• 31.828
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nedir?

Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nedir?

       0   ADMİN      ADMİN
Kepçe Kulak Ameliyatı (Otoplasti) Nedir?

Kulakların baş ve yüzle doğru orantılı ve doğru konumda bulunmaması, estetik açıdan hoş olmayan bir görüntüye neden olur. Halk içinde ‘Kepçe Kulak‘ olarak bilinen bir durumudur. Günümüz de çok kolay bir şekilde iz bırakmayan estetik ile Otoplasti estetiği ile rahatlıkla giderilir. Otoplasti nedir, neden yapılır, kimlere yapılabilir? Kepçe kulak ameliyatı sonrasında iz kalır mı? Otoplasti ve Kepçe Kulak ile detaylı bilgi almak için makalemizi okuyabilirsiniz.

Otoplasti Nedir?

Otoplasti Nedir?

Otoplasti Nedir?

Otoplasti operasyonu halk arasında kepçe kulak olarak adlandırılır. Çocuk ve yetişkinlerde yaşanılan dış kulak yapısındaki bozuklukların estetik operasyonlarla giderilmesidir.

Kepçe Kulak Nedir?

Kepçe kulak, en çok bilinen kulak şeklinin bozukluğudur. Genelde kulak bölgesinde yer alan kıkırdakların gevşekliği yada kulak kıvrımlarının yetersizliğinden oluşur. Bu nedenden dolayı gevşek bir yapıya sahip kulak, öne yada yana doğru eğilmiş şekilde durarak hoş olmayan bu görüntüye sebep olabilir. Çoğunlukla her iki kulakta aynı anda görülür. Ama nadir durumlarda tek bir kulakta kepçe kulak görünümü de yaşanabilir. Sebep olabildiği psikolojik sorunlar yüzünden mutlaka el atılması gereken bir problem olan kepçe kulak, günümüzde sağlanan olanak sayesinde basit ve küçük bir müdahaleyle kolaylıkla düzeltilir.

Çocuklarda Kepçe Kulak Ameliyatı

Kulak kepçesi şekillenmesi ilk anne karnındayken oluşur, ortalama 5 yaşına kadar gelişimi devam eder ve 6 yaşlarında son şeklini almış olur.

Kulak şekli bozukluğu ile ilgili en büyük sorunu yaşayan kişiler çocuklardır. Okul çağındaki çocuklara akranları tarafından takılan “kepçe” gibi lakaplar psikolojik problemler, derslere ilgisizlik, okuldan soğuma gibi problemlere sebep olmaktadır. Kulak gelişimini tamamlayan çocuklarda Kepçe kulak operasyonu (otoplasti) ile sorun giderilir.

Çocuklarda Ameliyat Hangi Yaş Aralığında Yapılabilir?

Kepçe kulak ameliyatının çocukta psikolojik sorunlar, derslere ilgisizlik, okuldan soğuma gibi durumlar başlamadan, okul öncesi dönemde yapılması daha iyi olacaktır. Erken yaşta uygulanan kepçe kulak ameliyatı yaptırılması psikolojik adaptasyon açısından çok daha kolay ve basittir.

Kepçe Kulakta Anatomik Sorun Nedir?

Kepçe kulak görüntüsüne üç anatomik bozukluk sebep olur. Kulak şekli bozukluğu, her hastada farklı ciddiyette görülür. Operasyon, kulak bozukluklarını düzeltmeye yönelik yapılır.

  • Kulak katlantısının gelişememesi
  • Kepçe çukurunun derin olması
  • Kulak kepçesinin kafadan ayrık durması

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Otoplasti (kulak kepçesi operasyonu) yetişkin bireylerde lokal anesteziyle ile yapılır. Çocuklarda otoplasti operasyonu lokal anestezinin yapılamayacağı hastalarda genel anestezi ile gerçekleştirmektedir.

Kulak kepçesi ameliyat sırasında kulağın arka tarafına bir kesi açılır, kıkırdak törpüsüyle inceltilir ardından kulak arkasına kesi atılarak kesilen yer dikilir. Kulak arkasında bulunan dikişler arka kısımda kaldığı için karşı taraftan görülme olasılığı bulunmamaktadır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kepçe Kulak Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kepçe Kulak Ameliyatı Öncesi

Tüm operasyonlarda olduğu gibi otoplasti ameliyatı öncesinde sigara, alkol tüketimini en az bir hafta öncesinde bırakılması tavsiye edilir. İyileşme sürecinde daha hızlı geçmesi için kurallara uyulması önem taşır. Kepçe kulak operasyonu öncesi aspirin gibi kan sulanmasını sağlayan ilaçların kullanılmaması gerekir. Düzenli kullanılan ilaçlar hakkında operasyon öncesinde doktorunuza danışmayı ihmal etmeyiniz.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonrası

Kulak kepçesi estetiği operasyonu yapıldıktan sonra kulağın tamamını örten, fazla sıkmayan bir saç bandı takılır ve bu bant yaklaşık 3 hafta sürekli kullanılır. Eski haline dönmek isteyen kıkırdağı tutan dikişlerdeki yük azaltılmış olur. Kıkırdak sertleşerek yeni pozisyonunda iyileşir. Saç bandının başka bir fonksiyonu da kulak estetiği sonrasında ilk günlerde ödemi azaltmak, şişliğin hızlıca düzeltilmesi sağlanır.

Otoplasti sonrasında kulakta oluşacak hissizliğin birkaç hafta sürmesi normaldir. Bu süreçte saç kurutma ve fön işlemleri yapılmaması gerekir. Cerrahınızın önereceği kurallara uymanız, iyileşme sürenizi kısaltacaktır.

Kulak Estetiği Sonrası İz Kalır mı?

Kulak estetiği operasyonu sırasında kulak kepçesinin arkasına kesi atılır ama kulağın arkasında kaldığından bu kesi izi gizlenir. Bu nedenle kafaya arkadan bakılsa dahi kesi iz görünmez. Ameliyattan ortalama bir sene sonrasında operasyon bölgesinde neredeyse hiç iz kalmaz.

Kepçe Kulak Ameliyatının Riskleri

Kıkırdak dokusunda enfeksiyon gelişme ihtimali çok düşük ihtimaldir. Doktorun alacağı önlemler ile bu düşük ihtimal daha da azaltılır ama nadir de olsa enfeksiyonun oluşma ihtimali bulunur.

Kulakları kepçe olan bireyler çoğunlukla kulak kafaya ne kadar yakın olursa o kadar mutlu olurlar. Ama bu durum kulaklara doğal olmayan bir görüntü vermektedir. Bu sebeple kulak estetiği ile kulaklar yeterli ölçüde kafaya yaklaştırılmalıdır. Operasyon sonrası ilk dönemdeki ödem azaldıkça kulaklarda daha doğal bir görünüm sağlanır.

Kepçe Kulak Ameliyatı Fiyatları

Kepçe kulak ameliyat fiyatları, kepçe kulak probleminin tek kulak ya da çift kulak olmasına ve ek sorunlar olup olmamasına balıdır. Aynı zamanda kulak memesi problemi var mı yok mu, anestezi türüne göre değişiklik göstermektedir. Otoplasti operasyonu ücreti ve operasyon hakkında detaylı bilgi ve fiyat bilgisi için cerrahınıza danışabilirsiniz.

Kepçe Kulak Ameliyatı Ağrılı Bir Operasyon mu?

Kepçe kulak ameliyatları (Otoplasti) genellikle ağrısız operasyonlardır. Oluşabilecek ağrılar günlük yaşamı etkilemez, basit ağrı kesicilerle çözüm bulacak şiddettedir.

Kepçe Kulak Ameliyatı Sonucu Kalıcı mı?

Kepçe kulak ameliyat sonrasında kulaklarda bir miktar açılma oluşabilir. Çocuklarda operasyon sonrası açılma risk daha düşüktür. Ana düzgün yöntemler ile ameliyat edilip, sonraki dönemde yeterli süre bant kullanan hastalarda açılma riski en aza düşecektir.

Otoplasti Sonrası Ne Zaman Normal Hayata Dönülür?

Otoplasti cerrahisi sonrası normal yaşama dönülmesinde kadınlar sorun yaşamaz. Erkekler, otoplasti sonrasında kadınlara göre biraz daha uzun sürmektedir. Kadınların saçları kulaklarını kapattığında günlük hayatta aksesuar olarak saç bandı kullanması normal bir durumdur. Kadınlar ameliyat sonrasında normal yaşama hemen adapte olabilirler. Ama erkeklerde saç bandı alışkanlığı olmadığı için normal yaşama dönüş süresi biraz daha uzun olabilir yani kadınlara nazaran bu süre uzundur.

Otoplasti Duyma Sorunu Olur mu?

Estetik amaçlı yapılan kepçe kulak ameliyatının, işitme fonksiyonları ila ilgisi bulunmamaktadır. Bu nedenle Otoplasti duyma sorunlarına yol açmaz.

Kepçe Kulak Operasyonu Nedir? – Video

Merhabalar Obezitehaber okuyucuları! Bugün ki konumuz halk arasında kepçe kulak olarak bilinen kulak görüntüsü anormalliklerini ortadan kaldırmak için yapılan kulak estetiği yani otoplasti konusu.. Siz otoplasti oldunuz mu? Operasyon önce ve sonrası nasıl geçti, hangi hastanede yada klinikte bu ameliyatı yaptırdınız? Bizlerle yaşadıkların ve sorularını paylaşırsanız seviniriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg