• 314.646
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezitede Hastalarında Varis Ve Tedavi Çözümleri

Obezitede Hastalarında Varis Ve Tedavi Çözümleri

       0   YILDIZ ULUVARDAR      YILDIZ ULUVARDAR

Kilo probleminiz var mı? Ailenizde varise yatkınlık var mı? Varis nedir? Obeziteyle varis hastalığının ilişkisi nedir? Varis nasıl tedavi edilir? Varis çorabı ne zaman giyilmelidir? Yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyen varis kabusunuz olmasın. Varisin neden olduğu, nasıl tedavi edildiği ve kimlerde görüldüğünü bu yazımızda bulabilirsiniz.

Varis Nedir?

Varis Nedir?

Varis, toplardamar kapakçığındaki yetmezlik sonucu oluşan, toplardamarların genişlemesi olarak tanımlanan bir hastalıktır. Bacaklarda ki toplardamarların içinde yukarı doğru kanın akımını sağlayan ve aşağı doğru kanın toplanmasını engelleyen kapaklar mevcuttur. Kan ve bacak kaslarının çalışması bu kapakların yardımı ile tek yönlü olarak yukarıya doğru ilerleyebilir. Kapaklar hasar gördüğünde kanın yer çekimi sayesinde aşağıya doğru basınç oluşturması sayesinde toplardamarlarda varisler oluşur.

Genellikle alt bacaklarda görülen varisler kıvrılmış, yeşil renkte damar yapıları olarak karşımıza çıkar. Bu bölgelerde yaralanma meydana geldiğinde normalden daha uzun süren kanamalar görülebilir. Ayak bileklerinde şişmeye sebep olabilir. Bacaklarınıza sık sık kramp girebilir. İlk verdiği rahatsızlık görüntü bozukluğudur. Zamanla görüntü bozukluğundan çıkıp, ağrılı bir hal alırlar. Kadınlarda erkeklere oranla daha sık görülebilir.

Varis Oluşumunu  Kolaylaştıran Faktörler Nelerdir?

Yapılan çalışmalarda varis oluşumunda rol oynayan bir çok faktör ortaya çıkmaktadır.Bu çalışmalarda ailesel yatkınlık,kötü yaşam tarzı,sigara kullanıyor olmak, venöz yetmezlik olan hastalarda daha fazla görülmektedir. Kalıtsal yatkınlık olan hastalarda, varis görülme  riski de 4.4 katı daha fazladır.

-Uzun süre ayakta durmak

Uzun süre ayakta çalışmak zorunda olan kişiler ara ara dinlenmelidir. 10 saatten fazla ayakta çalışan kişilerde vücudun ağırlığı ayaklara ve bacaklara baskı oluşturmaktadır. Yeteri kadar dinlenme sağlanamazsa varis oluşumu kaçınılmaz olur.

-Aşırı kilo

Kilolu insanlarda karın içi basıncının fazla olması sebebiyle toplardamarlara yaptığı baskı sebebiyle varis görülme olasılığı fazladır.

-Sürekli oturarak çalışmak

Tıpkı uzun süre ayakta çalışmak gibi sürekli oturmakta varisi tetikleyen diğer etkendir. Bacaklar hareketsiz kaldığı için kan dolaşımı tam olarak sağlanmamaktadır. Sürekli oturarak çalışan kişilerin ara bir saat başı gibi ayaklarını yukarıya kaldırmaları yada ileri geri oynatmaları faydalı olacaktır.

-Hareketsiz yaşam

Hareketsizlikte varisin bir diğer nedenidir. Sürekli hareketsiz kalan bacaklar kan akışını zorlaştırır.Toplardamarlar içerilerindeki kanın hareketini destekler ancak hareketsiz kalınca bu destek sağlanamaz ve buda varis oluşumuna sebep olur.

-Yaşlılık

50 Yaş ve üzeri yani yaş ilerledikçe kapakçıklar ve toplardamarların  zayıflamasıyla daha sık varis oluşumuyla karşılaşırız.

-Hormon ve Doğum Kontrol Hapları

Doğum kontrol hapları içlerinde barındırdıkları progesteron ve östrojen  sebebiyle vücutta yeni toplardamarların oluşmasına sebep olurlar. Damarların oluşumları üzerinde etkileri olduğundan varise neden olabilirler.

Varislerin Obeziteyle İlişkisi Var

Varislerin Obeziteyle İlişkisi Var

Elbette var.Dünya ‘da 2 milyardan fazla insan obez yada morbid obez, üzülerek belirtmeliyiz ki, bu obez kitlenin %30 ‘unda varis gelişebilir. Fazla kilolar iki şekilde varis hastalığına neden olurlar ilki obez kişilerde dışarıdan görülen yağ kütlesinin dışında karın içi bölgesinde aşırı yağlanma vardır buda karın içi basıncını arttırması sebebiyle  bacaklardaki toplardamarların akımını bozarak varis oluşumuna ve ileri ki dönemlerde de yapısal sorunlara sebep olur. Buda varis hastalığı oluşumunun ana sebebidir. Varisin diğer nedenlerinden biri hareketsizliktir. Kilolu hastalarda var olan hareketsizlikte varis oluşumuna zemin hazırlar.

Obezlerde Varis Neden Oluşur?

Vücudumuzda dolaşan kan,vücut ağırlığıyla doğru orantılı olarak artar. Yani aşırı kilo fazla miktarda kan anlamına gelmektedir. Vücut ağırlığının fazlalaşması bacaklardaki yükü arttır vede kanın kalbimize doğru hareketini zorlaştırır. Dolaşım aksamaya başlayınca toplardamarlarda da genişleme başlar. Varis oluşumunun en önemli nedenlerinden biride budur. Obez kişilerde çok daha zor olabilir.

Obez Kişilere Varis Tanısı Koymak Zor mudur?

Şişman (obez) hastalara varis teşhisi koymak vücut ağırlığı normal olanlara göre daha zordur. Bunun nedeni ise; yüzeysel toplardamarların görünür hale gelmesi daha fazla zaman almaktadır.

Obez hastalarda tanı konulmasını zorlaştıran diğer sorun ise varis tanısı için kullanılan venöz doppler ultasonografi muayenesinin zor olmasıdır. Bu yüzden yöntem  yetersiz kalite de yapılıp tanı konulamamaktadır.

Obez Kişilerin Bacaklarında Görülen Her Şişlik Varis midir?

Varis için en büyük risk faktörlerinden biri obezite olsa da; obez hastaların bacaklarında çıkan her şişme yada ödem, varis olarak değerlendirilemez. Obez hastaların bacaklarında şişmeye neden olan diğer sorun lenfödemdir. Varis ile karıştırılan  bir rahatsızlıktır.Varise bağlı olan ödemler ayakların yukarı kaldırılması sayesinde yok olurken; lenfödem halinde ise bu çok daha zordur.

Şişmanlıkta Varis Tedavisi Mümkün mü?

Şişmanlıkta Varis Tedavisi Mümkün mü?

1-İlaçlar

-Skleroterapi

-Lazer

Varis tedavisinde bir kaç yıl öncesine kadar bilinen tek yöntem cerrahi müdahaleydi. Şimdilerde ise farklı ve kolay iki yöntem var. Bunlardan bir tanesi damara lazerle girilip damarın yakılarak devre dışı bırakılma şeklidir. Günübirlik yapılabilen bir uygulamadır. İkincide çok daha yeni bir yöntem olan iğne ile damar içine girilip damarın yakılmasıdır. 10 dakika suren işlem acısız ve ağrısız olduğu için hem komplikasyon riski düşük ve hasta hemen taburcu olabiliyor.

2-Varis çorabı(Varis tedavisi yapılırken varis çorabı kullanılmazsa hiçbir tedavi yöntemi başarılı olmaz.)Varis çorapları hastalığın derecesine göre farklı basınç aralıklarıyla kullanılır buna hekiminiz karar verir.

3-Cerrahi tedavi

Obez Hastaların Varis  Çorapları İle Tedavisi Daha Zordur

Bu çorapların amaçları, kan dolaşım fizyolojisini normale çevirmektir. Bu çorapların ölçülerinin çok iyi bir şekilde alınması ve kişiye özgü olması gerekmektedir.Varis hastalığının derecesine uygun olarak hekim tarafından belirlenmelidir. Yüksek teknolojiyle ve özel olarak üretilen çoraplar olsalar da aşağıya kayma durumları olabilmektedir. Bu duruma kilolu hastalarda daha çok rastlanılır. İşte bu sebepten kilolu hastaların varis çorabıyla tedavisi zordur.

Varis  Oluşumu Nasıl Engellenebilir?

Düzenli spor yapmak:Gün içerisinde spora  zaman ayırın. Günlük yaşantınızda hareketli olamaya çalışın.Asansör kullanmayın merdivenleri tercih edin. Oturarak ayak egzersizleri yapabilirsiniz.

Kilo Verin: Fazla kilo kanın bacaklardan kalbe dönüşüne engel olmaktadır. Kilo baskısı sebebiyle hareketsiz kalmak varisin en büyük sebeplerinden biridir.

Bisiklet binin yada merdiven çıkın:Bacak kaslarının kasılmasıyla toplardamar akımının sağlanması kas pompası olarak tanımlanır.Bu kasları pedal çevirerek en iyi şekilde çalıştırabilirsiniz. Ayrıca bir merdiven basamağını kullanarak inip çıkma hareketleri yaparak kas pompasını güçlendirebilirsiniz.

Soğuk su uygulaması yapın:Soğuk su kan akımının kalbe yönlenmesini sağlar.Belli aralıklarla soğuk su uygulaması yapmakta fayda vardır.

Ayaklarınızı havaya kaldırarak dinlendirin: Ayaklarınız kalp seviyesinden daha yukarıda olursa kanı kalbe döndürerek toplardamarda ki basıncı azaltır.

Sıcak havada kalmayın: Aşırı sıcak toplardamarların genişlemesine sebep olur. Buda varis oluşumuna sebep olur bu yüzden sıcak havada çok kalmayın.

Kilo sorunuz mu var? Ailenizde varis hastası var mı? Sizinde varis sorununuz var mı? Konuyla ilgili soru ve düşünceleriniz varsa  bize yazabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg