• 79.997
Anasayfa
Anne / Çocuk Bebeklerde Kabızlık Neden Olur? Kabızlık Tedavisi Nasıl?

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur? Kabızlık Tedavisi Nasıl?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebeklerde Kabızlık Neden Olur? Kabızlık Tedavisi Nasıl?

Yenidoğan bebeklerde kabızlık neden olur? Bebeğinizin kabız olduğunu nasıl anlarsınız? Bebeğinizdeki kabızlığı giderme yolları nelerdir? Bebekler için masaj nasıl yapılır? Kabız olan bebek nasıl beslenmelidir? Yenidoğan bebeklerin genelinin yaşadığı bir durum olan kabızlık sorunu için endişelenen anne ve babalar için hazırladığım yazımda, kabızlık sorunu hakkında aklınıza gelen sorulara cevap bulmaya çalıştım.

Yenidoğan Bebeklerde Görülen Kabızlık

Yenidoğan Bebeklerde Görülen Kabızlık

Yenidoğan Bebeklerde Görülen Kabızlık

Bebeklerde görülen kabızlık genellikle doğumdan bir kaç hafta sonra yaşanan bir durumdur. Kabızlık problemi yaşayan bebeğinizi gözlemleyerek anlayabilirsiniz. Kabızlığın nedeni birçok sorun olabilir. Anatomik sorunlar, sindirim sistemi sorunları ve beslenme sorunları kabızlığa sebep olabilir.

Bebeklerde Kabızlık Nedenleri

  • Genetik olan bağırsak tembelliği,
  • Yapısal bağırsak bozuklukları,
  • Fazla süt tüketimi,
  • Psikolojik sebepler,
  • Sürekli olarak katı gıda ile beslenmek
Bebeklerde Kabızlık Belirtileri Nedir, Neden Olur, Tedavisi Nasıldır?

Bebeklerin Kabız Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Bebeğinizin kabız olup olmadığını onun hareketlerini gözlemleyerek anlayabilirsiniz.Dikkat etmeniz gereken ilk şey bebeğinizin ne sıklıkla kakasını yaptığı olmalıdır. Her bebeğin bir kaka yapma düzeni vardır. Bazı bebekler her gün kakasını yaparken kimi bebeklerde 2-3 günde bir kakasını yapar. Burada dikkat etmeniz gereken başka bebeklerle kıyaslamak değil, bebeğinizin kendi tuvalete çıkma düzeninde bir değişiklik olup olmamasıdır. Bununla birlikte dikkat etmeniz gereken başka noktalarda vardır.

  • Bebeğiniz kakasını yaparken zorlama yaşıyorsa, ağlıyorsa
  • Kakası ile birlikte kan geliyorsa,
  • Kakasını yaparken huzursuz oluyorsa,
  • Kaka yoğun ve sert ise bebeğiniz kabızlık sorunu yaşıyor olabilir. Bebeğinizi gözlemlemeniz lazım. Özellikle kakasında kan görüyorsanız vakit kaybetmeden bebeğinizi doktora götürmeniz lazım.
Bebeklerde Kabızlık Tedavisi

Bebeklerde Kabızlık Tedavisi

Bebeklerde Kabızlığı Gidermenin Yolları

  • Ilık suda banyo yaptırmak bebeğinizin kaslarını gevşeterek onu rahatlatır. 20 dakika bebeğinizi ılık suda oturtursanız rahatlayacaktır. Küvetini doldurarak ona eşlik edip suda oturmasını sağlayabilirsiniz.
  • Egzersiz yaptırmak da iyi bir yoldur. Bebeğinizin ayaklarını karnına doğru ittirip çekmekte kakasını yapmasını sağlayabilir. Bağırsak hareketlerini hızlandırır.
  • Bebeğinize eğer ek gıdaya geçip meyve ve sularından vermeye başladıysanız erik suyu, elma suyu, kayısı suyu gibi meyve sularını verebilirsiniz.
  • Bebeğinizin poposuna krem sürmek de işe yarayabilir. Poposuna vazelin yada gliserin sürmek de rahat kaka yapmasını sağlayabilir.

Bebekler İçin Kabızlık Masajı

Bebeklere yapılan masaj onu hem rahatlatır hem de kabızlık sorununa iyi gelerek kakasını yapmasını sağlayabilir. Odanın sıcaklığının uygun olduğuna emin olduktan sonra ellerini ısıtarak bebeğinizin karın bölgesine masaj yapabilirsiniz.. Elleriniz ile bebeğinizin karnına yarım ay şeklinde yapacağınız masaj bağırsaklarının hareketlenmesini sağlar. Bebeğinizin sağ ve sol boşluk bölgesine de masaj yapabilirsiniz. Bu işlemleri yaparken yumuşak hareketler ile yapmanız gerekir. Bebeğinizi incitmemeye özen gösterin. Bebeğiniz kabızlık durumunda huysuzlanacaktır. Yaptığınız uygulamalara rağmen kakasını yapmıyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

Bebeklerde Kabızlık İçin Diğer Yöntemler

Bebeklerde Kabızlık İçin Diğer Yöntemler

Bebeklerde Kabızlık İçin Diğer Yöntemler

Zeytinyağı

Zeytinyağı uygulamasını yapmadan önce muhakkak doktoruna sorup hem nasıl yapılacağını hemde gerçekten yapmanız gerekiyor mu bunu öğrenmeniz gerekir. Unutmayın o bir yenidoğan bebeği de olsa özel bölgelerine bir uzman dışında ve önerisi dışında müdahale edilmemelidir. Zeytinyağı yöntemi bir kulak çubuğuna batırdığınız zeytinyağı ile bebeğinizin makat bölgesine sürerek uyarı verebilir ve bebeğinizin kakasını yapmasını sağlayabilirsiniz.

Anne Sütü

Anne sütünün bir çok yararından sonra kabızlık sorununa da iyi geleceğini söylemek yanlık olmaz. Anne sütü doğal müshil olarak bilinir. Anne sütü ile beslenen bebekler daha az kabız olurlar. Anne sütü dışkıyı yumuşatarak bağırsak hareketlerinin hızlanmasını sağlar.

Bacak Egzersizleri

Bunun için bebeğinizi sırt üstü yatırın. Ayaklarını kaldırarak dizlerini büküp karnına doğru ittirin. Bebeğinizi bir bisiklet kullanıcısı gibi bacaklarının hareket etmesini sağlayın.

Sıvı Tüketimi

Kabızlığın başlı nedeni bebeğinizin az sıvı alması olabilir. Bebeğiniz bu sorunu yaşıyorken eğer emziriyorsanız daha sık emzirin ya da mama ile besliyorsanız daha fazla mama tüketmesini sağlayın.

Su İçmek

Bebeğiniz az su içtiği için kabız olabilir. Yeni doğan bebeğinizin su içip içmemesi gerektiğiniz doktorunuza danışarak öğrenin. Daha büyük bebek ise sıvı alımını arttırıp su içmesine özen gösterin.

Karın Masajı

Bebeğinizin bağırsaklarını hareket ettirmek kakasını yapmasını sağlamak için ona nazikçe masaj yapmanız iyi gelebilir. Bebeğinizi sırt üstü uzattıktan sonra karnına saat yönünde yapacağınız masaj onun rahatlamasını sağlayacaktır.

Bebeklerde Kabızlık Neden Olur, Nasıl Önlenir? – Video

Bebeğiniz kabızlık sorunu yaşadığında neler yaptınız? Uyguladığınız bitkisel bir tedavi yöntemi ya da masaj yöntemi var mı? Doktora ne zaman gittiniz ve doktorunuzun önerisi ne oldu? Yenidoğan bebeğinde kabızlık sorunu yaşayan ebeveynlerimizin bilgilenmesi için siz tecrübeli anne babaların bilgilerine her zaman ihtiyaçları vardır. Bu sebeple tecrübelerinizi bize yazarak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg