• 104.728
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur? Nasıl Geçer?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
Bebeklerde Göbek Fıtığı Neden Olur? Nasıl Geçer?

Bebeklerde göbek fıtığı neden oluşur? Bebek göbek şişmesi neden olur? Bebeklerde göbek fıtığına para bağlamak doğru mu? Bebeklerde göbek fıtığı boğulması mümkün mü? Bebeklerde göbek fıtığına hangi bölüm bakar? Sen de bebeklerde göbek fıtığı sorununa dair tüm cevaplarını bu yazımızda bulacaksın.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Olursa Ne Yapılmalı?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Olursa Ne Yapılmalı?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Olursa Ne Yapılmalı?

Göbek halkasının açık kalması neticesinde ileri gelen bir sorun olan göbek fıtığının, rahimdeki bebeğin damarlarının genişlemesinden dolayı oluştuğu biliniyor. Damarlar, normal şartlarda doğum sonrasında kapanmalıdır. Ancak bazı bebeklerde göbek halkası kapanamaz ve bağırsaklardan dışarı çıkar.

Bebeklerde göbek fıtığı neden oluşur sorusu kompleks bir mekanizmaya dayanır. Fıtık, bağırsağın, bebekteki ödemin ya da  bebek vücudunda yer alan herhangi bir yerdeki yağ tabakasının kastan oluşan zayıf bir noktasından fırlamasıyla ileri gelir. Genel olarak 2 ila 3 sene içinde, herhangi özel bir tedavi olmadan geçmesi beklenen sorun, 2 yaşından sonra devam ediyorsa, cerrahi müdahale gerekecektir.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Nedenleri Nelerdir?

Bebeğin ıkınarak ağlaması, buna bağlı olarak karın boşluğundaki basıncın yükselmesi ve gaz gibi sorunları, halk arasında fıtığın nedenleri sanılır. Oysaki göbek halkasının kapanmaması ve bu kapanmayan boşluktan çıkan bağırsaklar, sorunun temel nedeni olmaktadır. Yani ıkınmalı ağlama gibi nedenlerden ötürü fıtık oluşacağı tamamen şehir efsanesinden ibaret bir bilgidir. Tek bir neden beyan etmemiz gerekirse; bebeğin göbek deliği çevresinde yer alan dokuların güçsüz olması nedeniyle fıtığın oluştuğunu söyleyebiliriz.

Bebeklerde göbek fıtığına öncelikli olarak müdahale edilmesine gerek yoktur. Yalnızca bebeği düzenli kontroller ile izlemek ve gözlem altında tutmak doktorlar için genelde yeterli olur. Zaten normal durumlarda sorun 1-2 sene içinde kendiliğinden ve çaba gerektirmeden geçer.

Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri Nelerdir?

Fıtığın oluşmasının ardından gözlemlenebilir olan ilk belirti, göbek deliğinin olduğu yerde bir çıkıntı oluşmasıdır. Bebeklerin ağlamasıyla birlikte bu çıkıntının daha belirgin ve ayırt edilebilir olduğu gözlemlenir. En belirgin belirtiler arasında sayabileceğimiz diğer durumlar ise şu şekildedir:

  • Bebeğin göbek deliğinin çevresinde yer alan dokularda yumuşak bir şişme
  • Var olan şişliğin temas etmekle birlikte yer değiştirmesi
  • Bebek göbek şişmesi sorununun bebeğin ağlaması, öksürmesi ve ıkınması gibi durumlarda gergin bir deri oluşumu ile belirginleşmesi

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi Nedir?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi Nedir?

Bebeklerde Göbek Fıtığı Tedavisi Nedir?

Halk arasında bebeklerde göbek fıtığına para bağlamak gibi hurafe bilgiler dolansa da bilinçli annelerin bu gibi uygulamalardan kaçınması gerekir. Fıtıktan şüphe duyan anne babaların öncelikle bir çocuk doktoruna başvurması gerekir. Anadolu’da konuya ilişkin yaygın bilgiler yer alsa da öncelikle bunların faydasız olduğu bilinmeli ve doktor yönlendirmeden müdahaleye geçilmemelidir.

Şimdi de sizler için doktorlarımızın konuya ilişkin verdiği yanıtlardan oluşturduğumuz derleme bilgileri paylaşıyoruz:

Soru 1: 8,5 aylık bir bebeğim var ve fıtığı olduğu belirtildi. Doktorumuz bebeği kendi haline bırakmamızı önerirken bazı yakınlarımız göbeğini bağlamamızı öneriyor. Ben 1 yaşına kadar sorunun normal olduğunu biliyorum ama yine de kararsızım. Ne yapmam gerekir?

Cevap: Fıtığın takip edildiği süreç boyunca kesinlikle bandaj kullanımını önermiyoruz. Çünkü fıtığın dışarıdan bir müdahale ile sıkışması halinde genişliği doğru şekilde ölçülemez. Eğer fıtık 3 cm.den küçükse 3 yaşına kadar ameliyatsız olarak iyileşme şansı yüksektir ve bu durumda kendi haline bırakılmalıdır. Ancak fıtıklaşma oranının sadece %3 olduğu bebekte sorunun 3 yaşını geçmesine rağmen devam etmesi ile birlikte bebeklerde fıtık ameliyatı önerilecektir.

Soru 2:  Henüz 2 aylık bir bebeğim var ve kendisinin göbek fıtığı olduğu söylendi. Şimdi nasıl bir süreç takip etmem gerekiyor.

Cevap: Kendiliğinden düzelebilen bir sorun olan göbek fıtığında herhangi bir müdahaleden önce bebeğin ilk yaşını doldurması bekliyoruz. Bu nedenle henüz yapabileceğiniz bir şey bulunmuyor.

Soru 3:  35 günlük olan bebeğimin göbeğinde fıtık bulunuyor ve acile götürdüğümüzde ağrı kesici iğne oluyor. Peki bu fıtık ağrı yapar mı, bu durum normal mi yoksa ameliyat mı olmalıyız?

Cevap: Genelde cerrahi bir girişim gerektirmeyen göbek fıtığında ve bebeklerde göbek şişmesi sorununda, bebeğin 1 senesini doldurması ile birlikte kendiliğinden kapanma olmasını bekliyoruz. Ağlamakla ya da ıkınmakla tetiklenebilen bu sorunun, bebeğin sık ağlaması durumunda ağrı ve acıya yol açabileceğini söyleyebiliriz.

Soru 4:  20 aylık bir bebeğim var ve kendisine göbek fıtığı tanısı kondu. Halen geçmemiş olmasının yanı sıra dokunun sertleştiğini gördüm. Sizce ameliyat gerekli midir?

Cevap: Genelde ilk 2 -3 yaşına kadar devam edebilecek olan fıtık sorununda, sonraki senelerde azalarak kaybolma bekliyoruz. Ancak en doğru ve kesin kararı verecek kişi çocuk cerrahı olmakta ve ailelerin çocuk doktoru ile görüşmeleri önerilmektedir.

Göbek Fıtığına Para Bağlamak İyi Gelir mi? – Video

Sen de bebeklerde göbek fıtığı hakkındaki tüm görüşlerini ve sorularını yorum olarak bizlere yazmayı unutma!

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg