• 132.408
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur, Kaka Renkleri ve Anlamları

Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur, Kaka Renkleri ve Anlamları

       0   ELİF POLAT      ELİF POLAT
Bebeklerde Yeşil Kaka Neden Olur, Kaka Renkleri ve Anlamları

Bebeklerde ishal ve yeşil kaka neden olur? Bebeklerde kaka rengi ve şekli neyi ifade eder? Bebeğiniz ishal olduğu durumda neler yapabilirsiniz? Bebeklerde yeşil dışkı neden olur? İshal nedir? Sizler için hazırladığım bu yazımda bebeğinizin kaka rengi ve ishal sebepleri hakkında bilgi sahibi olacaksınız. Annelerin en çok endişelendiği ve merak ettiği bir konu olan kaka rengindeki değişimin sebebi çok da basit olabilir. Bunu öğrenmek için haydi yazımıza göz atalım…

Bebeklerde İshal ve Yeşil Dışkının Nedenleri

Bebeklerde İshal ve Yeşil Dışkının Nedenleri

Bebeklerde İshal ve Yeşil Dışkının Nedenleri

Bebeklerde yeşil kakanın bir çok sebebi olabilir ve bu durum anneleri oldukça endişelendirir. Bazen sadece annenin farklı bir şey yemesi ya da alerjisi olduğu bir yiyecek yemesi ya da içeceği içmesi bebeğin kakasının renginin yeşil olmasına sebep olur. Mesela süt alerjisi olan anne bebeğini emzirdiği zaman bu bebeği etkiler ve bebeğin dışkı rengi yeşile dönüşebilir. Ayrıca bir enfeksiyon durumunda da bebekleri kakası sarı renge dönüşmeden yeşil renk olarak kalır. Karaciğerden bağırsağa safra, bağırsakta bekleyerek sarı renge dönüşür ve o şekilde atılır. Ancak bebeklerde enfeksiyon durumunda bekleme yapılmadığı için sarı renge dönüşmeden yeşil kaka olarak hemen atılır.

  • Annenin kullandığı bir ilacın bebekte duyarlılık oluşturması
  • Bebeğin gastrointestinal rahatsızlığın olması
  • Bebeğinize aşı yapıldıktan sonra yeşil kaka yapabilir.
  • Diş çıkarma döneminde aşırı tükürük üretiminden kaynaklı olarak yeşil kaka yapılabilir.
  • Soğuk algınlığı
  • Viral enfeksiyonlar
  • Annenin beslenirken yediği bir şeyden dolayı bebeğin kaka rengi yeşil olabilir.
  • Anne alerjisi olan bir besin tüketip bebeği emzirirse kaka yeşil renk olabilir.
  • Bebeklerin ayaklarını üşütmesi
  • Bebekler doğduktan birkaç gün sonraya kadar yeşil kaka yapabilirler. Bu anne karnındaki dışkısını attığını gösterir.
  • Yetersiz anne sütü alan bebeğin kaka rengi yeşil olabilir. Böyle bir durumda zaman gözetmeksizin bebeğinizi sık sık emzirmeniz gerekir.
  • Bebekte bulunan mikrop da yeşil kakaya sebep olabilir.
  • Sindirim sorunu yaşayan bebeklerde yediğini sindiremediği için yeşil kaka olabilir.
  • Demir ilacı gibi yan etkisi olan bir ilacın bebek tarafından kullanılması

Bebeklerde Kaka Rengi Neyi Anlatır?

Bebeklerde Kaka Rengi Neyi Anlatır?

Bebeklerde Kaka Rengi Neyi Anlatır?

Dışkı bağırsakta ilerlerken çeşitli sindirim suları, bakteriler ve diğer kimyasal oluşumlarla ilerler. Bunların dışkı ile birleşmesi sonucunda dışkı rengi ve kokusu oluşur. Bebeklerin dışkıları yediklerine bağlı olarak değişebilmektedir. Hatta öyle ki eğer anne emziriyorsa annenin yedikleri bile bebeğin dışkısının rengini etkiler.

Bebeklerin muayenelerine doktoru kaka rengini sorabilir. Bu sebeple bebeğin dışkısında oluşan değişiklikler önemlidir. Bebeğinizin  kaka rengi yeşil ve sümüksü şeklindeyse ve bebeğiniz halsiz ve huzursuzsa rahatsız olduğunu gösterir bu durum.

İshal, durumunda dışkı yeşil renginde ve günde 6 defadan fazla dışkılıyor ise ishalden bahsedebilir. Bebeğin dışkısında artıklar görülebilir. Eğer bebeğinizin dışkı rengi açık gri renkli ise sindirim sorunu yaşadığını söyleyebiliriz. Kaka da bulunan parlak kan ise anüste ya da yakın bir bölgede kanama olduğunun habercisi olabilir. İshalin rotavirüs, gıda alerjisi, üşütme, yiyecek zehirlenmesi, antibiyotik kullanımı gibi bir çok sebebi olabilir. Özellikle ishal ile birlikte bebeğinizin dudakları ve cildi  kuru ise ağladığında göz yaşı gelmiyorsa, halsizliği varsa, ateşi varsa, eskiye oranla daha az idrar yapıyorsa, kusma ve ateşi 24 saatten uzun sürüyorsa, iştahsızsa ve gazı varsa mutlaka doktora gitmelisiniz.

Yine de endişelenmeden önce ne yeyip içtiğinizi gözden geçirmeniz bebeğinize verdiklerinizi düşünmeniz gerekir. Bazen sadece yedikleriniz bebeğiniz kaka renginin farklı olmasına sebep olabilir. Örnek vermek gerekirse havuç yenmesi kaka renginin kırmızıya dönüşmesine, yeşillik yenmesi kaka renginin yeşile dönmesine, demirli ilaçlar içiliyorsa kaka renginin siyaha dönüşmesine sebep olabilir.

Bebek Kakası Türleri Ve Anlamları

Bebek Kakası Türleri Ve Anlamları

Bebek Kakası Türleri Ve Anlamları

Beyaz Kaka

Bebeklerin kakaları normal şartlarda beyaz renginde olmaması gerekir. Böyle bir durumda bebeğiniz safra kesesi ve karaciğer sorunu yaşıyor olabilir. Bu durumda bebeğinizi derhal doktora götürmelisiniz.

Siyah Kaka

Bebekler doğduktan sonra birkaç güne kadar da siyah kaka yapabilir. Daha sonrada siyah kaka yapmaya devam ederse bu durumu doktorunuzla paylaşmalısınız.

Parlak Yeşil Kaka

Bebeğinizi emzirirken bir memede süt bittikten sonra diğerini geçmelisiniz. Bu duruma dikkat etmezseniz bir memede olan az yağlı sütü içen bebekte kaka rengi yeşile dönüşebilir. Ancak her zaman sebep bu kadar basit olmayabilir. Yeşil kakaya halsizlik ve ateşte eşlik ederse bebeğiniz mikrop kapmış diyebiliriz. Bu durumda bebeğinizi doktora götürmelisiniz.

Bebekler İshal Olunca Nasıl Tedavi Edilebilir?

Bebekler İshal İçin Tedavi Yöntemleri

Bebekler İshal İçin Tedavi Yöntemleri

  • Bebeğiniz ishal olduğu zaman en dikkat etmeniz gereken konu sıvı kaybı yaşamamasıdır. Yavaş yavaş su vermelisiniz.
  • Anne sütü alan bir bebekse daha sık sık emzirmeniz gerekir.
  • Şekerli yiyecekleri vermekten uzak durun. Şeker vermek ishali daha ağırlaştırabilir.
  • Bebeğinizin yaşına uygun katı gıdalarda verebilirsiniz. Pirinç, haşlanmış patates, muz, elma suyu gibi besinler bebeğinize iyi gelebilir.
  • Yoğurt vermekte bebeğiniz ishaline iyi gelebilir.

Bebekler Neden Yeşil Kaka Yapar? – Video

Bebeğiniz ishal olduğu durumlarda neler yapıyorsunuz? Bebeğinizin kaka renginde oluşan değişiklikler sizce neye bağlı? Bu konu hakkındaki görüş ve tecrübelerinizi biz ve değerli annelerin bilgilenmesi için paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg