• 403.585
Anasayfa
Haber Meclis Mide Küçültme Ameliyatlarına El Attı !

Meclis Mide Küçültme Ameliyatlarına El Attı !

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Mide küçültme ameliyatları sonucu ölümlerin, rahatsızlıkların artması ve yıllara göre ameliyat olanların sayısının artmasına bağlı olarak Türkiye Büyük Millet Meclisi konuya el attı. Meclis hem kamu kurumları, hem de özel sektörleri hemde obezite ameliyatı sonucu mağdur olan hastaları dinleyerek obezite ameliyatı olmadan daha sağlıklı çözüm yollarını bulmaya başlayacak.

TBMM Neden Obezite Ameliyatlarına El Attı?

TBMM Neden Obezite Ameliyatlarına El Attı?

Gün geçtikçe obezite ameliyatlarının satısının artması Meclisi harekete geçirdi. Fazla kilolarından kurtulmak için obezite ameliyatı olan hastaların, ameliyat sonucunda yaşadıkları mağduriyetler can sıktı. Mağdur olan hastalar TBMM Dilekçe Komisyonuna başvuru yaptılar.

Yapılan başvurularda yapılan obezite ameliyatlarının ölümle sonuçlanması ve hasta mağduriyetlerinden bahsedildi. Doktorların hatalarının aza indirilmesi, obez hastaların bilgilendirilmesinin doğru yapılmasına ve mağduriyete sebep olanların ceza alması yönünde çalışmalar başlatılması istendi.

Gün Geçtikçe Obez İnsan Sayısı Artıyor!

Gün Geçtikçe Obez İnsan Sayısı Artıyor!

Sağlıksız ve yüksek kalorili gıdaların tüketilmesinin yanında hareketsiz ve sporsuz bir yaşam sonucu obez insanların sayısı gün geçtikçe artmakta ve Dünyada ortalama 2 milyar insan obezite hastası olmuş durumdadır. Bu sayının yarısının çocuk hastaları içermesiyle beraber yapılan araştırmalarda 40-41 milyonu maalesef  5 yaşından küçük olan yaş grupları oluşturmaktadır. Türkiye nüfusunun yarısından fazlası obez ve morbid obez gurubu dahada üzücüsü ölümcül obezite grubuna doğru ulaşmakta.

Kurum hastaları dışında da artık özel hastane ve kliniklerde dahi obezite ameliyatları yapılır oldu. Her klinikte daha esnek fiyatlara sahip olan bu ameliyatlar artık rekabete girmiş durumda olup, sanki bir eşya satın oluyormuşsunuz gibi kredi kartına bile taksit imkanı sağlayarak obez hastaların duygularını kullanarak obezite ameliyatı ile ticaret yapar oldular.

Türkiye’nin Yüzde 63’ü Obez Ve Morbid Obez

Türkiye’nin Yüzde 63’ü Obez Ve Morbid Obez

Obezite ameliyatlarının baya risk içermesine rağmen hastaneler dışında kliniklerinde bu ameliyatları gerçekleştiriyor olması aslında konuyu biraz daha ateşlemiş oldu. Klinikler arasındaki fiyat farkları bazı hekim ve klinik kapılarının önlerini kalabalıklaştırdı.

Dünya üzerindeki obez hastaların sayısı 2 milyarı bulurken bu durumu düzensiz yaşamın ve yanlış beslenme düzeninin oluşturduğu da gün yüzüne çıktı. Obez hastaların çoğunun kilo sorunlarının yanında hipertansiyon ve kolesterol gibi rahatsızlıkları da mevcut. Hareketsiz ve düzensiz yaşam tercihi sonucunda alınan kilolardan kurtulma yöntemi olarak da mide küçültme ve mide ameliyatları çözüm olarak görülüyor.

Obezite İle Ameliyatsız Mücadeleye Gidilecek!

Obezite İle Ameliyatsız Mücadeleye Gidilecek!

Obezite ameliyatları sonucu yaşanan mağduriyetler yaşayan hastaların Meclise yazdıkları dilekçeler doğrultusunda kurum, klinikler ve hastalar dinlenecek. Doğru bilgilendirmelere önem verilecek. Obezite ameliyatı olmadan nasıl çözüm bulunabilir, araştırmaları yapılacak.

Fazla kiloların ve yanında getirdiği bir çok hastalığın eşlik ettiği obezite ile mücadele çözümlerinin başında sağlıklı ve düzenli beslenme eşliğinde diyet ve spor yapmak geliyor. Düzenli yaşam sonucunda kilo bünye düzene girecek ve sabır ve istikrar üzerine kilo verilecektir. Ama Vücut Kitle İndeksi %35 üzerinde olan obez hastaların hipertansiyon ve kolesterol rahatsızlıklarına sahip olan hastaların diyet ile kilo verme oranı çok düşüktür. Hastalar umutsuzluğa kapılmakta ve bunun sonucunda ise hastaların mide küçültme ameliyatlarına yönelmesi çoğalıyor. Obezite ameliyatı olan hastaların mağduriyetleri olduğu gibi, bazı hastalarında ikinci hataya başladıklarını duyabiliyorsunuz.

SGK’da yapılan araştırma sonucunda;

  • 2015 yılında obezite ameliyatları 9 bin 500 kişi,
  • 2016 yılında obezite ameliyatları %15 artış göstererek 11 bin kişi,

Ama bu sayılara özel hastane ve kliniklerde gerçekleştirilen obezite ameliyatları da eklenince, 17-18 bin kişiye ulaşmaktadır.

Mecliste, Dilekçeler İçin Alt Komisyon Kurulacak

Mecliste, Dilekçeler İçin Alt Komisyon Kurulacak

Hekimlerin, hastalarına sen 5 kilo daha al, o zaman obezite ameliyatını yaparız gibi cümleleri duyduğunu, ve çevresinde ki manken ve ünlülerin estetik ve kilo alma kaygıları sonucunda ilk olarak obezite ve mide küçültme ameliyatlarına yönlendirilmesini doğru bulamayan Mihrimah Belma Satır, estetik kaygısı yaşayıp obezite ameliyatı olmamalarını söyledi. Hekimlerin ise başarılı olduğu hastaları üzerinde reklam yaptığını, kamuoyunun bunları olumlu algılamamasını sözlerine ekledi.

Türkiye Büyük Millet Meclisi, Komisyon Başkanı Mihrimah Belma Satır, meclise gelen şikayet ve dilekçeleri genel kurula sunduktan sonra incelenmesi ve araştırmalar yapılması için Alt Komisyon kurmayı düşündüğünü yaptığı bir röportajında dile getirdi.

Her İsteyen Mide Küçültme Ameliyat Olamayacak – Video

Tüp mide ameliyatının sizce ne gibi avantaj ya da dezavantajları bulunmaktadır? Bizlerle soru ve düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg