• 750.872
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Tüp Mide Sonrasında Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?

Tüp Mide Sonrasında Hasta Nelere Dikkat Etmelidir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Obezite Ameliyatı diğer adıyla Sleeve Gastrektomi Ameliyatı sonrası hastanın midesi küçülür. Bu şekilde hastanın çok yemek yeme alışkanlığı kırılmaya çalışılır. Bir tüp ya da muz şekline getirilmiş olan midede açlık duygusu en aza indirgenir. Bu yazımızda, tüp mide nedir, tüp mide ameliyatı olmuş kişilerin nerelere dikkat etmesi, nelerden uzak durması gerektiği konusunda bilgilere ulaşabileceksiniz.

Sleeve Gastrektomi Nedir?

Obezite ameliyatının bir diğer adı sleeve gastrektomidir. Bu ameliyattan hastanın en iyi şekilde faydayı sağlayabilmesi için çok dikkat etmesi gerekir.

Bu ameliyatın başarılı bir şekilde uygulanması neticesindeki avantajı çok iyi değerlendirmesi gerektiğini hasta asla aklından çıkarmamalıdır.

Sleeve gastrektomi sonrasında hasta mide tüpünün de etkisiyle katı şeyler yemekten kaçınacaktır. Belirli bir zaman sonrasında (tahminen ameliyattan 3-5 saat sonra) su içmesinin bir engel teşkil etmediğini hasta kendisi de anlayacaktır.

Bu duruma gelindiğinde hastanın sulu gıdalar yemesinde bir sakınca yoktur. Ancak yediği şeylerin içinde taneli olmamasına dikkat etmesi gerekir.

Sleeve Gastrektomi Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Sleeve gastrektomi yani midenin tüpleştirilmesi sadece midenin hacmini azaltma şeklinde yapılır. Mideye giden sıvı gıdaların etkisinde herhangi bir değişim olmaz. Emilim şekli ve yapısı yine aynı şekilde işlediği için hastanın içtiği gıdalara da dikkat etmesi gerekiyor.

Yüksek kalorisi olan veya çok yağlı veya kremalı olan içecekler tüketmesi durumunda bünyedeki normal etkisi ne ise yine aynı etki oluşacaktır. O yüzden hasta bunlara çok dikkat etmelidir. Hatta hasta kalorisi yüksek olan içeceklere yönelirse hastanın kilosunda bir artış bile görülebilir.

Tüp Mide Ameliyatından Sonrası Beslenme

  • İçilen içeceklerin kalorisinin düşük olmasına dikkat edilmelidir.
  • Bol karbonhidrat içeren ya da bol kremalı olan kahve türünde içeceklerden uzak durmak gerekir. Bunlar da kalorisi yüksek olan içecekler sınıfına girdiği için en çok uzak durulması gereken içecekler arasında yer alırlar.
  • Kahve içilecekse şayet kafeinsiz olmasına dikkat etmek gerekir. Çünkü kafein miktarının vücutta fazla olması vücudun su kaybetmesine neden olacaktır.
  • Yemek yenirken çok sıvı almamaya dikkat etmek gerekir. Çünkü sıvı tüketilmesi durumunda yenilen besinler mide tüpünden daha hızlı geçer. Bu durum da hastada mide bulantısı, kusma ya da ishal olma gibi etkilere neden olabilir.
  • Yemek yendikten en az 25 dakika ya da yarım saat sonrasında sıvı tüketilmelidir.
  • Yemeği yavaş yavaş yemek gerekir. Yemek süresini yarım saate kadar çıkarmak en ideal durumdur. Yemekleri bol bol çiğneyerek yemek midenin fonksiyonuna da ihtiyacı azaltır. Besinlerin parçalanması durumunun büyük bir çoğunluğu ağızda dişler vasıtasıyla yapılmış olur.
  • Yemeği hızlı şekilde yemek hazımsızlık ve karında şişkinlik gibi etkilere neden olur.
  • Yemek yeme hastaların keyifle yaptığı ve mutlu olmasına neden olan bir resital haline gelmelidir. Mümkün olduğunca bu süreyi uzatmaya çalışmak gerekir.
  • Hasta bir şeyler yerken mutlaka salon ya da mutfak gibi bir yerde oturarak yemelidir. Yürüyerek yemek yeme ya da ayakta atıştırmak çok zararlıdır.
  • Yemek yerken hastanın televizyon ya da bilgisayar gibi bir şey izlemesi sakıncalı olabilir. Hasta zihnini yemek dışında bir şeye verdiği için ne kadar yediğinin farkında olmayabilir. Bu da gereğinden fazla yemeye sebebiyet verebilir.
  • Psikolojik etki nedeniyle insanlar yemek yemeye odaklanabilmektedir. Bazı insanlar sinirli olduklarında, bazıları hüzünlü olduklarında bazıları ise neşeli olduklarında bol yemek yemeyi alışkanlık haline getirmiş olabilir. Eğer bu tür bir durum var ise hasta mutlaka kendine başka bir ilgi odağı bulmalıdır. Hatta bunu belirlemek için bir kâğıt kalem alıp yemek yeme dışındaki en sevilen şeylerin listesi çıkarılabilir.
  • Günde ne kadar ne yenildiğine dair liste çıkarılması da hastanın daha az gıda tüketmesine neden olacaktır. O yüzden mutlaka ne yediğini bir yere not etmesi gerekir. Atıştırmalık şeyler hastanın vazgeçilmezlerindense bunları mümkün olduğunca göz önünde bulundurmamak gerekir.
  • Bir şeyler yenirken hazırlanan tabakları mümkün olduğunca küçültmek gerekir. Tabakların ve servislerin küçük olması tüketimi de azaltacaktır.

Tüp Mide Sonrası Uzak Durulması Gerekenler

  • Düzenli bir şekilde yemek alışkanlığı oluşturmak çok önemlidir. Ufak atıştırmalar şeklindeki beslenme tarzını kesinlikle hasta hayatından çıkarmalıdır. Çünkü bu atıştırmalar göze görünmüyor olsa da çok fazla kalori alınmasına neden olmaktadır.
  • Çok yemek yeme alışkanlığının büyük bir bölümü psikolojik sorunlardan kaynaklanmaktadır. O yüzden hastanın psikolojik destek almaktan kesinlikle kaçınmaması gerekir.
  • Yenilen besinlerin sağlıklı olmasına çok dikkat etmek gerekir. Bu düzeni oturtmak çok önemlidir.
  • Tatile gitmek ya da partilere toplantılara vs. katılmak gibi durumlar diyetinizi bozabilecek en tehlikeli durumlardır. Bu tür yerlerde daha çok dikkatli olması gerektiğini hasta asla aklından çıkarmamalıdır.
  • Diyetten daha önemli olan bir şey de egzersiz yapmayı asla ihmal etmemektir. Egzersiz yapılması durumunda hem kaybedilen kiloların yeniden alınması ihtimali azalır, hem hasta kendini daha dinç ve sağlıklı hisseder hem de fazladan kalori yakarak vücudun zayıflamasına yardımcı olur.
  • Sleeve gastrektomi vücudun emiliminde bir değişime neden olmaz. Ancak midenin hacmindeki küçülme nedeniyle bazı vitaminlerin ve minerallerin az alınmasına neden olabilir. Bunu dengeleyebilmek için ise doktorunuzun tavsiye üzere günde 1 adet olacak şekilde vitamin ve mineral takviyesi olan ilaçlar içmeniz gerekebilir.

Sleeve Gastrektomi Sonrasında En Çok Karşılaşılan Sorunlar ve Çözümleri

Kabızlık

  • Hastanın kabızlığı azaltması ya da tamamen yok etmesi için bol su içmeye özen göstermesi gerekir. Lifi çok olan besinleri tüketmek gerekir. Şeftali, elma, domates ve salatalık gibi kabuklu besinleri kabuğu ile birlikte tüketmek gerekir.

İshal

  • Hastanın ishalden kurtulması için ilk dikkat etmesi gereken şey yemek yerken çok su içmemektir. Yediği şeylerin yağ oranına, baharat oranına ve kalori miktarına dikkat etmesi gerekir. Bunların yüksek oranda olması da yine ishale sebebiyet veriyor olabilir. Laktozlu içeriği fazla olan besinleri tüketmekte fayda vardır.

Mide Bulantısı ve Kusma

  • Eğer kusma yemek yerken gerçekleştiyse yemeye devam edilmemeli ve bir süre ara verilmelidir. Yemekleri mümkün olduğunca fazla çiğnemek mideyi daha az yoracaktır. O yüzden yemek süresini uzatarak çokça çiğneyip öyle yutmak gerekir. Hasta yemekle beraber çok su içmemeli ayrıca yediği besinlerin çok fazla olmamasına da dikkat etmelidir.

Midede Şişkinlik

  • Yemekle birlikte su içmemeye dikkat edilmelidir. Aynen mide bulantısı ve kusma durumunda olduğu gibi hasta mümkün olduğunda yemek yeme süresini uzun tutmalı ve yemekleri çok çiğnemelidir. Hamur işleri, ekmek ve pirinç gibi ürünleri mümkün olduğunca az tüketmek gerekir. Çok hareketsiz kalmak da midede şişkinliğe neden olabilir. O yüzden çok hareketsiz kalmamaya da dikkat etmek gerekir.

Baş Dönmesi ve Şiddetli Baş Ağrısı

  • Çok abartmamak kaydıyla tuz tüketmek faydalı olabilir. Bunun yanı sıra ölçülü bir şekilde et yemek ya da et suyu içmek de faydalı olacaktır.

Halsizlik ve Yorgunluk

  • Hastanın halsizliği ve yorgunluğu alacak kadar et yemesi ya da etli su içmesi gerekir. Eğer hastanın uyku düzeni yoksa sadece bu halsizlik bundan da kaynaklanabilir. O yüzden düzenli bir uyku düzenini sağlamak gerekir. Kafeinsiz kahve içmek ve mümkün derecede egzersizleri aksatmamak da halsizlik ve yorgunluğu yok eden etmenler arasındadır.

Mide Yanması ve Göğüste Oluşan Yanma

  • Mide yanmaları ekseriyetle bol baharat tüketiminden kaynaklanır. Baharat tüketiminde ölçülü olmaya dikkat etmek gerekir. Ağrı kesici ve benzeri ilaçlar kullanılıyorsa eğer bunların abartılmadığından emin olmak gerekir. Ayrıca hasta yediği besinlerin çok sıcak ya da çok soğuk olmamasına dikkat etmelidir.

Saç Dökülmesi

  • Ameliyat sonrasında ilk 6 ay içerisinde hızlı bir saç dökülmesinin olması çok rastlanan bir durumdur. Ancak 6 ay sonrasında saç dökülme hızı gittikçe yavaşlar ve sonrasında durur. Yine de bu etkiyi de yok etmek için bol bol et tüketmeye dikkat etmek gerekir. Et suyu içilmesi de yine aynı etkiye neden olacaktır. Duş alma esnasında saç dökülmesini engelleyen şampuan türü ürünlerin kullanılması da çok faydalıdır.

Hızlı ve Şiddetli Kilo Kaybı

  • Bu tür durumlarda mutlaka diyetisyenle ve doktorla görüşmek gerekir.

Yetersiz Kilo Kaybı

  • Yüksek kalorili içeceklerden uzak durmak gerekir. Ayrıca yenilen her besini mutlaka kaydederek bir diyetisyene ve doktora başvurmak en doğru yöntemdir.

Aşırı Açlık Hissi

  • Her gün alınmakta olan protein miktarı biraz artırılmalıdır. Karbonhidrat tüketimini mümkün derecede azaltmak gerekir.

Sleeve Gastrectomy – Video

Laparoscopic Gastric Sleeve – Video

Tüp mide ameliyatı olduysanız bizlerle beslenme düzeninizi paylaşabilirsiniz. Mide küçültme ameliyatı sonrası beslenme süreciniz nasıl oldu? Zorluklar yaşadınız mı?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg