• 780.130
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir? Nasıl Yapılır?

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Obezite Nedir? Tedavisi Nelerdir? Günümüzde çok sorun olan kilolar ile başa çıkmak oldukça zor. Diyet ve spor ile kilo veremeyenler tüp mide operasyonları ile fazla kilolarından kurtulabilir. Fazla kilolarınızdan kurtulmak ve sağlığınıza kavuşmak için Mini gastrik bypass ameliyatı tercihler arasındadır. Ama öncesi ve sonrası araştırmalar iyi yapılması gerekir.

Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

Obezite, günümüzde gittikçe daha fazla insanın yakalandığı, kontrolsüz şekilde kilo alma hastalığı olarak adlandırılabilir. Morbid obezite adı verilen ve ileri boyutlara ulaşan obezite rahatsızlıklarında ise cerrahi tedavi yöntemi şarttır.

Operasyonun başarılı bir şekilde gerçekleşmesinden sonra, hasta düzenli ve yeterli miktarda kilo kaybına muvaffak olur. Ayrıca, aşırı kilo almanın tetiklediği ya da yol açtığı hastalıklar olan şeker hastalığı (tip 2 diyabet) yüksek kolesterol ve tansiyon gibi hastalıklar içinde uygulanan bir tedavi yöntemidir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Nedir?

Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?

Bu tip operasyonlar, 2 aşamadan oluşmaktadır. Aşamalara geçmeden önce, Mini Gastrik Bypass operasyonlarının yapılma amacının, mide hacmini küçültmek ve bağırsak yoluyla gıda emiliminin bir miktar azaltılması, böylece hastanın kilo kaybı yaşaması sağlanır. Kapalı bir ameliyat türü olan bu tür işlemlerde, büyük bir kesik yerine, 5 küçük kesik ile hastaya müdahale edilmektedir. Bu kesiklerin her birisi 1 santimetreden küçüktür. Özel aletler sayesinde, deliklerden karının içerisine girilir ve mide girişinde yeni bir mide olarak adlandırabileceğimiz küçük bir tüp oluşturulur. Deliklerin küçüklüğü nedeniyle, dışarı çıkartılan bir organ veya kesilen bir parça olmamaktadır. Bu kısım, operasyonun ilk kısmıdır. İkinci kısımda ise, mide ile bağırsağın birbirine bağlantısı aşaması bulunmaktadır.

Bu aşamada iki yöntem kullanılır; ya stapler adı verilen bağlantılar oluşturulur ya da dikiş yöntemi ile midenin ve bağırsağın birleşmesi sağlanır. İkinci yöntem olan dikiş uygulaması hekimler tarafından tercih edilen bir yöntemdir. Zira her doku hekimler tarafından operasyona tabi tutulur ve sızıntı ihtimali çok daha düşük seviyelerdedir. Böylece, hasta operasyonun hemen ardından dahi sıvı tüketimine başlayabilmektedir.

Gastrik Bypass Nasıl Yapılır?

Gastrik Bypass Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

  • Kan değerlerinde ki fazla yağ oranı yok olur.
  • Kalp ve damar hastalıkları riski azalır.
  • Eklem ve kemik hastalıkları iyileşir.
  • Reflü sorunları yok olmuşştur.
  • Uyku apnesi olan kişilerde sorun azalmıştır.
  • Kolesterol, şeker, tansiyon sorunları ortadan kalkmıştır.
  • Astım krizleri yok olmuştur.

Gastrik Bypass Ameliyatının Faydaları Nelerdir?

Gastrik Bypass Ameliyatıyla Nasıl Kilo Verilir?

Kilo verme yönteminin 3 adet aşaması bulunmaktadır.

Mide Hacmini Küçültülmesi: Bu operasyon tipinin, ilk amacı midenin küçülmesini sağlamaktır. Küçük bir mideye girecek yemek miktarı da doğal olarak daha az olacaktır. Bu yöntemin, benzeri olan sleeve gastrektomi tekniğine göre en büyük farkı ise daha küçük bir mide tüpü yapılmasıdır.

Emilim Kısıtlaması: Mini Gastrik Bypass yöntemi ile bağırsak girişinde bulunan ve 2 metre boyuta sahip kısımda gıda geçişi durdurulmaktadır. Ayrılan kısım, tamamen işlevsizleştirilmez. Emilimin ve sindirimin sağlanmasına yol açan sıvıların nakline devam eder. Artık yenilen gıdalar ise, yerleştirilen mide tüpü sayesinde, direk olarak ince bağırsağın orta kısmına geçer. Bu sayede, emilim bağırsağın orta kısmından başlar ve vücutta bulunan fazla kalori, emilime girmeden atılır. Bunun sonucunda ise kaybedilen kilo miktarı artmaktadır.

Hormonal Düzenleme: Bu operasyon sayesinde, işlevini kaybeden büyük mide kısmından herhangi bir yiyecek içecek geçişi olmaz. Gıda geçişi olmadığından dolayı, mide uyarılmaz ve açlık hormonu daha az salgılanmaya başlar. Bu durum ise, hastanın daha az açlık hissetmesi ve daha uzun süre tokluk hissine sahip olması olarak kendisini gösterir.

Gastrik Bypass Ameliyatıyla Nasıl Kilo Verilir?

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme

Bu tür mide küçültme operasyonlarından sonra beslenmenizi mutlaka bir hekim eşliğinde beslenme programı oluşturmanız gerekmektedir.  Gastril Bypass Ameliyatı sonrasında sağlıklı bir kilo verme süreci gerçekleşmesi için ve verilen kilolara sadık kalınması için beslenme ve diyet uzmanı eşliğinde devam etmek önemlidir.

Gastril Bypass gibi mide küçültme ameliyatları operasyonları sonrasında ilk bir sene beslenme önemlidir, sıvı besinler ile başlayan beslenme programı zamanla katı besinlere başlanır. Ameliyat sonrasında hastanın beslenme programlarında krema ve yağlı, yüksek kalorili besinlere yer verilmesi kişinin kilo vermesini yavaşlatır belki de kilo vermeyi durdurabilir.

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrasında;

  • Çok çiğneyerek yemek yenmelidir.
  • Sık sık ve az beslenmeli, küçük porsiyonlar tüketilmelidir.
  • Su içmeye özen göstermeli, ilk etap da 1 litre sonrasında zamanla 1,5 – 2 litreye çıkarılmalıdır.
  • Su tüketimine dikkat etmeli, yemeklerden 15 dakika önce ve 30 dakika sonra içilmemelidir.
  • Protein açısından zengin bir diyet programı tercih edilmelidir.
  • Ameliyat sonrası kontrollerinizi ihmal etmemelisiniz.
  • Düzenli spor yapılmalıdır.
  • Yemek yerken katı ve sıvı besinler bir arada tüketilmemelidir.
  • Vitamin ve mineral eksiklikleri uzman hekiminizin önerdiği şekilde alınmalıdır.

Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Beslenme

Mini Gastrik Bypass Operasyonunun Dezavantajları

Her cerrahi operasyonda olduğu gibi, bu operasyon tipinde de bir kısım dezavantajlar ortaya çıkabilir.

  • Safra Reflüsü : Karaciğerden gelen safranın, mideye kaçması durumu olan safra reflüsünde, mide aşırı şekilde tahriş olmaktadır. Ameliyat öncesinde pilor kası adı verilen bir kas sayesinde, bu safranın mideden çıkışı engellenmektedir. Ancak operasyon sonrasında, işlevsiz kalan kısımda bulunan bu kasın bir fonksiyonu kalmaz. Bu yüzden, karaciğerden gelen safra engele takılmadan, aşağılara doğru iner. Bu durum da, bu ameliyatı olan hastaların bu reflü türüne yakalanma riskini arttırır.
  • Kör Mide Sorunu : Mini Gastrik Bypass ameliyatları sırasında, eski mide arka tarafta ve kapalı bir biçimde kalır. Bu sebepten dolay, endoskopi yapma şansı ortadan kalkar ve erken tanı ya da ameliyatsız tedavi seçenekleri yok olur.
  • Mide Boşalma Güçlüğü : Mide iki parçaya ayrılırken, kalan midenin sinirsel uyarısı tamamen kopartılmış olur. Bu sinirler “VAGUS SİNİRLERİ” adı verilir. Yani Mini Gastrik Bypass ameliyatında, istemli olarak bir “vagotomi” yapılmış olur. Vagotomi sonrasında mide çıkışını kontrol eden Pilor kasının tamamen kasılarak çıkışı kapatabildiği, 50 yıldır uygulanan ülser ameliyatları dolayısıyla çok iyi bilinen bir durumdur. Bu nedenle eskiden ülser tedavisi için vagotomi uygulanan hastaya aynı zamanda, pilor kasından ayrı bir yol yapılır ve mide ince barsağa başka bir yol ile bağlanırdı. Oysa Mini Gastrik Bypass ameliyatında, geride kör kalan midenin tek boşaltım kanalı halen Pilor kası içinden olmakta ancak vagotomi nedeniyle pilor fonksiyonları bozulmuş olmaktadır.

Mini Gastrik Bypass Operasyonu Riskleri 

  • Aşırı ya da yetersiz kilo kaybı
  • İnce bağırsakta yapılan düzenleme nedeniyle, bazı hastalarda ortaya çıkan ishal ya da kabızlık
  • Kemik erimesi problemi
  • Karında meydana gelen yapışmalar sonucunda oluşan bağırsak tıkanması
  • Kusma ve Bulantı
  • Emilim azaltılmasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek mineral ve vitamin eksikliği
  • Anastomoz işleminin yeterli kalitede yapılmamasına bağlı olarak ortaya çıkabilecek kaçaklar
  • Makat çevresinde ortaya çıkabilecek iltihaplanmalar
  • Yaralar ya da apse enfeksiyonları
  • Safra kesesi içerisinde veya safra yolunda taş oluşumu
  • Yapılan anastomozun yeterli kalitede olmamasına bağlı olarak darlık ortaya çıkması
  • Gıda yetersizliği, demir ve kalsiyum eksikliği,

Mini Gastrik Bypass Operasyonu Riskleri

  • Safra Reflüsü: Bu tip bir operasyon sonrasında ortaya çıkabilecek en büyük ve önemli problem olan safra reflüsü, hastalar için büyük bir sorun oluşturmakta ve yaşama kalitesini oldukça aşağıya çekmektedir. Bunun önüne geçmek içinse, bağırsak mideye bağlanırken, daha yukarıdan ve aşağıya bakacak şekilde dikilmektedir. Bunun sayesinde, safra mideye ulaşmadan, direk olarak bağırsak içerisine akacaktır. Duruş pozisyonları ya da yenilen yemeğin içeriği bu hastalığın ortaya çıkmasında etkili değildir. Bu hastalığın ortaya çıkması durumunda ise, tedavi amaçlı olarak hastaya mide koruyucu ilaçlar verilmektedir. İlaçların gerekli tedaviyi sağlayamadığı durumlarda ise cerrahi müdahale kaçınılmazdır, çünkü safra reflüsü tedavi edilmediği takdirde mide kanserine yol açabilmektedir. Bu amaçla, düzeltme yöntemi olarak yapılan işlemler şunlardır
  • Brown Anastomoz : İnce bağırsak ile operasyon görmeyen mide kısmı arasında ufak bir açıklık bırakılarak yeni bir bağlantı atılır. Bu şekilde, safra direk olarak bağırsağa ulaşır. Bu tip reflü tedavisinde oldukça kolay ve etkili bir operasyon türüdür. Kapalı operasyon olarak yapılır ve sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkar.
  • R – Y Gastrik Bypass : Brown anastomoz işleminin yeterli gelmediği durumlarda uygulanmaktadır. Safra akımına yeni bir yol açılır ve safra mideden tamamen uzaklaştırılmış olur.
  • Duodenal Switch : En çok tercih edilen yöntemdir çünkü en ideal uygulamadır. İşlevini kaybetmiş ve pasif durumda bulunan kesim ortada bırakılmaz. Bu şekilde, midenin tümüne daha kolay ulaşılır.
  • Mide Ülseri : Görülme sıklığı, safra reflüsüne oranla daha fazladır. İlk olarak mide ile bağırsak bağlantısında ortaya çıkmaktadır. Midenin korunmasını sağlaya ilaç tedavisi ve endoskopik müdahale ile kontrol altında tutulur. Kontrol altına alınmadığı takdirde ise yukarıda sayılan tedavi amaçlı operasyonlardan birisi uygulanarak, rahatsızlığın giderilmesi sağlanır.
  • Dumping Sendromu : Bu operasyonu geçiren kişilerde, aşırı karbonhidrat tüketilmesiyle ortaya çıkmaktadır.  Böyle bir durumda, hastanın bağırsaklarına geçen sıvı miktarında önemli bir artış meydana gelir. Bu durum ise bağırsaklarda gerilme ve şişme yaşanarak, kan basıncının düşmesi, kusma, bulantı ve bayılma meydana gelir çünkü damardaki sıvı miktarı azalmaktadır. Böylesi bir istenmeyen durumun ortaya çıkmaması için, hastanın aşırış karbonhidrat içeren yiyecekleri aşırı miktarlarda tüketmemesi gerekmektedir.

Mini Gastrik Bypass Operasyonu Riskleri

Gastrik Bypass Operasyonu Kimlere Uygulanır?

Mide küçültme ameliyatı kişilerin fazla kilolarından kurtulmasıyla beraber fazla kilolarından meydana gelen sağlık sorunlarını da tedavi eder. Gastrik Bypass Operasyonu kimlere uygulanır sorusu günümüzde çokça yaygın.

Ameliyatın gerçekleştirileceği yaş aralığı 18 ile 65 yaş. Ama 18 yaşından küçük kişilerin obeziteyi destekleyen hastalık var ise  ebeveynlerin onayı ile işlem gerçekleştirilebilir. 65 yaşın üzerindeki kişilerin sağlık durumu bakılır, gerekli testler yapılıp değerlendirildikten sonra, hastanın kilosunun oluşturduğu sağlık problemler değerlendirilerek ameliyata için karar verilir.

Gastrik Bypass Operasyonu Kimlere Uygulanmaz?

  • Sigara bağımlısı olan kişilere,
  • Alkol bağımlısı olan kişilere,
  • Psikolojik rahatsızlıkları olanlar,
  • Ameliyata ve ameliyat sonrası değişikliklere hazır olmayanlara,
  • Ameliyat için gerekli sağlık koşullarına sahip olmamak,
  • Vücut kitle indeksi kriterlerin altında ise, gastrik bypass ameliyatı uygulanamaz.

Gastrik Bypass Operasyonu Kimlere Uygulanır?

Mini Gastrik Bypass Ameliyatı Sonrası Mide Kanseri Riski

Mini Gastrik Bypass operasyonları, tıp dünyasında yaklaşık 60 yıldan beri uygulanmaktadır. Uygulamanın çıkış amacı, ülser ve travmayı tedavi etmektir. Bu operasyonları geçiren kişiler ile geçirmeyen kişiler üzerinde yapılan araştırmalarda, mide kanseri riskini arttırıcı bir bulguya rastlanmamıştır.

Mide kanserini asıl arttıran faktör, mide de meydana gelen ülserdir. H. Pilori adı verilen bir virüs, kanserin ortaya çıkmasına neden olmaktadır ve ülser hastalığı sonrasında ortaya çıkmaktadır. Bu sebeple, bu operasyonu geçiren kişilerin düzenli olarak kontrol yaptırması, midesinden alınan parçalarda bu virüse rastlanıp rastlanılmaması oldukça önemlidir. Tespit edildiği takdirde, kanser riskine ulaşmadan erken tedavi imkanı sağlanmaktadır.

Kanser riskini asıl arttıran sorun ise geride bırakılan midede bulunmaktadır. Çünkü arkada kalan bu kısım kanser riskine açıktır ve kolay kolay üzerinde araştırma yapılamamaktadır. Endoskopi işlemi en son çare olarak görülmektedir.

İlgili Haber

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg