• 102.955
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite Cerrahi Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Obezite Cerrahi Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

       1   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Obezite Cerrahi Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?

Mide küçültme ameliyatları öncesinde neler yapılmalı? Obezite ameliyatımı yapacak en iyi doktur seçimi nasıl yapabilirim? Hangi testler gerekli, nasıl ameliyata hazır olurum? Tüp mide operasyonu sonrasında beslenme, spor nasıl olmalı? Obezite ameliyatı sonrasında ne zaman işe başlanır? Tüp mide sonrasında hamile kalabilir miyim? Ameliyat öncesi ve sonrası karşılaşacağınız konuları ele aldık, iyi okumalar.

Hangi Obezite Ameliyatı Size Daha Uygun?

Hangi Obezite Ameliyatı Size Daha Uygun?

Hangi Obezite Ameliyatı Size Daha Uygun?

Obezite ameliyatları artık çok yaygın olarak tercih edilmektedir. Hastalıklara neden olan ve yaşam şartlarını kısıtlamaya sokan fazla kilolarınızdan kurtulmak için diyet ve spor denediniz ama kilo veremediyseniz; obezite ameliyatları sizin için ikinci bir yaşam şansı olacaktır. Ama bu şansı olumlu ve sağlıklı değerlendirmek tamamen sizin elinizdedir. Çünkü her ameliyatta olduğu gibi mide küçültme ameliyatlarının da riskleri bulunmaktadır. Ameliyat öncesi ve sonrası kurallara uymalı, doktorunuz ve diyetisyeninizin söyledikleri dışınca kendi başınıza göre hareket etmemelisiniz.

Obezite ameliyatları artık gelişen teknolojiyle de beraber günümüzde büyük kısmı başarılı sonuçlanmaktadır. Bir çok obezite ameliyatı türü bulunmaktadır, ama her ameliyat çeşidi her hasta için uygun olmayabilir. Her meslekte olduğu gibi doktorlar da kendi yaptığı işi savunmaktadır. Ama obezite ameliyatı için aday olan birey için, doğru tedavinin seçilmesi değil, en doğru yöntemin seçilemesi gerekir. O yüzden, her bir hasta ayrı ayrı değerlendirmeli, tek bir mide küçültme ameliyatına yönlendirilmemelidir. Cerrahi adayının kilosu, yaşı, hastalıkları, yaşam stili göz önünde tutulmalıdır. Kaç kiloyu, ne kadar sürede vermesi gerekir, diyet ve egzersizleri uygulayıp uygulamayacağı belirlenmelidir. Bu kriterlere göre obezite cerrahi yöntemi seçilmelidir.

Obezite Ameliyatı Öncesi Yapılacaklar

Obezite Ameliyatı Öncesi Yapılacaklar

Obezite Ameliyatı Öncesi Yapılacaklar

Mide küçültme ameliyatları öncesinde, hastanın kilosu göz önünde bulundurularak öncelikle diyet uygulaması gerekmektedir. Diyet yapılmasının amacı, ameliyata bağlı risklerin azalması ve karaciğer boyutunun küçülmesidir. Böylece obezite cerrahisi aşamasında işlem kolaylaşır.

Ameliyat öncesinde, rutin olan gerekli tüm testler yapılır ve solunum fonksiyonlarına bakılır. Mide patolojileri için, mide durumunu değerlendirmek açısından mide endoskopi yapılır.

25 Soruda Mide Küçültme Ameliyatı Detayları – Video

Obezite Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar

Obezite Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar

Obezite Ameliyatı Sonrası Yapılacaklar

Obezite ameliyatları sonrasında ilk süreç çok önemlidir. Bu sürecin ilk aşaması, ameliyattan bir gün sonra film çekilmesidir böylece kaçak olup olmadığı görüntülenmektedir. Kaçak kontrolü yapıldıktan sonra beslenmeye başlayabilirsiniz. Beslenme programı da süreçlere ayrılmaktadır.

Obezite cerrahisi sonrası ne zaman taburcu olunur? Taburcu işlemleriniz sağlık durumunuza göre değişmektedir. Ama çoğu operasyonlardan sonra 3. ve 5. gün arasında hastanın durumuna bağlı olarak taburcu işlemleri gerçekleştirilir. Diyelim ki ameliyat oldunuz, kaçak testinde sorun yok ve beslenmeye geçtiniz ve sağlık durumunuz iyi 4. gün taburcu oldunuz. Taburcu olduktan sonraki sürecinizde çok önemli, her gün minimum 8 bardak yani 1 buçuk litre su içmeniz gerekir. Doktorunuz ve diyetisyeniniz size beslenme programı önerecektir, 2 hafta onların belirlediği gibi sadece sulu gıdalar tüketmeniz gerekir. Her gün protein desteği alamaya özen göstermelisiniz. Mide küçültme ameliyatlarından sonra ilk iki hafta geçince artık sıvı gıda süresinden yavaşça çıkıp yumuşak gıdaları yavaş yavaş yemeye başlayabilirsiniz.Yumuşak gıda sürecinde lokmalarınızı küçük almalı ve iyice çiğneyerek yutmalısınız.

Mide küçültme ameliyatlarından sonra ne zaman spor yapmalı? Obezite ameliyatlarından sonraki ilk bir ay ağır spor yapmaktan ve ağır kaldırmaktan uzak durmalısınız.

Obezite ameliyatından sonra çalışan hastaların işe dönme süresi nedir? Çalıştığınız işin durumun bağlı olarak 20 gün ile 30 gün arasında değişmektedir.

Tüp mide ameliyatı sonrasında ne zaman hamile kalmalı? Anne olmak isteyen tüp mide ameliyatlı kadınların yıl korunması gerekir, yılı dolan tüp mideli anne adaylarının diyetisyen eşliğinde hamile kalması önerilmektedir.

Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Tüp Mide Operasyonu Sonrası Kilo Verme

Tüp Mide Operasyonu Sonrası Kilo Verme

Tüp Mide Operasyonu Sonrası Kilo Verme

Mide küçültme ameliyatları sonrasında, mide hacminiz küçülmüş olacak. Ve küçülen mide hacmi ile mide sindirim hacmine göre özel beslenme programınız olmalıdır. Beslenme programınızı diyetisyeniniz size özel yazmalı ve sizi takip etmelidir. İlk iki hafta ameliyattan sonra sıvı süreç demiştik, bu süreçte kalori hesabı yaparak sıvı içecekler tüketmelisiniz ve beslenme düzeninizi sağlamalısınız. Sıvı sürecinde sonra protein içeriği yüksek yüksek olan sıvı ve akıcı olan gıdaları her gün tüketmelisiniz. Bu sürece gün geçtikçe biraz daha alışacak ve diyet programınıza rahat bir şekilde devam edeceksiniz.

Hastanın beslenmesi diyetisyen tarafından hastaya sağlık açısında sorun teşkil etmeyecek şekilde besin ihtiyaçları ve kalorisi göz önünde bulundurularak hazırlanmalıdır. İlk yıl içerisinde küçülen mide sayesinde hasta çok büyük oranda kilolar verebilmektedir, 1 yıldan sonra kilo zamanla sabitlenmeye başlar ve kilo verimi yavaşlamakta hatta durmaktadır. Siz ideal kilonuza ulaşabilmek açısından takıldığınız her noktada diyetisyeninize danışmalısınız. Eğer kilo verimi durduysa beslenme programınız gözden geçirilmeli hatta değişimler yapılmaktadır.

Mide Küçültme Ameliyatında Oluşabilecek Sorunlar

Mide Küçültme Ameliyatında Oluşabilecek Sorunlar

Mide Küçültme Ameliyatında Oluşabilecek Sorunlar

Mide küçültme ameliyatları sonrası ilk 1 yıl hasta doktor arası ilişki oldukça önemlidir. Operasyon sonrası . 1. ay, 3. ay, 6. ay, 1. yıl kontroller mutlaka yapılmalıdır.

  • Bazı hastalar ilk zamanlar yarada kızarıklık, yanma, kaşıntı yaşayabilir. Yara bölgesinden akıntı gelebilir. Bazı hastalarda ateş yükselir, ateş ve aynı zamanda da mide bulantısı, karın ağrısı, kusma gibi şikayetler yaşanır. Bu saydığımız şikayetler önemsiz olabileceği gibi bazı zamanda da önemli olabilmektedir. Ufak bir şikayet olması durumda doktorunuza görünmelisiniz.
  • Obezite ameliyatı sonrasında en fazla görülen şikayet halsizlik ve yorgunluk hissi yaşanmasıdır. Ama korkulacak bir şikayet değildir, verilen fazla kilolar sonucu yaşadığınız stres genelde yorgunluğa sebep olmaktadır. Böyle bir durumda daha fazla protein tüketimi yapılmalı aynı zamanda da düzenli bir şekilde egzersiz yapmalısınız.
  • En sık yaşanılan sorun kabızlık. Kabızlık yaşadığınız durumda sıvı tüketimine dikkat etmelisiniz ve arttırmalısınız. Kabızlık için düzenli egzersiz yapmalısınız. Eğer demiz hapı kullanıyorsanız, tüketimine dikkat etmelisiniz çünkü ilaçlarda kabızlığa neden olabilmektedir.
  • Fazla yemek tüketiminde ve hızlı yemek yenmesi durumunda, sıvı tüketimi yemek ile eş zamanda yapıldığında kusma sorunu yaşanabilir. Eğer bu nedenlere dikkat ediyor ve hiç birini yapmıyorsanız ama kusma isteğiniz varsa yada kusuyorsanız mutlaka doktorunuza danışmalısınız.
  • Sık yaşanılan üzücü olaylardan biri de saç dökülmesidir. Protein, mineral ve vitamin eksikliğine bağlı olarak saç dökülmesi, bacak krampları yaşanmaktadır. Kontrollere düzenli gitmelisiniz, eksik gözlenen vitamin değerlerine takviye yapılmalıdır.
  • Verilen tarihlerde düzenli kontrollerinize gitmelisiniz, çünkü ilk bir yıl kilo verme işlemi devam eder ve sonrasında yavaşlar ve durur. Tekrardan verdiğiniz kiloları almamak için önerilere uymalısınız. Aksi halde tekrardan kilo alabilirsiniz.
  • Tüp mide ameliyatı olan kadınların ameliyattan sonra 1 yıl hamile kalmaması gerekiyor, 12 ay sonrasında diyetisyen eşliğinde hamile kalmak en doğrusu olur.
  • Dumping sendromu bazı hastalarda görülmektedir, bulantı, kusma, bayılma, aşırı terleme olması, mide krampları çok olmasa da yaşanmaktadır. Bu şikayetler genelde çok şekerli besinler tüketilmesi sonucunda yaşanır. Çözüm olarak yemek öncesi şekerli ve tatlı gıdalardan uzak durmalısınız. Diyet listenizi uygularken kesinlikle yemeklerin yanında sıvı içmemelisiniz. Katı sıvı ayrımına özen göstermelisiniz.
Obezite Tıbbi Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tüm Kilo Verme Yöntemleri!

Obezite Cerrahisi Sonrası Sarkma – Video

Mide küçültme ameliyatı oldunuz mu? Tüp mide ameliyatı öncesi hangi testleri yaptırdınız? Doktor seçimine nasıl karar verdiniz? Ameliyat sonrasında nasıl beslendiniz? Spor ne zaman yapmaya başladınız? Obezite cerrahisi geçirdikten sonra ne zaman iş başı yaptınız? Bizlerle tecrübelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

“Obezite Cerrahi Öncesi ve Sonrası Neler Yapılmalıdır?” üzerine 1 yorum

  1. Anonim says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg