• 280.286
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite Cerrahisi Sonrası Saç Dökülmesi Sizi Korkutmasın

Obezite Cerrahisi Sonrası Saç Dökülmesi Sizi Korkutmasın

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Siz de sağlıklı bir yaşama ve ideal kiloya sahip bir bedene sahip olmak için obezite cerrahisine başvurmuş ve yeni bir hayata adım atmış olabilirsiniz. Bir yan etki olarak saç dökülmesi yaşıyor iseniz paniklemeyin. Obezite cerrahisinde saç dökülmesi sık görülen bir yan etki olmakla birlikte siz sevgili obezitehaber okuyucularınıza özel yazımızda bu problemle ilgili aklınıza takılan tüm soruların yanıtını bulabilirsiniz.

Obezite Ameliyatından Sonra Saç Dökülmesi

Obezite Ameliyatından Sonra Saç Dökülmesi Sorunu

Obezite cerrahisi ardından saç dökülmesi yaygın olarak görülür. Cerrahi operasyonun nedeni hem güzel görünmek hem de sağlıklı bir vücuda sahip olmaktır. Saç dökülmesi ise bu operasyon sonrası hoş karşılanmaz. En fazla altı ayda tedavisiz eski halini alır. Dökülmenin nedeni ise yetersiz beslenme ve vitamin ihtiyacının karşılanmamasından kaynaklanır. Operasyon ardından kalori ve besinlerdeki ani değişim saç dökülmelerine neden olur. Vücuda şok etki yapan bu operasyon saç dökülmesine neden olur. Operasyonun asıl amacı dengesiz vücudu dengelemektir.

Obezite cerrahi operasyonunun adı bile saç dökülmesine neden olacak sebeplerdendir. Saç dökülmesinin sebebi ne olursa olsun, bu durum özellikle obezite cerrahisi uygulanmış hastalar için üzücü ve stresli bir durumdur. Kilo kaybı için gerçekleştirilen her türlü cerrahi özellikle de doğru beslenme önerilerine uyulmazsa protein ve demir eksiliğine sebep olur. Obezite cerrahisi ardından saç dökülmesi geçici bir durumdur ve en fazla altı ay kadar sürer. Onun için hastalar morallerini yüksek tutmaları gerekir. Cerrahi sonrası görülen saç dökülmeleri için ilaç tedavisi veya başka tedaviler uygulanmaz.

Tedavi Öncesi Hasta Bilgilendirilmelidir

Mide küçültme riskleri arasında gördüğümüz ve oldukça yaygın bir tablo olan saç dökülmeleri, operasyon sonrasında estetik olarak iyileşme hali göstermek isteyenler için önemsenen bir sorun. Ancak operasyon sonrasında beslenmeye dikkat etmek bu konuda önlem almak için oldukça önemli. Tüp mide ameliyatı faydaları kadar yan etkileri ve riskleri ile konuşuluyor tartışılıyor. Obezite için son çare olarak tüp mide olmayı dileyen ve ameliyat sonucunda yeni bir hayata başlayanların sayısı pek de az değil. Ancak ameliyat gibi zorlu bir sürece her bünyenin tepkisi de aynı olmayabiliyor.

Obezite cerrahisi olacak kişinin olumsuzlukları göz önüne almalılar. Cerrahiyi yapacak cerrah bu olumsuzlukları anlatır. Eğer obezite hastası istiyorsa cerrahi uygulanır, hastanın kendisine kalmış bir durumdur. Ancak sağlıklı bir yaşam için bu kısa sürecek olan olumsuzluk için obezite cerrahi operasyondan kaçmamalısınız.

Obezite Cerrahisi Sonrası Saç Dökülmesi Neden Olur?

Obezite Cerrahisi Sonrası Saç Dökülmesi Neden Olur?

Tüp mide 1 ay gibi ilk haftaların dahil olduğu süreçlerde beslenmenin oldukça önemli olduğu bir ameliyat. Ancak bu süreçle birlikte sonrasında da diyestisyen kontrolünde kilo vermek ve böylece alınması gereken yapı taşlarından maksimum seviyede faydalanmak ve bedeninizi riske atmamak oldukça önemli. Ancak beslenme konusunda dikkat edilmesine karşın saç dökülmesi yaşayanlar bir etmeni göz ardı ediyor. Tüp mide ameliyatı başlı başına hastalarda bir stres sebebi olabiliyor ve bu stres de her hastada farklı şekillerde, bazıları içinse saç dökülmesi olarak karşımıza çıkabiliyor.

  • Obezite cerrahisi sonrasında saç dökülmesi herkesin yaşayacağı bir süreç olmayabilir. Bu durumu tetikleyen diğer faktörler ise stres, genetik, beslenme alışkanlıkları, cerrahinin türü ya da diğer rahatsızlıklarınız olabilir.
  • Yaygın olarak görülen saç dökülmesi sorununda en temel sebep ise genelde obezite cerrahisi sonrasında beslenme düzeni olmaktadır. Genelde vücuda yeterli seviyede vitamin ve enerji kaynağı girişi olmaması, saçların dökülmesi ile kendini göstermektedir.
  • Bir anda yaşanan büyük değişim ve cerrahi geçirilmiş olması vücut için şok etkisi yaratan bir durumdur. Vücudun bu duruma ve beslenmenizdeki radikal değişikliğe saç dökülmesi ile tepki vermesi oldukça normaldir.
  • Obezite cerrahisi geçirecek kişilerde korku, heyecan, stres gibi duyguların yoğun olması da cerrahi sonrasında saç dökülmesini tetikleyen önemli bir etmendir. Bu olumsuzluğun sizde daha çok kaygı uyandırması ise saç dökülmelerini tetiklemekten başka bir şeye yol açmayacağından stresinizi kontrol altına almanız gerekmektedir.

Saç Dökülmesi Ne Zaman Gerçekleşir?

Saç Dökülmesi Ne Zaman Gerçekleşir?

  • Obezite cerrahisinde saç dökülmesi yaşanmasına tıp literatüründe telogen effuvium adı verilmektedir. Normal saç dökülmelerinin bir alt sınıfı olan bu problem, genelde kendiliğinden ve  6 ay içerisinde geçmektedir.
  • Obezite ameliyatı sonrasında saç dökülmesi yaşanması genelde ameliyattan sonraki ilk 3 ila 6 ay aralığında değişiklik gösterir. Saçların normale dönüşü ise yaklaşık olarak 12 ila 16 ay sonrasında görülür.
  • Mide bypass ameliyatı ise saç dökülmesi riskinin en sık görüldüğü obezite ameliyatı uygulamasıdır.
  • Tüp mide ameliyatı tehlikeleri merak ediliyor ve hastaların saç dökülme sorunu yaşaması paniğe yol açabiliyor. Oya obezite cerrahilerinin her türünden sonra görülebilen bu yaygın durumda ameliyatın ardından yaşanan geri emilim sorunları ya da yetersiz beslenme bu sorunun temelini oluşturuyor.

Saç Dökülmesini Durdurmak İçin Ne Yapmalı?

Saç Dökülmesini Durdurmak İçin Ne Yapmalı?

  • Obezite ameliyatında saç dökülmesi en sık karşılaşılan durumlardan biri olmakla birlikte, bu durumun geçici olduğu bilinerek yalnızca size uygun görülen diyet ve beslenme düzeninize sadık kalmak yeterli olacaktır.
  • Ameliyatınız sonrasında saç dökülmesinin ameliyat kaynaklı mı yoksa kronik bir başka sorundan mı kaynaklandığını tespit etmek için uzmanlara danışılmalı, operasyondan bağımsız bir sorun varsa öncelikle bu durum kontrol altına alınmalıdır.
  • B 12 ve D vitamini, çinko, biotin alınması gereken en önemli yapıtaşları iken A vitaminin aşırı tüketilmemesi konusunda ise dikkatli olunmalıdır.
  • Saç dökülmesi sonrası tüp mide ameliyatından pişman olanlar ya da paniğe kapılanlar olabilir. Ancak bu ameliyat sonrası saç dökülmesinin doğru beslenme ile 2 ila 6 ay içerisinde son bulacak normal bir tablo olduğu akıllardan çıkarılmamalıdır.
  • Saçların bakımı da bu sürecin çözümü için önemli. Saçlarınızın kırıklarını aldırarak beslenmelerine izin vermek, brokoli, yeşil mercimek, barbunya, kuşkonmaz gibi yüksek oranda folik asit içeren besinler tüketmek, kurutma makinesi kullanmamak saç sağlığı için izlenebilecek yollar arasındadır.
  • Dilerseniz kaş ya da saç ekimi yapmak da mümkün. Sorununuz kronik bir hal alıyor ve siz bu konuda sabırsızlanıyorsanız bu konuda dikkatli olmanız gereken merdiven altı işlem yapan yerlerden kesinlikle kaçınmanız.

Obezite Cerrahisi Sonrası Saç Dökülmesi Kalıcı mıdır? – Video

Obezite cerrahisi geçirdiyseniz bizlerle ameliyat sonrası sürecinizi ve saç dökülmesi yaşadıysanız sorunlarınızı bizlerle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg