• 657.789
Anasayfa
Anne / Çocuk Çocuklara Ödül ya da Ceza ile Eğitim Vermek Doğru mu?

Çocuklara Ödül ya da Ceza ile Eğitim Vermek Doğru mu?

       0   HANDE ÇEVİKKOL      HANDE ÇEVİKKOL
çocuklarda ödül ceza

Aileler dikkat: çocuklarda ödül ceza uygulamaları ne derece doğru?

Araştırmalar çocukların değişen şartlar ile birlikte eğitimleri hakkında doğru bildiğimiz gerçeklerin de değişmekte olduğu yönünde ısrarcı. Öyle ki çocuk gelişimi ve eğitimi hakkında hemen her gün yeni bir araştırma ve açıklama getiren uzmanlara göre çocuklarda ödül ceza uygulamaları hakkında da dikkatli olmak gerekiyor. Araştırmalara göre ceza sistemine dayalı bir aile eğitimi alan çocuklar daha agresif olmaya meyilli iken tamamen ödül ve serbestlik üzerine kurulu bir eğitin de çocuklarda kendine güvensizlik olarak ortaya çıkıyor. Peki bu konuda ne yapmalı, çocuklara ceza ya da ödül verirken neleri göz önünde bulundurmalı?

Çocuklara ceza ve ödül verme üzerine uzman görüşleri

Çocukların psikolojik gelişimleri üzerine yaptığı çalışmalar ile bilinen Amerikalı psikolog Aletha Solter, geçtiğimiz günlerde İstanbul’da ailelere oldukça faydalı bir eğitim verdi.
Solter’e göre çocuklara ceza ya da ödül içemeyecek bir otorite anlayışı ile disiplin vermek ve demokratik bir anne baba olmak oldukça önemli.

çocuklarda ödül ceza

 

Çocuklarda stresin ve agresif tepkiler vermenin uzman psikologa göre üç nedeni var. Bunlardan ilki temel ihtiyaçlarının karşılanmaması. Açlık, boşaltım gibi ihtiyaçlara tahammül ve sabır seviyesi yetişkinlerden çok daha düşük olan çocuklara bu konuda özen göstermek şart. İkinci sebep ise bilgi eksikliği. Birçok anne baba çocuğu ile iletişim kurarken onun yaşı itibariyle birçok bilgiyi yeni edindiğinden uzak bir anlatım şekli takınıyor, oysa ki çocuklar herhangi bir olayı anlamlandıramadığında bunu öfke olarak yansıtıyor. Ceza sisteminin stres ile sonuçlanmasının altında ise üçüncü neden yatıyor: Çocukları yoksun bırakma. Çocukları herhangi bir isteklerinden ya da ilginizden yoksun bırakmak, ”cezalısın, odana git ” gibi tepkiler vermek onda uzun vadede sinirlilik halini bir hayli tetikliyor.

çocuklarda ödül ceza

Ödül ise tıpkı ceza gibi çocuklarda istediğiniz verimi almanızı engelleyen bir diğer hata. Araştırmalara göre çocuklara ödül vermek onların yaptıkları bir görev sırasında içsel motivasyonunu sağlayamayıp çevrelerinden alacağı ödül ya da takdire odaklanmalarını ve her görevi sırf bunun için tamamlamaya meyillenmelerine neden oluyor. Hatta ödül alan çocuklar, almadıkları zamanları bir ceza olarak görüyor.

 

Bir önceki yazımız olan Makyaj Çantası Hazırlamanın Adım Adım Püf Noktaları ile makyaj çantanızda mutlaka bulunması gereken ürünleri ve çantanızı nasıl düzenlemeniz gerektiğini öğrenebilir, yorum yaparak ve bizi sosyal medya hesaplarından takip ederek destek olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg