• 170.566
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde ve Çocuklarda Kulak Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebeklerde ve Çocuklarda Kulak Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebek ve Çocuklarda Kulak Kaşıntısı Neden Olur, Nasıl Geçer?

Bebek ve çocuklarda kulak kaşınması nasıl geçer? Bebeklerde kulak kaşınmasının nedenleri nelerdir? Bebeklerde kulak kaşıntısı ne zaman daha fazla görülür? Bebeklerde kulak kaşınmasının diğer nedenleri nelerdir? Bebeklerde kulak kaşınmasının geçmesi için ne yapılabilir? Bebeklerde görülen kulak kaşınmasının nedeni bazen sadece merak bazen de ciddi bir rahatsızlığın habercisi olabilir. Bebeklerde kulak kaşınmasının nedenlerini, olası bir hastalığın habercisi olup olmadığını öğrenebileceğiniz bir yazı hazırladım. Bebeğiniz için neler yapabilirsiniz öğrenmek istiyorsanız yazımı okumaya devam etmelisiniz.

Bebekler ve Çocuklar Kulaklarını Neden Eller?

Bebekler ve Çocuklar Kulaklarını Neden Eller?

Bebekler ve Çocuklar Kulaklarını Neden Eller?

Bebeğiniz kendi vücuduna ilgi duymaya başladıkça elini kulağına götürüp kulağını çekiştirip kaşımaya başlayabilir. Bu hareketlerinin aslında çoğunlukla nedeni kulağını merak etmesidir. Bazen bunun sebebi sadece kulağını tanımaya çalışması değil kulakta ağrı ve enfeksiyonun olması ile kaynaklanır.

Bebeğinizi böyle bir durumda takip etmeniz gerekir. Olası bir ağrıdan dolayı mı yoksa sadece meraktan mı kulağını kaşıyor diye. Bebeklerin kulaklarında oluşabilecek enfeksiyonlar doktor kontrolünde tedavi edilmelidir.

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Nedenleri Neler?

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Nedenleri

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Nedenleri

Dış Kulak İltihabı

Yüzücü kulağı olarak da bilinen dış kulak iltihaplanması durumunda kulağı çekiştirmek, kurcalamak, kaşımak gibi belirtiler oluşur. Duştan sonra ya da havuz gibi bir yere girdikten sonra su kulağa hapsolur ve dış kulak zarında enfeksiyon oluşur. Bazen kendimize ya da bebeklerimize kullandığımız kulak çubukları da bu enfeksiyona sebep olur. Bu kurutma ya da temizleme işlemini yaparken kulak tahriş olup zedelenebilir.

Cildi koruyan astar aşınır ve bakterilerin kulakta üremesi için uygun bir ortam oluşmuş olur. Yüzücü kulağı olarak da bilinen bu iltihaplanmada bazen de kulakta akıntı oluşur. Bu akıntı sarı renkli, kokulu bir akıntı şeklindedir.

Kulakta şişlik meydana gelebilir. Kulak çevresinde kızarma ve pullanma da görülebilir. Bu iltihaplanmadan korumak için bebeğinizi yıkadığınız zaman kulağına su kaçırmamaya dikkat etmeniz gerekir. Bebeğinizin kulaklarını banyodan sonra havlu ile kurutmak en sağlıklı olanıdır.

Kulak İltihaplanması

Kulak iltihabının meydana gelmesi ile de bebeğiniz kulağını kaşıyabilir, çekiştirebilir. Kulak enfeksiyonları genellikle bebeğiniz doğduktan 6 ay sonra başlar ve 3 yaşına kadar da devam eden iltihaplanmalar görülebilir. Bu iltihaplanmanın şikayetleri arasında genellikle ateş, kulak ağrısı, sarı kulak akıntısı, burun akıntısı, işitmede zorluk, uykuda sorunlar yaşanır.

Bebeğiniz memenizi emerken kulağında emme ve yutma refleksleri ile birlikte daha fazla basınç oluşur ve bu yüzden bebeğiniz emerken ağlayabilir, huzursuzlanabilir. Bu gibi belirtiler ile bebeğinizin kulak iltihabı geçirdiğini anlayabilirsiniz.

Diş Çıkarma Dönemi

Bebekler diş çıkarma dönemlerinde diş etleri ağrıyabilir. Bu sebeple kulaklarını çekistirebilir kaşıyabilirler. Acının nereden geldiğini tam olarak anlayamazlar bu sebeple kulakları ağrımasa da kulaklarını kaşırlar.

Bebeğinizin diş çıkardığının başka belirtileri de vardır. Her bulduğu nesneyi ağzına götürmesi, ağzından salya akması, hafif ateşinin olması gibi belirtiler bebeğinizin diş çıkarma döneminde olduğunu gösterir.

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Ne Zaman Görülür?

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı

Bebekler genellikle yaz mevsimlerinde daha fazla kulaklarını kaşırlar. Bunun sebebi sıcak havadan dolayı terleme daha fazla olur. Bu yüzden kulak bölgesinde daha fazla kaşınma isteği olur. Bazende kulak kaşınmasının nedeni çok farklı olabilir. Bebeğinizin kulağına bir cismin girmiş olması da bebeğinizin kulağın kaşıması ve çekmesine neden olur.

Bebeğinizin herhangi bir gıdaya alerjisi varsa bu gıdayı tespit edip bebeğinizi bu gıdadan uzak tutmanız gerekir. Kulak kaşınmasının diğer nedeni ise alerjik reaksiyonlardır. Banyo esnasında su kaçmasına dikkat etmeniz gerektiği gibi bebeğinizi yıkadığınız sabun ya da şampuanın da bebeğinizin kulağına kaçmamasına özen gösterin. Bu maddelerde bebeğin kulaklarında kaşıntı yapabilir.

Çocuğunuzu havuza götürürken dikkat etmelisiniz. Su kaçmaması için kulak tıkacı kullanmalısınız. Yaz aylarında kulak kaşınmasının artmasının diğer nedeni de su kaçmasıdır. Çocuk kulağını kaşıdıktan sonra bir süre kulağını su ile temas ettirmeyin. Su ile temas daha fazla kulağının kaşınmasına neden olabilir. Bebeğinizin ya da çocuğunuzun kulak kaşınması azalmıyorsa derhal bir doktora götürüp sebep ve tedavisini öğrenmeniz gerekir.

Bebeklerde Kulak Kaşıntısının Diğer Nedenleri

  • Kulakta egzama olması,
  • Kulak enfeksiyonunun geçirilmesi
  • Sedef hastalığı
  • Alerjik reaksiyonlar
  • Güneş yanığının oluşması
  • Mantar kulak enfeksiyonunun olması gibi nedenlerle de kulakta kaşıntı görülür

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer?

Bebeklerde Kulak Kaşıntısı Nasıl Geçer?

  • Bebeğiniz 3 aydan küçük ise ve kulak kaşıntısına ek olarak kulak akıntısı, ateş, huysuzluk görülüyorsa doktora götürmelisiniz.
  • Kulak burun boğaz doktoruna yaptırılacak muayene ile bebeğinizin kulağındaki kaşınmanın nedenini öğrenebilirsiniz.
  • Bebeğinizin kulağında mantar varsa bunu tedavi ettirmeniz gerekir. Kendi kendine geçebilecek bir rahatsızlık değildir.
  • Doktorunuza danışarak sarımsağı zeytinyağının içine koyup ocakta ısıtın ve bebeğinizin kulağına damlatabilirsiniz. Bu karışım bebeğinizin kulağının kaşınmasına iyi gelecektir.
  • Doktorunuzun vereceği eczaneden alınacak olan anestetik kulak damlası da kulak kaşıntısına iyi gelir.
  • Eğer bebeğin kulağı ağrıyorsa sıcak havlu ya da sıcak su koyduğunuz bir su torbası ile de kompres yapabilirsiniz.

Bebeklerde Kaşıntı, Kızarıklık, Egzama – Video

Bebek ve çocuklarda kulak kaşıntısı yaşadınız mı? Bebeğinizin rahatlaması için neler yaptınız? Doktora götürdünüz mü? Kulak kaşınmasının sebebi nedir, öğrendiniz mi? Bebeğinizin kulak kaşınmasına iyi gelen herhangi bir sakıncası olmayan bir yönteminiz varsa bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg