• 635.864
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Tüp Mide Ameliyatı Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

Tüp Mide Ameliyatı Avantaj ve Dezavantajları Nelerdir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Tüp mide ameliyatı olmak isteyen ya da doktoru tarafından bu tedaviye yönlendirilen kişilerin sayısı gün geçtikçe artıyor. Ancak cerrahi adaylarının kafası karışık ve  tüp mide ameliyatı sonrası riskleri merak ediliyor. Her cerrahi ve hatta her bariatrik cerrahi gibi kendi içinde birtakım riskler içeren tüp mide ameliyatının detaylarını sizler için açıklıyoruz.

Tüp Mide Ameliyatı Artıları Eksileri Nelerdir?

Tüp Mide Ameliyatı Artıları Eksileri Nelerdir?

Midesi büyük olan hastalara uygulanan bu işlemin adı uzunlamasına gastrektomi olarak kullanılırken halk adında tüp mide olarak bilinmektedir. Bu ameliyat midesi büyük hastalara uygulanırken hastanın büyük olan midesinin %75-85 i küçültülmüş mide tüpü olarak uygulanır.

Midenin büyük kısmı kesilerek çıkarılır ve %15-25 gibi bir kısmı mide tüpü olarak bırakılır. Tüp mide ameliyatı sonrasında midenin ürettiği ghrelin üreten bölüm olan fundus çıkarıldığında iştah kaybı yaşanır ve bu iştahsızlık ile kilo kaybı yaşanır.

Obezite Cerrahisinin Avantajları Nelerdir?

Hastanede kalma süresini kısaltan Laparoskopik ile hızlanma daha hızlı olmakta ve ağrılar azalmaktadır. Midenin kapasitesi küçüldüğünden tüm besin grupları az da olsa tüketilmesine olanak sağlar. İştah azalması sayesinde yemek yeme hissi azalır ve az yemek yiyerek zayıflamanın önü açılır.

Küçülme ameliyatı sonrası ülser riskini de ortadan kaldırır. Yüksek kilo sorunu yaşayan hastalarda laproskopik olarak gerçekleştirilen bir ameliyat olduğundan az yara, az akciğer sorunu, daha az ağrı yaşanması ve daha çabuk düzelme süreci oluşur.

Obezite Cerrahisinin Dezavantajları Nelerdir?

Obezite Cerrahisinin Dezavantajları Nelerdir?

Tüm bu uygulamaların sonucunda kilo kaybı yerine kilo alımına devam edilmesi sürebilir. Bu durum tüm ameliyatlarda bir risk olarak kendi alanında bulunmaktadır. Aşırı VKİ olan hastalarda ikinci bir ameliyat riski olmakta ve kalan kiloları kaybetmek için bu ameliyat gerekli olabilmektedir.

Tüp mide ameliyatında midenin %75 gibi bir oranını dikiş ile boydan boya küçültüldüğünden dikişlerde nadir de olsa kaçaklar ve kanamalar görülebilmektedir. Kesilen midenin dönüşü olmadığı için kararının özenle verilmesi gerekir.

Ameliyat öncesi ve sonrasında uzman ekipler her an yanı başınızda olacağından korkulacak bir durum olmayacaktır. %1 gibi çok düşük bir ihtimalde olsa kan nakli ihtimali bulunsa da kanama riski çok düşük olduğundan bu sorunu çok yaşamayacaksınızdır.

Mide küçültme ameliyatını yaşamak istemiyorsanız aldığınız besinlere ve harcadığınız enerjiye dikkat etmelisiniz. Aşırı kilo, obezite oranları şu şekilde verilmiştir; eğer yağ dokusu vücut ağırlığından %25 den küçükse sağlıklı kilo olarak kabul edilirken, %25-29 arasında olduğunda kilolu, %30-39 arasında ise obezite olarak adlandırılırken, eğer bu oran %40 ı bulursa Morbid Obez olarak adlandırılır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Obezitenin birçok tedavi çeşidi bulunuyor. Bunlarında arasında sıklıkla tercih edilen tüp mide ameliyatı gerçekten etkili bir seçenek olarak hastalara sunuluyor. Bu ameliyat fazla riskli olmasa da ameliyat sonrası hasta ve yakınları tarafından dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunuyor.

Hasta tüp mide ameliyatından çıktıktan sonra hemşirenin yahut refakatçinin yardımıyla en az 15 adımlık yürüyüşler yaptırılır. Bunun amacı bacak toplardamarlarında meydana gelebilecek pıhtı oluşumlarını engellemektir. Gıda olarak da bu süreçte düşük kalorili sıvılar öneriliyor. Su, bunların en başında gelenidir.

Ameliyatın ardından hasta, 7 gün boyunca sıvı diyeti yapmalı. Ameliyatı takip den bir ay boyunca da gazlı içeceklerden uzak durulmalı. Bir aylık süreçten sonra da kafein veyahut tatlandırıcıya müsaade edilmektedir. Konsantre meyve suları ve gazlı içeceklerden kesinlikle sakınılmalıdır.

Tüp mide ameliyatı sonrasında hastada bulunan pansumanların 48 saat sonra çıkarılması gerekiyor. Çıkarırken yalnızca üst tabakayı almaya özen gösterilmeli. Yarada bulunan bantlara ise kesinlikle dokunulmamalıdır. İlerleyen günlerde yaklaşık 6-7 gün sonra bu bantlar çıkartılabilir. Altta kalan dikiş malzemesine ise asla bir müdahale yapılmamalı. Doktor tarafından belirtilen ilaçlar ise söylenildiği şekilde ve aralıklarla mutlaka alınmalı.

Bu süreci takip eden dönemde hasta rahatlıkla banyo yapabilir. Bantların ıslanması bir sorun teşkil etmeyecektir. Öte yandan dikişlerin de çok fazla suda kalmamasına özen gösterilmeli. Benzer şekilde bu dönemde yüzmekten de kaçınılmalı.

Yürüyüş ve banyo gibi aktiviteler hasta tarafından gerçekleştirilebilir. Bu süreçte hastanın sürekle yatakta kalması ise önerilmeyen bir durumdur. Öte yandan zorlayıcı aktivitelerden, ağırlık kaldırma gibi, uzak durulmalıdır.

Eğer hasta araç kullanmak isterse, sorunsuz bir operasyon geçirmiş olması durumunda, ameliyattan 4 yahut 5 gün sonra araç kullanabilir. Hasta kendini rahat hissetmezse derhal bırakılmalıdır.

Tüp Mide Ameliyatı Dolaşımsal Riskleri

Tüp Mide Ameliyatı Dolaşımsal Riskleri

  • Tüp mide ameliyatı esnasında ya da sonrasında kanama olması genelde %1 den az ve normaldir, bu nedenle de kan takviyesine gereksinim duyulmaz.
  • Mide küçültme ameliyatı sonrası riskler arasında yer alan enfeksiyon, genel olarak  yara şeklinde ya da idrar yolu ve akciğer bölgelerinde görülmektedir.
  • Tüp mide ameliyatı risklerinden biri olan emboli ölümcül sonuçlar yaratabilen ciddi bir durumdur. İlk üç hafta daha da yoğun olan bu riskin oranı aslında %1’dir. Ancak ani ölümlere yol açabilen embolinin önüne geçmek için varis çorapları ya da kan sulandırıcı ilaçlar kullanılmaktadır.
  • Solunum problemleri de tüp mide ameliyatı sonrası riskler arasında yerini alır. Daha çok anesteziye bağlı olan bu sorunlar akciğer sönmesi, zatüre, aspirasyon gibi farklı türlerde olabilir. Sigara bırakılması ve nefes egzersizlerinin uygulanması koruyucu olarak önemlidir.

Tüp Mide Ameliyatının Cerrahiye Bağlı Riskleri

  • Ameliyat yeri yani insüzyona bağlı olarak ortaya çıkan bir diğer risk ise fıtık olabilir. Ameliyat laparoskopik olarak gerçekleştirildiğinden dolayı oldukça nadir görülen bu durumda insüzyona bağlı fıtık riski de %1’in altındadır. Ayrıca bu fıtıklar belirse de oldukça küçük ve genelde geçicidir.
  • Tüp mide operasyonunun riskleri nelerdir, diye soranlar için bir diğer cerrahi riski de dalak ve diğer iç organlarda hasarlanmadır. Yine oranı%1’in altında olan bu durum için hasarın onarılması adına laparoskopik cerrahi açık cerrahiye dönüştürülebilir.
  • Ölüm riski çoğu cerrahi adayını en çok düşündüren maddedir. Ancak binde bir olarak görülen bu riskin azaltılması için alanında tecrübeli ve uzman bir ekiple çalışmak çok önemlidir.

Mide Küçültme Ameliyatları Zararlı mıdır? – Video

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik Tehlikesi Nedir? – Video

Tüp mide ameliyatının sizce ne gibi avantaj ya da dezavantajları bulunmaktadır? Bizlerle soru ve düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg