• 428.762
Anasayfa
Sağlık Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı Nedir? Belirtileri, Nedenleri, Tedavisi

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Bel ağrılarınız mı var? Omzunuz mu ağrıyor? Bel fıtığı sandığınız şikayetleriniz belki de As Hastalığı olabilir.  Ankilozan Spondilit Nedir? As Hastalığı belirtileri nasıldır? Ankilozan Spondilit Hastalığı doğal, bitkisel tedavi yöntemleri nelerdir? Bu yazımızda Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı ile ilgili tüm bilgileri okuyabileceksiniz.

Bel Fıtığı Sandığınız Ankilozan Spondilit Olabilir!

Bel Fıtığı Sandığınız Ankilozan Spondilit Olabilir!

On kişiden beşinin bel ağrısı şikayeti olması hele ki genç yaşlarda bu ağrı ve şikayetlere sahip olması bir soru işareti olabilir. Bel ağrısına eşlik eden belde tutulma hissi olması, sabah uyandığınız zaman giyinme sürecinde özellikle çorap ve pantolon giyme kısmında zorlanma yaşıyorsanız, bel hareketlerinde bir kasılma bir tutukluk hissetme işte bu tür şikayetlerin olması AS Hastalığı için önem taşıyan bulgulardır.

Kırk yaş altına sahipseniz ve elde ağrı ve tutukluk şikayetleriniz üç ayı geçmiş ise üzerinde durulması gereken bulgulardır. Ankilozan Spondilit (AS)Hastalığı bu tür şikayetler ile kendisini göstermektedir. Böyle şikayetlere sahip iseniz, arka plana atmamalısınız. Önemli değil geçer, sadece bir bel ağrısı, dinleneyim kendiliğinde geçer gibi cümleler kurup, tedavisini yaptırmamak doğru değil. Eğer söz konusu uzun zamandan beri yaşadığınız bel ağrısı ve buna bağlı olarak bir tutukluk hareketsizlik ise üzerinde durmak ve doktora gitmek gerekir.

Beliniz ağrıyor, tutukluk hissiniz var hareket etmekte eğilmekte güçlük çekiyorsunuz ve doktora gitmeye karar verdiniz? Ama bel ağrılarına bakan bölüm hangisi, ortopedi mi, romatoloji mi, fizik tedavi mi?

AS Hastalığı tanısı zor konulmayan fakat teşhis konulma aşaması geç kalınan bir hastalıktır. Teşhis koyma aşaması yurt dışında da burada da 9, 10 yılı bulabilen hastalıktır. Kişiler hastalığa ve şikayetlere sahip ama farklında olmamışlar. Erken teşhis konulması için çoğu zaman geç kalınmış olunuyor. Aslında var olan bir hastalığınız var, sabah uyandığınız zaman ağrılarınız ve bel tutukluğu mevcut ama uyandığınızda bir kaç iş ve hareket yaptığınız zaman sıcaklık ile ağrılarınız geçmiş gibi hissedebilirsiniz ama var olan bir hastalığın belirtisidir. Özellikle yaşınız genç ise ertelemek yerine doktora gidip, erken teşhis için tanı ve tedavi yaptırmak gerekir.

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı Nedir?

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı Nedir?

Halk arasında iltihaplı romatizma yani omurga hastalığı, omurgayı tutmasıyla bel hastalığı müthiş bir bel ağrılarına sebep olan kronik ömür boyu devam eden, genetik yatkınlığı olan ama olası durumlarda çevre etkisiyle açığa çıkan ve ömür boyu devam eden bir rahatsızlıktır. Toplamda görülme sıklığı yüzde bir. Yani yüz kişiden bir kişide görülme olasılığı mevcut. Diğer hastalıklar ile kıyaslandığı zaman görülme sayısı fazla olan bir hastalıktır.

Ankilozan Spondilit, AS Hastalığı erkeklerde mi yoksa kadınlarda mı daha çok görülür? Sorusunun cevabı ise, erkeklerde bu hastalık ve belirtiler daha çok görülmektedir. Bu hastalığın en önemli özellikleri arasında genç yaştaki bireylerde görülmesidir. Kırk beş (45) yaşını aşmış bireylerde görülmesi çok beklenmemektedir, aslında bu hastalığın belirtileri siz yirmili yaşlardayken görülmeye başlanmıştır ama farkına vardığınız zaman otuzlu yaşlarınıza gelmiş olacaksınız. Ve hastalık erken teşhis grubundan çıkmış ve artık geri dönüşü olmayan yola girmiş oluyor.

Bel ve boyun omuriliği tutan bu hastalık, omuz, boyun omuriliğini, bel ve çevresini etkilemektedir. Süreç geçtikçe tüm omurga hareketlerini etkiliyor ve kısıtlıyor. Belinizi, sırtınızı oynatamaz hale gelebiliyorsunuz. Deformasyon başlıyor, kişi öne doğru eğilmeye başlıyor ve hareketler kısıtlanıyor.

Sadece eklemleri tutan bir hastalık değildir aslında, sistematik olarak bütün vücudu etkilen bir hastalıktır. Zaman içerisinde organlarda zarar görmeye başlıyor, akciğer, kalpgözler ileri aşamalarda ise böbrekler etkilenir. İlk etap da hafif bel ağrıları tedavi edilmez ise ilerde organ yetmezliği ile karşılaşabilir.

Örneğin sadece bel ağrıları şikayetleri gidilen doktorlarda AS Hastalığı teşhisi konulmamaktadır. Göz doktoruna kızarıklık, ağrı, batma gibi şikayetler ile gidilen doktora ise tanı koymak için şikayetler dinlendiği zaman genç yaşlardan beri bel ağrısı şikayetleri olduğu bilinir. Eğer As Hastalığı iyi tedavi edilmez ise ciddi hastalıklarla karşı karşıya kalınabilir.

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı Belirtisi ve Tanısı

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı Belirtisi ve Tanısı

Genetik ve çevresel olarak olabilecek bu hastalık, genetik olarak anne babadan geçebilir ve siz bunu devam ettirebilirsiniz. Çevresel olarak ise AS Hastalığı iltihap hastalığı eklemlerde, enfeksiyonlar, kullanılan ilaçlar, bu hastaların başlamasında etken olabilir.

Bel ağrısı sık görülen bir şikayettir ama ağrının kalıcılığı ve beraberinde tutukluk yakınması olmalıdır. Sabahları yataktan zor kalkma, kırk beş yaşından küçük olma, çorap giyme zorluğu, pantolon giyme güçlüğü, ayak tabanlarında ağrı olması ve ağrıların üç aydan fazladır sürüyor olması bu hastalık için temel şikayetler arasındadır.

Şikayetlerin uzun zamandır yaşanıyor olması ilk önce kişiyi bir hastalık olabileceği konusunda şüphelendirmeli ve doktora başvurmayı düşündürmelidir. Doktora başvurulduktan sonra, hekim tanı koymak için harekete geçmeli, gerekli test ve kontrolleri yapmalıdır.

İlk olarak şikayet geçmişi, kişinin yaşamı, emar görüntüleri, iltihabı gösterecek kan tahlilleri, iyi bir fizik kontrolü tanı için yeterli olacaktır. Tedavi olarak, hastanın ilk hastalığını kabul etmesi sonrasında iyi bir rehabilitasyon süreci, medikal tedaviler, antibiyotik ilaçlar, fizik tedaviler,

Hastalığın gidişatını engellemek ve durdurmaktır amaç, AS Hastalığı tamamen ortadan kalkmamaktadır. Yaşam sürecini kısaltabilecek ileri derece sorunları, organlara gitmesini engellemektir. Kişiye aşırı sıcak hastanın şikayetlerini arttıracağı için kaplıcalar önerilmez. Hastaya ilaç tedavisi dışında, egzersizler önerilir hastalığın ilerlemesine ve şikayetlerin azalması için önerilmektedir.

  • Üç ayı aşan omurilik ağrıları
  • Ayak tabanlarında ağrı
  • Topukta şiddetli ağrı
  • Bel ve çevresi ağrı
  • Boyun ve omuz ağrıları
  • Belde tutukluk
  • Sırt, kalça, kaburga ağrıları

Bel Fıtığıyla Karıştırmayın!

Bel Fıtığıyla Karıştırmayın!

As Hastalığından şüphe duyulması için üç ayı aşan şikayetlerin var olması gerekmektedir, kırk beş yaşından küçük iseniz ve sabah uyandığınız zaman tabak tabanlarınız da şiddetli ağrılar mevcut ise üzerini giyerken güçlük çekiyorsunuz ama gün içerisinde yapacağınız bir kaç iş ile ağrılarınızın geçtiğiniz düşünüyorsanız, siz Ankilozan Spondilit Hastası olabilirsiniz.

Tanı için genelde geç kalınan bu hastalığın kesin ortadan kaldıran bir tedavisi bulunmamaktadır. Amaç hastalığın ilerlemesini engellemek, durdurmak ve var olan şikayetleri azaltmaya yöneliktir. Hastalığın çok ilerlemesi durumunda organlara zarar verme ve kamburlaşma görülebilmektedir. Yaşam tarzınız bozulma yoluna girer ve bunu da kimse istemez, o yüzden şikayetleriniz olduğu durumda boşverme ve erteleme yapmadan tanı için doktora gidilmelidir.

Reflü Belirtileri nelerdir?

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı  Doğal Ve Bitkisel Tedavi

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı  Doğal Ve Bitkisel Tedavi

Ankilozan Spondilit (As) Hastalığının kesin ortadan kaldıran bir tedavisi yoktur. Ama erken teşhis konulması kişi için iyi olur, ağrıları hafifler, hastalığın ilerlemesi engellenir. Tanısı konulduktan sonra, yapılacak tedavi sürecinde ilaçlar, fizik tedaviler yer almaktadır.

Ağrılarınızın hafiflemesi için doğal ve bitkisel tedaviler isterseniz sizler için araştırıp, tercihler sunmak istedik. Ama lütfen doktoruna danışmadan denemeyiniz.

  • Zerdeçal

İçerisinde ki, iltihap önleyici etkisiyle ağrılarınızı hafifletecektir. Zerdeçalın yaygın olmasa da özellikleri arasında anti-inflamatuar yani iltihap ile savaşan ve önleyiciliği vardır. Zerdeçalı biraz bal ile karıştırarak macun haline getirip tüketin. Gün içerisinde bir iki kez tüketebilirsiniz.

  • Boswellia Bitkisi

Afrika’da birden çok hastalıklarda tedavi olarak kullanılan geleneksel bir bitkidir. Türkiye de ise ‘Ak Günlük Bitkisi’ adıyla bilinmektedir. Özellikleri arasında iltihap önleyici olduğu, iltihaptan kaynaklı kimyasalları engellediği görülür. Kullanılmasında herhangi bir yan etkisi bilinmez.

  • Aksöğüt Bitkisi

Aksöğüt Bitkisi, Ankilozan Spondilit Hastalığı üzerinde oldukça etkilidir. Aksöğüt bitkisinin kabuğu tıbbi alanda kullanılmaktadır. Beyaz söğüt bitkisinin doğal anti iltihabi özelliği ile ağrılı yerin dinmesi söz konusudur.

  • Wild Yam Bitkisi

Yams Kökü, zengin bir geçmişe sahip olan Kuzey Amerika da yetişen yabani yam kök olan bitkidir. Wild Yam Bitkisi, iltihap önleyici özelliğine sahiptir. Kas ve eklem ağrılarına karşı iyi gelmektedir. Ama bu bitkiyi tüketmeden önce dozu için mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

  • Şeytan Pençesi

Afrika bitkisi olan Şeytan Pençesi, kas, iskelet ağrılarında önleyicidir. Yapılan araştırmalarda ilhitabik hastalıklar üzerinde olumlu etkileri olduğu bilinmektedir. Bu bitki çoğunluklar bel ağrılarında tercih edilmelidir.

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı İçin Öneriler – Video

Ankilozan Spondilit (AS) Hastalığı Nedir? – Video

Romatizmal Hastalıklarda Şeytan Pençesi Mucizesi – Video

Bel ağrılarınız var mı? Ankilozan Spondilit, AS Hastalığı hakkında bilginiz var mı? Bizlerle deneyim ve sorularınızı paylaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg