• 602.968
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite Hastalarının Diyet Yapması Gereksiz! Obezitenin Psikolojik Etkileri

Obezite Hastalarının Diyet Yapması Gereksiz! Obezitenin Psikolojik Etkileri

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Mücadele ettiğiniz, uzun süredir kurtulmak için uğraştığınız ve uğruna her yolu denediğiniz fazla kilolarınız için en çözüm belki de obezite cerrahisi olarak tüp mide ameliyatına başvurmaktır. Ancak tüp mide beraberinde getirdiği akıl karıştıran sorunlar ile her zaman mükemmel bir sonuç vaat etmeyebilir. Her cerrahi gibi kendi içinde bir takım riskler içeren tüp mide ameliyatı sonrası depresyon ise yaşanması olası bir sorundur. Siz de kilo vermek istiyor ya da sevdiklerinizin fiziksel sağlığı kadar mutluluğunu da önemsiyorsanız, tüp mide sonrası depresyon hakkında merak edilenleri ve yapılması gerekenleri bizimle öğrenebilirsiniz.

Obezite Hastalarının Diyet Yapması Gereksiz

Obezite Hastalarının Diyet Yapması Gereksiz

Obezite Hastaları Kilolarını Diyet Yaparak Veremez..

Morbid obezite olarak adlandırılan, hastalık derecesinde şişman olmaktan kurtulmanın yolları diyet yapmaktan geçmiyor. Çok sıkı programlarla diyet ve egzersiz uygulasanız dahi kilo veremeyeceğiniz gibi, vaktinizi de boşa harcamış olacaksınız.
Genel Cerrahi uzmanları bir kişinin kilolu olup olmadığının anlaşılması için vücut kitle indeksinin hesaplanmasına dikkat çekerek, morbid obezite hastalarının kilo vermeleri için mutlaka ameliyat olması gerektiğini belirtti.
Vücut kitle indeksi 40’ın üzerinde olanlar 6 aylık gibi bir süre diyet yaparak kilo vermeyi deneyebilirler. Ancak bu sürenin başarısızlıkla sonuçlanmasının ardından ameliyat olmaya karar veren bir morbid obezite hastası 1 yıl içerisinde % 90 oranında başarı elde edecektir.

Ameliyat İle Kilo Vermek İçin Vücut Kitle İndeksi Aralığı Nedir?

Ameliyat İle Kilo Vermek İçin Vücut Kitle İndeksi Aralığı Nedir?

Vücut kitle indeksiniz 35 ile 40 arasında çıkıyorsa ve kiloya bağlı olarak tip2 şeker, hipertansiyon, karaciğer hastalıkları gibi komplikasyonlar yapması durumunda ameliyatın kabul ediliyor. Kilo problemi yaşayan kişinin bu şikayetleri bulunmaması durumunda ise ameliyat kapsamı dışında bırakılıyor.
Vücut kitle indeksin 32’lere kadar düşen  ve estetik kaygısından değil de bu tür hastalıklardan şikayetçi olanlar için ameliyat olmaya karar vermiş kişilerin ameliyat olup olmayacağınızın şartları değerlendirilebiliyor.

Morbid Obezite Hastalarının Ameliyat için Yaş Sınırlaması Var mı?

Kilolarından ve kiloya bağlı çeşitli hastalıklardan dolayı ameliyat olma kararını veren bir kişinin ergenlik dönemini atlatmış olması gerekmektedir.
Bu da yaş sınırının 15’ten başlayıp, en üst sınırı 60 yaş olmak üzere bu yaş aralığındaki hastalara hayati tehlikelere yol açacak kalp problemleri yoksa ameliyat uygulanabiliyor.
Tıpkı vücut kitle indeksine göre ameliyat kararının verilmesi alt sınırlardan biraz daha düştüğü gibi, yaş konusunda da üst sınırın 60 olmasına rağmen, yine kalp hastalığı olmaması şartıyla bu sınır 63’lere kadar çıkabiliyor.

Hastalıklardan Dolayı Alınan Fazla Kilolarda Ameliyat Yapılıyor mu?

Morbid obezite hastalığının başlıca nedeni fazla yemek yemektir. Bu ameliyat da yalnızca bu sebepten kilo almış hastalara uygulanabiliyor.
Örnek verecek olursak, böbrek hastası bir kişinin kilo problemi yaşaması ve kilolarının giderek artması normaldir. Ancak bu hastalıktan dolayı alınmış kiloları için ameliyat olamaz.
Ameliyatı olmaya engel olacak bir başka grup ise psikiyatri hastalarıdır…
Ameliyat olarak kiloları vermenin diğer şartlarını da belirtecek olursak, en başta söylediğimiz gibi 6 aylık bir zayıflama sürecinin başarısızlıkla sonuçlanmış olması gerekmektedir.
Morbid obezite olan bir kişi bu 6 ay boyunca istediği şekilde diyet, egzersiz, çeşitli zayıflama ilaçları gibi yöntemleri denese dahi % 98’lik ciddi bir olumsuz bir sonuçla karşılaşmaktadır.

Sonuç olarak 20 yıl gibi bir süredir bin kişilik gruplara egzersiz, diyet gibi çeşitli kilo verdirme yöntemleri uygulanarak yapılan araştırmaların sonucundan da en uzun yaşayanların ameliyat olarak kilo verenler olduğu görülmüştür.

Obezite Cerrahisinin Psikolojik Etkileri

Obezite Cerrahisinin Psikolojik Etkileri

Obezitenin psikolojik etkileri çok ağırdır. Obez bireyin kendine güven algılarını etkileyen beden algısı yüzünden sosyal ilişkilerinde sorunlar yaşarlar. Bu sorunlarda depresyona ve kendini sosyal ortamdan itmeye kadar yol açar. Hastalar ameliyattan önce ameliyat sonrası vücutlarında oluşacak değişiklikler ve kilo verdiklerinde yaşayacakları hisleri anlatacak psikologla görüşerek kendilerini ameliyat psikolojisine hazırlamalıdır.

Obezite Cerrahisinden Sonra Oluşacak En Sık Sorunlar Şunlardır;
Uzun yıllar boyunca algılanan kendini güzel hissetme duygusu birkaç ay içerisinde yerini normalden fazla seksüalite potansiyeline sahiplik hissine bırakabilir. Obezite cerrahisinden sonra ilişkiler ciddi derecede zedelenebilir. Birçok hasta da kendine güvende artış hisseder. Bunun sonucunda ise iyi ilişkiler kurabilmekte kendisini güçlü hisseder ve varolan orta haldeki ilişkileri yıkmaya itebilir.

Obezite cerrahisi yakın ilişkilerde dramatik sebeplere neden olmaz. Hastaların kendilerine olan güvenleri arttıkça ve yeni vücutlarından hoşlandıkça seks hayatları da düzelir ve değer verdikleri kişilerle olan ilişkileri güçlenmeye başlar.

Obezite ameliyatının sonucunda meydana gelen deri sarkmaları üzüntüye ve depresyona neden olabilir. Ancak bu sarkmalar kilo kaybı sonucu oluşan doğal bir sonuçtur. Hasta bu sonuca kendisini psikolojik olarak daha önceden hazırlamış olması gerekmektedir. Obezite cerrahisinden önce hastalar istediklerini yiyebilmektedir. Ancak ameliyattan sonra bu artık kesinlikle mümkün değildir. Sonuç olarak bazı hastalar kısıtlanmış olabilir. Obezitenin altında yatan psikolojik sorunların bir kaçış olarak yeme bozukluğunu tetikleyebileceği de asla unutulmamalıdır.

Diyetle değişikliği ile kendisiyle barışık hale gelemeyen hastalar daha önceleri gıdanın doldurduğu boşluğu tamamlamak için alkol, madde, egzersiz ve seks gibi bazı bağımlılıklar oluşturabilir. Bu nedenle, ameliyat sonrası çökkünlük yaşayan hastalar ailesinden ve yakın çevresindeki arkadaşlarından yardım isteyebilir. Onların bu süreçte hastaların yanında olması önemlidir.

Aile ve arkadaşlar kilo verme sürecinin birer parçasıdır. Bütün bu büyük değişimler sonrasında bizde doğru karar verip vermediğimiz sorusuna yol açar. Bariatrik cerrahiye karar vermek sağlığınız ve diyetinizle ilgili büyük bir adımdır. Gözünüzü hedefinizden asla ayırmayın, ameliyat sonrası hastalar faydalanabilecekleri bütün kaynaklardan yararlanmalıdır.

Ergenlik Döneminde Kilo Sorunlarının Çözümleri

Ergenlik Döneminde Kilo Sorunlarının Çözümleri

Ergenlik dönemi hem erkekler için hem de genç kızlar için bazen sorunlu geçmemektedir. Çocukluk döneminden sonra gelen ergenlik, fiziksel ve duygusal değişimlerin ortaya çıkmasına vesile olmaktadır. Bu dönemde beslenme ihtiyaçları değişen erkekler ve kızlarda yağ artışları görülmemektedir.

Uzman doktorların yapmış oldukları açıklamalar ile bu dönemde büyümenin hızının arttığı, biyolojik değişimle birlikte cinsel ve yapısal olgunlaşmanın tamamlandığı süreç olarak adlandırmaktadırlar.

Ergenlik döneminde vücut yağ oranları arttığı için beraberinde kilo artışları da normal ve anormal olarak artmaktadır. Yükselen östrojen hormonu yağ depolanmasına neden olduğu için birçok gençte bu dönemde kilo alımları gerçekleşmektedir. Özellikle bayanların vücutları yağ depolamaya daha müsait olduğu için çocuklarımızı bu konu da bilgilendirmemiz gerekmektedir.

Ergenlik Döneminde Kilo Sorunu Nasıl Çözülür?

Özellikle genç kızlar kilo sorununu çok fazla sorun etmektedirler. Kızların bu sorununu kökten çözmeleri için aslında birkaç küçük ayrıntı bulunmaktadır. Öncelikle fazla yağlı ve atıştırmalık yiyecekler vücutta direkt olarak yağ oluşumuna neden olduğu için bunlardan uzak durmanız gerekmektedir.

Öğün atlanmaması ve vitaminli yiyeceklerin tüketilmesi gerekmektedir. Zaten genç olan vücudunuz fazla enerji harcadığı için yediklerinizi kısa sürede yakar. Fakat kalorisi fazla olan ve yağlı yiyecekler sindirilmesi zor olan ve direkt yağ yapması nedeni ile uzak durmanız gereken besinlerdir. Spor yaparak ve egzersiz yaparak sağlıklı bir vücuda sahip olabilir ve ergenlik döneminizi sorunsuz bir şekilde atlatabilirsiniz.

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Depresyon

Mide Küçültme Ameliyatı Sonrası Depresyon

  • Tüp mide ameliyatı sonrası psikoloji yeni bir hayatta hazırlanan birey için oldukça kritik ve hassas bir konu başlığı oluşturur. Öncelikle artık yepyeni bir görünüm ile hayatında birçok alanda değişiklik olan bireyler için kısa sürede yaşanan bu değişim travma etkisi oluşturabilir.
  • Tüp mide ameliyatı sonrası komplikasyonları hakkında yeterince bilinçli olmayan bireyler, ameliyat sonrası için uyarıları ve izlenmesi gereken kuralları öğrendiği takdirde kendinizi hazır hissetmeyerek pişmanlık duyabilir. Oysa sağlıklı bir karar alınması için bireylerin bu kuralları izlemesinin ve de ameliyat öncesi öğrenmesinin önemi büyüktür.
  • Bazı kişiler ise ne kadar fit bir vücudun hayali ile yaşasa da kilo verdikten sonra eski yaşantısı ile kendini bağdaştırmakta güçlük çekmekte, hatta bazı kişiler bu yabancılık duygusu nedeniyle aynalardan kaçmaktadır!

Obezite Cerrahisi Sonrası Depresyondan Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?

Öncelikle kendinizi daha sağlıklı ve yeni bir hayata hazırlamakta olduğunuzu kabul edin. Bu yaşamı bir travma değil hayatınızın daha olumlu etkilerle dolu bir kısmı olarak görün. Kendinizi fiziğiniz ile sınırlandırmayın ve karşınızdaki kişinin yine siz olduğunu yalnızca daha sağlıklı olduğunu unutmayın.

Aynalardan kaçmak yerine verdiğiniz kilolar için kendinize motive yöntemleri bulun. Örneğin kilo vermiş olmanın yarattığı yabancılık duygusu bedeninizle barışmanıza engel oluyorsa kendiniz hep almak istediğiniz o dar eteği alarak işe başlayın.

Tüp mide ameliyatı sonrası kilo verememe sorunu yaşadığınız dönemler olabilir. Bu dönemlerde yaptığınız yanlışları paniğe kapılmadan öz eleştiri ile gözden geçirin. Sorunun kaynağını bulmak için bir uzman yardımı almayı unutmayın. Geri kilo aldığınız takdirde -ki sık karşılaşılan bir durumdur- korku yaşamak yerine revizyon cerrahisi şansınızı öğrenmeye çalışın.

Tüp mide sonrası sorunlar sadece fiziksel değildir. Ancak tüm komplikasyonların kontrolü olduğu gibi bu konuda da bir uzman desteği almak en akıllıca çözüm olacaktır.

Ergenlik Döneminde Kilo Kontrolü Nasıl Sağlanır? – Video

Ergenlik Döneminde Diyet Nasıl Yapılmalıdır? – Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg