• 398.605
Anasayfa
Sağlık Ayak Üşümesi Neden Olur? Bitkisel Çözüm Yolları

Ayak Üşümesi Neden Olur? Bitkisel Çözüm Yolları

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Ayaklarınız mı üşüyor? Ayak üşümesinin nedenleri? Ayak üşümesine hangi doktor bakar? Ayak üşümesi nasıl geçer? Eğer ayaklarınızın ısınmasını istiyorsanız, bu yazımız içinizi ısıtacaktır. Evde yapabileceğiniz bir kaç yöntem ile ayaklarınızın üşümesine nasıl son verebilirsiniz, bunlardan bahsettik. Keyifli okumalar.

Ayak Üşümesi Neden Olur?

Ayak üşümesinin nedenleri kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir. Ama evinizde uygulayabileceğiniz bir kaç pratik yöntem ile ayak soğukluğunu engelleyebilirsiniz.

Kan dolaşımının yavaş olması soğuk el ve ayağa neden olmaktadır. Dolaşımın düzeldiği zaman ayak üşümesi ortadan kalkacaktır. Evde de uygulayabileceğiniz bazı bir kaç yöntem ile ısınabilirsiniz. Ama endişeniz olan üşümeye ek bir belirtiler var ise doktora danışmanızda fayda vardır. Bazı hastalıkların belirtisi olabilen üşüme, bazende hareketsiz kalmaya bağlı yaşanabilmektedir.

Ayak Üşümesi Neden Olur?

Ayak Üşümesinin Nedenleri Nelerdir?

Ayaklarda üşüme (soğukluk), sinir hasarları, periferik nöropati, yorgunluk, kansızlık, B12 vitamini eksikliği, Raynaud hastalığı, hipotermi, diyabet, tiroid bezlerinin yavaş çalışması gibi bazı hastalıkların belirtisi de olabilmektedir.

1  Kan Dolaşımı Bozukluğu

Ayakların soğuk olması, yeteri kadar kan dolaşımının olmadığı anlamına gelmektedir. Eğer bütün gün oturuyorsanız yani oturarak çalışıyorsanız yada okulda masa başında iseniz bu gibi nedenler ayak üşümesine etkendir. Böyle bir durumda çözüm olarak biraz daha hareketli olmaya özen göstermelisiniz.

Yürüyüş yapmanız tavsiyeler arasındadır, böylece kan dolaşımınız düzenlenecek ve ayaklarınızın üşümesini engellemiş olacaksınız. Hareketsiz, sürekli oturan bir hayatınız var ise yeteri kadar ayaklarınıza kan gitmeyecek ve ısınma gerçekleşmeyecektir.

Kan dolaşımı yeteri kadar olmaz ise, kalp hastalıklara sebep olmaktadır. Bu yüzden kan dolaşımı ile sorun olduğundan endişe duyarsanız, hekime danışmanız iyi olacaktır.

2  Tiroid Bezinin Az Çalışması

Tiroid bezlerinin dengeli çalışması demek, sağlığınızın korunması, vücudunuzun bir çok işlevi yerine getirmesi demektir. Eğer tiroid bezleri, gerektiği kadar tiroid hormonu üretmez ise bu hastalığa hipotiroidi denilir. Yani metabolizma normalden az çalışmaya başlar ve bazı hastalıklar ortaya çıkmaya başlar.

Tiroid bezlerinin yeteri kadar tiroid hormonu salgılamadığı durumda, halsizlik, saç dökülmesi, cilt kuruluğu, kilo alma gibi rahatsızlığa neden olmaktadır. Bunların yanında ise el ve ayaklarda soğukluk yani üşümeye de neden olabilmektedir. Bu gibi belirtiler var ise doktora danışmalısınız, basit bir kan testi ile problem olup olmadığı anlaşılır ve tedaviye başlanır.

3  B-12 Vitamini Eksikliği

Sağlıklı beslenmeme, sindirim sisteminde ki rahatsızlıklar ve enfeksiyon sonucunda B12 eksikliğine neden olmaktadır. B12 ise, denge kaybına, kaslarda yavaşlamaya, güçsüz hissetmeye, el ve ayaklarda üşümeye neden olmaktadır.

4  Radnaud Hastalığı

Raynaud hastalığı, strese bağlı ya da soğuk havaların nedeni ile kan damarlarında kasılmalara sebep olur. Böylece el ve ayaklara normalden az kan gider. Parmaklar maviye dönük ya da kırmızı renge sahip olur. Raynaud hastalığı bir başka hastalığı ek ortaya çıkabileceği gibi kendiliğinden de ortaya çıkabilmektedir.

5  Periferik Nöropati

Sinir hasarlarına zemin hazırlayan, el ve ayak üşümesi, uyuşma, karıncalan, yanma gibi hisler periferik nöropatiye diyabet, fazla toksine sahip olma, enfeksiyon durumları ve en çok görülen vitamin eksikliğine bağlı ortaya çıkmaktadır.
Diyabet rahatsızlığı olan kişilerin şeker seviyelerini kontrol altında tutmaları gerekmektedir. Eğer sinirleriniz ile bir sorun yaşıyorsanız fazla zaman kaybetmeden doktora danışmalısınız aksi halde sinirlerin aşırıya gitmesi daha da ciddi hastalıklara neden olabilmektedir.

6  Ayak Üşümesinin Diğer Nedenleri

  • Alkol
  • Sigara
  • Stres
  • Vücudun susuz kalması
  • Hormonal dengesizlikler
  • Bazı ilaçların yan etkileri

Ayak Üşümesi İçin Hangi Doktora Gitmeli?

Ayaklarınız üşüyor ise ilk önce Dahiliye Uzmanına gitmelisiniz. Eğer dolaşım ile ilgili endişeleriniz var ise Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanına gitmeniz gerekmektedir. Diğer görülen ve hissedilen belirtilere göre Fizik Tedavi Uzmanına, Romatoloji Uzmanına ve ya Nöroloji Uzmanına da yönlendirilebilirsiniz.

Ayak Üşümesi Nasıl Giderilir?

Ayak Üşümesi Nasıl Giderilir?

1  Yağlı Masaj

Kan dolaşımını sağlamak için yağ ile masaj yapmak ayakların ısınmasına ve yaşadığınız rahatsızlığın azalmasını sağlayacaktır.
Zeytinyağ ile hindistan cevizi ya da susam yağını 10 saniye kadar ısıya maruz bırakın ve bu ılık yağ karışımı ile bileklerinizi ovun, ayaklarınıza ve parmaklarınıza masaj yapın. Yağ ile masaj uyguladıktan sonra ayağınıza pamuklu çorap giyin. Eğer bu masajı yatmadan önce uygularsanız rahat bir uykuya merhaba dersiniz. Her gün yatmadan önce düzenli uyguladığınız zaman, gün geçtikçe üşüme sorununuzun azaldığını hissedeceksiniz.

2 Hidroterapi

İki tane kovanız olsun. Bir tanesinde soğuk su, diğerine ise ılık su doldurun. Rahat ettiğiniz duruşunuzu alın ve 1 dakika soğuk su dolu kovada ayaklarınızı bekletin sonrasında 1 dakika ılık su da bekleyin. Bu işlemi 15 dakika boyunca devam edin. Ardından hemen ayaklarınızı kurutun ve ayaklarınıza sıcak çorap giyin.

3 Ayak Egzersizleri

Damarlarınızı kuvvetlendirecek ayak egzersizleri kan dolaşımınızı sağlayacaktır. Ayak parmak uçlarınıza 1 dakika boyunca masaj yaparak ayak topuğunuza doğru inin. Ve 10 dakika bu masaja devam edin
Oturduğunuz yerden ayak bileklerin,z, saat yönüne doğru çevirin, ardından saat yönünün tam tersine çevirin. Bu hareketleri 10-15 kez tekrarlayın.
Ayak parmaklarınız ile yerden bileğinizi acıtmayacak bez ağırlığında objeleri iki üç kez kaldırmayı deneyin.

4  Epsom Tuzu

Epsom tuzunda magnezyum bukunmaktadır, vücuda nüfus edecektik ve üşümenize neden olan magnezyum eksikliğini azaltıtacaktır. Ilık su ile yarım su bardağı epsom tuzu, bir kapta iyice karıştırın ve ayaklarınızı kabın içerisinde 15 dakika kadar dinlendirin.

5  Zencefil

Sizi üşümekten kurtaracak ve kan dolaşımınızı hızlandıracak zencefil.. Yarım zencefili doğrayın ve 2 bardak su içerisinde 10 dakika kadar dinlendirin ve içerisine 1 kaşık bal ekleyip 2 kez için.
Bir diğer tarif ise, zencefili su ile kaynatın. Soğuduktan sonra bu suyun içerisinde ayaklarınızı 10 dakika dinlendirin.

6  Yeşil Çay

Yeşil çay içmek, bütün bedeninize iyi gelecektir. Ve damarların çalışmasını destekler. 1 kaşık yeşil çay ile sıcak suyu karıştırın ve 5 dakika ağzı kapalı şekilde demleyin. Dilersiniz bal ekleyebilirsiniz. Gün içerisinde 2 bardak içebilirsiniz.
Bir diğer tarif ise 3 poşet yeşil çayı, sıcak su içerisinde 10 dakika bekleyin ve ayaklarınızı bu suyun içerisine koyun ve 10 dakika bekletin. Dinlendiğinizi ve ısınmaya başladığınızı hissedeceksiniz.

7  Acı Biber

Acı biberin içerisinde kapsaisin ile kan dolaşımını ve vücut ısısını arttırmaktadır. 1 kaşık acı biberi, giyeceğiniz kalın bir çorabın içerisine ekleyin. Önce ince bir çorap giyin, ardından biber olan çorabı üzerine giyin.

8  Çimde Yürümek

D vitamini eksikliği el ve ayak üşümesine sebep olmaktadır. Çimde çıplak ayak ile yürümek özellikle sabah güneşi eşliğinde yürümeniz D vitamini vücuda kazandıracaktır. Ayaklarınızın elektriğini alacağı için rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

9  Demir Alımınıza Dikkat Edin

Demir eksikliği olan kişilerde el ve ayak üşümesi ve titremesi görülmektedir. Demir eksikliğinde, kan ve doku yeterince oksijen kazanamaz. Demir içeren besinleri bol bol tüketmeniz gerekmektedir.

Demir eksikliğini giderecek besinler;

  • Elma
  • Hurma
  • Mercimek
  • Ciğer
  • Badem
  • Kuru kayısı
  • Tere

10 Magnezyum İçeren Besinler Tüketin

Magnezyum eksikliği olan kişilerde el ve ayak titremeleri ve soğukluk görülür. Kişi üşüdüğünü hisseder böyle bir durumda vücut ihtiyacı olan magnezyuma sahip olamaz. Size düşün magnezyum içeren besinler tüketmeniz olacaktır.

Magnezyum içeren besinler,

  • Pazı
  • Turp
  • Brokoli
  • Ispanak
  • Yeşil fasulye
  • Salatalık
  • Avokado
  • Susam yağı
  • Kabak çekirdeği
  • Badem

El Ayak Üşümesine Bitkisel Tedavi – Video

Ayaklarınız üşüyor mu? Ne zamandan beri ayak üşümesinden şikayetçisiniz? Ayak üşümesine nasıl son verebiliriz? Bizlerle tecrübe ve sorularınızı paylaşabilirsiniz. Geçmiş olsun..

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg