• 12.047
Anasayfa
Sağlık Grip, Alerji ile Yeni Koronavirüs Hastalığı (Covid-19) Birbirinden Nasıl Ayrılır?

Grip, Alerji ile Yeni Koronavirüs Hastalığı (Covid-19) Birbirinden Nasıl Ayrılır?

       0   ADMİN      ADMİN
Grip, Alerji ile Yeni Koronavirüs Hastalığı (Covid-19) Birbirinden Nasıl Ayrılır?

Covid-19 Akut Karaciğer Yetmezliğine mi Sebep Oluyor? Seyahat Edenler İçin Koronavirüs Önlemleri Nelerdir? Covid-19 Salgınında Kalabalık Yerlere Gitmek Tehlikeli mi? Dünyayı saran salgın hastalık sürecinde sizler nasıl bir süreç geçirdiniz? Coronavirus klinik tablosu nasıl seyrediyor? Virüs hakkında merak ettiklerinizden daha fazlası bu yazımızda yer alıyor. Daha fazlası için makalenin sonunda yorum kısmına sorularınızı bırakabilirsiniz.

Grip, Alerji ile Korona Birbirinden Nasıl Ayrılır?

Grip, Alerji ile Korona Birbirinden Nasıl Ayrılır?

Grip, Alerji ile Korona Birbirinden Nasıl Ayrılır?

Alerji, oluşum mekanizması ile virüs enfeksiyonları oluşumundan farklı bir hastalıktır. Fakat belirtiler arasında bazı virüs enfeksiyonları karışabilir. Belirtiler arasında en çok karışabilecek olgular saman nezlesi olarak bilinen, bahar aylarında, çeşitli ağaçların polenlerine karşı oluşan bir tür alerji türüdür. Göz mukozasıyla yada burun mukozası ile temas ettiğinde aynı nezle olmuş bir birey gibi kişinin gözleri yaşarır, kızarır, burnu akar, hapşırır. Bu tür belirtiler yaşanır.

Virüs enfeksiyonlarında belirlenen bazı belirtiler bu alerjide yer almaz. Ateş, aşırı halsizlik, yorgunluk, kas ağrıları, boğaz ağrısı gibi semptomlar alerjide görülmemektedir. Virüs enfeksiyonu grip olsa da, koronavirüs de olsa başta görülen ve enfeksiyonu bize gösterecek önemli ayırt edici semptomlar; ateş, boğaz ağrısı, kas ağrıları gibi belirtilerim olmasıdır.

Yeni Koronavirüs Hastalığı’nın (COVID-19) Klinik Tablosu

Yeni Koronavirüs (Covid-19) Hastalığı genel olarak yüksek ateş ve öksürük, ilerleyen süreçte ise solunum zorluğu yaşama semptomu yaşatan bir hastalıktır. Buna ek olarak bulantı, kusma, diyare, kas, eklem ağrısı, iştahsızlık gibi değişik belirtilerde yaşandığı bilinmektedir.

Hastalık genç ve sağlıklı kişilerde daha hafif biçimde yaşanırken, akciğer hastalığı olan, ileri yaşa sahip, diyabet ya da tansiyon hastası olan bireylerde, bağışıklık sistemi rahatsızlığı bulunan hasta kişilerde daha ağır hatta hastane koşullarında yönetilmesini gerektirmektedir.

Covid-19 Akut Karaciğer Yetmezliğine mi Sebep Oluyor?

Yeni koronavirüs hastalığı pandemi ilan edilmiş ve tüm dünyada yaygın bir biçimde yaşanmaktadır. Üst ve alt solunum yollarında keskin belirtileri söz konusu olsa bile karaciğer ve diğer organlarda tutulumu olup olmadığı bilimsel ortamlarda henüz bir tartışma konusudur. Koronavirüs enfeksiyonları üstünde yapılan bir çok araştırmaları baz alarak, vakaların bir kısmında yapılan testlerde karaciğer enzimleri üzerinde hafif derecede yükselme mevcut olduğu belirlenmesiyle beraber, bunun da karaciğer yetmezliği ile birleştirilemeyeceği ve koronavirüs hastalarında akut karaciğer yetmezliklerinin en az görüldüğü ortaya çıkmıştır.

Covid-19 ile Sekonder Enfeksiyon Bağlantısı

Koronavirüs hastalık gidişatında ikincil enfeksiyonlara karşılaşılmaktadır. Yapılan araştırmalara göre, koronavirüs ile hastaneye yatırılan hastalarda yüksek sekonder enfeksiyon insidansı bulunur. İkincil enfeksiyonlar açısından risk faktörleri yaşayan erken yoğun bakım ünitesi (YBÜ) ihtiyacı, solunum yetmezliği ve şiddetli kan dolaşımındaki lenfosit sayısının normalden düşük olması (lenfopeni) tanımlanır.

COVID-19 Önlemleri

COVID-19 Önlemleri

Yeni Koronavirüs Hastalığı (COVID-19) Ölümcül müdür?

COVİD-19 virüsüne yakalanan bireyler üstünde yapılan araştırmalara göre, hastalık yavaş bir seyir ile birlikte 65 yaş üzeri ve en az bir kronik hastalığı olan kişilerde genç yada sağlıklı kişilere göre daha ağır geçirilmektedir. Neden olduğu solunum yetmezliği belirtisiyle özellikle bu yaşlı grupta ölümlere sebep olmaktadır.

Yeni Koronavirüs Hastalığı’nın (COVID-19) Ölüm Oranları Nelerdir?

COVİD-19 hastalığı genç hastalar ve çocuklar üzerinde hafif belirtiler ile geçirilirken, 65 yaş üzeri bireylerde; akciğer, şeker, tansiyon en az bir adet kronik hastalıkları olan bireylere göre daha fazla etkilemekte ve semptomları daha ağır yaşanmaktadır.

Farklı bilimsel kaynaklar da farklı araştırma sonuçları bulunabilmekle, yaş gruplarına göre ölüm oranları genel olarak;

  • 60 – 69 yaş grubu için yüzde 3.6,
  • 50 – 59 yaş grubu için yüzde 1.3,
  • 40-49 yaş grubu için yüzde 0, 4
  • 39 yaş ve altı için ise yüzde 0, 2 olarak ortaya konulmaktadır.

Ortaya çıkan istatistikler sonucunda; çocuklarda ve gençlerde 9 yaş ile 40 yaş arası grupta COVİD-19 sebebiyle ölüm oranlarının en az görüldüğü grup olduğu bilinmektedir.

Koronavirüs Salgınında Kalabalık Yerlere Gitmek Tehlikeli mi?

Koronavirüs temas ve solunum yoluyla bulaşan bir virüs türüdür. Bu nedenle bireylerin birbirine temasını engellemek amacıyla toplu ve kalabalık ortamlarda bulunmaması tehlikenin kontrol altında alınması açısından oldukça önem taşımaktadır.

Seyahat Edenler İçin COVID-19 Önlemleri

Dünyada alınan önlemler gidişatında birden fazla yurt dışı ülkesine iriş çıkışlara yasak getirilmiştir. Ama yurt içi yada zorunlu seyahatler için bireylerin birçok kurala dikkat etmesi önemlidir. Peki Covid-19 seyahat kuralları nelerdir?

  • Koronavirüse yakalanmış kişilere karşı dikkatli olunması, hatta mümkün ise en az 1,5 metre aralığın oluşturulması gerekir.
  • Hasta biri ile temas edildiği düşünülüyor ise ellerin en az 20 saniye süre boyunca bol su ve sabun ile iyice yıkamalısınız. Eğer bulunduğunuz ortamda su  ve sabun ikilisi yok ise; alkol bazlı el dezenfektanı ile yıkanması yada kolonya ile güzelce ellerin temizlenmesi uygundur.
  • Öksürme, hapşırma, burun akıntısı gibi yaşanan durumlarda tek kullanımlık kağıt mendil ile ağız ve burun bölgesinin kapatılması, yoksa dirsek içi ile ağızın kapatılması sağlanmalıdır. Eğer bireyin yanında mendil yok ise dirsek içini kullanıp etrafa bulaştırmaması sağlanmamalıdır.
  • Üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri yaşanıyorsa muhakkak birden fazla maske kullanılma, hatta sağlık kurumuna gidilmelidir.
  • Az pişmiş yada çiğ et ürünlerinden uzak durulmalı, bunların  yerine iyi pişmiş yiyecekleri tercih edilmelidir.
  • Canlı hayvan pazarları, çiftlik gibi ortamlardan olabildiğince uzak durulması gerekir.
  • Seyahat dönüşü bireyin kendisini en az 14 gün boyunca evde tutması ve yüksek ateş veya solunum zorluğu gibi şikayetleri olur ise en yakın sağlık kurumuna maske takarak vakit kaybetmeden gitmesi gerekir.

Pandemi (Koronavirüs) Sürecinde Uçak Yolculuğu Nasıl Olur? – Video

Pandemi sürecinde hiç seyahat ettiniz mi? Covid-19 önlemleri için sizler nasıl önlemler alıyorsunuz? Salgın hastalık vaka oranları ve ölüm sayıları hakkında neler düşünüyorsunuz? Kalabalık ortamlara giriyor musunuz? Çalışma saatleriniz nasıl? Diğer kişiler ile sosyal mesafenize dikkat ediyor musunuz? Maddi manevi etkilendiğimiz bu süreçte, sizin hayatınız nasıl etkilendi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg