• 85.316
Anasayfa
Anne / Çocuk Çocuklarda B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Nasıl Olur?

Çocuklarda B12 Vitamini Eksikliğinin Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Nasıl Olur?

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Çocuklarda Vitamin Eksikliği Nedenleri, Belirtileri, Tedavisi

B12 vitamini nedir ve ne işe yarar? Vitamin eksikliği olmaması için anneler nasıl beslenmelidir? Bebeklerde B12 vitamini eksikliği sebebi ve belirtileri nelerdir? Çocuklarda  B12 vitaminin beyne olan etkisi nedir? B12 vitamini eksikliği nasıl durdurulur? Birçoğu anne ve bebekte görülen B12 vitamini eksikliğinin nedenleri ve önüne geçebilmek için önerilerde bulunduğum bir yazı hazırladım. B 12 vitamini eksikliği hakkında bilgi sahibi olmak için yazımı okumaya devam etmelisiniz.

B 12 Vitamini Nedir Ne İşe Yarar?

B 12 Vitamini Nedir Ne İşe Yarar?

B 12 Vitamini Nedir Ne İşe Yarar?

İnsan vücudu için mucize kaynağı olan B12 vitamini genellikle bitkisel gıdalardan değil hayvansal gıdalardan karşılanır. İnsan vücudu bu vitamini kendi karşılayamaz ama aldığı gıdalar vasıtasıyla vücudunun ihtiyacı olan  B12 vitaminini alabilir.

B12 vitaminin eksikliği eksikliği genellikle et ve tavuk yemeyen kişilerde daha fazla görülür.  B 12 vitamini eksikliği bazı rahatsızlıklara yol açar. Bu rahatsızlıkların başında kansızlık yani anemi, çeşitli nörolojik ve ruhsal rahatsızlıklar gelir. Eğer tedavisi zamanında yapılmazsa daha ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir. B 12 vitamini bağırsaklarda bulunan enzimlerle sentezlenerek suda çözünür ve kırmızı kan hücrelerinin üretimini sağlar. Diğer faydaları olarak protein sentezini sağlar. Hücre oluşumuna yardımcı olarak doğurganlığı arttırır. Sinir uçları ve bağışıklık sisteminin güçlenmesine fayda sağlar.

Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir?

Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir

Emziren Anneler Nasıl Beslenmelidir

Anne sütü şüphesiz ki bebekler için besinlerin en faydalısıdır. İçinde bulunan protein, yağ ve kalori değeri ve içinde bulunan vitamin ve mineraller açısından en önemli besindir. Bebeklerin beslenmesi dışında enfeksiyon hastalıklarından korunmasına da yardımcı olur. Sindirimi bebekler için en kolay besindir. Her annenin sütünün değeri emzirdiği bebeğin ihtiyaçlarına göre değişir. İlk 6 ay sadece anne sütü ile beslenmek bebekler için çok kıymetlidir. Anne sütü tüm gıdalardan daha üstün bir besindir.

Anne sütünün kıymeti hamilelik ve emzirme döneminde annenin sağlıklı beslenmesine bağlıdır. Anne tüm hayvansal ve bitkisel gıdalardan dengeli bir şekilde almalıdır. Anne sütünü kıymetli yapan özellik budur. Anne her türlü vitamin ve mineralden aldığı müddetçe anne sütü bebek için en kıymetli besin olur. Vitamin, mineral, protein ve yağlardan yoksun bir şekilde bilinçsiz beslenerek bebeğini emziren anneler için aynı şeyi söylemek pek mümkün değildir. B12 vitamini tedavisi gören bir çoğu süt çocuğu vardır. B 12 vitamini eksikliği çocuğun büyümesini, sosyal gelişimini etkileyen bir vitamindir. Vitamin eksikliği olan anneden doğan bebek, sadece anne sütü ile besleniyor ek gıda almıyorsa, kaçınılmaz şekilde bebekte de B 12 vitamini eksikliği görülecektir.

Anneler gerekirse emzirme dönemleri boyunca demir, folik asit takviyelerine ek olarak B 12 vitamini takviyesi de almalıdır.

Bebeklerde B12 Vitamini Eksikliği Nedeni Nedir?

  • Gebelik döneminde çeşitli sağlık sorunlarının oluşması
  • Yetersiz şekilde beslenmek, hayvansal gıdalardan tüketmemek
  • Doğum sonrası emzirme döneminde annenin B 132 vitamini kaynaklı gıdalar ile beslenmemesi

Bebeklerde B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri Neler?

Bebeklerde B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

Bebeklerde B12 Vitamini Eksikliği Belirtileri

  • Bebekte büyüme geriliği,
  • Bebekte halsizlik,
  • Kansızlık görülmesi
  • Mental ve motor gelişiminde gerilik,
  • Konuşma, başını tutma, gülme gibi becerilerde gerilik ya da sorun olması,
  • Kabızlık ya da ishal gibi sindirim sorunlarının sürekli olması,
  • Saç dökülmesi, tırnak kırılması gibi belirtiler B 12 vitamini eksikliği olduğunun göstergesi olabilir. B 12 Vitamini eksikliğinin olup olmadığını anlamak için doktora gidilip çeşitli testlerin yapılması gerekir.

Çocuklarda B12 Vitamini Eksikliği Beyni Etkiler mi?

Çocuklarda B12 Vitamini Eksikliği

Çocuklarda B12 Vitamini Eksikliği

Çocuklarda B12 vitamini eksikliği uzun süreli olursa tedavi edilmezse, kansızlığın dışında tüm hücrelerinin eksilmesine neden olur. Sinir hücrelerinin bilgiyi oluşturma, kaydetme, bilgiyi iletme gibi becerilerinde gerileme , aksama görülür.

Beyin fonksiyonlarında bozulmaya neden olabilir. Bunların yanı sıra B12 vitamini eksikliğinin olması nedeni ile beyin etkilenir ve havale geçirme, oturma yürüme gibi yapılan davranışlarda gerileme, kaslarda güçsüzlük görülebilir.

Okula giden çocuklarda konsantrasyon bozukluğu ve okul başarısında gerileme görülebilir. Buna ek olarak çocukta fazla uyuma ya da az uyuma gibi sorunlar görülebilir. Bebeklerde uzun süreli sarılık gibi bir rahatsızlıkta görülebilir.

B 12 Vitamini Eksikliği Nasıl Giderilir?

Araştırmalara göre yetişkin bir kadının günlük olarak ihtiyacı olan B12 vitamini oranı 2.6 mcg, emziren bir annenin ihtiyacı olan günlük B12 vitamini ihtiyacı ise 2.8 mcg ‘dir. Bebeklerde B 12 vitamini eksikliği olmaması için annenin emzirme döneminde hayvansal gıdalardan dengeli bir şekilde beslenmesi gerekir. Et, kümes hayvanları, süt, yoğurt, yumurta gibi gıdalardan yeterince günlük olarak almak gerekir.

Çocuklarda Vitamini Eksikliğinin Belirtileri Nelerdir? – Video

Bebek veya çocuğunuzda B12 vitamini eksikliği yaşadınız mı? Vitamin eksikliği ne zaman başladı? Sebepleri sizde nedir? Bebeğinizde oluşan vitamin eksikliği için nasıl bir tedavi ve beslenme uyguladınız? Sizin de deneyip faydasını gördüğünüz B12 vitamini eksikliğine iyi gelecek beslenme diyetiniz olduysa diğer okuyucularımızın faydalanması için bize yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg