• 778.375
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi Yapılan Testler Nelerdir?

Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi Yapılan Testler Nelerdir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Cerrahi adayları tarafından en önemli süreçlerden biri olan ameliyat öncesi hakkında tüp mide ameliyatı öncesi yapılan testler büyük merak konusu oluştururken, bizler de siz sevgili obezitehaber okuyucuları için bu sürecin tüm detaylarını açıklıyoruz.

Mide Küçültme Ameliyatı İçin Kilo Sınırı Nedir?

Mide Küçültme Ameliyatı İçin Kilo Sınırı Nedir?

Fazla kilolara ve beraberinde getirdiği tüm sağlık ya da estetik anlamındaki sorunlara veda etmek için tüp mide ameliyatını tercih edenlerin sayısı gün geçtikçe daha da artış gösteriyor. Ancak bu artış beraberinde soruları da getirmeyi ihmal etmiyor.

Pek çok insan obezite ile mücadele etmekte günümüzde. Yemek yemeyi  hepimiz çok severiz ancak aşırı kilolar da sağlığımız için  bir süre sonra alarm vermeye başlar. Genellikle geçiştirilir ve hep ertelenir kilo vermek. Kilo vermek için hep bir pazartesi günümüz vardır ve bu pazartesiler hiç bitmezler ya da hiç gelmezler.  Kimimiz bahar aylarını bekleriz yaza formda girmek için. Kimimiz de kış aylarına erteleriz.

Obezite daha çok aileden gelen bir hastalıktır. Kilo artışı süreklilik gösterir ve bir bakmışsınız aynalardan kaçan, dışarı çıkmayan biri oluvermişsiniz. Kilo almak bazı durumlar da psikoloji ile de ilgilidir. Mutsuzluk yemek yedirir. Çikolata yiyerek mutsuzluğunuzu yenmeye de çalışırsınız ya da koca dilim bir pasta mutsuzluğunuzu anlık olarak geçirebilir.

Aşırı kilo insan sağlığında özellikle de orta yaşlara gelindiğinde çeşitli hastalıklara yol açar. Bunlar arasında şeker ve tansiyon en bilinenlerindendir. Obezite ayrıca yine pek çok riskli ve tehlikeli hastalığa yol açar. Bu durumdan kendi imkanlarınızla kurtulmak kolay bir yöntem olmayabilir. Siz kilo vermeye çalıştıkça bir bakmışsınız daha çok kilo alıvermişsiniz. Obezite ile mücadele etmenizde uzman bir görüşe danışmalısınız. Diyetisyen ya da obezite cerrahisi uzmanı size bu konuda kesinlikle yardımcı olacaktır.

Mide küçültme ameliyatı olmaya karar verdiğinizde bu ameliyat için uzman bir doktora gitmelisiniz. Bu ameliyat konusunda uygunluğunuzu öğrenmek için vücut kitle endeksi değer sayınızı hesaplanır. Eğer kitle endeksiniz 35 ve üzeri ise bu ameliyat için uygunsunuzdur. Mide küçültme ameliyatı için obez olmanız gerekir; “hafif kilolu” ya da  “kilolu” iseniz ameliyat sizin için uygun olmaz. Aşırı kilolu yani obez olmanız gerekecektir.  Doktorunuzun yönlendirdiği yolu takip ederek mutsuz günlerinize veda etme zamanı. Heyecanlı bir kısa bir süreç sonrasında gözle görülür biçimde kilolarınızı attığınızı görmek harika bir deneyim yaşatacak size. Dilediğinizi giyebilecek ve aynalarla barışacaksınız.

Mide Küçültmesi Ameliyatı Öncesi Yapılan Testler

Mide Küçültmesi Ameliyatı Öncesi Yapılan Testler

Kilolarınızdan uzun yıllardır şikayetçi isiniz ve ne yaparsanız yapın bir türlü kilo veremiyorsunuz. Artık obezite tedavilerinden de bir çözüme ulaşamadığınız için, sağlık sıkıntıları başlamadan mide küçültme ameliyatı olmaya karar verdiniz. Peki ya sonra, bu ameliyatı olmayı göze aldıysanız yeyip içeceklerinize dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz? Sağlıklı beslenir ve yediklerinize, içtiklerinize dikkat ederseniz tüp mide ameliyatı da tam anlamıyla başarı ile geçmiş olur. İstediğiniz kiloya kavuşmuş ve sağlıklı bir birey olarak yaşantınızı sürdürürsünüz.

Sağlıklı bir yaşama karar verdiniz ve tüm alışkanlıklarınızı değiştireceksiniz. Mide küçültme ameliyatı olarak hayatınıza yeni bir başlangıç yapacaksınız. Her ameliyat gibi mide küçültme ameliyatı da yan etkiler ve bazı komplikasyonlar olabilmektedir. Doktorunuzla görüşerek sizin için en uygununa karar vermeniz faydalı olacaktır. Mide küçültme ameliyatı öncesi sağlık kontrol amaçlı yapılan bazı testler olacaktır.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesinde Sağlık Kontrolleri

Tüp Mide Ameliyatı Öncesinde Sağlık Kontrolleri

Doktorunuz sizden tüp mide ameliyatını karar verdikten sonra uzun bir liste olarak tetkik listesini, paylaşacaktır. Kan sayımı, Böbrek ve karaciğer testleri, kan yağları, kan şekeri, insülin, kortizol, tiroitler sağlık kontrolünden geçecektir. Solunum fonksiyonları testleri, kalp ve mide kontrolünden de geçmeniz gerekecektir. Ameliyat olup olamayacağınıza doktorunuzun çıkacak sağlık kontrolleri sonucunuza göre karar vermesi gerekecektir.

Tüp Mide Ameliyatı Nasıl Yapılmaktadır?

Tüp mide ameliyatı ile mideniz küçültülecektir. Ameliyat hastaya anestezi verilerek gerçekleşmektedir. Ameliyat kapalı sistemli yapılacak olup midenizin bombe kısmı, delikler açılarak kamera yerleştirerek küçük deliklerden içeri çubuk şeklindeki aletler geçirilmesi ile operasyon tamamlanır. Mideniz bir avuç yemek sığacağı kadar küçültülmüş olacaktır.  Kapalı cerrahi teknikle yapılacağından iyi bir doktor tercih etmeniz, bu alanda çok kez ameliyat yapmış ve deneyimli doktor tercihiniz güveninizi sağlayacak ve size rahatlık verecektir.

Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi Yapılan Testler

Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi Yapılan Testler

Ameliyat süreci ve sonrasındaki süreç de sağlığınız bakımından yapılması oldukça önemlidir. Mide küçültme ameliyatını doktorunuz ön görüyorsa bu tetkikleri eksiksiz isteyip istemediğini sizler de takip etmelisiniz. Mide küçültme ameliyatı devlet hastanelerinde ücretsiz olarak yapılmakta olup özel hastanelerde de SGK anlaşması olup olmama durumuna göre 6 bin TL ile 30 bin TL arasında maliyetlerle yapılmaktadır.

  • Diyetisyen görüşmesi: Mide küçültme ameliyatı öncesi en öncelikli görüşme ve test diyetisyeniniz ile birlikte gerçekleşir. Ameliyat öncesi beslenme düzeniniz hakkında detaylı bir bilgi alışından sonra diyetisyeniniz sizin için ameliyat öncesi en uygun beslenme programını oluşturur.
  • Psikolog görüşmesi: Duygu ve düşünceleriniz, endişeleriniz, ciddi bir psikolojik engeliniz olup olmadığı tüp mide ameliyatı öncesi tahlilleri esnasında değerlendirme altına alınır. Yalnız kalarak doldurmanız gereken formlar bu konuda yol gösterici olmaktadır.

Obezite Cerrahi Öncesi Laboratuvar Testleri

  • Kan tahlilleri: Kanınızda bulunan vitamin ve mineral değerlerinden yola çıkarak karaciğer, böbrek, pıhtılaşma sisteminiz gibi detaylar hakkında bilgi sağlanır.
  • Karın USG: Tüp mide ameliyatı öncesi testler arasında yer alan karın USG ile safra kesesi taşı ya da karaciğer yağlanması gibi iç organlarınıza bağlı risk faktörlerinin varlığı ve varsa dereceleri tespit edilmektedir.

Obezite Cerrahi Öncesi Görüntülemeler

Obezite Cerrahi Öncesi Görüntülemeler

  • Mide endoskopi: Tüp mide ameliyatı öncesi yapılan testler ve görüntülemeler arasında yer alan endoskopi sayesinde yemek borusu ve midenin iç yüzü kamera aracılığıyla görüntülenir. Mide ile direkt ilişkili olan ameliyatınız için bir sorun görülmemesi oldukça önemlidir. Uygulama esnasında anestezi altında olduğunuz için rahat edebilirsiniz.
  • Kolonoskopi: Yine anestezi altında uygulanan bir diğer görüntüleme olan kolonoskopi, endoskopi mantığı ile aynı olup kalın bağırsağın incelenmesidir. Kalın bağırsak kanseri için en önemli risk faktörlerinden olan obeziteden eğer siz de muzdaripseniz ve 45 yaşından büyükseniz mutlaka düzenli kolonoskopik görüntülemeye tabi tutulmalısınız.
  • Mamografi: Her 8 kadından birinde meme kanseri riski bulunduğu düşünüldüğünde yine hayati önem taşıyan ve tüp mide ameliyatı öncesi tahliller arasında yer alan mamografi ile koruyucu önlemler alınabilmektedir. Obezitenin büyük risk faktörü olduğu meme kanserinden korunmak için 35 yaş sonrasında bu görüntülemenin düzenli yapılması daha da önemlidir.
  • Endokrinolojik testler: Özellikle diyabet hastaları için önem taşıyan hormon değerlendirmeleri, cerrahi için hazır olup olmadığınızı belirlemenin yanında, eksojen adı verilen hormonal bir sorundan kaynaklı kilo alışı durumu olmadığından emin olmak için yapılması gereken bir testtir.
  • Kardiyak değerlendirme: Ameliyata hazırlık için yine hayati önem taşıyan solunum ve dolaşım sistemlerinizin kontrolü iin EKO, EKG, akciğer filmi, solunum fonksiyon testi gibi tüp mide ameliyatı öncesi tahliller uygulanır.

Tüp Mide Ameliyatı Öncesi Ve Sonrası Süreç – Video

Obezite cerrahisi öncesin nasıl bir süreç yaşadınız? Hangi testlerden geçtiniz? Bizlerle soru ve düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg