• 602.893
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Tüp Mide Operasyonu Nedir? Nasıl Ve Kimlere Uygulanır?

Tüp Mide Operasyonu Nedir? Nasıl Ve Kimlere Uygulanır?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Obezite nedir? Mide küçültme ameliyatı nedir, nasıl yapılır? Obezite cerrahisi ve tedavi yolları nelerdir? Obezitenin oluşmasında genel olarak bedenin yağ kütlesinin yağsız kütleye oranının aşırı artması sonucu boy uzunluğuna göre vücut ağırlığının arzu edilen düzeyin üstüne çıkmasıdır. Aklınızda ki soruların, cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. İyi okumalar.

Obezite ve Mide Küçültme Ameliyatı

Obezite ve Mide Küçültme Ameliyatı

İnsan beslenmesi anne karnından başlayarak yaşamınız sonlanana kadar devam eden bir süreçtir. İnsanların büyümesi ve gelişmesi için dengeli beslenmeleri şarttır Günlük enerji miktarımızı karşılamak için birçok besin tüketmeniz gerekmektedir. Kullandığınız veya tükettiğiniz besinler sizin gün içerisindeki enerji miktarınıza denk olmalıdır. Son zamanlarda dikkatsiz beslenme ve gereğinden fazla beslenme ile vücuda alınan fazla enerjinin yakılmaması gibi durumlardan ortaya çıkan Obezite günümüzün gelişmiş ve git gide gelişmekte olan en önemli sağlık sorunlarından biridir.

Yetişkin erkeklerde vücut ağırlığının yüzde 15-18’i, kadınlarda ise yüzde 20-25’ini yağ dokusu oluşturmaktadır. Bu oranların artması durumunda erkeklerde yüzde 25, kadınlarda ise yüzde 30’un üstüne çıkması obeziteyi oluşturmaktadır. Sadece obezite ile kaymayıp beraberinde astım, solunum zorluğu, hipertansiyon, insülin direnci ve bazı kanser türleri ( kadınlarda, safra kesesi, endometriyum, yumurtalık ve meme kanseri erkeklerde ise kolan ve prostat kanseri) gibi birçok hastalığı da beraberinde getiren bu sağlık sorunu için en erkek şekilde önlem alınması gereklidir.

Obezite Hastalığının Tedavisi ve Korunma Yolları

Obezite Hastalığının Tedavisi ve Korunma Yolları

Obezite tedavisinde birden fazla yok vardır bu yollardan bazıları tıbbi beslenme yanı diyet tedavisi, egzersiz tedavisi, davranış değişikliği tedavisi, ilaç tedavisi ve en son olarak diğer tedavilerden sonuç alınamazsa başvurulan tedavi yöntemi ise cerrahi tedavidir. Bu tedavi yöntemi bir tür ameliyat operasyonudur.

Mide küçülte ameliyatı günümüz de en çok kullanılan yöntemdir. Bu ameliyatı geçirdikten sonra önemli olan etken ise beslenmedir, ilk 3 gün su içilmesi uzmanlar tarafından tavsiye edilmektedir. Vücuda alınan su miktarı yeterli olmazsa birçok sorun ortaya çıkabilir. Dengeli ve düzenli beslenmekte sudan sonra gelen ihtiyaçlardır, eğer dengeli ve düzenli beslenirseniz ameliyatın verdiği zorluğu kolayca atlatabilirsiniz.

Mide Küçültme Ameliyatı ve Obezite

Mide Küçültme Ameliyatı ve Obezite

Herkes zayıf ve kusursuz bir bedene sahip olmak ister. Bunun için diyet ve sporla vakit harcarlar. Ayrıca giyilen giysilerin şık olmasını ve kendileri mutlu hissetmek isterler. Bayanlar ve erkekler için kusursuz bir fiziğe sahip olmak bir öncelik olmaktadır. Fakat günümüzde ve ülkemizde gittikçe yayılan kilo ve obezite tehlikesi bulunmaktadır.

Çalışan veya ev hanımı genç nüfustan yetişkinlere ve özellikle çocuklar da kilo ve obezite riski yaygınlaşmaktadır. Özellikle yapılan sporlar zorla uyulmaya çalışan yanlış veya diyetisyenden verilen diyet listeleri kilolu insanlar için bir eziyet olmakla birlikte özellikle obezite riski taşıyanlar için maalesef kesin çözüm olmamaktadır. Bu riskin giderek yaygınlaşmasında iş hayatının getirdiği hazır yiyecekler ile beslenme ve çocukların fast food beslenmeye alışması günlük hayattaki teknolojin gelişmesiyle insanların her şeyi bilgisayar başında yapması ve vaktinin çoğunu oturarak geçirmesi, uyku düzensizliği kalıtımsal nedenler gibi bir çok sebep kiloyu tetiklemektedir.

Diyet ve sporun çözemediği bazı insanlar için tıp başka seçenekler sunmaktadır. Mide küçültme ameliyatı bunlardan biridir. Bazen riskli olduğu söylense de ülkemizde gittikçe yaygınlaşmaktadır. Özellikle obezite riski yüksek kişiler tarafından tercih edilen bu ameliyat devlet ve özel fark etmeksizin tüm doktorlar ve hastaneler tarafından yapılmaktadır.

Mide küçültme ameliyatının öncesi ve sonrası uzun bir süreç içermektedir. Öncelikle yapılan testler ve tahliller ile sağlık sorunu olup olmadığı veya bu ameliyata uygun olup olmadığı araştırılmaktadır. Özellikle 18 yaş altı ve 65 yaş üzeri insanlar için uygun olmamaktadır. Ve kalp veya ciğer şeker ve tansiyon gibi rahatsızlıkları olmayanlar uygundur. Özellikle obezite teşhisi konulan hastalar da ve aşırı kiloya sahip olan hastalara uygulanmaktadır.

Tüp Mide Operasyonu Nedir? Nasıl Uygulanır Ve Kimlere Uygulanır?

Tüp Mide Operasyonu Nedir? Nasıl Uygulanır Ve Kimlere Uygulanır?

Normal şartlarda midemizin kapasitesi 2 litre. Tüp mide ameliyatıyla birlikte yemek borusuna,mideye, 12 parmak bağırsağına ve ince bağırsağa iniliyor. Midenin alt bölgesinden başlanıp, yemek borusunun yanına gelecek pozisyonda, midenin tam ortasına yani içine tüp konuluyor (kalibrasyon) ki her bireyde eşit hacimde olsun. Daha sonraki aşamada da kesip dikerek dış parça çıkartılıyor. Sadece bu görüntü tüpe benzediği için, adı ‘tüp mide operasyonu’ deniliyor. Yoksa meydanda bir tüp yok.

Obez Hastalar Cerrahi Öncesi Hangi Aşamalardan Geçiyor?

Obez Hastalar Cerrahi Öncesi Hangi Aşamalardan Geçiyor?

 Vücut kitle indeksiniz 38-40’ın üstünde ise ,operasyon kesinleşir. Önce kan ve vitamin tetkikleri istenir. Bunun sebebi de ameliyat sonrası vitaminlerin emilimlerinin azalmasıdır.

Operasyon sonrası vitamin takviyesi yapılması gerekebiliyor. Bu sebeple önceden öğrenmek gerek. Bunların yanı sıra kolesterol, kan şekeri karaciğere de bakılır. Olmazsa olmaz endoskopi yapılır. Bunun sebebi de midenin içini görmek gerekiyor. Karaciğer yağlanması ve safra kesesine bakılır. Sigara tüketenler için solunum testi yapılır. Yine uyku testi yapılır. Kalp rahatsızlığı olanlar için kardiyoloji istenilir. Kesin olarak gösterilen göğüs hastalıklarıdır. Tüm bu sonuçların hepsi en fazla 1 buçuk- 2 hafta içinde hazır olabiliyor. Sonuçlardan sonra hasta operasyona alınır.

Bilinen şu ki diyet, spor, egzersiz ve türlü türlü ilaç kürleriyle elde edilen zayıflama oranı oldukça düşük. Obezite operasyonlarıyla elde edilen sonuç ise neredeyse yüzde 100’e yakın. Bu sayede daha çok kilo verdirilip daha etkili sürede korunması sağlanıyor.

Midenin Eski Haline Dönme Olasılığı Sıfır

Midenin Eski Haline Dönme Olasılığı Sıfır

Operasyon sonrası midenin eski haline tamamen dönme olasılığı sıfır. Operasyon sonrası mideniz biraz genişleyebilir. Fakat kesinlikle eski büyüklüğüne ulaşmaz.

İkinci Yıla Dikkat

Tekrar kilo alınması olabiliyor. Hastaların dikkat etmesi gereken yıl 2. yıldır. Bu yılda kilo alınması ne kadar az olursa başarı o kadar yüksek demektir.

Ameliyatın Ücretleri 10 bin ile 45-50 Bin Arası

Ameliyatın Ücretleri 10 bin ile 45-50 Bin Arası

Önceleri operasyonlar devlet hastanelerinde ücretsiz yapılırken. Ameliyat olanların sayısı arttıkça SGK zorunlu sağlık hizmeti dışına çıkardı bu tarz ameliyatları. Hastanelerinde 3-4 kata kadar ücret alabilmesini kaidesini getirdi. 10 bin ile  45-50 bin arası değişiyor fiyatlar. Fiyatın değişimi de hastane ve doktoruna da bağlı.

Obezite Cerrahisi Nedir? Riskleri, Öncesi ve Sonrası  –  Video

Tüp Mide Ameliyatını Kimler Olabilir? – Video

Mide küçültme ameliyatı olduysanız kaç kilo verdiniz, ameliyat öncesi ve sonrası nasıl beslendiniz? Bizlerle yorum yaparak duygu ve düşüncelerinizi paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg