• 188.137
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

       1   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri

Mide Balonu Nedir, Kimlere Uygulanır? Tüp Mide (Mide Küçültme) Ameliyatı Nedir, Riskleri ve Avantajları Nelerdir? Mide Bandı Nedir, Nasıl Yapılır? Gastrik By-Pass Nasıl Yapılır, Kaç Kilo Verilir? Duodenal Switch Nedir, Kimlere Uygulanmaz? Mini Gastrik By-Pass Nedir, Nasıl Yapılır? Bu yazımızda Obezite Cerrahisi Çeşitleri nelerdir? Nasıl yapılır, kimlere uygulanır? Mide küçültme ameliyatları sonrasında kaç kilo verilir? gibi aklınızdaki soruları cevaplıyoruz.

Mide Balonu Uygulaması

Mide Balonu

Mide Balonu

Mide balonu uygulamasının, tercih edilmesinde ki sebep, endoskopik yöntemlerle, çağdaş bir şekilde hastanın midesine yerleştirilebilen, vücuda zararsız silikon bir maddeden oluşan bir balon olmasıdır. Sadece bıçak altına yatmaktan çekinen kişiler tarafından değil, yüksek risk taşıyan hasta gruplarında, diğer cerrahi operasyonlardan önce, ön hazırlık olarak da kullanılmaktadır.

Mide balonunun takılmasından sonra, hastaların hayatlarında yapacakları olumlu değişimler oldukça önemlidir. Verilen egzersizlerin ve diyetlerin tam ve noksansız yürütülmesi, balon çıkartıldıktan sonra da aynı ciddiyet ile devam etmelidir. Doktorunuzun verdiği önerilere dikkat ve düzenli kontrollerin devamı sayesinde, balon çıkarıldıktan sonra kiloların geri alınması riski kolayca ortadan kalkmaktadır.

Mide Balonu Ne Kadar Sürer ve Süreci Nasıldır?

  • Uygulama 15 dakika sürer.
  • Uygulamaya başlanmadan önce kişi aç olmalı ve gerekli ilaç tedavileri uygulanır.
  • Balon içine kalıcı tıbbi bir boyadan metilen mavisiyle steril su koyularak balon kontrolü yapılır.
  • Hasta daha sonra günü birlik kontrol sonucu hastaneden çıkartılır ve sık sık kontrollere çağrılır.
  • Yan etkide yapabilir daha çok bulantı ve kusma yaşanır.
  • 3 ile 7 gün sürer daha fazlası çok tehlikeli ve cerrahi müdahale gerektirir.

Mide Balonu Nasıl Yapılır?

  • Süre olarak 1 ya da 1,5 saat içerisinde gerçekleşir. İlk önce gerekli bütün testler yapılır, ardından kan alınır ve sonucunda uygun olup olmadığınız kararlaştırılır. Bu işlemlerden sonra, uygun adaysanız hastaneye yatış kararınız verilir ve uygulama için size tarih belirlenir.
  • Uygulama günü, anestezi uzmanı tarafından gerekli tüm muayeneler yapılır ve son durumunuz uzman tarafından gözlemlenir.Nefes borunuza takılacak tüp yardımıyla solum sisteminizin aktif olarak çalışması sağlanır.
  • Mide balonu yerleştirilmeden önce yemek borunuz, mideniz ve ince bağırsağınızın ilk bölümü uzmanlar tarafından gözlemlenir.
  • Mide balonu için risk olabilecek bir durum varsa saptanmaya çalışılır.
  • Mide balonu, bir boru yardımıyla sönük bir durumda sarılı olarak hazırlanır.
  • Endoskopi hemşiresi kayganlaştırıcı bir jel yardımıyla, işaret parmağı ile yutağınızdan yemek borunuza doğru ilerletilir.
  • Basit bu işlem yaklaşık olarak  60 – 75 dakika kadar sürmekte ve genellikle de başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Mide Bandı (Kelepçe) Ameliyatı

Mide Bandı

Mide Bandı

Mide Bandı Operasyonunda, hacim küçültme esastır. Hacmi küçülen bir mide doğal olarak daha az miktarda bir gıda ile doygunluk hissine ulaşabilmektedir. Örneğin ameliyat öncesi 1 ekmek ile doyuma ulaşabilen bir hasta, ameliyat sonrasında çeyrek ekmek ile doyuma ulaşabilmektedir gibi. Standart Sleeve gastrektomi operasyon türlerinde, midenizin çıkartılmış bölümünden salgılamakta olan açlık hormonu azalma göstermektedir. Açlık hormonunun azaltılması nedeniyle de, öğünler araları tokluk hissi yüksek olarak geçebilmektedir.

Mide Bandı Operasyonu Riski Var mıdır?

Elbette ki mide bandı operasyonları da, bütün cerrahi obezite operasyonları gibi bir takım sistemik risklere sahiptir. Ancak bu durum operasyonun içeriğinden değil, hastanın obezite durumundan kaynaklanmaktadır. Bilindiği gibi, obezite rahatsızlığı, başta kalp ve ciğer olmak üzere birçok organın kapasitesini sınırlayan bir hastalıktır. İşte bu sebeple, bu operasyonu almak isteyen hastalarda, operasyondan önceki incelemeleri ile ameliyat sonrasında ki dönemde takiplerinin dikkatli bir şekilde yapılması gerekmektedir.

Tüp Mide Ameliyatı

Tüp Mide

Tüp Mide

İnsanlar arasında bilinen adı ise mide küçültme ameliyatıdır. Bu ameliyat midenin bir bölümü alınarak yapılır midenin bir bölümü alınır ve küçülen mide yemek haznesi küçüldüğünden dolayı az beslenme olanağı sağlar yanı yakabileceği kadar enerji alır bu durumda operasyonu geçiren hasta hızla kilo vermesinin sağlamaktadır.

Tüp Mide Ameliyatı temel amacı hastanın mide hacminin küçültülmesi yönündedir. Bu hacmin küçültülmesi işlemi de hastanın midesinin %70’e yakın bir kısmı kesilip alınarak kalan kısmının da 100 ml olacak şekilde tüp haline getirilmesi şeklinde uygulanmaktadır. Sleeve gastrektomi ile iştah fonksiyonunun olmasına neden olan ghrelin hormonu mideden kesilerek alınır. Bu şekilde hastanın iştahında ciddi bir düşme görülmektedir.

Kimler Tüp Mide Ameliyatı Olabilir?

Kimler tüp mide ameliyatı olabilir. Hastaya morbit obez teşhisi konmuşsa ve en az 3-4 yıldır bu rahatsızlığı varsa , anestezi açısından kaynaklanan bir sorun da yoksa, operasyona alınabilir. Vücut kitle indeksi 36 ve üstü olanlara ameliyat olmaları önerilir. Hastanın vücut kitle endeksi 40-41 üzeri ise kesinlikle direkt ameliyat adayı demektir.

Gastrik By-Pass Ameliyatı

Gastrik By-Pass

Gastrik By-Pass

Gastrik Bypass Operasyonu ile mide hacmini küçültmek amaçlanır. Bağırsak yoluyla gıda emiliminin bir miktar azaltılması sağlanır, böylece hasta kilo kaybı yaşar. Hamur işi gibi karbonhidrat içerikli besinler tüketen bireyler için uygun olan bir mide küçültme ameliyatıdır. kişilerin fazla kilolarından kurtulmasıyla beraber fazla kilolarından meydana gelen sağlık sorunlarını da tedavi eder.

Gastrik Bypass Operasyonu Kimlere Uygulanır?

Gastrik Bypass’ın yapılabilmesşi için yaş aralığı 18 ile 65 yaş’dır. Birey, 18 yaşından küçük ise obeziteyi destekleyen yandaş hastalık var ise bu noktada ebeveynlerin onayı ile operasyon gerçekleştirilebilir. Eğer birey, 65 yaşın üzerinde ise sağlık durumu önemlidir. Yani gerekli testler yapılır ve gerekli değerlendirmelerden sonra hastanın kilosu sağlık problemlerine neden oluyorsa ameliyata karar verilir.

Gastrik Bypass Operasyonu Kimlere Uygulanmaz?

  • Sigara bağımlısı bireylere
  • Alkol bağımlısı bireylere
  • Psikolojik rahatsızlığa sahip bireyler
  • Ameliyata öncesi ve ameliyat sonrası değişikliklere uyum sağlayamayacak kişilere
  • Ameliyat için sağlık koşulları elverişli olmayanlara
  • Vücut kitle indeksinin olması gereken kriterin altında olan bireylere

Duodenal Switch Operasyonu

Duodenal Switch

Duodenal Switch

Duodenojejunal Bypass Operasyonu tıpkı Duodenal Switch Ameliyatı (BPD-DS) gibi belirli olarak mide hacmi küçültme ve ince bağırsaktan emilimin gerçekleşmesini engelleyen bir operayondur.

Operasyonun ilk uygulamasında mideye hiçbir şekilde dokunulmamış ve sadece ince bağırsak ile mide arasında ufak bir bypass operasyonu gerçekleştirilmiştir. Ama artık yapılan uygulamalarda, pilor kası muhafaza edilmektedir. Uygulamada bir ek operasyon gerçekleştirilmiş ve kilo kaybı olmadan, tip 2 diyabet hastalarının iyileştiği  gözlemlenmiştir. Daha sonra ki süreçte aynı doktor tarafından mide tüpü eklenerek, çok fazla kiloya sahip hastalara da uygulanmaya başlanmıştır.

Mini Gastrik By-Pass Ameliyatı

Mini Gastrik By-Pass

Mini Gastrik By-Pass

Günümüzde, bu cerrahi yöntemlerden en çok tercih edileni ise Mini Gastrik Bypass ameliyatı olarak bilinen yöntemdir. Uygulama alanında, en basit ve kısa olan, hastanın çok kısa bir sürede hastaneden çıkışına olanak sağlayan bu ameliyat çeşidi ayrıca benzerleri arasında en ekonomik olandır.

Gastrik Bypass ameliyatı sonraki süreçte hastalar fazla kilolarından bir yıl içerinde kurtulabilir. Kişi ameliyattan sonra 40 ile 100 kilo arasında verebilmektedir. Mini Gastrik Bypass Ameliyatı sonrasında hastada iyileşme sağlandıktan sonra düzenli spor yapılırsa aynı zamanda da sağlıklı beslenme ile desteklenirse kilo vermeyi arttırmak kolay olacaktır. Mide küçültme ameliyat çeşitlerinden olan Gastrik Bypass ameliyatının amacı sadece kilo vermek değildir. Kilo vererek hastanın genel sağlık problemlerini de tedavi edicidir.

Mide küçültme ameliyatı oldunuz mu? Olmayı düşünüyor musunuz? Bizlerle soru ve düşüncelerini yorum yaparak paylaşabilirsiniz.

“Obezite Cerrahi Tedavi Yöntemleri Nelerdir?” üzerine 1 yorum

  1. Mustafa KASAP says:

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg