• 748.210
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sigara İçme?

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sigara İçme?

       2   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sigara İçilir mi? Tüp Mide Sonrası Sigara İçmenin Zararı Var mıdır? Obezite ve sigara kullanımı bağımsız iki sağlık sorunu gibi görünse de aslında bu iki tehdit edici unsur aynı sonuçları doğurabiliyor. Obezite Cerrahisi Sonrası Sigara İçmenin Zararları Nelerdir? Obezite ile sigaranın ilişkisi bulunduğu gibi, mide küçültme ameliyatı olmak isteyen ya da olan kişilerin sigarayı bırakmaları doktorlar tarafından önerilmektedir.

Mide Küçültme Ameliyatı Nedir?

Sleeve Gastrektomi operasyonu yani bilinen adıyla tüp mide ameliyatı, günümüzde obeziteye çözüm olarak çok sık kullanılan bir ameliyattır. Mide küçültme ameliyatları devlet hastaneleri ücretsiz gerçekleştirirken özel hastaneler de belli bir ücret almaktadır. Mide küçültme ameliyatlarının ücreti 7 bin ile 45  bin arasında değişmektedir.

Mide küçültme ameliyatının faydalarından şüphe yoktur. Lakin, faydalı olabilmesi için sadece ameliyat olmak yeterli değildir. Hastaların da dikkat etmesi gereken hususlar vardır. Örneğin sigara kullanımı en sık karşılaşılan problemlerden biridir. Sigara kullanımı tek başına bile insan sağlığına zararlı iken, bir de obeziteyle birleşme daha da zararlı hale getirmektedir. Bu iki etken bir araya geldiği zaman; gırtlak, akciğer, mide ve yemek borusu kanserlerinin olasılığı artmaktadır.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sigara İçme

Sigara Bağımlılığı

Tütün ve sigara bağımlılığı oluşan hastalıklardan bir çok insan hayatını kaybetmektedir. Dünya Sağlık Örgütünün gerçekleştirdiği araştırmalara göre sigara ve tütüne bağlı oluşmuş hastalıklardan yılda 7 milyon insan yaşamını yitiriyor. Sigara alışkanlık değil bir madde bağımlılığıdır.

Yapılan araştırmalarda sigara içildiği zaman dumanının ağız yoluyla hızlı süreçte akciğerler yoluyla kan dolaşımına iletilmesi ile çok kısa sürede 8 saniye de beyne ulaştığı görülmüştür. Sigara nikotin içerir ve nikotin, beyin ve sinir sisteminde bulunan nikotin reseptörlerine iletişim içerisinde olur böylece maddelerin salınmasına sebep olur. Bu süreçte verdiği dopamin yani mutluluk hormonu salgılar böylece kısa süreli ve geçici olarak sigarayı bırakmayı zorlaşmaktadır.

Sigara Bağımlılığı

Sigara Bırakma Yöntemleri

Dünya Sağlık Örgütü’nün yaptığı araştırmada sigara içenlerin % 60 – %70’’inin sigarayı bırakmak istediği öğrenilmiştir Sigarayı bırakmak için mide küçültme ameliyatı sizin için fırsat olabilir. Yeni hayatınızda yeme içme, yaşam tarzınızı değiştirebileceğiniz gibi sigarayı da bırakmalısınız. Sigarayı bırakmak için bir kaç öneri öğrenmeniz ve uygulamanız hem sizin sağlığınız hemde çevrenizin sağlığı açısından önemlidir.

  • İlk yapmanız gereken öncelikle sigarasız ortamlarda bulunulmalıdır.
  • Sigara içmenin kalp krizi gibi bir çok hastalığa neden olabileceği unutulmamalıdır.
  • Sigara bırakıldı zaman yiyecek ve içeceklerin tadı daha çok almaktadır.
  • Sigara aklınıza geldiği zaman 1 bardak su içmelisiniz.
  • Sigara içme isteğiniz olduğunda kuruyemiş yemek isteğinizi geçirecektir.
  • Yemeklerden sonra yürüyüş yapmak sigara isteğini azaltacaktır.

Sigara Bırakma Yöntemleri

Sigaranın Tüp Mide Ameliyatında Etkisi

Ameliyattan önce sigara içen hastaların ameliyatında risklerin ortaya çıkma ihtimali diğer hastalara oranla daha yüksektir.  Mide küçültme ameliyatı sonra da yaraların iyileşmesi daha uzun sürmektedir. Hem dış yaraların iyileşmesi, hem de mide içindeki yaraların iyileşmesi daha uzun sürmektedir.  Sigaranın içinde yer alan kimyasal maddeler damarlarda kan dolaşımını da azaltabilmektedir. Aynı zamanda da yara iyileşmesi bu nedenlerden dolayı  diğer hastalara oranla daha zor olacaktır.

Tüp mide ameliyatı sonrasında ghrelin etkisi yani açlık hissi nedeniyle yemeklerde ağır kokulara, pişirirken dumanlara ve rahatsız edici bir çok şeylere karşı hoşlanmama belkide tiksinme hissi oluşabilir. Sigara içimi kilo vermede başarınızı olumsuz etkileyecek, kilo vermenizi yavaşlatacaktır.

Özetle, kısa ve öz şekilde ifade edecek olursak, sigara kullanımını ameliyattan önce bırakılması tavsiye edilmektedir. Ameliyat öncesi bırakmamış olsa daha mide küçültme ameliyatı sonrasında yemek içme düzeni değiştireceğiniz bu süreçte, hayatınıza baştan başlayabileceğiniz bu ameliyat ile yeni hayatınızda sigarayı bırakıp, tekrardan başlamanız önerilmektedir. Sigarayı bırakmanız hayatınız için önemlidir. Riskleri azaltmış, iyileşme sürecinin yavaşlamasa sebep olmamış hemde kilo verme sürecinizde uzun vadede sağlıklı kilo vermiş olursunuz.

Sigaranın Tüp Mide Ameliyatında Etkisi

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sigara İçilebilir mi?

Tüm dünyanın ortak ve en önemli iki sağlık sorunu olan sigara kullanımı ve obezite birbiri ile ilişkileri açısından düşündürücü bir problem. Bu iki büyük sağlık sorunu ülkemiz gibi gelişmekte olan ülkelerde daha da sık görülürken bu da sağlığımız için tehditlerin büyümesi anlamına geliyor. Peki obeziteye en yeni ve etkili çözümlerden biri olarak görülen mide küçültme ameliyatı sonrası sigara kullanmak uygun mu? Sigara kullanan ve cerrahi adayı olan kişiler için kaleme aldığımız yazımızı okuyarak bu sorunun ve çok daha fazlasının cevabını bulabilirsiniz.

  • Mide küçültme ameliyatı sonrasında midede olan dikiş dokularının beslenmesini sağlamak amacıyla ve yaranın iyileşmesini azaltma riskini arttığı için mide küçültme ameliyatı sonrası süreçte ilk 1 ay sigara kullanımı tavsiye edilmez.
  • Mide küçültme ameliyatı sonrası sigara içme bırakılmadığı takdirde, sigaranın içinde bulunan nikotinden kaynaklı olarak kandaki oksijen miktarı azalacaktır. Bu da yine yaraların çok daha geç iyileşmesine ve bu süreçte çok zorluk çekilmesine sebep olacaktır.
  • Ameliyattan sonra içilen sigaranın etkisiyle midede asit fazlalığı oluşur. Bu da midede ve on iki parmak bağırsağında ülser oluşumuna sebep olabilir.
  • Tüp mide ameliyatından sonra vücuda verilen ilaçlar sebebiyle balgam oluşabilir. Sigara içmeye devam eden hastalarda ise bu balgam miktarı daha da artar ve solunum yollarında probleme sebep olabilir. Nefes alıp verme açısından sorunlar doğabilir.

Ameliyat öncesinde il yapmanız gereken bu durumu doktorunuza haber vermektir. Ameliyattan önce bırakmasanız bile, ameliyattan sonra bu bağımlılığın devam etmemelisiniz. Sigara içmeye devam edilirse, mide küçültme ameliyatı sonrasında yaraların iyileşmesi açısından ve diğer sağlık problemleri açısından kendinizi zora sokmamalısınız. Yaptığınız diyetlerle birlikte sigarayı da bırakma diyetine girmelisiniz.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sigara İçilebilir mi?

Mide Küçültme Ameliyatı Öncesi Sigara

Yapılan bilimsel araştırmalar sigara içen obezite hastalarının normal kiloya sahip ve sigara kullanmayan hastalara göre ortalama 13 sene daha az ömürlü olduğunu ortaya koymaktadır. Yani tüp mide sigara kullanımı ile direkt ilişki içerisinde olmakla birlikte yaşamsal risklerin birini kontrol altına almak diğerinin etkilerini ne yazık ki azaltmamaktadır.

  • Obezite ve sigara kullanımı bağımsız iki sağlık sorunu gibi görünse de aslında bu iki tehdit edici unsur aynı sonuçları doğurabiliyor. Morbidite ve mortaliteyi tetikleyen bu iki sorun, yemek borusu, mide, akciğer, gırtlak ve bağırsak gibi hayati kısımlarda kansere yol açabiliyor.
  • Ameliyat öncesi ya da sonrasında sigaradan uzak durmakta güçlük çekiyorsanız bu konuda uzmanlardan yardım ve destek alabileceğinizi asla unutmamalı, yeni bir hayata adım atmakta olduğunuzu düşünerek kendinizi motive etmelisiniz.
  • Sigara kullanımı ile bünyeye giren nikotin ilk günlerde metabolizma hızlandırıcı etki yaratır. Ancak bağımlılığa dönüşen durumlarda bu etki ortadan kalkar ve sigara kullanımı aksine inisülin hassasiyetini azaltarak karın ve çevresinde yağlanmayı tetikler.
  • Ameliyata karar verilmeden öncesinde hikayeniz alındığı esnada sigara alışkanlığınız var ise mutlaka belirtmeli ve ameliyattan en az bir hafta önce sigara kullanımını tamamen kesmelisiniz.
  • Araştırmalarda mide küçültme ameliyatı öncesinde sigara kullanan ya da mide küçültme sonrası sigara içmeye devam eden kişilerin, içmeyen kişilere göre komplikasyon riskinin çok daha yüksek olduğu görülmüştür.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sigara

Tüp mide ameliyatı sonrası sigara içilir mi? gibi sorular sık sorulsa da öksürme etkisi ile mide dikişlerinde hasar meydana gelmesi ya da sigaranın hassas olan ameliyat noktalarında yaralara yol açması gibi riskler bu sorunun cevabının kesin olarak hayır olmasını işaret etmektedir.

  • Ameliyat öncesi ya da sonrasında sigaradan uzak durmakta güçlük çekiyorsanız bu konuda uzmanlardan yardım ve destek alabileceğinizi asla unutmamalı, yeni bir hayata adım atmakta olduğunuzu düşünerek kendinizi motive etmelisiniz.
  • Ameliyat esnasında alınan anestezi etkisi sigara ile birleştiği takdirde yoğun sekresyon yani balgam oluşmakta bu da solunum fonksiyonlarını belirgin şekilde olumsuz etkilemektedir.
  • Mide küçültme sigara kullanan kişilerde kanlanmanın azalması ile daha geç sürelerde etkileri iyileşen bir ameliyat olmakta ve kişiler normal yaşam düzenlerine çok daha geç dönmektedirler.
  • Araştırmalarda mide küçültme ameliyatı öncesinde sigara kullanan ya da mide küçültme sonrası sigara içmeye devam eden kişilerin, içmeyen kişilere göre komplikasyon riskinin çok daha yüksek olduğu görülmüştür.
  • Mide küçültme ameliyatı sonrası sigara kullanmaya devam etmek isteyenlerin bu konuda en büyük bahanesi sigarayı bırakmanın iştah arttırıcı etkisi olduğu yönündedir. Ancak tamamen şehir efsanesi olan bu bilginin hiçbir doğruluğu yoktur.

Sigaranın Zararları – Video İzle

Mide Küçültme Ameliyatı Oldunuz mu? Olduysanız bizlerle tüp mide ameliyatı sonrasında yaşadığınız sorunları paylaşır mısınız? Özellikle dikkat ettiğiniz konular nelerdi? Sigarayı bıraktınız mı? Bırakmayı düşünüyor musunuz? 🙂

“Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Sigara İçme?” üzerine 2 yorum

  1. MUHAMMED NURAL says:
    • avatarADMİN says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg