerin emeklemesini kolaylaştırmak için neler yapmalıyız? Hangi durumda doktora başvurmalıyız? Emekleyen bebeğin güvenliği için nasıl önlemler almalıyız? Yürüteç kullanmak gerekir mi? Yürütecin bebekler için zararı var mıdır? Bebeklerinin emeklemesini dört gözle bekleyen anne ve babalar için hazırladığım bu yazıda emekleme hakkında merak ettiğiniz her sorunun cevabını bulabileceğiniz bir yazı hazırladım. Bebeğinin kolayca emeklemesi için neler yapabilirsin öğrenmek istiyorsan yazımı okumaya geçmelisin.

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler Ne Zaman Emekler?

Bebekler büyüdükçe anne ve babalar bebeklerinin ne zaman emekleyeceğini merak ederler. Bebekler 6. aylarına girdikleri zaman artık dik oturmaya başlarlar. Bebeğinizi ek gıdaya artık yavaş yavaş geçirmiş olmanız gerekir. Bebeğiniz sizinle artık daha fazla iletişime geçiyor. Şimdi de merak ettiğiniz bebeğim ne zaman emekleyecek sorusu. Merak etmeyin bebeğinizin emeklemesine az kaldı!

Doğru zamanda emekleyen bebeklerin kaba motor becerileri gelişiyor demektir. Emeklemek bebeğinizin kol ve bacak gelişimi güçlenmesi için çok önemlidir. Bebekler ortalama 8. aylarına girince emekleme alıştırmaları da yapmaya başlarlar. Bu süreç bir ay hatta daha fazla sürebilir. Bazı bebekler bunu sürünerek bazıları popo üzerinde zıplama yaparak gerçekleştirir.

Bu bilgileri verirken de 8. ayına girmiş bebeğin için hala emeklemiyor diye endişelenmene gerek yok. Bazı bebekler 6 aylıkken bazıları da 9. ayından sonra da hala emeklemiyor olabilir. Her gelişim türü olduğu gibi emeklemek de bebeğe göre değişir.

Bebekler Nasıl Emekler?

Bebekler Nasıl Emekler?

Bebekler Nasıl Emekler?

Bebekler kendileri için uygun pozisyonu bulana kadar komik görüntüler ortaya çıkabilir. Emekleme alıştırmaları onu çok şirin hallere sokabilir. Bebeklerin kolları bacaklarından daha güçlü olduğu için genelde ilk olarak komando sürünmesi gibi kolları ile emeklemeye başlar. Bazı bebekler ise gitmek istedikleri yere sürünerek ya da yuvarlanarak giderler. Ona doğruyu göstermek için ilerlemesini engellemek yerine kol ve bacaklarını uyum içinde çalıştırmasını bekleyin. Bebeğinizin vücudunu güçlendirmesini istiyorsanız onu ne emeklerken ne de oturmaya çalışırken desteklemeye çalışmayın.

Eğer bebeğin emeklemeyi yanlış anlayıp popo üzerinde kayma şeklinde yapıyorsa ona o zaman yardım etmen gerekir. Yakın zamanda bebeğinin peşinde bir karınca gibi dolanacağını unutma ve bu çabalarını izlemenin keyfine bak!

Bebeklerin Emeklemelerini Kolaylaştırmak İçin Ne Yapmalı?

Eğer bebeğin 9 ayını geçtiyse ve oldukça endişeli ve meraklıysan bebeğim ne zaman emekler diye artık onun için bir şeyler yapabilirsin.

Bebeğin ilgisini çekecek sevdiği ya da ilk kez görüp keşfetmek istediği bir oyuncağı onun gelmesini istediği yöne koyup ilgisini çekebilirsin. Bebeklerin yerde vakit geçirmesi engellenmemelidir. Sırt kaslarının güçlenmesi oldukça önemlidir. Bebekler aynadaki görüntülerini görmekten hoşlanırlar. Bebeğinizin karşısına bir ayna koyarak onun aynaya doğru ilerlemesini sağlayabilirsiniz. Bebekler bazende emekleme pozisyonunu alır ama ilerlemek için hamle yapamazlar. O zaman senin ufak bir desteğine ihtiyacı var demektir. Bebeğin fark etmeden popo ya da bacaklarından ufak bir ittirme ile onun ilerlemesine yardımcı olabilirsin. Bebeğiniz artık emeklemeye başladığı zaman önüne küçük engeller koyup yastık gibi tümsekler yaparak emeklemesini daha eğlenceli hale getirebilirsin.

Emeklemeyen Bebek İçin Ne Zaman Doktora Götürülmeli?

Eğer bebeğiniz 10. ayını geçtiyse, emekleme pozisyonuna gelip başını yukarı doğru kaldıramıyor, başını sabit tutamıyorsa, emekleme alıştırmaları yaparken kol ve bacakları titriyorsa bebeğini bir doktora göstermelisin.

Bebeklerin Güvenliği İçin Alınacak Önlemler

  • Mobilyalar öncelikle dikkat etmen gereken  parçalardır. Sivri kenarlı mobilyalara köşe koruyucuları takmanız gerekir.
  • Çekmecelerin açılıp bebeğiniz için zararlı bir şeye ulaşmasını engellemek için çekmece kilitleme aparatlarından takmalısınız.
  • Prizler de dikkat etmeniz gereken önemli bir ayrıntıdır. Elektrik çarpmalarından korunmak için priz kapakları kullanmalısınız.
  • Halı üzerinde bebeğinizin yutacağı herhangi bir cisim, tüy, iplik gibi zarar verecek maddelerin olmadığından emin olmanız gerekir.

Emekleme Döneminde Yürüteç Kullanmak Doğru mu?

Emekleme Döneminde Yürüteç

Emekleme Döneminde Yürüteç

Yürüteç hemen hemen her ailenin kullanmayı düşündüğü bir alettir. Yürüteç bebeklerin doğal reflekslerinin gelişmesine engel olur. Özellikle erken aylarda kullanmak bebek için zararlıdır. Ayakta duramayan bebeklerin gelişmemiş kaslarında zorlama olur denge problemi yaşayabilirler. Doktorlar bebeklerin yürüteç kullanmalarını önermezler. Bunun yerine güvenli bir ortamda bebeğinizin dilediği gibi yuvarlanması, dönmesi, sürünmesi, oyuncakları ile oynaması gelişimi için çok daha faydalıdır.

Yürütecin Bebekler İçin Zararı Var mı?

  • Kalça kemikleri yeterince gelişmemiş bebeklerde yürüteç kullanmak zararlıdır. Omurga eğriliklerine sebep olabilir.
  • Yürüteç bebeklerin kontrol edebileceği bir yapıya sahip değildir. Genellikle bebekler parmak uçlarına basarlar. İlerde parmak uçlarına basarak yürüme sorununa neden olur.
  • Yürütece yeterince hakim olamayan bebeklerde yürüteç kazaları oldukça sık rastlanır.
  • Ayak yapısı henüz basmaya uygun olmayan bebeğin ayaklarında ayak deformiteleri olur.

Bebekler Ne Zaman Oturur ve Emeklemeye Başlar? – Video

Sizin bebeğiniz ne zaman emeklemeye başladı? Emeklemesi için ne gibi yardımlarda bulundunuz? Sırada bebeğimin emeklemesi var diyen ebeveynlerimiz için tecrübelerinizi bize yazarak onlarında faydalanmasına yardımcı olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg