• 729.683
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Balonu Uygulaması Nasıl Yapılır? Avantaj ve Dezavantajları?

Mide Balonu Uygulaması Nasıl Yapılır? Avantaj ve Dezavantajları?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Mide balonu uygulaması, öncelikle midesinde, ülser, gastrit gibi hastalıkları olan insanlara uygulanamamaktadır. Aynı şekilde, yemek borusunda veya bağırsaklarında sorun olan hastalar da bu uygulamanın kapsamı dışında kalmaktadır. Bu yazımızda tüp mide balonu ile ilgili tüm merak ettiğiniz soruların cevaplarını bulabileceksiniz.

Mide Balonu İle Nasıl Zayıflarım?

Cerrahi obezite uygulamasında, uzunca bir süredir ön tedavi amaçlı kullanılan mide balonu uygulamasının, temel tedavi yöntemlerinden birisi olarak kullanılmasına başlanması aslında yeni sayılabilecek bir uygulamadır. Çeşitli kilo verme yöntemlerini denemiş (diyet, spor) veya diğer uygulamalardan istediği verimi alamamış, bıçak altına yatmaktan çekinen hastaların tercih ettiği bir yöntemdir. Oldukça hızlı ve pratik bir şekilde hayata geçirilen bu uygulama sayesinde, hasta birkaç saat içerisinde hastaneden yürüyerek ayrılma ve normal hayatına dönme şansına sahiptir.

Mide Balonu Uygulaması Ne Kadar Kilo Kaybı Sağlar?

Bu sorunun kitabi cevabı, takriben on beş ile yirmi kilo arasında değişim göstermektedir. Ancak bu rakamlar, bu uygulamadan yararlanmak isteyen obezite hastaları için yanıltıcı olabilmektedir. Çünkü mide balonu uygulaması, kişinin direnci ve alışkanlıklarını ne kadar başarıyla değiştirdiği ile de alakalı bir tedavi yöntemidir. Kişi, mide balonu yerleştirildikten sonra, eski yeme alışkanlıklarına, düzensiz yaşamaya ve sporsuz bir hayata devam ederse, doğaldır ki beklenilen sonucu alamayacaktır.

Mide balonunun, hastanın midesine yerleştirilmesi sadece bir başlangıçtır. Asıl kilo verme süreci bundan sonrasında başlayacaktır. Uzmanının verdiği diyet programı yanında, fizyoterapistler eşliğinde yapacağı düzenli egzersiz ve özellikle balonun çıkartılmasından sonraki süreçte, kazandığı olumlu alışkanlıkları devam ettirmesi oldukça önemlidir.

Mide balonlarının yapısı, birbirinden farklılıklara sahip olsa da, temel işlevleri genellikle aynıdır; mide hacminde küçülme meydana getirme. Balonların hacmi sabit te olabilir, sonradan ayarlanabilir özellikte de. Ancak, özellikle son zamanlarda hacmi ayarlanabilen balonlar tercih edilmektedir. Bunun en büyük sebebi ise, midenin zaman içerisinde, balonun hacmine uyum göstermesidir.

Mide balonunun mideye yerleştirilmesinden sonraki kısa süreçte, hasta hızlı bir kilo kaybı sürecine girecektir. Ancak yukarıda da bahsedildiği üzere, midenin balon ile uyum sağlaması sonrasında, kilo kaybının oranı azalmaya başlanacaktır. Yitirilen kiloların korunması için, hastaların mutlak surette diyet ve egzersiz programlarına devam etmeleri, uzmanlar tarafından önerilmektedir.

Mide Balonu Ne Gibi Avantajlara Sahip?

En başta da belirttiğimiz gibi, bu uygulamanın en büyük avantajı, kişinin bıçak altına yatmadan tedavi sürecine başlamasına imkân sağlamasıdır. Oldukça basit ve kısa süren bir işlemden sonra yerleştirilen silikon balon sayesinde hasta, hastaneden çok çabuk taburcu olabilecek ve bununla da kalmayarak normal hayatına çok kısa bir sürede kavuşabilecektir. Çok kısa bir süre devam edecek olan, zorlayıcı hareketlerden sakında evresi geçtikten sonra, vermiş olduğu kiloların da yardımıyla, daha aktif bir yaşama merhaba diyebilecektir.

Vücut ile %100 uyum sağlayan ve tamamen zararsız olan silikon balon sayesinde, çok nadir görülen olumsuzluklar dışında, vücudunuzda herhangi bir hasara yol açmaz. Bunun yanında, diğer cerrahi işlemlere nazaran daha uygun ekonomik şartlara sahip olması, uygulanabilirliğinde sağlanan devamlılık (hastanın isteğine ve doktorun onayına göre yeniden takılabilir) sonuçlarının hızlı bir şekilde ortaya çıkması gibi avantajları düşünüldüğünde, bu uygulamanın obezite hastaları tarafından sıklıkla tercih edilmesinin nedeni çok daha iyi bir şekilde ortaya çıkmaktadır.

Peki, Mide Balonu Uygulamalarının Hiç Dezavantajı Yok mu?

Elbette ki, mide balonu uygulamalarının da, sahip olduğu bir takım dezavantajlar vardır, ancak bu noktaların hemen hiçbirisi sağlığınızı ciddi boyutta etkileyebilecek olumsuzluklar değillerdir. İlk etapta, balon uygulamasının avantajlarından birisini, uygulamanın geçici bir çözüm olması olarak açıklayabiliriz. Balonun vücut ile tam bir uyum gösterdiği zamanlarda dahi, 6 ay sonunda çıkarılması gerekmektedir. Her ne kadar zaman içerisinde tekrar takılabilecek olsa da, arada geçen süreçte, hasta kaybettiği kiloları tekrar geri alabilir ve başladığı noktaya dönebilir.

Daha önce de bahsedildiği gibi, bu uygulamanın bir diğer olumsuz noktası, kilo kaybının hızlı bir şekilde başlaması, ancak zaman içerisinde, kilo kaybının yavaşlamasıdır. Yine yukarıda da bahsedildiği gibi, bunun en büyük sebebi midenin balona uyum sağlayarak tekrar hacimlenmesidir. Ancak hacmi ayarlanabilen balonlar sayesinde böyle bir sorun artık ortadan kalkmıştır.

Nadiren görülse de en büyük tehlike bu balonların çeşitli sebeplerle sönmesi, yırtılması ya da delinmesi ile küçülerek, ince bağırsağın içine girip tıkanmaya yol açmasıdır. Böylesi ciddi bir durumda, hasta hemen bir hastanede, tıbbi müdahale ile söz konusu parçadan kurtarılmalıdır. Benzer durumda ancak doktorun düzenli kontrolü ile ortadan kalkabilen bir diğer risk ise, 6 aylık süre sonunda çıkartılmayan balonun ömrünü doldurması ve hastanın midesinde yaralara yol açmasıdır. Ancak biraz önce de söylediğimiz, bu risk düzenli kontrol ile birlikte ortadan kalmaktadır.

Uygulamanın en istenmeyen sonucu olan istenilen etkinin görülememesi durumu ise hastanın biraz dikkatli davranması ve doktoru ile ilişkisini devam ettirmesi sayesinde ortadan kalkacaktır. Balonun çıkartılmasından sonra, kazandığı yeni ve olumlu alışkanlıkları kaybeden hasta, çok kısa sürede kaybettiği kiloları geri alabilmektedir. Ancak diyetine devam etmesi, aktif bir hayatı spor ile birlikte sürdürmesi sayesinde, bu risk te ortadan kolayca kalkmaktadır.

Uygulamanın Hemen Ertesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Özellikle, erken dönemlerde, hastaların yeme ve içme alışkanlıklarını olumlu yönde değiştirmeleri ve verilen diyet programına katı bir disiplin ile devam etmeleri oldukça önemli bir noktadır. İlk günlerde sadece sıvı gıdalar ile beslenebilecek hasta, ilerleyen zamanlarda katı gıdalara geçiş yapabilecektir. Ancak bu geçişin mümkün olduğunca dikkatli yapılması gerekmektedir.

Bunun yanında, hastanın aşırı tuzlu, yağlı, baharatlı yiyeceklerden uzak durması, gazlı ve asitli içecekleri tüketmemesi gerekmektedir. Alkol kullanımı, balona zarar vereceğinden, kesinlikle uzak durulması gereken bir sıvıdır. Doktorunuzun kullanmanıza onay verdiği ilaçlar dışında bir ilaç kullanmamanız oldukça önemlidir.

Bunların dışında en dikkat etmeniz gereken nokta, alışkanlıklarınızı düzenli hale sokmak ve disiplinli bir yaşamdır. Sadece balon, tek başına kilo vermenize yetmeyeceği için, doktorunuzun verdiği diyet programına ve egzersizlere harfi harfine uymanız gerekmektedir.

Mide Balonu Uygulamasının Yapılamayacağı Hastalar Kimlerdir?

Mide Balonu Uygulamasının Yapılamayacağı Hastalar Kimlerdir?

Mide balonu uygulaması, öncelikle midesinde, ülser, gastrit gibi hastalıkları olan insanlara uygulanamamaktadır. Aynı şekilde, yemek borusunda veya bağırsaklarında sorun olan hastalar da bu uygulamanın kapsamı dışında kalmaktadır. Endoskopik bir işlem olması, bu tür hastalıklara sahip hastaların, bu uygulamadan yararlanmalarının en büyük nedenidir. Bunun yanında, hamile anne adaylarında ve süt veren annelerde mide balonu uygulamasının dışında kalmaktadır.

Vücut ile tamamen uyumlu ve dayanıklı bir madde olan silikon balon, yüksek asitli ortamlarda dahi dayanabilmektedir. Ancak kimi yan etkiler nedeniyle delinebilmekte, yırtılabilmekte veya sönebilmektedir. Bu gibi durumlarda, balonun içerisinde bulunan mavi renkli sıvı idrar yoluyla atılmaktadır. Bu durum korkulacak bir şey değil, aksine size erken uyarı yapması sebebiyle yararlı bir olaydır. Doktorunuz ile hemen iletişime geçerek, balonun çıkarılmasını sağlayabilirsiniz.

Düzenli kontrollerin yapılması, hasta açısından oldukça önemli bir durumdur. Yukarıda bahsedildiği gibi durumlarda balonun doktorunuz tarafından çıkarılması gerekmektedir. Tıpkı takıldığında uygulanan endoskopik yöntem gibi, çıkarılması da yine endoskopik yöntem ile olacaktır. İnce bağırsağa giren balon dışında, bu tür uygulamalarda herhangi bir ameliyat uygulamasından söz edilemez.

Hastanın özverisini ve dirayetini gerektiren bir uygulama olan mide balonu uygulaması, aynı zamanda hastaları teşvik edici bir özelliğe sahiptir. Kazandığınız alışkanlıkların aynı şekilde sürdürülebilmesi sayesinde, oldukça ekonomik ve yüksek başarı oranına sahip bu tedavi yönteminden siz de istediğiniz etkiyi görebilirsiniz.

Bıçak altına yatmanıza gerek kalmayan bu uygulama, basitliği sayesinde hastaların korkmadan ve güvenle yaptırabilecekleri bir tedavi şeklidir. Sürekli tekrarlanabilmesi ve aynı oranda ekonomik olması sayesinde, ağrısız ve acısız bir yöntem olan balon uygulaması, obezite hastaları için en çok kullanılan uygulamalardan birisi olma özelliğini hak etmektedir.

Mide Balonu Nasıl Takılır? – Video

Mide Balonu Uygulaması – Video

Mide Balonu Uygulaması olduysanız bizlerle beslenme düzeninizi paylaşabilirsiniz. Mide küçültme ameliyatı sonrası beslenme süreciniz nasıl oldu? Zorluklar yaşadınız mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg