• 255.933
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik ve Hakkında Merak Edilen 7 Bilgi

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik ve Hakkında Merak Edilen 7 Bilgi

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Tüp Mide Sonrası Gebelik Hakkında Soru İşareti Kalmasın İstiyoruz. Anne olmak isteyen ancak tüp mide ameliyatı adayı olan kadınlar için tüp mide sonrası gebelik akıllarda bir soru işareti olarak kalmaya devam ediyor. Tüp mide sonra gebelik olasılığını, risklerini, getirilerini ve çok daha fazlasını bizimle şimdi öğrenmeye başlayabilirsiniz.

Obezite Kısırlık ve Adet Düzensizliğini Tetikliyor

Obezite Kısırlık ve Adet Düzensizliğini Tetikliyor

Çağımızın en ciddi hastalığı olarak bilinen obeziteni doğal yolla gebeliği engellediği tespit edildi. Obezite erkeklerde vücudun yüzde 25inin, kadınlarda ise yüzde 30unun yağ dokusundan oluşması obezite hastalığı olarak nitelendiriliyor. Ülkemizde erkeklerin yüzde 21 oranında erkekler, yüzde 42 yüzde 42 oranında kadınlar obezite olma riski taşıyor.

Obezite adet düzensizliğinin yanında yumurtlama problemine yol açıyor, haliyle normal yolla gebelik engellenmiş oluyor. Şişmanlığın erkeklerde spermin kalitesini düşürdüğü de araştırmalar sonucu saptanmıştır.
Sağlık Bakanlığı’nın “Obezite ile Mücadele Eylem Planı” Batı ülkelerinin yaşadığı bu sağlık problemi olarak bilinen aşırı kilolu olma durumu, Türkiye’de de çok ciddi bir problem haline geldiğini bir kez daha hatırlatmıştır.

Obezitenin beraberinde getirdiği hastalıklardan biri de erkek ve kadın kısırlığı olduğu teşhis edilmiştir.

Gebe Kalmak İçin İdeal Vücut Endeksi

Vücuttaki fazla yağ dokusu, gebe kalmayı engelliyor.  Yüksek vücut kitle indeksi metabolik bozukluk yaparak yumurta genişlemesine sebep olur ve artan kilo ile vücutta testosteron gibi erkeklik hormonlarının artması ve yumurtlama bozukluğu doğal hamilelik şansını düşürür. Gebe kalmak için ideal vücut kitle indeksi 21-29 olarak bilinir. Araştırmalara göre obez kadınların kilo kaybetmesi sonucunda, yaşanan adet düzensizliklerinin de yüzde 60 oranında azaldığı görülmüştür.

Obezite, Tüp Bebek Tedavisinde Başarıyı Azaltıyor

Yapılan araştırmalarda obezite olan kadınların  veya aşırı kilolu kadınların hamile kalma oranları, normal kadınlara göre oldukça düşük olduğu saptanmıştır. Ayrıca oluşacak olan hamileliklerin ise düşükle sonuçlanma riski de oldukça fazladır.

Obez olan kadınlarda tüp bebek tedavisinde daha yüksek dozda ilaç kullanımı gerekir, yumurta sayısı azdır ve tedavinin tamamlanmadan yarıda kalma ihtimali çok yüksektir. Kısaca obez kadınların canlı doğum yapma olasılığı çok azdır.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik Güvenli mi?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik Güvenli mi?

1 Hamile kalmadan önce obezite cerrahisi geçirmiş bir kadının, geçirmemiş bir kadına göre tip 3 diyabete yakalanma riski 3 kat daha azdır. Ayrıca fazla kiloların hamilelik üzerindeki yan etkilerine bağlı olarak gebe kalamayan kadınların tüp mide ameliyatı sonrası gebelik sorunlarının çözüldüğü görülmektedir.

2 Çalışmalar devam etmekte olsa da tüp mide sonrası gebelik güncel bilgilere göre mümkün ve de güvenli görülmektedir. Aksine morbid obezite sorunu yaşayan anne adayları için gebelik oldukça riskli ve zorlu bir süreç olarak değerlendirilmektedir.

Tüp Mide Sonrası Gebelik İçin Beklenmeli mi?

3 Mide küçültme sonrası hamilelik kesin bir risk içermese de uzmanlara göre anne olmak için ameliyat sonrası 12 ile 18 ay kadar beklenmesi gereklidir. Beslenme bakımından oldukça kısıtlayıcı bir süreç olan bu ilk sene, hamilelikte alınması gereken besinlerin alınamadığı bir döneme denk gelmektedir. Fetusa zarar vermemek adına bir süre bedeninizin eski dayanıklılığını kazanması gerekir. Ancak mide bandı gibi cerrahilede besin eksikliği olmadığı için 6 ay kadar beklenmesi de yeterlidir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Sezaryen Şart mıdır?

4 Obezite cerrahisinden sonra doğurganlıkta görülen artış hamile kalma olasılığını arttıracaktır. Bu süreçlerde sağlıklı doğum kontrolü yöntemlerine uyulması önem taşır.

5 Eğer bir şekilde hamile kalındıysa ve anne olmaya hazırlanıyorsanız sezaryen zorunluluk değildir. Şu ana kadar vakaların genelinde tüp mide sonrası gebelik sezaryen doğum ile sonuçlanmış olsa da bu konuda en doğru kararı doktorunuz verecektir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Sezaryen Şart mıdır?

Tüp Mide Sonrası Gebelikte Bebek Etkilenir mi?

6 Bebeğiniz cerrahi sonrası sizinle birlikte hayat bulmaya başladığı için hamilelik sürecinizde yedikleriniz ve yaptıklarınız onun sağlık durumunu belirleyecektir. Yani sağlıklı beslenme kurallarına uyulduğu, vitamin ve mineral takviyesine dikkat edildiği bir beslenme düzeninde tüp mide ameliyatının ekstra bir riski yoktur.

7 Her hamilelik ve cerrahi kendi içinde bir risk ya da yan etki taşımakla birlikte obez kadınların hamile kalmasının zorluğu, hamilelik sürecindeki tip 3 diyabet ya da kalp hastalıkları riskleri ve hareketsizlikten bebeğin yanlış etkilenmesi riskleri düşünülürse, tüp mide ameliyatının getirileri normal karşılanmalıdır.

Obezite Cerrahisi Sonrası Cinsel Yaşam – Video

Tüp Mide Ameliyatından Sonra Ne Zaman Gebe Kalınabilir? – Video

Obezite ameliyatları sonrasında gebe kaldınız mı? Tüp mide ameliyatları sonrasında hamilelik süreci yaşadınız mı? Yaşadıysanız nelere dikkat ettiniz, bizlere neler önerebilirsiniz? Obezite cerrahisi sonrası gebe kalmak istiyorsunuz ama korkuyor musunuz? Bizlerle sorularınızı paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg