• 4.206
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Zayıflama Ameliyatı Türleri Neler?

Zayıflama Ameliyatı Türleri Neler?

       0   ADMİN      ADMİN
Zayıflama Ameliyatı Türleri

Bir kişinin kilo vermesine yardımcı olmak için en iyi olabilecek ameliyat türü, bir dizi faktöre bağlıdır. Hangi tür ameliyatın sizin için en iyi olabileceğini doktorunuzla konuşmalısınız.

Cerrahi seçenekler nelerdir?

  1. Tüp mide
  2. Mide baypası
  3. Ayarlanabilir mide bandı
  4. DuodenaL biliopankreatik diversiyon

Tüp Mide

Dikey tüp mide ameliyatı olarak da adlandırılan tüp mide ameliyatında, cerrah midenizin büyük bir kısmını alır ve geriye sadece zımbalarla kapatılmış muz şeklinde bir bölüm kalır. Ameliyat, midenize sığabilecek yiyecek miktarını azaltarak daha çabuk tok hissetmenizi sağlar. Midenizin bir kısmını çıkarmak, mide – bağırsak sistemindeki iştah ve metabolizmayı etkileyen hormonları veya bakterileri de etkileyebilir . Midenin bir kısmı kalıcı olarak çıkarıldığı için bu tür ameliyatlar geri alınamaz.

Mide Ameliyatı Nedir?

Bir cerrah, midenin yaklaşık yüzde 80’ini alarak uzun, muz şeklinde bir kese oluşturur.

Mide Ameliyatı Artıları

  • Mide bandından daha fazla kilo kaybı
  • Bağırsaklarda değişiklik yok
  • Vücuda yabancı cisim yerleştirilmemiş
  • Kısa hastanede kalış

Mide Ameliyatı Eksileri

  • Geri alınamaz
  • Vitamin ve demir eksikliği riski (eksikliği)
  • Mide bandına göre ameliyata bağlı sorun yaşama olasılığı daha yüksektir
  • Asit reflü ve hiatal herni riski ( midenin diyaframı itmesi nedeniyle oluşur )

Mide baypası

Roux-en-Y gastrik bypass olarak da adlandırılan gastrik bypass ameliyatı üç adımda yapılır. İlk olarak, cerrah midenizi zımbalayarak üst kısımda küçük bir kese oluşturur. Zımbalar midenizi çok daha küçültür, bu nedenle daha az yersiniz çünkü daha çabuk doyduğunuzu hissedersiniz.

Ardından, cerrah ince bağırsağınızı iki parçaya ayırır ve alt kısmı doğrudan küçük mide poşuna bağlar. Yiyecekler midenizin çoğunu ve ince bağırsağınızın üst kısmını atlayacaktır, böylece vücudunuz daha az kalori emer.

Cerrah daha sonra ince bağırsağın üst kısmını ince bağırsağın alt kısmındaki yeni bir yere yeniden bağlar. Bu, midedeki sindirim sularının ince bağırsağın atlanan kısmından ince bağırsağın alt kısmına akmasına izin verir, böylece yiyecekler tamamen sindirilebilir. Baypas, mide-bağırsak sisteminde iştah ve metabolizmayı etkileyebilecek hormonları, bakterileri ve diğer maddeleri değiştirir . Gastrik bypass‘ı geri döndürmek zordur, ancak tıbbi olarak gerekliyse bir cerrah bunu yapabilir.

Mide Baypası nedir?

Bir cerrah midenin üst kısmını zımbalayarak küçük bir kese oluşturur ve onu ince bağırsağın orta kısmına bağlar.

Mide Baypası Artıları

  • Mide bandından daha fazla kilo kaybı
  • Vücuda yabancı cisim yerleştirilmemiş

Mide Baypası Eksileri

  • Geri dönüşü zor
  • Mide bandı veya tüp mideye göre vitamin ve demir eksikliği olasılığı daha yüksektir
  • Mide bandına göre ameliyata bağlı sorun yaşama olasılığı daha yüksektir
  • Alkol kullanım bozukluğu riskini artırabilir

Ayarlanabilir mide bandı

Bu ameliyat türünde cerrah, küçük bir kese oluşturmak için midenizin üst kısmına iç kısmı şişirilebilir bantlı bir halka yerleştirir. Tüp mide ve gastrik bypass ameliyatı gibi mide bandı da az miktarda yemek yedikten sonra kendinizi tok hissetmenizi sağlar. İç bandın içinde salin solüsyonu ile dolu dairesel bir balon bulunur. Cerrah, cildinizin altına yerleştirilen port adı verilen küçük bir cihaz aracılığıyla salin solüsyonu enjekte ederek veya çıkararak keseden midenizin geri kalanına açılan açıklığı yeniden boyutlandırmak için iç bandı ayarlayabilir.

Ameliyattan sonra, bant açıklığının boyutunu ayarlamak için birkaç takip ziyaretine ihtiyacınız olacak. Bant sorunlara neden oluyorsa veya yeterince kilo vermenize yardımcı olmuyorsa, cerrah bandı çıkarabilir.

Bugün, ayarlanabilir mide bandı ameliyatı tüp mide veya gastrik bypass ile karşılaştırıldığında daha az yaygın olarak uygulanmaktadır çünkü daha fazla komplikasyonla ilişkilidir, ağırlıklı olarak hoşgörüsüzlük nedeniyle bandın çıkarılması ihtiyacıdır. Mide bandı ameliyatı ayrıca tipik olarak önemli ölçüde daha az kilo kaybıyla sonuçlanır ve daha fazla komplikasyonla ilişkilidir, ağırlıklı olarak hoşgörüsüzlük nedeniyle bandın çıkarılması ihtiyacı.

Ayarlanabilir Mide Bandı Nedir?

Bir cerrah, midenin üst kısmına şişirilebilir bir bant yerleştirerek ayarlanabilir açıklığı olan küçük bir kese oluşturur.

Ayarlanabilir Mide Bandı Artıları

  • Ayarlanabilir ve tersine çevrilebilir
  • Kısa hastanede kalış süresi ve ilk ameliyatla ilgili problemlerin düşük riski
  • Bağırsaklarda değişiklik yok
  • En düşük vitamin eksikliği riski

Ayarlanabilir Mide Bandı Eksileri

  • Diğer kilo verme ameliyatlarına göre daha az kilo kaybı
  • Bandı ayarlamak için sık takip ziyaretleri; bazı insanlar gruba uyum sağlayamayabilir
  • Bant sisteminin tamamını veya bir kısmını çıkarmak veya değiştirmek için gelecekteki olası ameliyat.

Duodenal biliopankreatik diversiyon

Duodenal anahtarlı biliopankreatik diversiyon veya “karma cerrahi” adı verilen bir cerrahi prosedür, iki ayrı prosedürü içerir. İlk prosedür tüp mide ameliyatına benzer. İkinci bir cerrahi prosedür, ince bağırsağı iki yola ayırır. Yiyecekler, ince bağırsağın çoğunu atlayarak bir kanaldan geçer. Bu, kalori sayısını ve emilen besin miktarını azaltır . Sindirim suları mideden diğer bağırsak yoluna akar ve kolona girerken gıda ile karışır .

Bu ameliyat türü, yukarıda açıklanan diğer üç ameliyata kıyasla daha fazla kilo vermenizi sağlar. Bununla birlikte, ameliyatla ilgili sorunlara ve vücudunuzda vitamin, mineral ve protein eksikliğine neden olma olasılığı da yüksektir. Bu nedenlerden dolayı, cerrahlar bu özel prosedürü sıklıkla gerçekleştirmezler. Ancak bazı cerrahlar ileri derecede obezite ve belirli sağlık sorunları olan hastalar için önerebilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg