• 1.222.067
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite ve Obezite Cerrahisi İle İlgili Merak Edilen Her şey!

Obezite ve Obezite Cerrahisi İle İlgili Merak Edilen Her şey!

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Obezite ve Obezite Cerrahisi Nedir? Obezite cerrahisi nedir? Kilolardan nasıl kurtulabilirsiniz. Obezite cerrahileri öncesi ve sonrası nasıl bir süreçtir? Neden mide küçültme ameliyatı olmalısınız?

Obezite ile Başa Çıkmak İçin Ne Yapılabilir?

Fazla kilo ve obezite nedeniyle bazı insanlarımız hareket edemez duruma geliyor. Bu obezite ve fazla kilo alımları ise bazen insanların elinde olan bir şey olmuyor. Obezite hastası bazen öylesine kilolu oluyor ki bulunduğu yerden başka bir yere taşımak çok zor olabiliyor.

Sağlıklı beslenerek ve hareketli yaşam içinde olarak kiloları kontrol altına alabiliriz. Eğer kendimizin uyguladığı sağlıklı beslenme programı sonucu bir şey elde edemiyorsak hekimler tarafından kontrol altına alabiliriz. Bazı insanlarda aşırı kilolu olmak psikolojik sorunlar da ortaya çıkabilir. Kendimizi yenerek psikolojik destek almalıyız ve hayata tutunarak yenilikler kazanmalıyız.

Kendimizi hareketli düşünüyor olsak dahi günlük sporu yapmak zorundayız. Bunu sadece kilolu insanlar değil herkesin yapması gerekmektedir. Spor olarak yürüyüş yapmak temiz hava almayı sağladığı gibi beraberinde sporda yapmış olursunuz.

Obezite Çeşitleri Nelerdir?

Obezite, vücudun gereğinden fazla besin alması, bu besinleri depolanması sonucunda oluşan fazla kiloların kronikleşmesi durumuna denir. Alınan kalorinin, harcanandan fazla olması durumlarında görülür ve insanın yaşam sürecini ve kalitesini düşürür. Obezite hastalığı beraberinde bir çok hastalığı getirdiği gibi, psikolojik problemleri de beraberinde getirir.

Obeziteye neden olan bir çok problem olup, kalitesiz uyku bunlardan biridir.uykuda nefes durması gibi sorunlar yüzde 80 üzerinde kilolu insanlarda yaşandığı gözlemlenmiştir. Gereğinden fazla ve düzensiz beslenme , hareket azlığı, sporsuzluk gibi etkenler obezitenin başlıca sebeplerindendir.

Önceki zamanlarda sadece gelişmiş ülkelerde ve yüksek gelirli kişilerde rastlanan bu durum günümüzde geliri düzeyi fark etmeksizin her kesimde yaşanmaya başladı. Ülkemizde de oldukça artış gösteren bu hastalık, en çok kadınlarda görülen bir durum haline geldi. Günümüzde her üç kadından biri bu hastalığa sahip olduğu görülüyor.

Obezite Nasıl Ölçümlenir?

Obezite teşhisi  kişinin beden kitle indeksi ile ölçümlenerek konur. Beden kitle indeksi insanın kilogram olarak ağırlığının, cm cinsinden boy uzunluğunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Sonuçlara göre; beden kitle indeksi 18.5 kg/m2 nin altında olan kişiler zayıf, 18.5 – 24.9 kg/m2 arasında olan kişiler normal, 25 -29,9 arası fazla kilolu, 30 – 39,9 arası obez, 40 kg/m2 üzeri ise morbid obez olarak nitelendirilirler.

Beden kitle indeksinden sonra obezite teşhisinde bel çevresi ölçümü de gereklidir. bunun yanında yağ dokusu, vücudu olumsuz etkileyen hormonal ve kimyasal maddeler salgılamakta olup, bunlar obeziteyi tetiklemektedir. Göbek ve çevresinde biriken yağ dokusunun, basen ve kalça bölgelerinde biriken yağ dokusundan daha fazla tehlikeli olduğu tespit edilmiştir. Erkeklerde bel çevresinin 94, kadınlarda ise 102 cm’yi aşması durumunda yüksek risk bulunduğu anlaşılır. bu gibi durumların dışında metabolizma hız ölçümü ve vücut analizleri yapılarak kişilerin obezite tehdidi altında olup olmadığı hakkında tanı konulur.

Obezite Türleri Nelerdir?

Obezite Türleri Nelerdir?

Obezitenin sebepleri farklılık içerdiği gibi, obezitenin türleri de farklılıklar gösterir.

1- Yağ Dağılımına Göre

  • Erkek tipi obezite: bu tipte görülen obezite, elma tipi, kemer üstü ve merkezi şişman olma durumu olarak tanınır ve santral obezite denir. Santral obezite de yağlar göbek bölgesinde toplanır ve metabolik hastalıklar en çok bu tip obezite de görülür. Bel çevresinde oluşan yağlar, kanser türleri, kalp rahatsızlıkları, şeker hastalıkları gibi hastalıkların oluşmasında yüksek oranda risk teşkil eder.
  • Kadın tipi obezite: kemer tipi, cilt altı, armut tipi gibi çeşitleri olan subkutanöz obezite denilen türdür. Bu tür obezite de: yağların çoğu genellikle cilt altında ve kalça bölgesinde toplanır ve erkek tipi obeziteye göre hastalık riski daha azdır. Kalp damar rahatsızlıkları, şeker hastalığı, yüksek tansiyon gibi hastalıklar daha az yaşanır.

2-Obezitenin Başlama Yaşına Göre

  • Hipersellüer obezite: çocukluk çağında meydana gelen obezite türü olup, vücutta yağ hücrelerini artışı ile meydana gelir. Hücrelerin hacmi artış gösterir ancak hücre sayısında artış olmaz.

3- Ortaya Çıkış Nedenine Göre

  • Genetik Obezite: çocukluk çağından itibaren çevresel ve hormonal faktörlere göre oluşan obezite türüdür. obezite hastalığının en başlıca nedenlerinden biride genetik faktörler olup, kişinin ailesinde obez kişilerin olması kilolu olma ihtimalini yüksek oranda etkiler. Tutumlu gen olarak bilinen, yağ ve kalorilerin nesilden nesile aktarılmasıdır.
  • Basit Obezite: aşırı şişmanlık durumu olup, ekzojen, idyopatik veya primer obezite olarak isimlendirilir. Bu hastalıkta obeziteye sebep olan herhangi bir sebep görülmez, beslenmede yapılan yanlışlıklar sonucu meydana gelir. Çocukluk çağında rastlanırsa bu kişilerin büyümeleri erken biter.
  • Sekonder obezite: basit obeziteye göre görülme sıklığı daha az olan obezite türüdür.  çocukluk döneminde yaşanan bazı endokrin hastalıklar, kullanılan ilaçlar veya tümörler sonucu ortaya çıkan obezite türüdür. Kilo alımıyla birlikte yüksek tansiyon, şeker hastalığı, aşırı tüylenme, yanak bölgesinde aşırı şişkinlik, adet görememe, ve ensede yağ birikimi gibi rahatsızlıkların yaşanma olasılığı vardır.

Obeziteyi Önleyecek Öneriler

Obeziteyi Önleyecek Öneriler

Günlük kalori alımı en aza indirilmeli, günlük spor ve egzersiz programlarını hayatımıza dahil edilmelidir. Fazla uzak olmayan yerlere yürüyerek gitmeyi alışkanlık haline getirmek gereklidir.  Lif ve tahıl içerikli besinlere yönelmek, yağ ve karbonhidrat içerikli besinler tüketilmelidir. Sebze ve meyve tüketimi artırılmalıdır. Gece geç saatlerde yemek tüketilmemelidir. Günlük su tüketimi en az 2 litre ve üzeri olmalıdır.her sabah sağlıklı bir kahvaltı yapılmalı, kızartma gibi yiyecekler tüketilmemelidir. Ara öğünlerin sıklığı artırılmalıdır.

Obezite Cerrahisi Tedavi Yöntemi Kimlere Uygun Değildir?

Hastanın obezite ile daha kolay bir şekilde mücadele edebilmesi amacıyla yapılan obezite cerrahisi, mide hacmini küçülterek hastanın daha kolay tokluk hissini kazanmasını amaçlar. Bu müdahale midenin 3’de 2’sinin kesilmesi ve hastadan alınması ile sağlanır. Kalan 3’de 1’lik kısım ise 100 ml olacak şekilde yapılır. Bu tedavi yönteminde hastanın mutlaka bilmesi gereken bir şey vardır ki bu ameliyatın bir geri dönüşü yoktur. Bu ameliyatı olan hastanın tekrar eski haline getirilmesi imkansızdır.

Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanmaktadır?

Obezite Cerrahisi Kimlere Uygulanmaktadır?

Bu hastalık genel anlamda zayıflamak için her türlü yöntemi denemiş olmasına rağmen bir türlü çözüme ulaşamamış hastalar için uygulanmaktadır. Bunun için özellikle son 1 senesinde tüm egzersizleri vs. yapmasına rağmen zayıflama belirtisi göstermeyen ve vücut kitle indeksi 40’ın üstünde olan kişiler, bu tedavi yöntemine elverişli olarak kabul edilir. Doktorların obezite nedeniyle başka hastalıkların da baş göstermesinden endişe etmesi de, doktorları bu tedavi yöntemini kullanmaya itebilir.

Tüp Mide Şeklinde Yapılan Tedavi Kimler İçin Uygun Değildir?

  • Bu yöntem hastalara en son ihtimal olarak uygulanan bir yöntemdir. O yüzden egzersizler yaparak zayıflamaya çalışmamış olan ve psikolojik sorunları olan hastalara uygulanan bir yöntem değildir.
  • Vücut kitle indeksinin genellikle 40 ve üstünde olması durumunda uygulanır. 35 ve 35’in altında olan hastalar için yine uygulanması gerekli bir yöntem olarak düşünülmemektedir.
  • Bu tedavi yöntemi hastanın genel anestezi alması ile yapılabildiği için genel anestezi yönteminin uygulanmasında farklı sıkıntılar olabilecek hastalar için de uygulanması doğru olmaz.

Obezite Cerrahisi Uygulamasında Kaç Kilo Verilebilmektedir?

Obezite Cerrahisi Uygulamasında Kaç Kilo Verilebilmektedir?

Obezite cerrahisinin ameliyattan daha çok hastanın beslenme alışkanlıkları, hastanın vücudundaki mineral ve vitamin değerleri ve hastanın uyguladığı egzersizlerle alakası olduğu için net olarak ameliyatın getirdiği avantaj saptanamamaktadır. Ancak %35-%40 civarında kilo verilmesi normal karşılanan bir durumdur. Genel bir ifade ile söylemek istersek normalde 150 kilo olan bir insanın ameliyat sonrasında düzenli egzersizler ve düzenli beslenme neticesinde 60-70 vererek 80-90 kilo civarında birine dönüşmesi mümkündür.

Obezite Cerrahisi Uygulandıktan Sonrasındaki Kilo Kaybı Ne Kadar Süre Devam Eder?

Bu durum hastanın egzersizleri ve beslenme alışkanlıklarına bağlı olarak da değişebilmektedir. Bazı hastalarda ameliyattan 5-6 ay sonrasında ciddi değişimler gözlenebilmektedir. Ancak bazı hastalarda ise 2 yıl sonrasına kadar düzenli bir şekilde azalma da devam edebilmektedir. Genellikle ameliyattan 2 yıl sonrasında kilo kaybının devam etmesi gibi bir durum gözlenmemektedir.

Obezite Cerrahisinden Ne Kadar Süre Geçtikten Sonra Hasta Hamile Kalabilecek Düzeyde Olur?

Anne adayının ve bebeğin gebelik döneminde iyi beslenebilmesi çok önemlidir. Anne adayının yeterli beslenememesi bebekte farklı sorunlar olmasına neden olabilir. Bu yüzden anne adayı eğer mide tüpü tedavi yöntemi uygulanmasını istemişse, mide tüpü ameliyatından en az 1 sene geçtikten sonra hamile olmayı planlamalıdır. Bunun aksi olan durumlarda farklı sağlık problemleri ile karşılaşılması ihtimali oldukça yüksektir.

Obezite Cerrahisi Uygulanmadan Öncesinde Hangi Testleri Yaptırmak Faydalıdır?

● Çoğu ameliyat öncesinde yapılmakta olan biyokimya testi yapılmalıdır.

● Farklı etkilerinin olduğu son zamanlarda saptanmış olan kortizol testi mutlaka yapılmalıdır.

● PTT testi ve PTZ testi yapılmalıdır.

● EKG testi yapılmalıdır.

● Halk arasında “mideye hortumla girilmesi” olarak da bilinen endoskopi mutlaka yapılmalıdır. Bu sayede hastanın midesi hakkında detaylı bilgilerin olduğu rapor elde edilebilecektir.

● Hemogram testi yapılmalıdır.

● TSH, ST3 ve ST4 hormonlarının da testi mutlaka yapılmalıdır.

● Gerektiği durumlarda Üst Abdomen USG ve PAAL testi  de yapılmaktadır.

Türkiye’nin Obezite Gerçeği – Video

Obezite Vücut Kitle Endeksi Hesaplama – Video

Obezite ameliyatları ve sonrası ya da  mide küçültme ameliyatları ile ilgili tüm soru ve önerilerinizi yorum olarak bırakabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg