• 601.266
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nedir?

Tüp Mide Ameliyatı (Sleeve Gastrektomi) Nedir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Tüp mide ameliyatı nedir? Sleeve Gastrektomi ameliyatı nasıl oluyor? Midenin cerrahi işlem ile küçültülmesi sonucunda kişi daha çabuk doyum hissine ulaşacaktır, kilo kontrol altına alınmış olacaktır. Peki ama tüp mide ameliyatı riskleri var mıdır? Tüp mide ameliyatı avantajları ve dezavantajları nelerdir? yazımızı okuyarak sorularınızın cevaplarını öğrenebilirsiniz.

Mide Küçültme Operasyonları, Obezite ile Mücadele Ediyor

Mide Küçültme Operasyonları, Obezite ile Mücadele Ediyor

Günümüzde gelişen tıbbi müdahale şartları ile Obezite karşısında her geçen gün, daha etkili yöntemler geliştirilmekte. Ancak pek çok uzmana göre, mevcut yöntemler arasında en etkili yöntem mide küçültme operasyonları. Bu konuda araştırmalarda bulunan, Düzce Üniversitesi Anabilim Dalında Görev yapan Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan’a göre, mide küçültme operasyonları, mevcut obezite tedavi yöntemleri arasında en etkili yöntemi oluşturmakta.

Tıp fakültesi Genel Cerrahi dalında görev yapan Pehlivan; “ Süper obeziteye yakalanmış hastalarımız için, ameliyat sonrası meydana gelen hayati riskler, obezite nedeniyle meydana gelebilecek herhangi bir soruna göre daha az bir orana sahiptir.” Açıklamalarına devam etmeden önce, obezitenin dünyada her geçen gün daha da yaygınlaştığını belirten Pehlivan;

“Günümüz tıp dünyasında, obezite ile mücadele konusunda, cerrahi operasyonlar kadar etkili bir yöntem henüz bulunmuş değil. Diyet ya da benzeri yöntemler belirli bir aşama gösterse de, ne yazık ki henüz bu operasyonların düzeyinde başarı sağlamaktan uzak. Elbette bizler de ameliyat dışında bir gelişme olsun isteriz ancak, içerdiği bazı risklere rağmen cerrahi müdahaleler halen en etkili yöntem.”

Cerrahi uygulamaların, hastalar kadar hekimler tarafından da çok daha fazla tercih edilen bir yöntem olduğuna dikkat çeken Pehlivan, bu durumun bazı riskleri de beraberinde getirebileceğini ekleyerek sözlerine devam etti;

“Cerrahi operasyonlarda, deneyimin önemi yadsınamaz boyutlardadır. Zira operasyon safhalarının başarıya ulaşabilmesi için, gerek merkezin gerekse de hekimin deneyimli olması gereklidir. Çünkü cerrahi obezite müdahaleleri, genel cerrahinin kapsamı dışında kalan ve kendine has teknikleri olan bir operasyon türüdür.”

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Oldukça Önemli

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Oldukça Önemli

Pehlivan’a göre, obezite cerrahi müdahaleleri, diğer uygulamalara oranla çok daha başarılı ve hastalar üzerinde kabul edilir kilo dönüşümleri meydana gelebilmekte.

Cerrahi operasyonlarda, başarı oranının %90 kadar olduğunu belirten Pehlivan, ancak bunun sağlanabilmesi için, hastalarının hayat standartlarını değiştirmeleri gerektiğini, 6 ya da 8 yıllık bir sürede kilo almaların tekrar gerçekleşebildiğini ve bu oranın %15 civarında seyrettiğini açıkladı.

Pehlivan açıklamasının geri kalan kısmında ise; “ Süper obeziteye yakalanmış hastalarımız için, ameliyat sonrası meydana gelen hayati riskler, obezite nedeniyle meydana gelebilecek herhangi bir soruna göre daha az bir orana sahiptir. Süper obezite aşamasına gelmiş hastalar, her halükarda bazı riskler ile karşı karşıya gelmektedir. Esasında, obezite operasyonları, safra kesesi ameliyatları kadar hayati risk taşımaktadır. Ancak hastaların yapıları, bu durumda oldukça etkilidir ve operasyon sonrası süreçte doktor denetimi büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Nasıl Bir Ameliyattır?

Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Nasıl Bir Ameliyattır?

İlk tüp mide tedavi yönteminin 1990’lı yıllarda yapıldığı söylense de en çok 2001 yılında yaygın şekilde uygulandığı görülmektedir. Sleeve gastrektomi ismi verilen midenin tüp şeklinde küçültülmesi ve hastanın acıkma hissinin azaltılmasına yönelik olarak uygulanan bu cerrahi müdahale, diğer mide operasyonlarından daha çok başarılı sonuçlar vermiştir. Bu yüzden hastanın kilo kaybetmesi için farklı egzersiz programlarının uygulanmasına rağmen sonuç alınamadığı durumda uygulanagelen bir yöntemdir.

Bu Ameliyat Yöntemi İle 2 Farklı Zayıflama Yoluna Girilmiş Olur

  1. Mekanik olarak sınırlama getirilmesi ve bu yöntemle hasta istekli olsa bile çok yemek yiyememesinin sağlanması yöntemi ile hastanın zayıflaması.
  2. Beyinde önemli bir işlevi olan ve insanın iştahının artmasına neden olan bir yapı vardır ve bu yapı mide üzerinde bulunur. Obezite cerrahisi uygulanırken mide üzerindeki bu iştah açıcı işlevi olan ve farklı hormonların salgılanmasını sağlayan bu yapı da hastadan kesilerek alınması yöntemi ile hastanın zayıflaması.

Sleeve Gastrektominin Etkileri Nelerdir?

Sleeve Gastrektominin Etkileri Nelerdir?

Bir insanın doyma hissi mide zarındaki gerginlik ile olur. Obezite cerrahisi yöntemi ile midenin küçültülmesi sağlandığı için küçük olan midenin daha kolay dolması ve çok kolay bir şekilde gergin bir yapıya ulaşması mümkün olabilmektedir. Bu şekilde hasta az bir besinle hemen doyabilmektedir. Bunun yanı sıra “gyrelin” olarak da bilinen bir yapının hormonal değişikliklere neden olduğu bilinmektedir. Bu hormonal değişiklikler nedeniyle beyinin iştah fonksiyonunu çalıştırdığı bilinmektedir.

Sleeve Gastrektominin Avantajları Nelerdir?

  • Midenin hacmi küçültüldüğünden hastanın daha az besin almasına sağlar.
  • Midenin üstünde açlık hissini uyaran hormonun salgılanması yok edilerek hastanın iştahı önemli ölçüde giderilebilmektedir.
  • Mide kapakçığı olarak da bilinmekte olan pilor’un ameliyat sonrasında da işlevi devam ettiği için besinlerin mide içinde daha uzun süre kalması sağlanabilmektedir. Bu sayede hasta çok daha uzun süre boyunca açlık hissini hissetmeyecektir.
  • Ülser gibi midede kanamalı yaraların oluşması hastalıklarının hasta üzerinde oluşması ihtimali en aza indirilmiş olur.
  • Ameliyat sonrasında hastanın besinlerine çok dikkat edildiği için kemik erimesi, vitamin eksikliği ve mineral eksikliği gibi durumların olması normal insanlara göre daha düşük ihtimal ile gerçekleşir.
  • Obezite olan insanlara yapılan bir yöntem olduğu için hastaların obezite kaynaklı olarak ortaya çıkabilecek diğer hastalıklardan da korunması sağlanmış olur.

Sleeve Gastrektominin Dezavantajları

  • Obezite cerrahisi uygulandıktan sonra hasta düzenli bir beslenme alışkanlığı ve düzenli bir şekilde egzersiz uygulama alışkanlığı edinemezse verilen kiloların hemen hepsi geri alınabilmektedir.
  • Hastanın yeterli düzeyde kilo verememesi durumları ile karşılaşılabilmektedir. Bu durumda ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilmektedir. Bu durum yine sık karşılaşılan durumlardandır.
  • Sleeve gastrektomi yönteminde mide kesildiği için bu yaraların zaman zaman kanaması gerçekleşebilir.
  • Sleeve gastrektomi yönteminde kesilen mide kişinin vücudundan çıkarılır. Bu yüzden bu işlem geri dönüşü olan bir işlem değildir.

Sleeve Gastrektomi Sonrasında

Sleeve Gastrektomi Sonrasında31

Hastanın 3 gün kadar hastanede kalması yeterli olacaktır. Sonrasında eğer rahat istirahat edebiliyorsa evine gönderilebilir. Ameliyatın ilk 2 haftasında hasta sadece sıvı ile beslenmelidir. Hatta bu 2 haftanın ilk 3 gününde berrak su ile beslenme gerçekleştirilir. İlk 2 haftalık süreç tamamlandıktan sonra hasta yumuşak besinler tüketmeye başlayabilir. Taneli ve sert olan besinler yememeye çok özen göstermelidir.

Ameliyatın oluşundan 1 ay geçtikten sonra hasta istediği besini yiyebilecek duruma gelir. Ancak yenilen her besinin kalori miktarının düşük olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca her alınan besini bir kağıda not etmek düzenli beslenmeyi sağlayacaktır. Sonrasında verilen kiloların dengeli olup olmaması hem doktor hem de diyetisyen eşliğinde incelenmelidir.

Sleeve Gastrektominin Riskleri

Sleeve Gastrektomi tedavisinin ölümle sonuçlanma ihtimali çok düşüktür. Bu oran Dünya Sağlık Örgütü’nün açıkladığı rakamlara göre %0,3 civarındadır. Bu ihtimal de bir çok ameliyatın riski ile aynı riskleri taşımaktadır.

Sleeve gastrektomi yönteminde midenin bir kısmı hastadan kesilerek alındığı için bu kesilen kısımda dikişlerin arasından kan akışının olması ve apse çıkması ihtimali vardır. Ancak endoskopi ile hastayı bu noktada tedavi etmek mümkündür. Eğer bu şekilde mümkün olmazsa ikinci bir cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak bu risk de yine ilk ameliyat kadar düşüktür. O yüzden obezite cerrahisi tüm dünyada rahat bir şekilde uygulanan bir yöntem olarak varlığını sürdürmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı Hakkında Her şey – Video

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir? – Video

Tüp mide ameliyatı oldunuz mu? Yada fazla kilolarınız ile başınız dertte, onlardan kurtulmak mı istiyorsunuz? Bizlerle soru ve düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg