• 903.273
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite Cerrahisi Sonrası Gaz Sorunu ve Kabızlık

Obezite Cerrahisi Sonrası Gaz Sorunu ve Kabızlık

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Tüp mide ameliyatı obezite cerrahisi türleri arasında yalnızca en sık duyduğumuz değil aynı zamanda da en çok uygulanan yöntem. Tüp mide neden tercih ediliyor, neden bu kadar çok konuşuluyor?

Tüp Mide Nasıl Etki Etmektedir?

Tüp mide uygulaması ile asıl hedef yediklerinizi kontrol edebilmek için mide hacminizin küçültülmesidir.

Mideniz muz gibi bir biçim alırken bu şekli dolayısıyla yemek porsiyonlarınızın oldukça küçülmesi sağlanır.

Birçok kişi tüp mide öncesinde bir tabak yemek yerken, tüp mide sonrasında 4-5 kaşık yemek ile kolayca doyabildiğini belirtmektedir.

Tüp Mide Tedavisi ve Dezavantajları

Tüp Mide Tedavisi ve Dezavantajları

Tüp mide ameliyatı yalnızca hacim küçültme ile değil hormonal olarak doyma hissinizi etkiler. Açlık hormonlarının kontrol edildiği bölgenin çıkarıldığı tüp mide ameliyatları ile daha uzun süreli tokluk hissi yaşamanız sağlanmaktadır.

Obezite cerrahisi dezavantajları kadar avantajları ile de gündeme gelen bir ameliyat türü olarak bağırsaklarınıza müdahalede bulunmadan sindirimin daha da kolay bir hal almasını sağlamaktadır. Bağırsaklarınızda hacim azlığına bağlı olarak hareketlilik ve basınç artarken, bu durum besinlerin kalorilerinin tamamı emilemeden vücuttan atılmalarını sağlar.

Tüp Mide Ameliyatı Avantajları

Tüp Mide Ameliyatı Avantajları

Tüp mide genişler mi? sorusu en sık sorulan sorulardan biri olmakla birlikte, mide gibi esnek bir yapının tüm cerrahi başarısına rağmen zamanla genişlemesi normal karşılanmalıdır. Ancak genişlediği takdirde kolayca revize edilen yani yeniden küçültülebilen mide, kilo almanızı engelleyecek şekilde kontrol edilebilir.

  • Mide bandı gibi dışarıdan yabancı bir madde ile müdahale edilmeyen midenizde herhangi bir materyale bağlı sorunlar gelişmesi ya da bant ayarlaması gibi işlemler için gereklilik söz konusu değildir.

Açlığın bastırılmasına ek olarak hormonal etkilenim söz konusu olduğu için birçok hastada cerrahi sonrasında öncede ilgi duyulan yemeklere karşı isteksizlik gözlemlenir. Hamur işleri ve zararlı içecekler ameliyat sonrası birçok hastanın hayatından kendiliğinden çıkmaktadır.

Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık Sorunu Çözümü

Obezite Cerrahisi Sonrası Kabızlık

Obezite cerrahi operasyon sonrasında çok sık karşılaşılan bir problem de kabızlıktır. Kabızlık, bir kişinin bağırsak düzeninin bozulması ve 2 günden daha uzun sürede boşaltım yapamamasıdır.

Obezite cerrahisi uygulandıktan sonra çoğunlukla bayanlarda kabızlık problemi yaşandığı görülmüştür. Yeterince sıvı tüketmeme, yeterli miktarda su içmeme, yeterli meyve sebze tüketmeme gibi pek çok sebep kabızlığa yol açabilir.

Kabızlığın Önüne Geçmek İçin Birkaç Önerimiz Var

  • Günde 8-10 bardak su içmeye özen göstermelisiniz, diğer içecekleri su yerine saymamalısınız.
  • Kuru kayısı hoşafı ya da kuru kayısı, kuru erik gibi kuru meyveler tüketerek bağırsak hareketinizi artırabilirisiniz.
  • Günlük lif alımını artırmanız gerekmektedir. Obezite cerrahisinde en önemli gıda protein olup, meyve sebze tüketimini artırmalısınız. Ana öğünlerde yine protein içerikli gıdalar tercih etmelisiniz. Ara öğünlerde doğranmış meyve ve zeytinyağlı sebzeleri tercih ederek günlük lif oranınızı artırabilirsiniz.
  • Her gün özellikle sabah saatlerinde peribiyotik besinler tercih etmeniz durumunda 15 gün düzenli kullanımdan sonra bağırsak hareketleriniz düzene girecektir.
  • Çiğ salata tüketebiliyor iseniz, salatalara tavuk, ton balığı, peynir, et gibi besinler karıştırarak yediğinizde hem protein hem lif almış olacaksınız. Salatalara bir tatlı kaşığı kadar zeytinyağı ilavesi doktorlar tarafından tavsiye edilen bir durumdur.
  • Egzersiz ve spor yapmayı ihmal etmemeniz, günlük en az yarım saat yürüyüş yapmanız gereklidir.

Tüm bunları yerine getirdiğiniz halde kabızlık sorununuz devam  ediyorsa mutlaka bir doktora başvurmalısınız.

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gaz Sorunu

Tüp Mide Ameliyatı Sonrası Gaz Sorunu

Tüp mide ameliyatı geçiren kişiler ameliyat sonrasında yaşanan problemler ve ağrı, komplikasyon gibi durumlar konusunda tedirgin olabilirler. Bu nedenle tüp mide ameliyatı sonrası gaz sorunu yaşayan kişiler gaz problemi yaşadığı zamanlarda korku duyabilir. Ancak tüp mide gibi direkt olarak sindirim sistemi ile ilişkili bir ameliyatın beraberinde böyle bir sorun gelişmesinin oldukça normal olduğu bilinmeli ve endişeye kapılmamalıdır.

  • Tüp mide sonrası gaz sorunu yaşanması paniğe yol açmaması gereken normal bir durumdur. Ameliyat sonrası kısmi ya da tam bağırsak tıkanması hemen herkeste görülmekte, özellikle ilk 24 saat içinde gaz ve dışkı çıkışı yapılamamaktadır. Ancak gazla birlikte dışkı çıkışının yaşanamaması durumu uzun sürerse doktora danışılmalıdır.
  • Tüp mide sonrası yaşanan gaz sorunu ağrı ve sıkışma hissine yol açabilir. Bu durumlarda ağrı kesici alınmadan beklenmeli, başka bir sorunun ağrıya yol açıp açmadığı ya da ağrının gerçekten gaz sorunundan mı kaynaklandığı tespit edilmeli. Gaz çıkışına rağmen ağrının devam etmesi durumunda başka bir problemin varlığını tespit etmek daha kolay ve hızlı olacaktır.

Obezite Cerrahi Sonrası Gaz Sorunu İçin Ne yapmalı?

Obezite Cerrahi Sonrası Gaz Sorunu

  •  Tüp mide ameliyatı sonrası gaz sorunu yaşıyorsanız bunun için yapabileceklerinizin başında elbette beslenmenize dikkat etmek gelir. Gaz yapan sebze ve alışkın değilseniz baklagillerden bir süreliğine uzak durmanızda fayda vardır.
  •  Gaz yapmayan ve rahatça tüketebileceğiniz besinler arasında kabak, patlıcan, patates, pırasa, ıspanak, pazı gibi sık tükettiğimiz seçenekler gelmekle birlikte, bir süre karnabahar, brokoli,kırmızı ya da beyaz lahana, brüksel lahanası, biberin bazı çeşitlerinden uzak durmanız yararlı olacaktır.
  • Tüp mide ameliyatı sonrası yaşanan rahatsızlıkları önlemek için yaptığınız yemeklere karabiber ve kimyon eklemek, eğer tadı uygunsa bir kaşık kadar zerdeçal eklemek, yemeklerinizin gaz yaratıcı etkisini azaltacak ve yemeklerinizi sınırlı seçeneğiniz varsa sizin için daha cazip hale getirecektir. Gaz sorununuz meydana gelmişse uzanarak bu problemin geçmesini beklemeniz iyi olacaktır.

Dr. Atilla Akova Tüp Mide Operasyonu – Video

Siz de konu ile ilgili merak ettikleriniz ve gaz sorununuz için yapmanızı tavsiye ettiklerimizi okuyarak kafanızdaki soru işaretlerine son verebilirsiniz. Sorularınızı ve önerilerinizi bizimle yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg