• 83.392
Anasayfa
Anne / Çocuk Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir, Nasıl Yapılır?

       0   ERKAN ARSLAN      ERKAN ARSLAN
Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir, Nasıl Yapılır?

Hamilelikte şeker yüklemesi ne demek? Hamilelikte şeker yüklemesi nasıl yapılır? Hamilelikte şeker yüklemesi aç karnına mı yapılır? Hamilelikte şeker yüklemesi sonucu kaç çıkmalı? Bu yazımızda sizler için hamilelikte şeker yükleme testi ile ilgili tüm detaylı bilgileri derledik.

Hamilelik Şekeri (Gestasyonel Diyabet) Nedir?

Hamilelik Şekeri (Gestasyonel Diyabet) Nedir?

Hamilelik Şekeri (Gestasyonel Diyabet) Nedir?

Bu hastalığa sahip olmasanız bile gebelik süresince bu hastalığa yakalanma riskiniz bulunmaktadır. Bu duruma gestasyonel diyabet yani gebelik şekeri adı verilir ve yaklaşık bir oranla her 10 kadından birinde bu problemin görüldüğü belirtilmektedir. Yaygın olmasına karşın hamilelik süreci içerisinde en kolay biçimde kontrol altına alınabilen sorunlardan biridir. Bu hastalığa sahip olanlar yürüyüş gibi basit egzersizler ve dengeli beslenme ile kolaylıkla normal bir süreç geçirebilir. Doğumda ve sonrasında bebek ile ilgili herhangi bir problem bulunmamaktadır.

Bu gibi bir durumda uygulanılan diyette değişiklikler yapılır ve böylece kan şekerinin üst seviyelere çıkması engellenebilir. Gerekli önlem ve tedavi uygulanmadığı sürece anne ve bebek için çeşitli problem söz konusu olabilir. Uzman doktor tarafından sunulan tedavi ve erken teşhis bu problemin yaratacağı sorunlara dayalı riskleri azaltmaktadır.

Geçici şeker olarak da bilinen gestasyonel diyabet, gebelikte anneyi direkt olarak etkileyerek yemek sonrasında kan şekerinin üst seviyelere çıkmasına neden olur ve doğumdan sonra tamamen geçer. Kanda bulunan glikozun seviyesi insülin adındaki hormon ile kontrol altına alınmaktadır. Hamilelikle beraber hormon seviyelerinde artış olmasıyla insülinin kontrol altına alınamaması sonucunda kan şekeri seviyesinde yükseklik ile karşılaşılır. Genel olarak gebeliğin 28. haftası sonrasında ortaya çıkar ve doğum itibariyle tamamen kaybolur. Daha önce yaşadığınız hamileliklerde bu gibi problem ile karşılaştıysanız ileri dönemlerde şeker hastalığı yaşama ihtimaliniz bulunmaktadır.

Kimler Hamilelik Şekerine Yakalanma Riski Taşıyor?

  • Tüm kadınlar gebelik dönemlerinde bu riski taşımaktadır.
  • Daha önceki gebeliklerde bu durum yaşanmış ise yeniden oluşma ihtimali diğer anne adaylarına göre daha yüksektir.
  • Aile ya da akrabalarda, geçmişinde diyabet hastalığına sahip olan varsa
  • Önceki doğumda bebek 4,5 kilo ya da üstü doğduysa yeni gebelikte bu rahatsızlık yaşanabilir.
  • Vücut kitle indeksi 30’un üzeri bir değerde ise
  • Obezite
  • Gebelikte idrarda şeker gözlemlenmesi
Hamilelikte Şeker Yükleme Testi

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi (GTT) Nedir?

Gebelik süreci içerisinde ortaya çıkabilen şeker hastalığını tespit edebilmek için Glukoz Tolerans Testi (GTT) ya da Oral Glukoz Tolerans Testi yapılmaktadır ve hamilelikte şeker yükleme testi olarak da bilinir. Vücudunuzun glukoz seviyesini normal değerlerde tutabilmek için sahip olduğu yetkinlik bu test ile teşhis edilmektedir. Bu test ile vücudunuzun temel enerji kaynaklarından olan glukozun kullanılabilirlik seviyesini ölçebilir ve gizli şeker gibi rahatsızlıkları tespit edebilirsiniz. Genellikle gebeliğin 24. ila 28. haftalarda yapılması ve yüksek risk bulunan gebeliklerde ise 32. ila 34. haftalarda tekrar edilmesi önerilir.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Ne Zaman Yapılır?

Yüksek risk grupları arasında yer alıyorsanız gebeliğinizin 26. ila 28. haftalarında bu testi yaptırmanız önerilmektedir ve daha önceki gebeliklerinizde bu durumu yaşadıysanız 16. ila 18. haftalarda bu testi uygulamanız gerekmektedir. Obezlerin, 35 yaş ya da üzeri olanların, aile ya da akrabalarda diyabet geçmişi bulunanların daha erken test yapmaları uzman doktorlar tarafından tavsiye edilir.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

Glukoz tolerans testi gebelik sırasında doktorunuz tarafında direkt olarak ofiste yapılabilir. Testi yaptırmadan önceki 3 gün içerisinde günlük en az 150 gram kadar karbonhidratı tüketmeniz gerekir ve test öncesinde gece 22.00 itibari ile hiçbir besini tüketmemeniz gerekir. Besin tüketmemeniz gereken süre içerisinde çok az su tüketimi yapabilirsiniz. Glukola adındaki bir bardak kadar şekerli sıvının anne adayına içirilmesinden yaklaşık olarak 1 saat sonrasında kan şekeri ölçülür ve bu işlem sırasında anne adayı 2 saat boyunca oturur pozisyonunda olmalıdır. Bu geçen 2 saat içerisinde yemek yenilmesi ya da sigara içilmesi kesinlikle yasaktır. Bu iki saat sonrasında ise yeniden kan şekeri ölçülür ve işlem tamamlanmış olur. Test sonuçları 1 ila 2 saat içerisinde çıkabilir.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Normal Değerleri

Çoğunluklu olarak glukoz takip testlerinde sıvı solüsyon içirilmesinden yaklaşık 1 saat sonrasında normal sonuç olması için gerekli değerler 140 mg/dL ve daha az olmaktadır. Normal sonuçların çıkması durumu rahatsızlığa sahip olmadığınız anlamına gelir. Aksi durumlarda, kan şekeri seviyesinin 140 mg/dL üzeri olduğu durumlarda, Oral Glukoz Tolerans Testi yapılarak hastalığın bulunup bulunmadığı belirlenir. Testi yaptıran her 3 kadından birinin bu rahatsızlığa sahip olduğu saptanmıştır.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Bebek İçin Zararlı mıdır?

Yapılan bilimsel araştırmalarda bebek için herhangi bir riskin bulunmadı saptanmıştır. Aksine testin yapılmaması durumu sizin ve bebeğinizin çeşitli sorunlar yaşamasına neden olabilmektedir.

Hamilelik Şekeri Nasıl Tedavi Edilir?

Bu rahatsızlığa sahipseniz kadım doğum uzmanınıza danıştığınızda kan seviyeniz izlenmeye alınır ve gerekli kontrollerin sağlanması adına bilgilendirilirsiniz. Doğru ve dengeli beslenmek ya da bazı basit egzersiz çalışmaları ile bu rahatsızlığın kontrol altına alınması oldukça yüksek bir ihtimaldir. Gerektiği taktirde uzman doktorunuz tarafında ilaç tedavisi önerilmektedir.

Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır? – Video

Siz daha önce bu durumla karşılaştınız mı? Sizin için hazırladığımız ve gebelikte şeker yüklemesi ile ilgili olan yazımız hakkında tüm soru ve görüşlerinizi yorum kısmında bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg