• 82.627
Anasayfa
Anne / Çocuk Uyumayan Bebekler Nasıl Uyutulur? Bebeklerin Uyku Sorunu!

Uyumayan Bebekler Nasıl Uyutulur? Bebeklerin Uyku Sorunu!

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebeklerde Uyku Sorunu, Uyku Bozukluğu, Uyutma Teknikleri

Bebeklerde uyku bozukluğu nedir? Bebeklerin gündüz uyku süresi ne kadardır? Bebeklerde uyku bozukluğunun nedeni nedir? Uyku sorunu kaç yaş bebeklerde görülür? Bebeğinizin düzenli uyuması için ne yapılmalıdır? Bebeklerde uykusuzluk sorunu her yaşta görülebilen bir durumdur. Sizler için hazırladığım yazımı okuyarak bebeğinizin uykusuzluğunun sebepleri ve yapmanız gerekenler hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Bebeklerde Uyku Bozukluğu Nedir?

Bebeklerde Uyku Bozukluğu

Bebeklerde Uyku Bozukluğu

Bebekler ilk doğdukları zaman geceleri dahil beslenme ihtiyaçlarında dolayı sık sık uyanırlar. Bu onlar için normaldir. Bir bebeğin gece gündüz ayrımını öğrenmesi bile bir iki ayı bulabilir. Bu nedenle bebeklerin gece sık sık uyanmaları oldukça normal kabul edilir. Bu süre ilk 4-5 aylık dönemi kapsayabilir.

Bebeklerin uykuları 5. aydan itibaren daha uzamaya başlar. Bu uyku geceleri en az 7 saate kadar kesintisiz uyuyabilmeleri demektir. Ancak bununla beraber bebelerin geliştirmiş oldukları alışkanlıklardan dolayı 5. aylarından sonra da sık sık uyanır ve anne ve babalarını da uyandırırlar.

En çok rastlanan uyku bozukluğu sorunu ise uykuya dalamama ve sık uyanma sorunudur. Nadir olarak görülen uyku sorunu ise kabus görme, geceleri ağlama nöbeti ve uyku apnesi sorunlarıdır.

Bebeklerin Gündüz Uyku Süreleri Ne Kadar?

Bebeklerin Gündüz Uyku Süreleri 

Bebeklerin Gündüz Uyku Süreleri

Gündüz uykusu düzenli olmayan bir bebekte gece uykuları da sorunlu olur. Gündüz yeterince uyuyamayan bebeğin gece uykusu olumsuz etkilenir. Aşırı yorgun bir şekilde gece uykusuna dalan bebeğiniz sık sık uyanır. Gündüz uykuları bebeklerin kesinlikle yapmaları gereken bir uykudur. Bebeklerde gündüz uykusu için bir ihtiyaçtır. Her bebeğin her ihtiyacı olduğu gibi uyku ihtiyacı da birbirinden farklı olsa da bebeklerin ihtiyaçları olan gündüz uyku saatlerini şu şekilde sıralayabiliriz.

Yeni doğan bebekler, Bebeklerin uykuya en çok ihtiyacı olduğu zaman yeni doğdukları zamandır. Büyümek ve gelişmek için fazlaca uykuya ihtiyaçları vardır. Gün içinde 5 ile 8 saat arası gündüz uykusu yapabilirler.

  • 1-4  aylık dönemde: günlük olarak 4- 5 kez uyuyabilirler.
  • 5-8 aylık dönemde: günde 3 kez uyuyabilirler.
  • 9-18 aylık dönemde: günde 2 kez uyuyabilirler.
  • 18 aydan 4 yaşa kadar: günde 1 kez uyuyabilirler.

Bebeklerde Uyku Bozukluğu Nedenleri

Bebeklerde Uyku Bozukluğu Nedenleri

Bebeklerde Uyku Bozukluğu Nedenleri

Bebeğiniz geceleri çok sık uyanıyorsa aklınıza uyku bozukluğu olduğu gelebilir. Bu durum çok sık görülmese de gerçekten sebebi uyku bozukluğu olabilir. Bunun teşhisi için bir uzmandan yardım almanız gerekir. Bebeğinizin uyku sorunlarının yaşanmasının diğer nedenlerini sıralamak mümkün.

Diş Çıkarma Dönemi

Bebeklerin diş çıkarma dönemleri de değişkenlik gösterse de genelikle  aylıkken başlayıp  yaşına kadar sürer. Bebekler diş çıkarırken diş etlerindeki baskı ve ağrıdan dolayı geceleri daha sık uyanabilirler. Doktorunuza danışarak diş çıkarma dönemlerinde kullanabileceğiniz ağrı kesici ilaçlardan bebeğinize verebilirsiniz.

Kolik Bebek

Kolik bebekler ortada hiç bir neden yokken haftanın en az  3 gün en az 3 saat durmadan ağlayan bebekler için tanımlanan bir durumdur. Doğumdan sonraki 2. ya da 4. haftalardan başlar. Genellikle akşam saatlerinde başlar. Kolik olan bebekler geceleri uyanık kalabilirler. Kolik tedavisi için muhakkak doktorunuzdan yardım almanız gerekir.

Gıda Alerjisi  ve İntoleransı

Gıda alerjisi ve intoleransı sorunu uyku bozukluğu dahil bir çok fiziksel soruna neden olur. Bebeklerde bu durum yaşandığında kabarma, döküntü, midede şişkinlik ve gaz oluşumu gibi şikayetler görülür. Bu sorunlar yaşandığında da uyku sorunu ile karşılaşılması kaçınılmazdır. Gıda alerjisi her yaşta görüleceği gibi genellikle bebekler katı gıda ile tanıştıkları zaman başlar. Bebeklerde gıda alerjisi olduğu zaman bu gıdalardan bebeğinizi uzak tuttuğunuz zaman uykusunu da düzene koymuş olursunuz.

Bebekler Günde Kaç Saat Uyur?

Bebekler Günde Kaç Saat Uyur?

Bebekler Günde Kaç Saat Uyur?

Uyku süresi ve ihtiyacı yaşa göre değişir. Yeni doğduktan itibaren bu süre değişim göstermektedir. Yeni doğan bebekler günde kaç saat uyur? Yeni doğan bebekler günde 16-18 saat uyurlarken, bu süre bebeğiniz büyüdükçe azalır. Bu süre ergenlikte 7-9 saate kadar düşer. Bebeklikten itibaren 5 yaşına kadar genellikle gündüz uykusu yapılır ve bu çocuklar için ihtiyaçtır.

Çocuklarda görülen uyku sorunları nedeni:

  • Diş çıkarma
  • Reflü
  • Dikkat eksikliği
  • Obezite
  • Astım
  • Bazı ilaçlar

2 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni

2 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni

2 Yaş Bebeklerde Uyku Düzeni

Uyku sorunları en fazla ilk 2 yıl çocuklarda görülür. Bunun nedeni farklılaşsa da süre olarak en fazla çocukları ilk 2 yılında görülür. İlk aylar genellikle kolik ağrıların nedeni ile bebekler uykusuzluk sorunu çekerler. Daha sonra kendi kendilerine uyumaya alışamadıkları için, her ağladıklarında anneleri aldığı için uyku sorunları yaşarlar.

Bebeğiniz her ağladığında yanına gitmemeniz gerekir. Kendi kendine uykuya dalmasını öğrenmelidir. Tabi ki bebeğinizin uyanmasının bir sağlık sorunundan kaynaklanmadığına eminseniz. Eğer bebeğinizin herhangi bir sağlık sorunundan dolayı uyuyamıyorsa ya da bebeğiniz sık sık uyanıyorsa yakın bir şekilde takip etmeniz gerekir. Bu durumu doktorunuz ile paylaşmalısınız. Gerekli uyku tedavisi yapıldıktan sonra bebeğinizin uykuları daha düzenli olacaktır.

Bebeklerde Düzenli Uyku Nasıl Olur?

Bebeklerde Düzenli Uyku Nasıl Olur?

Bebeklerde Düzenli Uyku Nasıl Olur?

  • Bebeğinizi doğduktan sonra tam uykuya dalmadan önce yatağına bırakmanız onun kendi kendine uyumasını sağlayacaktır.
  • Bebeğin uykusu gece boyunca bazen hafifleşir bazen derinleşir. Uykusunun hafifleştiği zamanlar uyandı zannedip ona müdahale etmeyin. Kendi kendine uykuya geri dalmasını öğrenmesini sağlamanız gerekir.
  • Bebeğinizin kendini güvende hissetmesi için uyku oyuncağı gibi ya da her zaman aynı battaniyeyi kullanarak alışmasını sağlayabilirsiniz.
  • Bebeğin uyku saatleri konusunda kararlı olmanız uyku saatlerini düzenlemeniz gerekir.
  • Uyku öncesi rutini oluşturup pijama giydirme, duş aldırmak, masal anlatmak ya da ninni söylemek gibi rutinler oluşturabilirsiniz.
  • Bebeğinizin karnının tok ve altının temiz olduğuna emin olun.

Bebekler Neden Uyumaz? – Video

Uyumayan bebeğiniz için siz neler yapıyorsunuz? Bebeğinizin kolay uyuması için sizin uyguladığınız bir uyku rutininiz var mı? Uyumayan bebekler için sizinde önerileriniz varsa bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg