• 81.590
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Aşı Yapılır mı? Hamilelikte Hangi Aşılar Yapılmalı?

Hamilelikte Aşı Yapılır mı? Hamilelikte Hangi Aşılar Yapılmalı?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Hamilelikte Aşı Yapılır mı? Gebelikte Hangi Aşılar Yapılmalı?

Aşı nedir? Aşı nasıl etki eder? Aşı yapılmasının amacı nedir? Hamilelere aşı yapılır mı? Hangi aşılar hamilelik döneminde yapılır? Hamile iken yapılmayan aşılar hangileridir? Aşılar için nereye başvurulur ? Hamilelikte yapılan aşılar bebeğe zarar verir mi? Aşıların yan etkileri nelerdir? Hamilelikte yapılması önerilmeyen aşılar hangileridir? Aşılar yıllarca hastalıklardan ve ölümlerden korunmak için bulunan en önemli buluşlardan biridir. Hamile iken aşı yaptırmak doğru mudur? Neden yapılır ve ne zaman yapılır diye merak ediyorsanız sizler için hazırladığım yazımı okumaya geçmelisiniz.

Aşı Nedir?

Aşı Nedir?

Aşı Nedir?

Aşı, insan ve hayvanları hasta edebilecek virüs, bakteri gibi mikropların hastalık yapma özelliklerinden arındırılarak geliştirilen biyolojik maddelere denir. Aşı, insanları hastalıklardan korumak için sağlıklı ve risk altındaki kişilere yapılır.

Gebelikte yapılan aşılar sayesinde artık vücut o mikropu tanır ve onlara karşı bir savunma yöntemi bulur. O mikrop bir daha vücuda girmek istediğinde vücut bunu engeller. Çünkü kişi artık hastalığa karşı bağışıklık kazanmış olur.

Aşının Gebeler İçin Önemi Nedir?

Aşının Gebeler İçin Önemi Nedir?

Aşının Gebeler İçin Önemi Nedir?

Hamilelik döneminde yapılan aşılar hem anneyi hem de bebeği ciddi hastalıklardan korur. Gebelik döneminde anneye yapılacak güvenli aşılar vardır. Buna rağmen her aşı, hamilelere yapılmaz. Bazı aşıların kesinlikle hamilelere yapılması gerekirken, bazı aşılarında kesinlikle yapılmaması gerekir.

Hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde aşılar yapılır. Hamile iken yapılan aşıların en büyük amacı, bebekte oluşabilecek büyüme geriliği, nörolojik problemlere neden olabilecek enfeksiyonlardan korumak ve ölü doğumların önüne geçebilmektir.

Aşılar İçin Nereye Başvurulur?

Gebe iken yapılacak aşılar için öncelikle yapmanız gereken sizin bağlı olduğunuz Aile Hekimliğine yani sağlık ocağına başvurmanız gerekir. Her hamilenin kadın doğum doktoru olsa da bağlı bulunduğu sağlık ocağında kaydının olması gerekir. Gereken takip hastane dışında sağlık ocaklarında da yapılır.

Anne adayları gerekli testler alınacak ilaçlar hakkında bilgilendirilir. Aile hekimliklerinde bulunan ebeler tarafından daha önce doğum yapıp yapmadığınız, herhangi bir hastalığınız olup olmadığı konusunda bilgiler alır ve size gerekli bilgilendirmeleri yaparak aşı takvimi belirlenir.

Hamilelikte Hangi Aşılar Yapılır?

Hamilelikte Hangi Aşılar Yapılır?

Hamilelikte Hangi Aşılar Yapılır?

Grip Aşısı

Gebeler için grip aşısı önerilen aşılar içerisindedir. Ancak kesinlikle sağlık bakanlığı tarafından yapılan aşılar içerisinde değildir. Gebelik sürecinde grip aşısının yapılması güvenlidir. Özellikle grip olma aylarında yapılması daha faydalı olacaktır. Ekim ve mayıs aylarında yapılan aşılar daha işe yarayacaktır. Grip aşısı anne adayını ciddi hastalıklardan korur. Hamile iken bağışıklık daha zayıf olduğu için grip olma riski de artar. Bir bebekten dahi grip kapılabilir. Bu yüzden baştan önlem alarak grip aşısının doktora danışarak yaptırmak en iyisidir.

Hepatit B Aşısı

Hamile olan kadınların hepatit B rahatsızlığına yakalanmaları oldukça yaygındır. Bu mikropun önüne de aşı olunarak geçilebilir. Hepatit B kirli kan ve vücuttaki sıvı ile yayılabilen ciddi bir karaciğer hastalığıdır. Eğer bir anne adayı hepatit B virüsü aldıysa bu virüsün bebeğine geçmesi de yüksek ihtimallidir. Bu aşı vurulduysa eğer bebeğe bu enfeksiyonun geçmesi riski ortadan kalkar. Bu aşı için 3 doz gereklidir. Bağışıklık kazanabilmek için bütün dozların zamanında yapılması gerekir. 2. ve 3. dozlar 1. doz yapıldıktan sonra 1 ve 6 ay içinde yapılır.

Difteri- Tetanos- Boğmaca Aşıları

Bu aşıların yapılma amacı bebeği boğmaca öksürüğünden korumaktır. Difteri, tetanos ve boğmaca aşılarının gebelik döneminde yapılması önerilir. Eğer gebelikte yaptırmadıysanız doğumdan hemen sonra yapılması önerilir. Bu aşılar içinde tetanos aşısı sağlık ocakları tarafından vurulur.

Kuduz Aşısı

Kuduz olan bir hayvanla temas edildiği durumda derhal doktora gidilmelidir. Eğer doktorunuz gerek görürse kuduz aşısı hamile olan kadına yapılmalıdır.

Hamilelikte Yapılması Önerilmeyen Aşılar

Hamilelikte Yapılması Önerilmeyen Aşılar

Hamilelikte Yapılması Önerilmeyen Aşılar

Menenjit Aşısı

Doktor tarafından önerildiği takdirde yapılacak bir aşıdır.

Polio Aşısı

Polio aşısının yapılması önerilmez ancak anne adayında yüksek derecede hastalığı taşıma riski varsa doktor onayı ile yapılabilir.

Verem Ve Su Çiçeği Aşıları

Bu aşı türlerinin hamilelik döneminde yapılması önerilmez.

Hamilelikte Asla Yapılmayan Aşılar Hangileridir?

Hamilelik döneminde asla yapılması önerilmeyen canlı hücre aşıları vardır. Bu aşıları şu şekilde sıralayabiliriz.

  • Kızamıkçık aşısı
  • BCG aşısı
  • Kabakulak aşısı
  • Kızamık aşısı

Yapılan Aşılar Bebeğe Zarar Verir mi?

Güvenli olarak sıralanan aşılar anne adaylarına yapılabilir ve bunların anne karnındaki bebeğe herhangi bir zararı yoktur. Ancak içinde canlı hücre bulunan aşıların bebeğe zararı olabileceği için yapılması önerilmez.

Hamilelikte Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?

Hamilelikte Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?

Normal bir dönemde ya da hamilelik döneminde yapılan aşıların yan etkileri aynıdır. Aşıların yan etkiler genellikle hafif şikayetler şeklinde seyreder.

Bunları sıralamak istersek;

  • Aşı yapılan alanda ağrı, kızarıklık ve şişlik
  • Baş ağrısı
  • Baygınlık geçirmek
  • Bulantı
  • Kas ağrısı
  • Fever
  • Eklem ağrısı
  • Halsizlik

Bu yan etkiler genellikle aşı olunduktan bir iki gün sonra görülebilir. Endişe duyulacak yan etkiler değildir. Anne adayının grip aşısının içindeki maddelere alerjisi varsa kesinlikle yaptırmaması gerekir.

Hamilelikte İlaç ve Aşı Kullanımı Nasıl Olmalıdır? – Video

Hamile iken yapılan aşı hakkında bilgi sahibi misiniz? Aşılar hakkında siz hangi kurum bilgilendirdi? Hamile iken hangi aşılardan yaptırdınız? Aşıların yan etkileri oldu mu? Hamilelik döneminde yapılan aşılar hakkında bilgi sahibi iseniz bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg