• 73.650
Anasayfa
Anne / Çocuk Çocuklar Hangi Yaşta Kaç Saat Uyumalı? Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

Çocuklar Hangi Yaşta Kaç Saat Uyumalı? Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıl Olmalı? Günde Kaç Saat Uyumalı?

Bebekler günde kaç saat uyurlar? Bebeklerin uyku rutinleri nasıl olmalıdır? Bebekler nasıl uyutulmalıdır? 1 – 2 – 3  yaş bebekleri günde kaç saat uyumalıdır? Aylara göre bebeklerin uyuma süreleri nasıldır? Bebeklere uyku eğitimi verilir mi? Bebeklerin uykuda yaşadığı gizli sağlık problemleri hangileridir? Bebekler nasıl uyurlar? Yendioğan bebeklerin uyku düzenleri nasıldır? Bebekler geceleri neden uyanırlar? Bebekler doğdukları zaman ebeveynleri için en önemli durum uykularıdır. Yeni düzene  ayak uydurmaya çalışırken bebeklerinin bir an önce düzenli uyumasını beklerler. Bebekleri düzenli bir uykuya nasıl alıştırabilirsiniz, bu süre ne kadar sürer diye merak ediyorsanız yazımı okumaya geçmelisiniz.

Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalıdır?

Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalıdır?

Bebekler Günde Kaç Saat Uyumalıdır?

Bebekler doğduklarından itibaren hem gündüz hem de gece uykusuna ihtiyaç duyarlar. Bebeklerin belirli bir saat uyku gereksinimleri vardır. Bu saat aralıkları her bebeğin ihtiyacına karşılık veremese de belirli bir uyku düzeni tablosu vardır.

Bebeklerin günlük uyku ihtiyaçları aşağıdaki gibidir:

  • Yenidoğan bebek günde 16 – 18  saat,
  • 3 haftalık olan bebek günde 15 – 18 saat,
  • 6 haftalık olan bebek günde 15- 16 saat,
  • 4 aylık olan bebek günde 9-12 saat uyku (  2 kez kısa uyku şeklinde olabilir.)
  • 6 aylık olan bebek günde 10- 11 saat uyku  ( 2 kez kısa uyku şeklinde olabilir.)
  • 9 aylık olan bebek günde 10 – 12 saat uyku (1 ya da 2 kez kısa uyku olabilir.)
  • 12 aylık olan bebek günde 10 – 11 saat uyku (1 ya da 2 kez kısa uyku olabilir.)
  • 18 aylık olan bebek günde 10 – 12  saat uyku ( genellikle 1 kısa uyku olabilir.)
  • 2 yaşında olan çocuk günde 11- 12 saat uyku (1 kez kısa uyku olabilir.)
  • 3 yaşında olan çocuk günde 10 -11 saat uyku (1 kez kısa uyku olabilir.)
  • 4 -5 yaşında olan çocuk 10- 12 saat uyku uyur.

Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıldır?

Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıldır?

Bebeklerin Uyku Düzeni Nasıldır?

Bebeklerin uyku ihtiyacı için belirlenen uyku saatleri her bebeğe göre değişebilir. Bebeklerin ilk doğdukları zaman ortak özelliği her 3-4 saatte bir uyanmalarıdır.

Bebekler gece uyandıkları zaman karnını doyurup, altını temizlemeniz gerekir. Bazı bebekler 6. haftalarına geldikleri zaman artık gece ve gündüz ayrımını yaparlar. Eğer böyle bir bebeğe sahipseniz kendinizi şanslı bir anne olarak görebilirsiniz. Kesintisiz bir uyku için bazen bebeğinizin 6. ayına gelmesini bekleyebilirsiniz.

Yenidoğan bebeğin ihtiyaçları ne yönde olduğunu, neden ağladığını anlamanız zaman alabilir. Bu süreçte bebeğiniz size, sizde bebeğinize alışırsınız. Böylelikle bebeğiniz uyandığında onun neye ihtiyacını anlarsınız.

Bebeklere Uyku Eğitimi Verilir mi?

Bebekler doğdukları zaman yaptıkları tek şey beslenmek ve uyumaktır. Bu yüzden ebeveynler içinde bebeklerinin uyuması çok önemlidir. Hatta yeni doğan bebeklerin en çok sorulan sorusu uyku düzeni nasıl olmalı sorusudur.

Bebeklerde Uyku Sorunu, Uyku Bozukluğu, Uyutma Teknikleri

Bebekler zorlayarak uyutmamalı, en doğrusu bebeğinizin rahatlayarak kendi kendine uyumaya geçmesidir. Bebekler ilk doğduklarında çok uyur ama sık sıkı uyanırlar. Genellikle bebekler karınları acıktığı için ya da altları ıslandığı için uyanırlar. Buna rağmen bazen de yeni doğan bebekler sadece gece ve gündüz ayrımını bilmedikleri için uyanırlar. Bebeğe uyku eğitimi verebilir, onu düzene alıştırabilirsiniz. Bebekler bir iki aynı hareketten sonra üçüncü seferde aynı hareketi bekleyeceklerdir.

Bebekler ilk 2-3 hafta içinde gece gündüz ayrımını öğrenirler. Bu süreyi çabuk anlaması için bebeklerle gece geçirilen vakit kısa olmalıdır. Bebeğinizin ihtiyacını giderip uykuya geçmesini sağlamalısınız. Onunla sohbet etmek, şakalaşmak için gündüzü beklemeniz gerekir. Odanın çok aydınlık olmaması gerekir. Bebeğiniz gündüz ve gece arasındaki ışık farkını da anlamalıdır. Hatta her defasında bebeğinizin altını değiştirmemeniz gerekir. Yeterli derecede altının kirletmediğine eminseniz.

Bebekler gündüzleri 2-3  saatte bir, geceleri ise 3 – 4  saatte bir acıktıkları için uyanırlar. Bunun dışında bebek fazla uyanıyorsa aslında acıktığı için değil, size ihtiyacı olduğu için uyanıyordur. Bebekler düzeni severler. Onu kucağınızda ya da memenizde uyutmaya alıştırırsanız o da her uyuma rutini için de aynı şeyi bekleyecektir. Önemli olan bebeğinizi doyurup uyumaya yakın bir şekildeyken yatağına bırakmanızdır. Kucağınızda ya da memenizde iken uyumasını engellemeniz gerekir.

Bebekler Nasıl Uyurlar?

Bebekler Nasıl Uyurlar?

Bebekler Nasıl Uyurlar?

Bebekler çok fazla uyanırlar. Bize göre uykuları 2 kat daha hafiftir. Bebeğiniz hafif ve derin uyku olarak iki evrede uyur. Derin uykuya geçen bebeğinizin kolları gevşer, nefesi düzelir. Bu evreden önce bebeğinizi yatağına bırakırsanız uyanır.

Bebekler yeni doğdukları zaman çok uyurlar o yüzden bebeklerin gece uyanmaları onlar için iyidir. Hatta uzun süre uyanmayan bebekler için doktorunuz uyandırıp emzirin der. Bebekler uzun süre açlığa dayanmazlar. Bu sebeple geceleri uyanıp beslenmeleri gerekir.

Bebekler büyüdükçe kolay ve uzun uyumayı öğrenirler. Bazı bebekler ise hem zor uyur hem de sık uyanırlar. Uyku düzeni de bebeklerin yapı ve ihtiyaçlarına göre değişir. Zayıf bebekler daha fazla beslenmeye ihtiyaç duyarlar ve uyanırlar. Genellikle bebeklerin uyku düzeni 3. ve 6. aylarına geldiklerinde belirli bir düzene girmiş olur.

Bebeklerde Olabilecek Sağlık Problemleri Nelerdir?

Bebeklerde Olabilecek Gizli Sağlık Problemleri

Bebeklerde Olabilecek Gizli Sağlık Problemleri

Bebeklerde mide sorunları olabilir. Tıpkı bir yetişkin gibi mide yanması problemi yaşayabilir. Mide kapağı görevini gören kasların zayıflığı yüzünden mide yanması yaşarlar. Bebeğinizi besledikten sonra boğazından kısık sesler geliyorsa ve sonunda ağlıyorsa mide sorunları yaşıyor demektir.

Anneler bebeklerini emzirirken kendilerine olan alerjik besinleri tüketmemeye dikkat etmelidirler. Mama ya da anne sütü ile beslenen bebeklerde sürekli ağlama, gaz sancısı varsa doktora götürülmelidir. Uykularında yaşadıkları bir diğer gizli rahatsızlık ise bebeklerde apne olabilir.

Apne rahatsızlığı nefes alışın durması şeklinde tanımlayabiliriz. Erken doğumlar en belirgin nedenidir. Ancak normal zamanında doğan bebeklerde de mide sorunları, kansızlık ve enfeksiyon gibi sebeplerden dolayı da görülebilir. Apne, kandaki oksijen seviyesinin düşmesine ve bu yüzden beyin hasarına yol açabilmektedir. Mutlaka nedeni araştırılıp tedavi ettirilmesi gerekir.

Bebeklerin Aylara Göre Uyku İhtiyacı Nedir? – Video

Bebeğinizin uyku düzeni nasıl? Bebeğiniz yaşına göre uyku ihtiyacını karşılıyor mu? Bebeğinizin bir uyku düzenine sahip olması için neler yaptınız? Bebeğiniz günlük olarak kaç saat uyuyor? Bebeklerin ihtiyacına göre uyuması onların aynı zamanda sağlıklı bir şekilde büyüyüp gelişmesine neden olur. Bu sebeple bebeklerin düzenli ve yeterli uyumalarını sağlayacak önerileriniz varsa bize yazarak bu konuyu merak eden ailelerinde okumasını sağlayabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg