• 623.075
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obez Anne Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler ve Obez Bebek Riski

Obez Anne Adaylarının Dikkat Etmesi Gerekenler ve Obez Bebek Riski

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Obezite, hamilelik için sorun mu? Aşırı kilolu olmak birçok sağlık sorununu da beraberinde getirmektedir. Obezite olan biri ya bu genlerini anne ve babasından aldıysa ya da kendisinden çocuklarına geçerse, bunu hiç düşündünüz mü? Obezite hastası olmasında rağmen hamile kalan ya da doğum yapan kadınları çocuklarında bu riskin iki kat fazla olduğu görülüyor. Bu yazımızda obez ailelerin genleri çocuklarına geçer mi? Obez annelerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir? Obezite hastası olan annelerin hamile kalma süreçlerini yazdık. Keyifli okumalar..

Aşırı Kilolu Annelerin Dikkat Etmesi Gerekiyor

Aşırı Kilolu Annelerin Dikkat Etmesi Gerekiyor

Doçent Doktor Hakan Çoksüer, yaptığı açıklamada aşırı kiloların hamilelik döneminde bebekler açısından oldukça zararlı ve uzun dönemde istenmeyen sorunlarla karşılaşmak için etkin bir rol oynadığına dikkat çekti. Açıklamanın devamında; “ Yapılan araştırmalar göstermektedir ki, aşırı kilo problemine sahip anne adaylarının çocukları, ileri ki dönemlerde, zeka geriliği başta olmak üzere, öğrenme güçlüğüne kadar yayılan bir alanda sorunlar ile karşılaşabilmektedirler.” denildi.

Diyarbakır’da hizmet veren Veni Vidi Hastanesi Tüp Bebek Uzmanı Doçent Dr. Çoksüer, hamilelik döneminde bulunan aşırı kilolu anne adaylarının, yüksek tansiyon, diyabet gibi sorunlar nedeniyle, çocuklarında başta otizm olmak üzere pek çok riski yükselttiğini söyledi. “ Bu alanda yaptığımız araştırmalar gösteriyor ki, 2 – 5 arasında ki yaşlarda çocuklar üzerinde yapılan araştırmalar, aşırı kilolu annelerin, diyabet sorunları nedeniyle, bebeklerin otizm hastalığına yakalanabilme riskleri ciddi oranlarda artış gösteriyor, bu durum ise otizm hastalığının ortaya çıkmasına neden olabiliyor. Yalnızca otizm değil, aynı zamanda zeka geriliği, öğrenme güçlüğü, dil gelişiminde yavaşlık gibi sorunlar da, diğer çocuklara oranla neredeyse 2 kat fazla olmakta. Bunun en büyük nedeni ise, obez annenin, anne karnında bulunan bebeğe, ihtiyacı olan miktarda oksijen gönderilememesi. Bu durum ise, bebeklerin beyin gelişimlerini oldukça olumsuz etkilemekte.

Obezite Anneler İçin Alınabilecek Önlemler

Obezite Anneler İçin Alınabilecek Önlemler

Aşırı kilo rahatsızlıklarının, sadece erken dönemlerde değil, bütün yaşlarda insan sağlığına oldukça olumsuz sonuçları olduğunu belirten Ufuk Çoksüer, otizm risklerinin azaltılması amacıyla anne adaylarının yapabileceklerini, diyet uygulamalarından, sağlıklı gıda alımlarına kadar çok geniş bir perspektifte ele alarak, şu şekilde açıkladı;

“ Gebe kalmak için karar veren anne adaylarının, ilk etapta yapmaları gereken en önemli şey, yaşam kalitelerini arttırmak, bunun en temel yolu ise doğal olarak aşırı kilolarından kurtulmak olmalıdır. Aşırı kilo yalnızca bebekte otizm sorununa yol açmaz, aynı zamanda kısırlık riskini de önemli oranda arttırır. Özellikle, doğum zamanından önce, anne adayları beslenme konularına büyük bir titizlik ile yaklaşmalıdır ve özel yeme içme listeleri yapılmalıdır. Ayrıca bu listelere mutlak surette uymalı ve hamileler için hazırlanmış egzersiz programlarını uygulamalıdır.

Hamilelik süresince aktif bir yaşam sürdürmek oldukça önemlidir. Ayrıca, gerek sağlık bakanlığının ilgili birimlerince, gerekse de STK lar aracılığıyla, oldukça detaylı kampanyalar ve düzenli beslenme alışkanlıkları kazandırmak amacıyla diyet listeleri yapılmaktadır. Anne adaylarının, bu kuruluşlar ile irtibata geçerek, sağlıklı beslenme, kilo kaybı ve yaşam kalitesinin arttırılması yani aşırı ve kontrolsüz kiloların kaybedilmesi konusunda aktif bir rol oynaması muhakkak gereklidir.

Obezite, Hamilelik İçin Tehlike Oluşturuyor

Obezite, Hamilelik İçin Tehlike Oluşturuyor

ABD Michigan Üniversitesi tarafından gerçekleştirilen bir araştırma ve uzman açıklamalarında göre obezite hamilelik için büyük riskler oluşturuyor. Kilo vermenin hamilelik sürecine yan etkilerini biliyorduk. Ancak araştırmadan örnekler verdiği demeci ile konuşmasını gerçekleştiren Yrd. Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu konuyla ilgili açıklaması ile detaylar hakkında bilgilendirmeye devam ediyor.

Gebelik Öncesi Fazla Kilolardan Kurtulmak Gerekiyor

Gebelik Öncesi Fazla Kilolardan Kurtulmak Gerekiyor

ABD Michigan Üniversitesi’nin yürüttüğü bir çalışmaya göre ortaya konan sonuçları bizlere ileten Yrd. Doç. Dr. Ferhat Ferhatoğlu açıklamasında Michigan Üniversitesi’nde Epidemiyoloji Profesörü Dr. Eduardo Villamor liderliğindeki araştırma görevlilerinin 8 yıl içerisinde dünyaya gelen 1 milyondan fazla bebeği inceleme altına aldığını ve her 1000 bebekten ikisinin SP yani serebral palsi riski altında olduğunun görüldüğünü belirtti.

Obezite hastası olmasında rağmen hamile kalan ya da doğum yapan kadınları çocuklarında bu riskin iki kat fazla olduğu görülüyor. Çalışmanın sonuçları sırasında obez gebelik ve SP riski arasında doğru orantılı ilişki göze çarparken obez kadınların sayısındaki artışın yükselmesine bağlı olarak genel toplum sağlığının çizdiği kötü tablo üzerinde duruldu.

Obezitenin neden olduğu sayısız komplikasyonun risklerinin gebelik ile ortaya çıkacak olması hem anneyi hem de bebeğini hayati şekilde etkileyebilen bir durum. Çalışmalar esnasında gebeliğin öncesinde kilo vermenin bu riskleri azaltacağı üzerinde durulmasının yanında gebelik öncesinde kilo kontrolünün genel sağlık durumuna olan etkilerinin üzerinde duruluyor. Gebelik esnasında bir miktar kilo alımının sağlıklı sonuçları olabilir ancak bu konuda dikkat edilmesi gereke doğru oranda kilo almak, diyor uzmanlar.

Hamile kalmakta sorun yaşayan anne adaylarının obezite cerrahisine giden yolda bir engeli yoksa bu alternatifi de değerlendirmeleri üzerinde duruluyor. Sağlıklı bir gebe kalma ve gebelik sonlandırma süreçleri için alkol ve sigara kadar zararlı beslenmeden de uzak durulması şart. Bu nedenle kilo kontrolünü anne-çocuk sağlığının yanında uzmanlara göre toplum sağlığı çerçevesinde de önemsemek gerekiyor.

Genlerin Etkisi İle Obezite Bir Sonraki Kuşağa Geçer Mi?

Genlerin Etkisi İle Obezite Bir Sonraki Kuşağa Geçer Mi?

Genlerinizden Çocuğunuzda Sizin Gibi Obezite Olabilir!

Obezite sorunu sadece sizi ilgilendiren bir sorun olarak görüyorsunuz artık yanılıyorsunuz. Gözünüzden bile sakındığınız yavrularınız sizin genlerinizden obezite genini alarak bu hastalığa yakalanmasını istemiyorsanız. Aşırı kilolu olmaktan sakınmalı ve gerekli tedbirleri gerek amatörce gerekse uzman doktordan destek almalısınız. Sağlıksız genlerin çocuklarınıza aktarılması sonucunda çocuklarınızda da obezite hastalığı daha çocuk yaşlarda görülebilmekte.

Obez Anne ve Babadan Çocuğa Obezite Riski

Obez Anne ve Babadan Çocuğa Obezite Riski

Obezite olan bir erkeğin sperminde bulunan DNA, sağlıklı kiloya sahip olan erkeklerin sperminden farklı olduğu bilinmektedir. Bu bozukluğunda spermden çocuğa aktarılma yüzdesinin çok yüksek olduğu yapılan araştırmalarda görülmüştür. Bayanlarda da aşırı kilolu olmaları direkt genlere etkisi olması nedeni ile gebe kalırken bozun genlerin çocuğa geçmesi sonucunda çocuk daha rahme düşmesinden itibaren obezite hastalığı ile tanışmaktadır.

Obezite olan anne ve babanın çocukları üzerinde yapılan araştırmalarda %40 çocuklarında genlerden obeziteyi taşıdığı görülmüştür. Sağlıklı bir nesil için anne ve baba adayları çocuk yapmaya karar vermeden önce obezite hastalığını üzerlerinden atmaları gerekir. Obezite hastalığı olmayan anne ve baba adayları daha sağlıklı nesillere kavuşmaktadırlar.

Kilolu Anne Adayların, Gebelik Süreci Riski Var mıdır? – Video

Fazla Kilolu Olmak, Hamile Kalmaya Engel mi? – Video

Obezite, gebeliğe engel midir? Obez anneler gebelik sürecinde sorun yaşar mı? Obezite hastası olan anne babamın, bebeği de obez olur mu? Soru ve düşüncelerinizi bizlerle yorum yaparak paylaşabilir, sorularınızın yanıtlarını alabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg