• 1.259.537
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Küçültme Operasyonları Ve Sonrası Komplikasyonlar

Mide Küçültme Operasyonları Ve Sonrası Komplikasyonlar

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Obezite yıllar boyunca insanların hayatlarını olumsuz yönde etkileyen bir yanlış beslenme şeklidir. Yanlış beslenme ve hareketsiz bir yaşam dışarıdan yediğimiz içtiğimiz yiyeceklerin hepsi sizin yaşamınızın olumsuz yönlerinden bir tanesidir. Bu sebepten ötürü kilo veremeyen kişiler mide küçültme ameliyatı olarak obezite ile başa çıkmaya çalışmaktadır. Günümüzde gelişen tıbbi müdahale şartları ile obezite karşısında her geçen gün, daha etkili yöntemler geliştirilmekte. Ancak pek çok uzmana göre, mevcut yöntemler arasında en etkili yöntem mide küçültme operasyonlarıdır.

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Midenin bir kısmının alınarak ikiye katlamasına mide küçültme ameliyatı denmektedir. İnsan vücuduna yerleşen kilolar zaman geçtikçe kalıcı bir hal almaya başlamaktadır. Bünye kilo almaya müsait ise alınan kiloları geri vermede normal olarak çok zorlanacaksınız demektedir. Bu gibi durumlarda yağ aldırma operasyonları ya da mide küçültme operasyonları ile bu çözümden kurtulmanız mümkün.

Mide küçültme ameliyatları uzman kişiler tarafından uygulanmaktadır. İlk başlangıçlarda zahmetli ve hayli bir yorucu durumdur.

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Zaman geçtikçe veremediğiniz kilolar toparlandıkça bu zahmetin güzel yanlarını kısa bir sürede görmeye başlarsınız. Bu şekilde mideniz küçülecek ve yediğiniz içtiğiniz şeyler yarıya düşecektir. Bu sayede veremediğiniz kiloları bu yöntem ile çok kolay bir şekilde verebileceksiniz. Mide küçültme ameliyatı çok fazla bir oranla olmasa da belli bir risk seviyesine sahiptir.

Tüp mide ameliyatından sonra belli başlı komplikasyonlar meydana gelmektedir. Midenin kalan kısmındaki karın boşluğunda sızma ya da kaçak gibi ameliyat sonrası sorunlar olabilmektedir. Ameliyatta mide küçültülüp ikiye katlandığı için kesilen kısmından itibaren bir zımba gibi şerit oluşturulmaktadır. Kaçak ya da sızıntı bu kısımlardan kaynaklı olmaktadır. Bunun dışında ameliyat sonrası akciğer enfeksiyonları da oluşmaktadır. Bunları çoğu kısa bir zamanda geçmektedir. İyileşme sürecince çoğu zararlar ve riskler geçmektedir.

Tüp Mide Ameliyatının Zararları

Tüp mide ameliyatına karar verdiğiniz zaman çok fazla bir şekilde araştırma yapmanız gerekmektedir. Ameliyatı yapacak doktor seçiminiz ve sonrası sizin hayati riskiniz için son derece önemli bir durumdur.

  • Ameliyat sonrası belli başlı risklerin dışında ölüm ile sonuçlanma durumları da bulunmaktadır.
  • Çok fazla sayıda vitamin eksikliği görülmektedir.
  • Ameliyat sonra ciddi derecede iç kanama geçirebilmektedirler.

Mide Küçültme Operasyonları

Mide Küçültme Operasyonları

Mide küçültme ameliyatları konusun da araştırmalarda bulunan, Düzce Üniversitesi Anabilim Dalında Görev yapan Prof. Dr. Mevlüt Pehlivan’a göre, mide küçültme operasyonları, mevcut obezite tedavi yöntemleri arasında en etkili yöntemi oluşturmakta. Tıp fakültesi Genel Cerrahi dalında görev yapan Pehlivan; “Süper obeziteye yakalanmış hastalarımız için, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen hayati riskler, obezite nedeniyle meydana gelebilecek herhangi bir soruna göre daha az bir orana sahiptir.”

Açıklamalarına devam etmeden önce, obezitenin dünyada her geçen gün daha da yaygınlaştığını belirten Pehlivan; “Günümüz tıp dünyasında, obezite ile mücadele konusunda, cerrahi operasyonlar kadar etkili bir yöntem henüz bulunmuş değil. Diyet ya da benzeri yöntemler belirli bir aşama gösterse de, ne yazık ki henüz bu operasyonların düzeyinde başarı sağlamaktan uzak. Elbette bizler de ameliyat dışında bir gelişme olsun isteriz ancak, içerdiği bazı risklere rağmen cerrahi müdahaleler halen en etkili yöntem.” sözleriyle devam etmiştir.

Cerrahi uygulamaların, hastalar kadar hekimler tarafından da çok daha fazla tercih edilen bir yöntem olduğuna dikkat çeken Pehlivan, bu durumun bazı riskleri de beraberinde getirebileceğini ekleyerek sözlerine devam etti; “Cerrahi operasyonlarda, deneyimin önemi yadsınamaz boyutlardadır. Zira operasyon safhalarının başarıya ulaşabilmesi için, gerek merkezin gerekse de hekimin deneyimli olması gereklidir. Çünkü cerrahi obezite müdahaleleri, genel cerrahinin kapsamı dışında kalan ve kendine has teknikleri olan bir operasyon türüdür.” sözleriyle açıklık getirdi.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası

Pehlivan’a göre, obezite cerrahi müdahaleleri, diğer uygulamalara oranla çok daha başarılı ve hastalar üzerinde kabul edilir kilo dönüşümleri meydana gelebilmektedir.

Cerrahi operasyonlarda, başarı oranının %90 kadar olduğunu belirten Pehlivan, ancak bunun sağlanabilmesi için, hastalarının hayat standartlarını değiştirmeleri gerektiğini, 6 ya da 8 yıllık bir sürede kilo almaların tekrar gerçekleşebildiğini ve bu oranın %15 civarında seyrettiğini açıklamıştır.

Pehlivan açıklamasının geri kalan kısmında ise; “Süper obeziteye yakalanmış hastalarımız için, mide küçültme ameliyatı sonrası meydana gelen hayati riskler, obezite nedeniyle meydana gelebilecek herhangi bir soruna göre daha az bir orana sahiptir. Süper obezite aşamasına gelmiş hastalar, her halükarda bazı riskler ile karşı karşıya gelmektedir. Esasında, obezite operasyonları, safra kesesi ameliyatları kadar hayati risk taşımaktadır. Ancak hastaların yapıları, bu durumda oldukça etkilidir ve operasyon sonrası süreçte doktor denetimi büyük önem taşımaktadır.” dedi.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Sorunlar Ve Komplikasyonlar

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Oluşabilecek Sorunlar Ve Komplikasyonlar

Tüp mide ameliyatının sonrasında erken dönemde meydana gelebilecek bazı sorunlara karşı hazırlıklı olmalısınız.  Ameliyat sırasında karın içine verilen gazın, diyaframa baskı yaparak uyarması sebebiyle, ameliyat sonrasında sol omuz ağrısı yaşanabilir. Ağrının sol omuzda yaşanma sebebi, diyaframın siniri omuz ile komşu olmasına dayalıdır.

Erken dönemde kesi yerinde ağrılar oluşması sık rastlanan ve normal bir sorundur. Yaşanan omuz ağrısı ve kesi yeri ağrısında doktorun verdiği ağrı kesiciler yeterli olacaktır. Bazı zamanlar midenin kasılmasına bağlı olarak kramp gibi ağrılar hissetmeniz de beklenen bir durumdur. Bu problemi gidermek için damardan verilen mide ilaçları önerilir.

Mide küçültme operasyonunun da, her ameliyat gibi çeşitli riskleri vardır. Sonrasında bazı komplikasyonların görülme ihtimalini taşır.

  • Kalp Problemleri

Önceden teşhisi konulamayan bazı kalp rahatsızlıkları mevcut olması durumunda kalp krizi,inme, hatta ani ölüm gibi problemlerle karşılaşmak mümkündür.

  • Akciğer Problemleri

Zatürre, solunum zorlukları, akciğerde kapanma gibi durumlar olabilir.

  • Yara Yeri Problemleri

Yüzde beş oranında yara yeri enfeksiyonu, laparoskopi uygulamasında yüzde bir oranında yara yerinde fıtık görülebilir.

  • Mide Sorunları

Mide yüzde 1 ile 5 oranında mide dikişlerinde kaçak, yüzde 1-2 oranında barsak tıkanması, nadiren dumping sendromu denilen yemek sonrası şişkinlik,kramp durumları, yüzde 1 oranında midede darlık riskleri yaşanabilir.

  • Beslenme Problemleri

Aşırı kilo kaybı yaşanacağından vitamin ve mineral eksikliği, saç dökülmesi kemik erimesi, safra veya böbrek taşı gibi problemler olabilir.

  • Kilo Alma Riski

Ameliyat sonrasında mideniz zamana bağlı olarak genişlediğinde verilen kiloları geri alma riskini ortadan kaldırmak için revizyon ameliyatı uygulamasına şans vermek başarılı sonuçlar verecek önemli bir önlemdir.

  • Ameliyat Sırasında Çevre Organ Hasarlanması

Yüzde 1 oranında  karaciğerde kanama, yüzde 5 oranında karın içi kanamaları (kan nakli gerektirir),yüzde 1 oranında dalak (bazen dalağın çıkarılmasını gerektirir) sorunları ameliyat sırasında yaşanabilir.

  • Bulantı ve Şişkinlik

Birbirini paralel olarak takip eden bu iki şikayetin temel sebebi midenizin zorlanması olabilir. Tüp mide ameliyatı olanların şikayetleri arasında başı çeken bu iki durum için midenizin dolmasına izin vermeden yemeyi bırakmanız ve sizi şişiren yiyeceklerden uzak durmanız olacaktır. Süregelen şikayetlerde doktorunuza gecikmeden danışmayı da ihmal etmeyin.

  • Ölüm Riski

Mide küçültme ameliyatları obezitenin görülme sıklığı ile birlikte ülkemizde giderek yaygınlaşan bir cerrahi türü olarak görülüyor. Mide küçültme ameliyatı her ameliyat türü gibi kendi içinde riskler taşıyor ancak mide küçültme ameliyatı sonrası ölüm haberleri ise bu riskler konusunda cerrahiye başvuranları düşündürüyor. Bu konudaki endişelerinize yanıt olması açısından mide küçültme sonrası ölüm riski hakkındaki tüm bilgileri sizlere sunuyoruz.

1- Obezite ülkemizde yayıldıkça mide küçültmeye başvuranların sayısı da gün geçtikçe artış gösteriyor. Öyle ki riskleri konusunda bilinçlendirilmesine rağmen yaşamını değiştirmek isteyenler tarafından geçtiğimiz sene ülkemizde tam 500 bin kişi mide ameliyatı başvurusu alındı.

2- Öncelikle risklerini düşünmeden ve tüp mide ameliyatında ölenler konusunda endişeye kapılmadan öncesinde bu ameliyatların estetik amaçlı olmadığını kavramak gerekiyor. Nasıl ki diğer hastalıklar da kendi içinde riskler içeren birtakım cerrahiler ile tedavi ediliyor ise tüp mide ameliyatları da obezitenin beraberinde getirdiği diğer sağlık sorunları düşünüldüğünde yaşam süresi ve kalitesi açısından önem taşıyor.

3- Tüp mide ile kilo verdikten sonra ani şekilde ölen, kaçak ya da kalp krizi gibi sorunlar yaşayan kişilere dair birçok görmek mümkün. Ancak verilere bakıldığında tüp mide ameliyatı sonrası ölüm riski %0.5’in altında.

4- Bu oranın sorumlusu ise bilinçsiz yapılan ameliyat başvuruları ve kabulleri olarak gösteriliyor. Her obezite hastasının ameliyat olması mümkün olmadığı gibi her genel cerrahın da bu müdahaleyi kabul etmesi mide küçültme ameliyatı sonrası ölüm riskini arttıran en önemli hataların başında geliyor.

5- Ben daha önce hiç hasta kaybetmedim, gibi bir iddiada bulunan cerrahların konuyla ilgili tecrübelerinin araştırılması, ameliyat öncesi yapılan testlerin yeterli olup olmadığı ve ameliyatın gerçekleştirildiği kurumun ve bu kurum çalışanlarının kalifiyesi tüp mide ameliyatı sonrası ölüm durumunda belirleyici etmenler.

6– Tüp midenin de her cerrahi gibi komplikasyon riskleri yadsınamaz. Ancak doktorunuza başvurduğunuzda obezitenin yol açtığı yaşamsal risklerin ortadan kaldırılması için size cerrahinin uygun görülmesi dahilinde en kapsamlı testler ile cerrahiye uygunluğunuzun ölçülmesi riski minimumda tutuyor.

Tüp Mide Sonrası Sık Karşılaşılan Durumlar ve Öneriler

Tüp Mide Sonrası Sık Karşılaşılan Durumlar ve Öneriler

Kabızlık

  • Bol miktarda su içilmeli,
  • Bol lifli besinler ve kabukla yenebilen elma, armut, şeftali, domates gibi meyve ve sebzeler tüketilmeli,
  • Müsli veya yulaf ezmesi gibi gıdalar tüketilmelidir.

İshal

  • Laktozlu yiyeceklerden kesinlikle uzak durulmalı çünkü ameliyat sonrası az da olsa laktozin toleransı yapabilir.
  • Yemekler birlikte su tüketilmemeli,
  • Her şeyin aşırısından kaçınılmalı, (özellikle çok yağlı, çok tuzlu,çok baharatlı yiyecekler)
  • Probiotik yoğurtlar denenmeli,
  • Yenilen şeyler kusulursa tekrar yemeye devam edilmemeli,
  • Eğer devam edecekseniz sulu ve tanesiz gıda yemeye başlanmalı,
  • Yemekler iyi çiğnenmeli,
  • Yavaş yenmeli,
  • Bu hallerde bile kusmalar devam ediyorsa doktora başvurulmalı,
  • Yemekleri iyi çiğneyin.

Midede Şişkinlik

  • Hzılı yemek yeme bırakılmalı,
  • Yemeğin yanında su içilmemeli,
  • Hamur işlerini tüketme en aza indirgenilmeli,
  • Bol miktarda yürüyüş ve hareket yapılmalıdır.

Baş Ağrısı

  • Su ve sulu gıda tüketimi arttırılmalı,
  • Et ve et ürünleri bol tüketilmeli,
  • Et suyu içilmesi iyi olur,
  • Tuz tüketimi normalden az fazla tüketilmelidir.

Halsizlik ve Yorgunluk

  • Bol miktarda sulu gıda tüketilmeli,
  • Et ve et ürünleri yeterlimiktarda tüketilmeli,
  • Et suyu içilmeli,
  • Çok sık olmamak şartıyla tuz tüketimini arttırmamalı,
  • Kafeinsiz kahve içilmeli,
  • Düzenli uyku düzenine geçilmeli,
  • Yürüyüş ve hareket yapılmalı,
  • Vitamin hapları kullanılmalıdır.

Reflü veya Göğüsde Yanma

  • Kafeinli içecekler tüketilmemeli,
  • Baharatlı yiyeceklerden uzak durulmalı,
  • Ağrı kesici tabletlerin kullanımı düzene sokulmalı,
  •  Aşırı dercede soğuk ve sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durulmalıdır.

Saç Dökülmesi

  • Cerrahi operayonlardan sonra ilk 4-6 ay saç dökülmesinin sık görülmesi ve kendiliğinden gerilemesi normal bir durumdur.
  • Protein içeriği yüksek besinler, et ve et ürünleri ve et suyu bolca tüketilmelidir.
  • Saç çıkartıcı veya saç dökülmesini önleyen şampuanlar kullanılmalıdır.

Aşırı Kilo Kaybı

  • Vucüda yiyecek olarak giren her şey kayıt alınıp doktorla ve diyetisyenlerle paylaşılmalıdır.

Yetersiz Kilo Kaybı

  • Yüksek kalorili besinler ve içeçekler tüketmemelidir.

Aşırı Açlık Hissi

  • Hergün protin alımı biraz daha fazla olmalı,
  • Karbonhidrat tüketimi azaltılmalı,
  • Diyabet hastalığı varsa kan şekernin ölçümleri aç ve tok karna olmak üzere kayıt altına alınmalıdır.

Obezite Ameliyatı Olan Hastanın 3. Ayı – Video

Tüp mide ameliyatı olmak istiyorsunuz ama korkuyor musunuz? Mide küçültme ameliyatı oldunuz öncesi ve sonrasında nelere dikkat ettiniz? Bizlerle merak ettiğiniz konuları ya da paylaşmak istediklerinizi yorum olarak iletebilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg