• 727.731
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite Ameliyatlarından Sonra Gebelik İle İlgili Tüm Bilgiler

Obezite Ameliyatlarından Sonra Gebelik İle İlgili Tüm Bilgiler

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Doğum sonrası obezite cerrahisi geçirmiş olan kadınlar, hamilelik döneminden önce operasyon geçiren kadınlara göre 3 kat daha fazla gestasyonel diyabete yakalanmaktadırlar. Obezite sorunu son yıllarda çok hızlı bir artış göstermeye başlamıştır. Bu nedenden dolayı bir çok kadın doğurgan çağlarında bariatrik cerrahi geçirmektedir. Bu durum anneliğe hazırlanan bir çok kadının kafasında soru işaretleri oluşmasına sebep olmaktadır.

Hamile Kalmadan Önce Obezite Cerrahi Operasyon Geçirmiş Kadınlar

  1. Kilo vermek amacıyla uygulanan cerrahi operasyon sonrasında hamile kalınabilir mi? Kalınabilir mi?
  2. Eğer kalınabiliyorsa, ne kadar zaman sonra kalınabilir?
  3. Sağlıklı bir hamilelik ve doğum için hangi kurallara dikkat edilmeli?  gibi sorular olabilir.

Uzmanlar obezite cerrahi operasyon ardından gebe kalınmasının güvenli olduğunu düşünmektedir. Bu konuda çalışmalar halen devam etmektedir. Hatta bu cerrahi müdahale sonrasında hamile kalmak, obezite problemi olan bir kadının hamile kalmasına göre daha güvenli bir durumdur. Bunun yanında morbid obezite hastalığına sahip kadınlarda kısırlık sorunu da sık rastlanan bir durumdur. Hamilelik gerçekleşmiş olsa bile bu riskli bir durum taşımaktadır.

Morbid obezite olan kadınlarda genellikle gebelik diyabeti, yüksek tansiyon gibi hamilelikle alakalı problemleri de yaşamaları daha sık rastlanan bir durumdur. Bu hastalarda sezaryene daha çok ihtiyaç duyulur.

İlgili Haber

Gebelik Hesaplama

Obezite Cerrahileri Sonrası Hamilelik Süreci

Obezite Cerrahileri Sonrası Hamilelik Süreci

Obezite problemi şiddetli olan hastalarda diyet, egzersiz ve ilaçlar çoğunlukla yeterli gelmemektedir. Bu hastalar bu şekilde bir başarıya ulaşamadıklarını fark ettiklerinde obezite cerrahisine başvururlar. Yapılan araştırmalarda, ABD’de 1998-2005 arasında obezite cerrahisi olanlar yüzde 800 gibi yüksek oranlarda artış göstermiştir. Bu operasyonları geçiren kısmın yüzde 90’ını doğurgan kadınlar oluşturmaktadır.

Obezite Ameliyatlarından Sonra Gebelik İçin Beklenmeli midir?

Obezite Ameliyatlarından Sonra Gebelik İçin Beklenmeli midir?

Obezite cerrahisi geçirmiş olan anne adayları genellikle hemen çocuk sahibi olma isteğinde olup, fazla beklemek istemezler. Ancak 12-18 ay gibi bir süre kesinlikle beklenmesi gereklidir. Bu ivmeyle kilo kaybının devam ettiği bir dönem olduğundan zorlayıcı geçebilir zorlu bir dönem olabilir. Bu kadar hızlı kilo kaybı bebeğin zarar görmesine sebep olabilir.

Mide bandı müdahalesi yapılan kadınların 6 ay kadar bir süre beklemeleri yeterli olacaktır. Çünkü mide bandı gibi teknikler daha aşamalı kilo kaybı sağlamaktadır. Dolayısıyla bu teknikler besinlerde eksikliğe neden olmaz.

Bariatrik cerrahlar genellikle, hamilelik dönemindeki kadınlara doğum kontrol yöntemleri kullanmalarını tavsiye eder. Çünkü bu obezite problemi olan hamile kalmakta zorlanan kadınlar, kilo kaybının sonrasında doğurganlık yetilerini tekrar kazanacaktır. Hormonlar normal düzeye geldiğinde hamilelik ile kısırlık arasındaki yakınlık da düzelir. Sağlıklı bir hamilelik için obezite hastası olan kadınların son derece dikkatli olması gerekir.

Obezite Cerrahisinden Sonra mı, Önce mi Hamilelik Daha Güvenlidir?

Obezite Cerrahisinden Sonra mı, Önce mi Hamilelik Daha Güvenlidir?

Önceki araştırmalara göre obezite cerrahisi sonrasında gerçekleşen hamileliğin mide kanaması, bebekte gelişim geriliği, kansızlık gibi sorunlara sebep olduğu gözlenmiştir. Ancak son dönemde yapılan çalışmalar bu duruma iyimser yaklaşmaktadır.

Obezite cerrahisi, obezite problemi olan kadınlarda ve bebeklerde hamilelik diyabeti, yüksek kan basıncı, aşırı kilolu bebek gibi komplikasyonlardan korunmayı sağlar.

Esasında obezite cerrahisi, daha önce obezite sorunu olan kadınlarda ve bebeklerde sıraladığımız komplikasyonlardan korunmayı sağlamaktadır. Hamilelik diyabeti ve aşırı kilolu bebek doğumu zorlaştırır ve sezaryen riskini yükseltir.

Son yıllarda yapılan çalışmalara göre obezite cerrahi operasyon sonrası hamile kalmak, obezite hastalığı halen devam etmekte olan kişilerin hamile kalmasına göre daha az risk taşımaktadır. Yine yapılan çalışmalarda olumsuz durumların obezite cerrahisi sonrasında yaşanması oranları da düşük bulunmuştur. Obez olan hamile anne adaylarında yüzde otuz oranında hamilelik diyabetine rastlanırken, obezite cerrahisi uygulanan kadınların gebelik diyabeti geçirmediği görülmüştür. Obezite cerrahisi uygulanan kadınlar hamilelik döneminde daha az kilo alımı yaşadığı gözlemlenmiştir. Hamilelik esnasında kilo almak anneyi ve bebeği olumsuz anlamda etkilemekte ve risk faktörü oluşturmaktadır.

Sezaryen Yaptırmak Şart mı?

Sezaryen yöntemi, bebek için güvenli bir yöntem olmakla beraber normal doğumla kıyaslandığında çeşitli riskler taşımaktadır. Obezite cerrahisi geçiren bir anne adayının sezaryen olma gibi bir zorunluluğu olmamakla beraber genellikle sezaryen yöntemi tercih edilmektedir. Nasıl bir doğum yapmanızın sizin için uygun olduğuna doktorunuzla birlikte karar vermenizde fayda var. Tıbbi zorunluluk olmadığı takdirde normal doğum yapılabilir.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hamile Kalırsam, Bebeğim Olumsuz Etkilenir mi?

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Hamile Kalırsam, Bebeğim Olumsuz Etkilenir mi?

Rahat ve sağlıklı bir gebelik geçirmek isteniyorsa, obezite cerrahisi geçirdikten sonra beslenme rutinine özen göstermek gereklidir. Mide bandı operasyonu sonrasında doğum yapmış olan annelerin bebeklerinde görülebilecek olan riskler, cerrahi müdahale geçirmemiş olan kadınlarla aynıdır. Hatta daha düşük olma ihtimali bile vardır.

İyi Beslenmenin Hamilelik Döneminde Önemi

Mide bandı operasyonu veya Gastrik Bypass sonrasında anne beslenme düzenine özen gösterdiği sürece beslenme ile alakalı sorun yaşanmaz. Ancak biliopankreatik diversiyon geçirmiş olan kadınların yüzde 20’ sinde gebelik döneminde çeşitli besleyicilerin damar yoluyla verilmesi gerekebilir. Hepsinden önce kadın doğum uzmanın, geçirilen obezite cerrahi operasyonu ile ilgili tüm detayları bilmesi gerekir. Hamilelik sırasında kadın doğum uzman doktoru ile cerrahi uzman mümkünse irtibat halinde olmalı ve uygun beslenme programını özenle yapmaları gerekmektedir.

Obezite cerrahisi sonrasında gebe kalan anne adaylarının hamilelik esnasında devamlı olarak folat, B12, demir, kalsiyum, D vitamini kullanması gereklidir.

Mide Bandı Ameliyatı Geçirmiş Kadınlar İçin Gebelik Süreci

Mide Bandı Ameliyatı Geçirmiş Kadınlar İçin Gebelik Süreci

Mide bandı ayarlanabilen bir yapıya sahip olduğundan, gebelik döneminde boşaltılması tavsiye edilebilir. Bu sebeple hamilelikle ilgili kusma, bulantı, kayma gibi problemlerin önüne geçilmesi sağlanmış olur. Bu tamamıyla bireysel bir karardır.

Mide bandı olan kadınlar hamile iken büyük vitaminleri yutmak için zorluk çekebileceğinden, göğüs ağrısı, yutma güçlüğü gibi problemlerle karşılaşabilir. Yemek borusuna takılma riski taşıdığından, ülser hastalığına da sebep olabilir. Bu yüzden bariatrik cerrah ile görüşme sağlanarak, gereken vitaminlerin sıvı olarak alınması sağlanmalıdır.

Obezite Cerrahisi Sonrası Gebe Kalındığında Yaşanan Kilo Alımı

Obezite cerrahi operasyon sonrası kaybedilen kiloların hamilelik esnasında geri alınabileceği düşüncesi doğru değildir. Ancak bu doğru değil diyerek besin alımına dikkat etmemek son derece yanlış bir durumdur.

Kilo alımı yaşanmaması için besinlerin miktarına ve alınan besinlere dikkat edilmesi gereklidir. Bulantı, reflü, kusma, aniden acıkma gibi hastalıklar hamileliği zor hale getirse dahi diyetisyeniniz ile irtibat halinde olmanız ve onun tavsiyelerine uymanız hamileliğinizin sağlıklı ve rahat geçmesine sebep olacaktır.

Kadınların birçoğu hamilelik döneminde aldıkları kiloları geri verirler. Bu durum obezite cerrahı geçirmiş anne adayları için de geçerlidir.

Obezite Ameliyatlarından Sonra Emzirme

Obezite Ameliyatlarından Sonra Emzirme

Obezite cerrahi operasyon sonrasında emzirme dönemine geçmiş kadınlar için bir sorun yoktur. Sütünün bebeğe yeterli gelmesi için yeterli ve dengeli beslenmesi gerekmektedir. Bu kendi sağlığını koruması içinde önemlidir.

Obezite Cerrahisi, Emzirmeye Engel Teşkil Eder mi?

Obezite cerrahisi emzirmeye engel değildir. Beslenmeye dikkat edildiği, vitaminlerin alımına özen gösterildiği takdirde bir sorun yoktur. Besin ve vitaminlerin yeterli olmaması durumu, süte de yansır. Hamilelikten önce aşırı kilolu yada obez olan kişilerde sütün oluşması gecikebilir. Bu korkulacak bir durum olmayıp, sütü arttırıcı yöntemlere başvurularak önlem alınması gerekir.

Kısaca Özetlemek Gerekirse;

  • Obezite cerrahisi sonrasında adet düzensizliği gibi problemler düzelerek, doğurganlık artar.
  • Operasyondan sonra gebe kalmadan önce ideal olarak 18 ay beklenmelidir.
  • Düzenli ve dengeli beslenme, gerekli vitaminlerin alımını ihmal etmemek son derece önemlidir.
  • Hamilelikle alakalı riskler azalıyor diye gerekli önlemleri almamazlık yapılmamalıdır. Çünkü risklerin azalması tamamen yok olduğu anlamına gelmez.
  • tamamen yok olmamaktadır.
  • Hamileliğin sezaryen ile olma riskini de göz önünde bulundurmak gerekir.

Tüp Mide Ameliyatı Nedir? – Video

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gebelik Tehlikesi Nedir? – Video

Obezite ameliyatları sonrasında gebe kaldınız mı? Tüp mide ameliyatları sonrasında hamilelik süreci yaşadınız mı? Yaşadıysanız nelere dikkat ettiniz, bizlere neler önerebilirsiniz? Obezite cerrahisi sonrası gebe kalmak istiyorsunuz ama korkuyor musunuz? Bizlerle sorularınızı paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg