• 146.671
Anasayfa
Anne / Çocuk Çocuklarda Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Çocuklarda Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri, Nedenleri, Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Çocuklarda geniz eti büyümesi nasıl olur? Geniz eti büyümesinin belirtileri nelerdir? Çocuklarda geniz eti büyümesinin tek tedavisi ameliyat mıdır? Geniz eti büyümesinin bitkisel tedavi yöntemi var mıdır? Geniz eti ameliyatı sonrasında nelere dikkat edilmesi gerekir? Çocuklarda geniz eti büyünmesi için hangi doktora gidilmesi gerekir? Sizler için  çocuklarda geniz eti büyümesi, tedavi yöntemi, yapılması gerekenler ve iyileşme süreci nasıldır gibi sorularınıza cevap bulabileceğiniz bir yazı hazırladık.

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi

Doğuştan herkeste olan  vücutta ağız çatısı üzeri ve burun arkasında geniz bölgesinde bulunan bağışıklık sisteminin önemli bir parçası olan  dokuya geniz eti denir. Bu doku çocuklarda geniz bölgesinin neredeyse tamamını kaplar.

Geniz etinin yetişkinlerde görülmesi nadir görülen bir durumdur. Çocuklarda 6-7 yaşlarında küçülmeye başlayıp 15 yaşından sonra yok olur. Geniz eti bağışıklık sistemimizin bir parçası olduğu için bağışıklığımızı tehdit eden bir mikrop vücudumuza girdiği zaman geniz eti şişer. Bu şişlik tedavi gerektirmeden kendi kendine geçebilir fakat geçmediği durumlarda tedavi gerektirebilir. Geniz etinin büyümesi en çok çocuklarda görülür. Geniz eti büyümesi çocuğun yanı sıra anne ve babanın da hayatını zorlaştırır. Eğer tedavi edilmezse daha ciddi sıkıntılara yol açabilir.

Geniz eti büyümesi en sık 3-6 yaş arası çocuklarda görülür. Geniz eti büyümesi horlama, sürekli ağızdan nefes alma, uyku apnesi, işitmede güçlük çekme gibi çocuğun yaşam kalitesini etkileyen sorunlara ve rahatsızlıklara yol açar. Erken yaşta tedavi edilmeyen geniz eti büyümesi gelişme geriliği gibi daha büyük sorunları da beraberinde getirebilir. Çocuklarda geniz eti büyümesi en çok uyku apnesi ve horlama olarak kendini gösterir. Bu sorunlar çocuğun günlük yaşam kalitesini ve okuldaki başarısını olumsuz etkileyebilir.

Çocuğunuzun Okul Başarısında Bir Düşüş Söz Konusuysa;

Çocuğun yeterli ve kaliteli uyumaması, işitme kabiliyetinin azalması, uyku esnasında apne ataklarının olması okul başarısının direkt etkileyen etmenlerdendir. Bu durum yüzde 30 oranında artan hiperaktivite, öğrenme zorluğu ve dikkat eksikliği gibi sorunları da beraberinde getirir. Bununla beraber çocuk sürekli ağız solunumu yaptığı için dil çürümeleri, yüz şeklinin bozulması, kan basıncı değişikliği, kalp problemleri ve insülin direnci gibi ciddi rahatsızlıklara da neden olur.

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesinin Belirtileri Nelerdir?

  • Sürekli ağızdan nefes alma
  • Burundan nefes alma güçlüğü
  • Hırıltılı ses çıkarma
  • Genizden konuşma
  • Öksürük ve geniz akıntısı
  • Baş ağrısı
  • Sinüzit
  • Horlama
  • Uyku apnesi (uykuda bir kaç saniye nefesini tutma)
  • Huzursuz uyuma
  • İştahsızlık ve büyüme geriliği
  • İdrar kaçırma
  • Çene ve yüz kemiklerinde gelişim bozukluğu
  • Yüksek sesle televizyon izleme ihtiyacı
  • Salya akıntısı

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi İçin Hangi Doktora Gidilmelidir?

Çocuklarda geniz eti büyümesi için Kulak Burun Boğaz (KBB) doktoruna gidilmelidir.

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesinin Tanısı Nasıl Koyulur?

Öncelikle doktorunuz kulak burun boğaz kontrolü yapar. Eğer gerekirse endoskopik yöntem ile geniz eti muayene edilebilir ve röntgen istenebilir. Bu incelemeler sonucunda eğer doktorunuz geniz eti hakkında endişeli ve hastada şikayet söz konusu ise ameliyat ile geniz etinin alınması söz konusu olur.

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Nasıl Tedavi Edilir?

Çoğunlukla çocuklarda yaşanan  geniz eti büyümesi; farklı bir çok sağlık problemine sebep olabilir. Bu yüzden tedavi de geç kalmamak gerekir. Çocuklarda geniz eti büyümesi için tek tedavi yöntemi ameliyat değildir. Hasta için en doğru tedavi yöntemine doktor karar verecektir.

Ameliyatsız Tedavi Mümkün Mü?

Özellikle uyku apnesi sorunu için medikal tedavi uygulanabilir. Alerjik burun spreylerinin yanı sıra oksijen desteği ile durum gözlemlenebilir. Uyku apnesi görülen çocuklarda eğer kilo problemi varsa uzman diyetisyen eşliğinde sağlıklı ve dengeli bir diyet programı ile kilo probleminin de önüne geçilerek uyku apnesi rahatsızlığı için çocuk rahatlatılmış olur.

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Çocuklarda geniz eti büyümesi ameliyatı ağız veya burun içinden endoskopi yöntemi ile yapılır. Yaklaşık olarak 15-20 dakika süren bu ameliyatta kanama riski çok azdır. Geniz eti ameliyatı 3 yaşından  sonra yapılır fakat daha küçük yaşlarda geniz eti büyümesi sorun teşkil ediyorsa ameliyatın yapılması daha yararlı olur.

Ameliyatı Sonrasında Nelere Dikkat Edilmelidir?

  • Ameliyattan sonraki gün çok sıcak ve baharatlı yiyecekler olmamak şartı ile her şey yenebilir.
  • Çocuk okul gibi kalabalık ortamlardan ve  aşırı hareketli olmaktan 4-5 gün uzak durmalıdır.
  • Bir hafta boyunda aşırı sıcak banyo yapmamalıdır.

Geniz Eti Büyümesi İçin  Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi İçin  Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Çocuklarda Geniz Eti Büyümesi İçin  Bitkisel Tedavi Yöntemleri

Ebe Gümeci; Ebe gümeci bademcik ve geniz eti problemlerinde etkilidir.Eğer ebe gümecinin suyu süt ile karıştırılıp içilirse öksürüğe oldukça faydalıdır.Boğaz ve yemek borusundaki tahrişlere iyi gelir. Ebe gümeci burun yaraları ve tıkanmalarında etkilidir. Ebe gümecinin yaprakları ıspanak semizotu gibi pişirilerek yenebilir. Yapraklarının kaynatarak elde ettiğiniz suyu soğuk olarak içebilirsiniz.

Adaçayı; Geniz eti rahatsızlıklarına iyi gelen bir diğer bitki ise Adaçayı’dır. Adaçayı kaynatılıp soğuduktan sonra gargara yapılırsa bademcik ve diş eti iltihaplarını tedavi etmede yardımcı olur. Adaçayı aynı zamanda geniz etine de iyi gelir.

Zerdeçal; Çocuklarda geniz eti büyümesi için çok faydalı bir besin olan zerdeçalın içerisinde bulunan antioksidan özellikleri iltihaplı adenoidlerle savaşır. 1 çay kaşığı toz haline getirilmiş zerdeçal ile bal 1 bardak ılık süte eklenerek bu karışım tüketilmelidir. Bu karışımı uyumadan önce tüketirseniz uyku problemine de iyi gelmiş olur.

Siz de geniz eti ile ilgili yaşadığınız problemleri, varsa çocuğunuzda, ne gibi belirtiler ile ortaya çıktı kaç yaşında geniz eti büyümesi yaşadı? Uyguladığınız tedavi yöntemi ve önerebileceğiniz bitkisel tedavi yöntemleri var ise bizimle paylaşın.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg