• 615.586
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Küçültme Operasyonları Moda Oldu! Ameliyat Çeşitleri Nelerdir?

Mide Küçültme Operasyonları Moda Oldu! Ameliyat Çeşitleri Nelerdir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Ülkemizde yapılan araştırmalara bakacak olursak her 7 kişiden birisi obez hastalığına yakalanıyor. Obezitenin artması üzerine son çare olarak ameliyat tercih edilmeye başladı. Son zamanlarda mide küçültme ameliyatları artış göstermeye başladı.

Obez Hastalar İçin Obezite Cerrahisi

Obez Hastalar İçin Obezite Cerrahisi

Obezite hastalığı olan insanlar arasında tedavi için ameliyata gelen kişi sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Halbuki ameliyat diyet, egzersiz, ilaç, ve medikal destekler başarısız olursa son çare olarak önerilmektedir. Buna rağmen son günlerde obezite ve şeker hastalığı olan insanlar mide küçültme ameliyatı diye bilinen cerrahi operasyonlar çok fazla artış göstermektedir. Bu yıl ki ameliyat listesine bakıldığında 3 doktor bir hafta içerisinde 7 ameliyata giriyor. Ameliyat listelerinin de dolu olduğu görülmektedir. En çok mücadele edilmesi gereken hastalıklardan biride obezitedir.

Mücadeleden maksat hastaların sabırla yapması gereken diyet, egzersizler, medikal destekler ve buna benzeyen yoğun çaba gerektiren tedavilerdir. Eğer hastalar obeziteden kurtulmak öncelikle için yaşam şekillerini değiştirmek zorundadırlar. En son çare olarak cerrahi müdahaleye başvurmaları gerekir. Bu yapılan müdahaleler başarılı ellerde son derece güvenlidir.

Robotik Cerrahi Başlıyor

Robotik Cerrahi Başlıyor

200 kilonun üzerinde bulunan obez insanlar ameliyatla 100 kiloya kadar kilo verebilmektedir. Ancak ameliyatla verilen bu kilolar daha sonra tekrar alınarak yeniden ameliyat olmak istemektedirler. Ameliyatın ardından ilk dört ayda hızlı kilo kayıpları olmaktadır.

Hastalar kurtulmak istedikleri kiloları 2 yıl boyunca rahatlıkla verebilmekteler. Türkiye’de yapılan obezite cerrahisi, Dünya genelinde en sık kullanılan 3 yöntemden biri ile yapılmaktadır. Bu yöntemlerin birincisi kelepçe, ikincisi Sleeve Gastrektomi, üçüncüsü Gastrik Bypasstır. Türkiye’de bu yöntemlerden Sleeve Gastrektomi en sık kullanılan ameliyattır. Yakın zaman içerisinde robotik cerrahi de ülkemizde başlayacaktır.

Mide Katlama Ameliyatı ile Zayıflamak

Mide Katlama Ameliyatı ile Zayıflamak

Obezitenin tüm hastalıklara neden olduğu kanıtlanmıştır. Obezite için birçok cerrahi teknik yapılmaktadır. Bariatrik ameliyatlarının her biri değişken bireyler için uygun görülebilir. Bu tekniklerde ayar yapılabilir laparoskopik mide bandı gibi olan, bazıları da minimal invaziv yöntemde ve vücut bütünlüğüne az miktarda müdahale içermektedir.

Gastrik bypass genel olarak daha ciddi morbid obezite olaylarında ve şeker hastalığı olanlar gibi metabolik problemlerle karşılaşıldığında seçilmektedir.

Roux-en-Y gastrik bypass gibi olanları da büyük ameliyatlardır. Ciddi anlamda istenmeyen durum riskini barındırırlar. Bu her iki yönteminde uygun olduğu hastalar bulunmaktadır.

Sınırlı yöntemleri barındıran mide bandı (mide kelepçesi) ile sleeve gastrektomi (tüp mide) ameliyatlarıyla daha fazla girişimi bulunduran Roux-en-Y gastrik bypass arasında olan boşluğu tamamlayan laparoskopik gastrik plikasyon (m.katlama) ameliyatı, bozukluk diye adlandırılan obezite hastalığının en yeni tekniğidir.

Tüm dünyada bu teknik zaman geçtikçe daha çok tercih edilmektedir.

Yeni teknik olan mide katlama ameliyatı öbür sınırlayıcı ameliyatlar gibi, mide genişliğini küçültmeyi, az orada yiyecekle doyma duygusunu sağlamayı ve açlık hissini azaltmayı hedeflemektedir. Teknik olarak en çok mide katlama ameliyatına benzemektedir. Bu ameliyatta midenin büyük miktarı stapler ismi verilen bir çeşit zımba ile kesildiği anda da zımbalanarak çıkarılmaktadır. Yalnız bu stapler kalmaktadır. Bu zımbalanan yerden oluşacak olan kaçaklar ameliyattan sonra çok ciddi istenmedik durumlara sebep olabilme ihtimali bulundurmaktadır.

Mide katlama ameliyatında da hedef ve amaç aynı iken teknikte mide kesilmeyerek mide duvarı kendi içinde katlanarak ve dikişler ile tutturularak midenin hacmini küçültme işlemi uygulanmaktadır. Bu yöntemde kesilme olmadığı için kaçak ihtimalini yok etmektedir. Mide bandı yani mide kelepçesi olmadığından da, bu sebebe bağlı olan hiçbir istenmeyen durum ortaya çıkmamaktadır.

Mide Küçültme Ameliyatı Moda Oldu

Mide Küçültme Ameliyatı Moda Oldu

Ayşe Gülhan’ın yaptığı açıklamaya bakılacak olursa Dünya Sağlık Örgütü tarafından 21. YY en ciddi salık problemleri ile karşı karşıya kalmaktayız. Obezite hasatlığı ile son zamanlarda ise cerrahi yöntemler kullanılarak son verilmeye çalışılıyor. Yaşam tarzı değişmediği müddetçe bu sorunun ortadan kalkamayacağı bir kesin olarak bildiriliyor. Ameliyat olunsa dahi bu yaşam tarzları değişmediği müddetçe de yine kilo almalar devam edecektir. Mide küçültme ameliyatları zorunlu kalıp, aşırı kilolu olunmadıkça yapılmaması gerektiği belirtiliyor.

Ülkemizde gerçekleştirilen birçok mide ameliyatı bulunsa dahi en çok kullanılan yöntem tüp mide ameliyatı olarak bilinmektedir. Bu yöntem aşırı kilolu olan insanlarda dahi etkili oluyor ve uygulanma yöntemi daha kolay olarak bahsediliyor. Bu yöntem sayesinde vücutta bulunan kilonun yüzde 70 oranına kadar düşmesine de yardımcı olduğu söyleniyor.

Ameliyat Sonrası Yiyeceklere Dikkat Edilmeli

Ameliyat Sonrası Yiyeceklere Dikkat Edilmeli

Prof. Cemalettin Camcı açıklamalarında ameliyat sonrası da yiyeceklere dikkat edilmesi gerektiğini vurgularken şu şekilde dillendiriyor. ‘‘Ne kadar mide küçültme ameliyatı olup kilolardan kurtulmaya çalışıyorsak, bunun yanında birçok dezavantajları da kabul etmemiz gerekiyor.

Midenizi ameliyat ile küçültmüş olsak bile tekrar büyümü ihtimali bulunuyor. Bu kilo almalar bazen negatif durumlara sebep olabilir. Bu sebepten dolayı yiyeceklere dikkat edilerek özellikle 6 ile 12 ay arasında mutlaka kilo almamanız gerek görülüyor. Mide ameliyatı olup da yemekleri rahat yeme gibi bir olayınız söz konusu değildir.

Camcı bu uygulamaların Amerika’da bulunan insanlar tarafından daha çok uygulandığını ve ameliyat yaşadıktan sonra sorunların ortaya çıkabileceği bir önlem olduğunu Türkiye’de pek fazla uygulanmadığını dile getirdi. Mideyi tamamen alma yöntemleri genel olarak şeker hastalarında uygulandığını da belirtti.

Ameliyat Olduktan Sonra Destek Şart

Mideye kelepçe takma yöntemlerinde mideye yabancı bir cisim girmiş olduğu için buna alışmanız zaman alabilir. Tüp mide ameliyatı gerçekleştirildiğinde geri dönüşü yoktur. O yüzden kesin kararlarla gerçekleştirilmesi gerekir. Ameliyat sonrasında kontrollerin ve yapılmasa gereken kurallara uyulmaması ciddi rahatsızlıklara sebep olabilir.

Beslenme olarak ne çok fazla nede çok az davranılmalıdır. Aksi taktirde az beslendiğinizde vücut halsiz düşerek rahatsızlıklara yol açabilir. Gerek duyulduğu zaman psikolojik destek alarak sağlığınızı ihmal etmemek gerekiyor.

Az Yiyerek Sağlıklı Beslenme Önemli

Uzman doktorlar tarafından verilen bilgiye göre ameliyat sonrası uzman bir diyetisyenle konuşarak size uygun bir liste hazırlanması gerekir. Tüp mide ameliyatında midenin bir kısmı boş kaldığı için nasıl besleneceği bilinmiyor. Bu sebepten dolayı da metobolizmayı hızlandıran ve besin değeri yüksek yiyeceklerin tüketilmesi büyük önem kazanıyor. Mide ameliyatından sonra proteinli ürünler tüketmek oldukça önemlidir. Çünkü proteinsiz kalacaksınızdır. Gün içinde vücuda 80 ile 10 gram arasında protein girmesi gerekiyor. Bunlarında ne olduğunu nasıl beslenmek gerektiğini diyetisyenlerden yardım alarak yapabilirsiniz.

Mide Küçültme Operasyonları

Mide Küçültme Operasyonları

Mide kelepçesi: Mideye giden boru ile midenin birleşim yerine kelepçe takılmasıyla mideye gidecek gıdaların burada erken bulunmasıyla tokluk hissi vermesine bağlı olarak zayıflama yöntemidir.

Tüp mide ameliyatı: Mideden uzun bir şekilde bir kısmının çıkarılması ve tüp haline getirilmesine deniliyor. Bu sayede kişiler az yiyerek hemen tokluk hissediyor.

R-Y gastrik baypas: Bu olay esnasında asıl amaç zayıflamak olurken bir yandan da bağırsak sorunları olanların emilimini artırmak oluyor.

Mini gastrik baypas: Mide daha küçük hale getirilirken emilim seviyesi artırılmak için yapılıyor. Safra sorunlarında da iyi geen bir yöntemdir.

Mide içine balon paylaşımı: Mide içine küçük özel bir balon yerleştirerek 400 ile 700 ml arasında serum veriliyor. Midede bu sayede yer kaplayarak tokluk hissi oluşturuyor. Bu ameliyatta hasta psikolojik destek de alması gerekebilir.

Obezite Ameliyatları Nasıl Uygulanır? – Video

Fazla kilolarınızdan şikayetçi misiniz? Kilolarınız sebebiyle sağlık sorunları mı yaşıyorsunuz? Mide küçültme ameliyatı olmak istiyorsunuz ama korkularınız mı var? Bizlerle soru ve düşüncelerinizi yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

 

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg