• 598.357
Anasayfa
Sağlık Obezite Ameliyatı Kanser Olma İhtimalini Azaltır mı?

Obezite Ameliyatı Kanser Olma İhtimalini Azaltır mı?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Obezite nedir? Mide küçültme ameliyatları sonrası nelere dikkat edilmelidir? Obezite cerrahileri sonrası alınması gereken vitaminler nelerdir? Mide küçültme ameliyatları sonrası süreç nasıl oluyor? Obezite cerrahisi ve sonrası kanser riskinin azalması konusunda merak ettiğiniz tüm soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Obezite Nedir?

Obezite Nedir?

Obezite son zamanlarda hem Türkiye’de hem de dünyada çok sık görülen hastalıklardan biridir. Temel sebepleri ise düzensiz beslenme ve yanlış ilaç tedavilerinin uygulanmasıdır. Her geçen gün obezite hastalarının sayısının artıyor olması, düzensiz beslenme yollarına karşı çözüm üretmek için tüm sağlık personellerinin uğraştığı alanlar arasında yer alıyor.

Obezite, diğer hastalıkların bir neticesi olarak da baş gösterebilmektedir. Obezitenin çok ilerlemiş durumlarında ve hastanın genel durumuna bakılarak bazen cerrahi müdahaleler de uygulanabilmektedir. Obezite hastalarına ilk önce normal yollar ile zayıflaması için tedbirler alınır. Eğer bu tedbirler işe yaramazsa ancak o zaman cerrahi müdahale bir zorunluluk olarak görülür.

Aşırı kilo almış olan bireylere bu cerrahi müdahaleler sayesinde kilolar kontrol altına alınabilmektedir. Kilonun kontrol altına alınması ile birlikte hastalarda çıkma ihtimali olan hipertansiyon, diyabet ve kanser gibi hastalıkların da riski azaltılmış olur.

Obezite cerrahisinin hastanın fazla kilolarından kurtulmasının yanında diğer hastalıkların riskinden de kurtulmasını sağladığı kesin olarak bilinmektedir. Hatta çoğu zaman obezite cerrahisi diğer hastalıkların riskinden hastayı kurtarmak amacı ile yapılmaktadır. Bel bölgesi ve bel bölgesine yakın yerlerdeki yağların kişilerde kalp krizi oluşması riskini artırdığı ve böbrek yağlanması gibi önemli hastalıklara neden olduğu saptanmıştır. Hastadan fazla yağların alınması ile birlikte bu tür rahatsızlıkların da oluşması riski en aza indirgenmiş olur.

Obezite Cerrahisi Sonrası Dikkat Etmesi Gerekenler

Obezite Cerrahisi Sonrası Dikkat Etmesi Gerekenler

Hastaya obezite cerrahisi tedavisinin uygulanması için öncelikle doktorun hastaya bu cerrahi müdahalenin gerektiğine dair bir tanı koyması gerekir. Bunun yanı sıra hastanın da bu cerrahi tedavi yöntemini kaldırabilecek yeterliliğe sahip olduğuna dair testler de uygulanmaktadır.

Obezite için cerrahi müdahale ile tedavi yöntemi sadece cerrahi müdahalenin yapılmasından ibaret değildir. Hatta asıl önemli kısım hastanın ameliyattan sonraki hâlidir. Hastanın bu süreçte çok sabırlı olması gerekir. Bu cerrahi müdahalenin başarılı bir şekilde sonuçlanması için hastanın sabrının çok büyük bir etkisi vardır. Hastanın cerrahi müdahale sonrasında dikkat etmesi gereken 2 temel unsur vardır.

Birincisi: hastanın yediği her besinin kalorisine ve sağlık durumuna uygunluğuna çok özen göstermesidir. İhtiyacın fazlasında asla besin tüketmemeye çok dikkat etmesi gerekir. Buna dikkat etmemesi durumunda hastanın yeniden eski kilosuna dönmesi kaçınılmazdır.

İkincisi: tüketilen ürünlerin glisemik indeksi en düşük olan ürünler olmasına dikkat etmelidir. Glisemik indeksi; tüketilen ürünlerin vücudun kan şekerine olan etkisi olarak bilinmektedir. Vücudun kan şekerine dikkat edilmesi hastanın yeniden kilo almasını da engellemede çok üstün bir role sahiptir. Bunun yanı sıra tüketilen besinlerin karbonhidrat miktarının da az olmasına mümkün derece dikkat edilmelidir. Mide tüpünün takılı olduğu zaman zarfında hastanın aldığı besinleri mutlaka kayıt altına alması ve diyetisyenlerin sözleri doğrultusunda beslenmesine dikkat etmesi gerekir.

Obezite Cerrahisi Sonrası Yapılması Gereken Egzersizler

Obezite Cerrahisi Sonrası Yapılması Gereken Egzersizler

Mideye takılan tüp midenin hacmini küçültür ve hastanın açlık hissini önemli ölçüde bastırır. Bu durum da hastanın iştahsızlığına neden olur. Bu şekilde zayıflamak mümkündür ancak kesinlikle yeterli değildir. Hastada tüp takılı olduğu müddetçe bir an önce fazla kilolardan kurtulması gerekir. Hem diyetisyenin hem de doktorun tavsiyelerine harfiyen uymak çok önemlidir. Düzenli bir beslenme, düzenli bir egzersiz, düzenli bir uyku şeklinde hareket edilmesi durumunda hasta sağlıklı şekilde kilo vermeye başlayacaktır.

Obezite cerrahisi uygulandıktan sonra mutlaka yapılması gereken bazı egzersiz hareketleri vardır. Bu egzersizler hastanın yaşına, kilosuna ve sağlık durumuna göre değişiklikler gösterir. Bu egzersizleri diyetisyen ve doktorlar size detaylı şekilde anlatacaktır. Bunların yerine getirilmesi son derece önemlidir. Bu egzersizler sayesinde hem psikolojik olarak kendinizi toparlamanızı, hem verdiğinizi kiloları geri almamanızı hem de fazladan kilo vermenizi sağlamanız mümkündür. Ayrıca yapılan egzersizler sayesinde kas kaybı yaşama ihtimaliniz de kalmayacaktır.

Obezitenin Vücutta Oluşturduğu Zararlar

Obezitenin Vücutta Oluşturduğu Zararlar

Obezite, kişinin fazla kilo alarak vücudunda çok yağ birikmesi sonucu oluşan bir hastalıktır. Obezite hastalığının hastaya doğurabileceği en büyük sıkıntı birçok hastalığın oluşma riskini artırıyor olmasıdır. Obezite sorunu olan kişilerin yağlanma sorunu genellikle bel ve göbek bölgesinde olur. Bu bölgelerdeki yağlarında kalp krizi riskini artırdığı, böbrek yağlanması ihtimalini artırdığı, şeker hastalığı ve tansiyon hastalığının oluşmasına zemin hazırladığı bilinen bir gerçektir.

Bunun yanı sıra bu fazladan oluşan yağların diğer organları da olumsuz etkilediği hatta beyin ve beyin hücrelerine bile zarar verdiği de saptanmıştır. Bu risk o kadar ilerlemiş bir durumdadır ki fazla kilolu olan bireylerin normal bireylere göre %35 daha fazla beyin hastalıklarına mağdur kaldığı gözlemlenmiştir. Bazı araştırmalar sonunca bunun sebebinin aşırı yağlanma nedeniyle vücudun interleukin adında bir madde ürettiği görülmüştür. Bu maddenin de beyinde zararlı bir etkisinin olduğu fark edilmiştir.

Ayrıca vücutta biriken bu fazla yağlar sadece metabolizmayı değil aynı zamanda kişinin psikolojisini de yine aynı şekilde olumsuz yönde etkilediği bir gerçektir. Çok sayıda insanın aşırı kiloları yüzünden depresyona girdiğini ve ciddi kişilik sorunları yaşadığını da görebilmekteyiz.

Obezite Tedavisinden Sonra Alınması Gereken Vitaminler

Obezite cerrahisi sadece ameliyattan ibaret olmayıp, ameliyat sonrasında da hastanın yediği besinlerden yaptığı diyete ve egzersizlere kadar bütünü kapsayan bir süreçtir. Bu yüzden doktorlar ve diyetisyenler herkesin sağlık durumuna göre hareket etmek durumundadır. Doktorunuzun ve diyetisyeninizin söylediklerine harfiyen uymaya çok özen göstermeniz gerekmektedir. Doktorlar sizin almanız gereken vitaminleri de yine sizin sağlık durumunuza göre seçeceklerdir.

Vücudun emiliminde bir değişim olmadığı için normalde mineral ve vitamin desteğine ihtiyaç olmaması gerekir. Ancak midedeki tüpün etkisi ile normalden daha az besleniyor olmanız vücudun bazı mineralleri ve vitaminleri yeterince emememesine neden olabilir. Bu tür durumlarda doktorunuz size gerekli olan tüm vitamin haplarını ve mineral sağlayıcıları size tavsiye edecektir. Bazen böyle bir takviyeye ihtiyaç duyulmadığı da olmaktadır.

Vitamin ve mineral takviyesinin yapılmasının temel sebebi obezite olan kişinin vitamin eksikliği nedeniyle başka hastalıklara kapılmasını engellemektir. Hastaların yeterli düzeyde alamadığı vitaminler genelde A ve C vitaminleri şeklinde görülmektedir. Yeterli düzeyde alamadığı mineraller ise genellikle kalsiyum ve demir şeklinde rastlanmaktadır. B1, B3, B5 ve B6 gibi B grubu vitaminlere de bazen ihtiyaç duyulduğu görülebilmektedir.

Ancak daha önce de söylediğimiz gibi hangi vitamine ne zaman ihtiyaç duyulduğunu doktorlarınız ve diyetisyenleriniz size söyleyecektir. Onların söylemedikleri bir vitamini hastanın kendi isteğiyle uygulaması olumsuz sonuçların doğmasına neden olabilmektedir.

Obezite Ameliyatı Sonrası Süreç

Mide Küçültme Ameliyatları Pankreas Kanseri Yapar mı?

Mide küçültme ameliyatı olmak istiyorsunuz ama korkuyor musunuz? Fazla kilolarınız sağlığınızı etkiliyor mu? Merak ettiğiniz konu ve sorularını sorabilir, düşüncelerinizi bizimle yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg