• 267.260
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Katlama (Gastrik Plikasyon) Operasyonu Nedir?

Mide Katlama (Gastrik Plikasyon) Operasyonu Nedir?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Mide Katlama ile Mide Hacminde Küçülme Olur mu? Mide Katlama Operasyonundan Hangi Hastalar Faydalanabilir? Gastrik Plikasyon Uygulamaları Ekonomik Bir Uygulama mıdır? Gastrik Plikasyon Uygulaması Riskli midir? gibi soruların cevaplarını bu yazımızda bulabilirsiniz.

Gastrik Plikasyon Yani Mide Katlama Nasıl Bir Operasyondur?

Gastrik Plikasyon Yani Mide Katlama Nasıl Bir Operasyondur?

Mide katlama operasyonunu, en basit tabirle midenin, bıçak ile müdahale olmaksızın uzunlamasına daraltma işlemi olarak adlandırabiliriz. Bu tip bir operasyon, aynı zamanda; gastrik sleeve plication, mide teğelleme, greater curvature plication gibi isimlerle de anılabilmektedir.

Mide katlama operasyonlarının en büyük özelliği, midede herhangi bir kesme işlemi yapılmadığı için hasar görme gibi durumların ortaya çıkmamasıdır. Mide, kendi içerisinde, üst üste katlanır. Bu işlem laparoskopik bir işlem olarak adlandırılabilir.

Operasyondan sonra kısa bir süre içerisinde gündelik hayatınıza dönme şansınız vardır. Diğer cerrahi obezite operasyon türlerine göre en büyük avantajı bu olmaktadır. İşlemin süresi yaklaşık 1,5 saat olmakta ve hasta, işlemin ertesi günü taburcu olmaktadır. Bundan sonraki süreçte ise, 2 haftalık bir süreçte sıvı gıda tüketiminin ardından, tamamen eski beslenme biçimine dönebilmektedir.

Mide Katlama ile Mide Hacminde Küçülme

Gastrik plikasyon işlemlerinde asıl hedef, mide hacminin küçültülmesidir. Emsallerine oranla en büyük artısı, tamamen doğal bir operasyon türü olmasıdır. Yani mide tüpü taktırma ya da mide balonu gibi uygulamalarda görülen, vücuda yabancı bir cisim girmesi durumu bu operasyonda görülmemektedir. Bunun yanında, yukarıda saydığımız diğer operasyon çeşitlerinde oluşan; hastanın bulantı geçirmesi, kusması, ağrı ya da şişlik hissetmesi gibi durumların hiçbirisi mide katlama operasyonlarında gözükmez ve bu tip operasyonların neden olabileceği hayati riskler bulunmaz.

Mide katlaması operasyonlarında, hastanın midesi ne hiçbir şekilde bıçak değmemektedir. Midenin sadece ön duvarında veya ön ve geri duvarlarında kendi içerisinde katlama işlemi uygulanır ve üzerine dikiş işlemi uygulanır. Uygulanan dikiş işleminin 2 veya 3 kat olması, dokuların birbirine daha sıkı bağlanması açısından önem taşımaktadır. Bu tip operasyonların bir diğer avantajı ise geriye döndürülebilir bir yapıda olmasıdır. Arka döndürülebilme işlemleri de, mide kesilmediği veya ince bağırsak ile yol oluşturulmadığı için mümkün olmaktadır.

Gastrik Plikasyon Uygulamaları Ekonomik Bir Uygulama mıdır?

Bu soruya gönül rahatlığı ile evet cevabını verebiliriz. Hatta daha da ileri giderek şunu söylemek mümkündür; mide katlama operasyonları, mide küçültme işlemleri arasında en ekonomik uygulama olmaktadır. Bunu, gerek ameliyat sırasında başka bir maddenin vücuda sokulmaması nedeniyle maliyetin düşmesiyle, gerekse de hastanın çabuk ve hızlı bir şekilde taburcu olabilmesiyle birlikte azalan yan maliyetler etrafında söylemek gayet mümkündür.

Bu Tip Bir Operasyon Hangi Şekillerde Uygulanır?

Gastrik plikasyon yani mide katlama operasyonlarını kendi içerisinde iki tür uygulama alanı olarak sınıflandırabiliriz. Sadece ön duvarın katlandığı anterior plikasyon ve hem ön hem de duvarın katlandığı uygulama olan lateral plikasyon.

Ön Duvarda Katlama uygulaması : Ön ve geri duvar katlaması operasyonlarına göre daha az tercih edilen bir yöntemdir. Sebebi ise, katlamanın ardından geri duvarda büyük bir kısım serbest kalabilir veya zaman içerisinde esneme yaparak mide hacminin tekrar eski haline dönebilir. Ayrıca diğer tip duvar katlama operasyonuna oranla yapılması daha güçtür.

Ön – geri duvar katlaması : Midenin ön ve geri duvarlarının birbirinin üstüne katlanmasıyla yapılan bu uygulama, bugün dünya üzerinde sıkça uygulanmakta olan işlem türüdür. Kapalı yöntem olan laparoskopik müdahale ile yapılmaktadır. Karın bölgesinde açılan 5 adet ufak çapta kesi ile birlikte, özel aletler vasıtasıyla bir saatlik bir sürenin ardından işlem tamamlanır. Hem kolay uygulanabilmesi, hem ekonomik uygunluğu, hem de vücuda yabancı bir maddenin sokulmaması nedeniyle kolay ve tercih edilen mide katlama tekniğidir.

Mide Katlama Operasyonundan Hangi Hastalar Faydalanabilir?

Mide Katlama Operasyonundan Hangi Hastalar Faydalanabilir?

Bu operasyonlar, en geniş hasta yelpazesine sahip operasyon çeşididir. Obezite ile mücadele etmek isteyen; vücut kitle indeksi 50 nin üzerinde olan kişilerde, bypass ameliyatlarının içeriğinden çekinen hastalarda, mide bant takımı tasarlanan hastalar için değişik bir seçenek olarak ya da mide bandı uygulaması yapılmış ancak istenilen verim alınamamış hastalarda, mide tüpü veya mide banda veya mideye konan balon benzeri uygulamalardan rahatsızlık duymak istemeyen hastalarda, mide bandı uygulaması yaptırmış ancak bant ayarlaması sebebiyle hastaneye sürekli olarak gelemeyecek hastalarda, sleeve gastrektomi gibi operasyonlarda yapılan mide kesilmesi uygulamalarından çekinen bütün obezite hastaları için mide katlama ameliyatı uygundur.

Gastrik Plikasyon Uygulaması Riskli Bir Uygulama mıdır?

Gastrik plikasyon operasyonlarında, mideye bıçakla müdahale edilmemekte yani mide kesilmemektedir. Mide içten olacak şekilde, kendi üzerinde katlanarak dikilir. Vücuda hiçbir yabancı madde sokulmamaktadır. Ancak her operasyonda olduğu gibi, mide katlama operasyonlarında da ciddi problemlerin olabildiği durumlar ve ölümle sonuçlanan vakalar olmuştur. Fakat bu durum operasyonun kendisi ile alakalı değildir. Operasyonu yapan ekibin yeterli eğitime sahip olmaması veya yeterli deneyime sahip olmaması, çevresel koşulların uygunsuzluğu, yeterli gözlemin yapılmaması sonucunda gözden kaçan mide duvarında hasar gibi sonuçlar nedeniyle ölümcül etkiler ortaya çıkabilmektedir. Ancak uzman bir ekip ve doğru şartlar altında yapılan bu tip operasyonlarda hiçbir risk bulunmamaktadır.

Ameliyattan sonraki süreçte, hastalarda gözüken ufak tefek şikâyetlerde bile ciddiyetle ve dikkatli bir şekilde yaklaşmak gerekmektedir. Özellikle ilk bir aylık periyod ortaya çıkabilecek sorunların fark edilebilmesi açısından hayati bir önem taşımaktadır.

Gastrik Plikasyon Uygulaması Riskli Bir Uygulama mıdır?

Mide Katlama Operasyonlarının Hastalarda Etkisi

Tokluk duygusunun uzun sürmesi çok büyük bir avantajdır. Mide katlama işlemlerinde, mideden parça alma ya da mide çıkartma gibi bir durum söz konusu değildir. Bazen zaman içerisinde, mide bölümleri üs üste katlanıp dikildiği için etkinlik kaybı yaşanabilir, böyle ameliyatlar ile mideniz tüpleşme özelliği kazanır. Böylece midenin boşaltım işlemi daha çabuk olmaktadır. Gıdaların hızla ince bağırsağa geçmesi, bağırsak hareketlerini de hızlandırmaya yaramaktadır. Mideye yabancı bir madde girmemesi sayesinde, diğer alanlarda görülen sorunlar bu operasyonu geçiren hastalarda gözükmez.

Sürekli bir ayarlama ihtiyacına gerek kalmaz, sindirim sistemi üzerinde bir işlem yapılmadığı için, bu alanda herhangi bir bozulma olmaz, uzun vadede biraz kilo alımı gibi durumlar gözükürse, mideye bir kat daha katlama işlemi yapılarak sorun ortadan kolayca kaldırılabilir ve mide hacmi tekrar küçültülebilir. Görüldüğü gibi yan etkisi yok denecek kadar az, getirisi ise oldukça fazla olan mide katlama operasyonlarının tercih edilmesinde ki çokluk son derece doğaldır.

Mide Katlama Operasyonu Nedir? – Video

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg