• 138.000
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite Tıbbi Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tüm Kilo Verme Yöntemleri!

Obezite Tıbbi Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tüm Kilo Verme Yöntemleri!

       2   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Obezite Tıbbi Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tüm Kilo Verme Yöntemleri!

Obezite nedir? Obezite tedavi yöntemleri nelerdir? Çoğumuzun fazla kiloları ile başı dertte ama nasıl başa çıkmamız gerektiğini bilmiyoruz. Belki psikolojik, belki de genetik.. Ama mutlaka bir çözümü var! Yeter ki siz değişmek isteyin gerisi kolay. Bu yazımızda da size yol göstermek istedik ve obezitenin tıbbi tedavi yöntemleri hakkında bahsettik.

Obezitenin Tedavisi

Obezitenin Tedavisi

Obezitenin Tedavisi

Obezite tedavi yöntemleri hedefi, bireyin var olan bir vücut ağırlığının olması gerektiği kadarının kaybını hedefleyerek obeziteye ilişkin morbidite ve mortalite risklerini azaltmaktır. Obez hastalara, dengeli ve yeterli en doğru beslenme alışkanlığını kazandırmak amaçlanır. Bireyin yaşam kalitesini yükseltmek, obezite tedavi yöntemlerinin asıl amacıdır. Vücut ağırlığının yol açtığı sağlık sorunlarının önlenmesi ve var olan ağırlığın 6 aylık süreçte %10 azalması amaçlanır.

Obezite tedavisi yöntemler 5 gruba ayrılır. Bunlar;

  • Diyet (Tıbbi Beslenme) Tedavisi
  • Egzersiz (Fiziksel Aktivite) Tedavisi
  • İlaç (Farmakolojik) Tedavi
  • Davranışsal Değişikliği Tedavisi
  • Cerrahi Tedavi

Diyet (Tıbbi Beslenme) Tedavisi

Diyet (Tıbbi Beslenme) Tedavisi

Diyet (Tıbbi Beslenme) Tedavisi

Obezite bir hastalıktır. Obezite yani olunması gereken kilonun çok üstünde bir kiloya sahip olmak kişiye kilo ile beraberinde de birçok hastalık getirmektedir. Eğer obez bir hasta teavi olmaz ise kötü sonuçlar ve yandaş hastalıklar ortaya çıkabilir. Tedavi yöntemleri kişiye göre değişmek ve en uygun olan seçilmelidir. Obezitenin en temel tedavi tıbbi beslenme yöntemidir.

Obezite de tıbbi beslenme tedavisi yada diyet tedavisi uygulanırsa;

  • Obez hastaya uygun yada fazla kiloya sahip bireye ve yaşam şekline en uygun diyet programı yada tıbbi beslenme tedavisi uygulanmalıdır.
  • Kişinin vücut ağırlığı hesaplanmalı ve olması gereken vücut ağırlığı hedeflenmelidir. Bu hedef (BKİ= 18.5 – 24.9 kg/m2) vücut ağırlığının, boya göre hesaplanmalı ve olması gereken hedef belirlenmelidir.
  • En başta hesaplanan ve ardından hedeflenen vücut ağırlığı bireyin olması gereken yani ideal kilosu olabileceği gibi biraz daha üstünde olabilir. Burada amaç, kişinin tıbbi beslenme tedavi yöntemi ile sağlıklı kilo kaybı yaşamasıdır.
  • Tıbbi beslenme ve diyet uygulamasında amaç, obez bireyin en doğru şekilde sağlıklı kilo vermesini sağlamaktadır. Bu yüzden uygulanacak kilo verme diyetleri dengeli ve bireye yeterli olarak düzenlenmelidir. Çünkü doyum sağlanmalı ve kişi aç kalmamalıdır böylece doğru beslenmeyi alışkanlık haline getirebilir ve sağlıklı zayıflama olur.
  • Vücut ağırlığı ile boy ölçümü yapılır (BKİ= 18.5 – 24.9 kg/m2) ve ideal kilo hesaplanır, ilk baştaki kilo ile tıbbi beslenme tedavi sürecinde verilen kilo göz önünde bulundurulur. Kilo kaybı yaşanmaz ise ve ideal kiloya gelinmiş ise mevcut kilo ağırlığı korumaya çalışılır.

Egzersiz (Fiziksel Aktivite) Tedavisi

Egzersiz (Fiziksel Aktivite) Tedavisi

Egzersiz (Fiziksel Aktivite) Tedavisi

Fiziksel aktivite, yağ dokusu ve karın bölgesi yağlanmayı azaltır. Ama günümüzde egzersiz tedavisinin ağırlık kaybı konusunda ki etkileri henüz tartışılıyor. Aslında fiziksel aktivite yani yapılacak egzersiz tedavi, diyet yaparken kaybedilen kas kütle kaybı önlemektedir.

Tıbbi beslenme sağlandıktan sonra ikinci işlem egzersiz tedavisi olmalıdır. Çünkü fiziksel aktivite yapmak, beslenme yani diyet tedavisine destekçi olmaktadır. İkisi nitelikte bir kilo kaybı için ayrılmaz bir bütündür. Sağlıklı beslenme ile kaybedilen kiloları, egzersiz ile kas kütlesine dönüştürebilir, fazla yağ dokusu ve kilolardan kurtulabilirsiniz.

Egzersiz yapmak, bireyin kaybettiği ağırlığı tekrar geri almasını engellemektedir. Zayıflamaya destekçi ve kilo alımını önlemektedir.

Yetişkin bireylerin günde 30 ile 40 dakika arasında her gün egzersiz yapması önerilmektedir. Günde 30 dakika egzersiz yapılmasıyla 200 kcal yani 840 koule (kj) enerji tüketimi sağlamaktadır.

Obez hastalarda, egzersiz tedavisi bireyin vücut ağırlığı ve aktivite şiddetine göre belirlenmedir. Ama mutlaka her gün fiziksel aktivite yapılmalıdır. Tıbbi beslenmeye ek olarak, bireyin ihtiyacı olan enerji harcaması amaçlanmalıdır.

Egzersiz Tedavisi Nasıl Belirlenir?

Egzersiz tedavisinin temel ilkeleri vardır. Yani fiziksel aktivite bireyin durumuna göre en uygun şekilde belirli kriterler doğrultusunda program uygulanmalıdır. Bunlar egzersizin türü, sıklığı, süresi, şiddeti gibi ayrı ayrı bireyin durumu göz önünde bulundurularak yapılmalıdır.

  • Egzersizin Türü: Birey için gerekli olan ve yapabileceği aktif fiziksel hareketler belirlenir. Yürüyüş, Günlük Yaşam Aktivitelerinde Artış, Direnç Egzersizleri gibi egzersiz türleri belirlenir.
  • Egzersizin Sıklığı: Bireyin haftada kaç kez aktif egzersiz günü olması gerektiğine karar verilir. Her gün, haftada en az 5 gün ya da 3 gün gibi yaşam koşulları göz önünde bulundurulur.
  • Egzersizin Süresi: Yapılacak egzersiz sürünün ne kadar süre yapılması gerektiği kararlaştırılır. Günde 1 kez 40-60 dakika ya da günde 2 kez 20-30 dakika olacak şekilde belirlenir.
  • Egzersizin Şiddeti: Maksimal oksijen tüketiminin % 50-70 olmalı şeklinde oluşturulur.

Obez hastalarda, egzersiz programı hazırlanırken en dikkat edilmesi gereken konu bireye özgü olması gerektiğidir. Bireyin yaparken eğleneceği ve günlük yaşam tarzına uygun hazırlanması gerekiyor ki egzersiz yaparken sıkılmasın ve isteyerek yapsın. Yaralanma riski göz önünde bulundurulmalı, enerji harcaması ona göre ayarlanmalıdır.

İlaç (Farmakolojik) Tedavisi

İlaç (Farmakolojik) Tedavisi

İlaç (Farmakolojik) Tedavisi

Farmakolojik tedavi yönteminde hastanın kilosu önemlidir. İlaç tedavisi yönteminde hafif yada orta derece vücut ağırlığı fazlalığına sahip iseniz kullanılacak obezite tedavisi ilaçları uygun olmayacaktır.

  • Obezite ilaçlarının doktor tarafından verilmesi ve önerilen kullanım koşullarına uygun şekilde kontrollü kullanılması önemlidir.
  • Obezite tedavisi ilaçlarının kullanmadan önce iyi araştırılması gerekir.
  • Sağlık yönünden güvenilirliğini kanıtlamış olmalıdır.
  • Kullanılacak ilacın risk ve yan etkileri olmamalıdır.
  • Obezitenin nedenini inceleyen bilim dalına uygun etki göstermesi gerekir.
  • Kısa süre ya da uzun süre kullanım fark etmeksizin bağımlılık etkisi göstermemelidir.

Obezite tedavisinin tam olarak başarılı olması için, hastanın ilaç tedavisine ek olarak tıbbi beslenme tedavisi yani diyet uygulaması ve aktif fizik (egzersiz) tedavisini alışkanlık haline getirmelidir. Birbirine bağlı bu tedavi yöntemleri bir bütün olarak benimsenmeli ve düzenli olarak kontrollerine gitmesi gerekmektedir.

Davranış Değişikliği Tedavisi

Davranış Değişikliği Tedavisi

Davranış Değişikliği Tedavisi

Davranış değişikliği deyince aklına psikoloji geliyor ise bir nevi doğru ama davranış değişikliği tedavisi amacı aslında obez hastanın yada normal kilodan daha fazla kilosu olan bireylerin, ağırlığı arttıkça davranışlarında değişiklik gözetilmektedir. Sosyal hayattan daha uzak ve pasif bir yaşam tarzı oluşmaktadır. Yemek yemede artış ve pasif fiziksel aktivite olur bu da bireyin vücut ağırlığını kontrol altında tutmasını zorlaştırır. Davranış tedavisinin amacı, olumsuz davranışları yani çok yemek yeme yada fiziksel aktivitenin yapılmaması gibi eylemleri olumlu yönde değiştirmektir.

Bireyin yaşam tarzı olarak, sık ve az yemek yeme aynı zamanda da aktif egzersiz hayatını alışkanlık haline getirmesini sağlamaktır. Bu süreç zordur ve bireyin ilk olarak kendinde ki olumsuz davranışların farkına varması gerekmektedir. Ardından hayatını olumlu yaşaması için ona destekçi yani uyaran kontrolü seçilmeli ve alternatif davranışlar geliştirmelidir. Olumlu sonuçlar aldıkça birey kendini ödüllendirmeli ve süreç tekrardan gözden geçirilerek programlanmalıdır. Son olarak ise sosyal destek alınması psikolojik olarak danışmak ve sohbet etmek bireyi beyinsel olarak rahatlatacaktır.

Davranış değişikliği tedavisinin basamakları 6 gruba ayrılır. Bunlar;

  • Bireyin kendi kendini gözlemlemesi, olumsuz giden davranışların farkına varması.
  • Uyaran kontrolü alması, öğretici seçilmeli.
  • Alternatif davranış geliştirme, olumsuz davranışların olumluya çevrilmesi için program yapılmalı.
  • Pekiştirme, kendi kendini ödüllendirme, olumlu sonuç aldıkça kendini mutlu etme yollarına gitmek.
  • Bilişsel yeniden yapılandırma, olumlu sonuç oldukça hayat tekrardan sorgulanmalı.
  • Sosyal destek, beyinsel ve davranışsal olarak son nokta dertleşmektir.

Cerrahi Tedavi

Cerrahi Tedavi

Cerrahi Tedavi

Obezite cerrahi yöntemleri, cerrahi işlemler sonucunda Bariatrik Cerrahi ve Rekonstüktif Cerrahi olmak üzere iki gruba ayrılmaktadır.

  • Bariatrik Cerrahinin amacı, gastroinstestinal sistemde besinlerin emilimini azaltmaktır. Bariatrik Cerrahi Çeşitleri 4 gruba ayrılır. Bunlar Gastrik Bantlama, Gastrik Balon, Bypass, Gastroplasti gibi yöntemlerdir.
  • Rekonstrüktif Cerrahinin amacı, vücutta belirli bölgelerde oluşan ya dokularının uzaklaştırılmasıdır. Rekonstrüktif Cerrahi Çeşitleri estetik ağırlıklıdır. Bu tedavi yönteminde en önemli nokta, hastanın obezite tedavisinde yapılması gerekenleri uygulamalıdır. Aksi halde yağ birikimi tekrarlamaktadır.

Obezite Nedir? – Video

Obezite ile nasıl başa çıktınız? Obezite tedavi yöntemlerinden hangisini uyguladınız? Başarı yada başarısızlık oranınız nedir? Bizlerle soru ve düşüncelerinizi, yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

“Obezite Tıbbi Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Tüm Kilo Verme Yöntemleri!” üzerine 2 yorum

  1. Celali ÖZEN says:
  2. Bahtiyar ÜÇLER says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg