• 752.213
Anasayfa
Obezite Cerrahisi Mide Balonu Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Mide Balonu Operasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU

Vücudumuzda, boy ve kilo arasında belirli bir dengenin bulunması gerekmektedir. Bu değerlerin, normal kabul edilen standartların dışında bulunması durumuna tıp dilinde obezite denilmektedir.

Mide Balonu Takılmasından Sonraki İlk Süreç

Obezite, içeriği nedeniyle hastaların vücut ve yaşam kalitelerini kısıtlayan bir rahatsızlıktır ve hastaların sağlıklı durumlarına dönebilmeleri için tedavi uygulamaları şarttır. Özellikle, belirlenen standart değerin 40 ve üzeri olduğu durumlarda, hastalara morbid obezite tanısı konmaktadır. Morbid obezite oldukça ciddi bir rahatsızlıktır ve bu aşamaya gelen hastalar için cerrahi operasyon ile müdahale gerekmektedir.

Yüksek kiloya sahip hastalarda, kilonun kontrol altına alınmasıyla ameliyatların daha risksiz ve istenilen sonuçlara ulaşması sağlanmaktadır. Bu amaçla, hastaların kilolarında azalma sağlamak için ufak bir operasyon ile midelerine balon yerleştirilmektedir. Bu uygulama, hem kolay yapılabildiği, hem risksiz olduğu hem de defalarca tekrar edilebildiği için, gerek doktorlar, gerekse de hastalarca tercih edilmektedir.

Mide Balonu Operasyonu Sonrası

Mide Balonu Operasyonu Sonrası

Mide balonu operasyonlarında, hastalara genel anestezi uygulaması yapıldığından, beslenme alışkanlıklarının değiştirilmesi, operasyonun başarısı açısından oldukça önemli bir etkendir. Mide balonu operasyon sırasında endoskopi yöntemi uygulandığı için, balon midenize yerleştirilirken yemek borunuz zerinde bir takım aşınmalar ve tahripler meydana gelebilmektedir. Bu hasarların daha ileri bir boyuta ulaşmaması adına, hastaların özellikle erken dönemde daha yumuşak hareketler ile beslenmeleri ve aşırı baharatlı, yakıcı özelliği olan besinlerden mümkün olduğunca uzak durmaları gerekmektedir.

Bütün bunların dışında, balonun yerleştirilmesinden sonra mide kapasitesinin düştüğünü unutmamanız gerekmektedir. Bu sebepten, kilo almanıza neden olan beslenme alışkanlığının ve aşırılığının hasta tarafından kontrol altında tutulması oldukça önemlidir. Bu durum, sadece operasyonun başarıya ulaşması için değil, aynı zamanda genel yaşam standardınızın yükselmesi açısından da oldukça önemlidir. Yukarıda da bahsedildiği gibi, midenin balona alışması sürecinde, yumuşa gıdaların tüketilmesi ve aşırı yüklenme durumundan kaçınılması, hastaların sağlığı açısından önemli bir husustur.

Mide Balonu Operasyonu Sonrası Sonrası ilk Gün

Mide Balonu Operasyonu Sonrası Sonrası ilk Gün

  • Doktorunuzun yönlendirmeleri doğrultusunda sadece sıvı besinler ile beslenme ihtiyacı giderilmelidir.
  • Eğer yeterli doyuma ulaşılmıyorsa, meyvelerin püre haline getirilmiş durumları, yoğurt veya çorba (sıcak olmaması önemlidir) gibi ek gıdalar ile bu histen kurtulabilirsiniz.
  • Bahsedilen bu ek gıdaların, düzenli bir aralık ile alınması oldukça önemlidir. Örneğin yediğiniz meyve püresinden en az bir saat sonra yoğurt yiyebilirsiniz.
  • Alacağınız bu gıdalar tamamen püre haline getirilmediyse, sindirimde sorun oluşturacağı için, blender gibi mutfak araçları vasıtasıyla tamamen ezilmesi gerekir.
  • Midenizin balona daha iyi uyum sağlaması ve eski performansına kısa sürede dönebilmesi için, günde 6 öğün gıda alınması ve bu gıda aralıklarının sık olması faydalı olacaktır.

Mide Balonu Operasyonu Sonrası 2. ve 3. Günler

Mide Balonu Operasyonu Sonrası 2. ve 3. Günler

  • Gün içerisinde, en az 1,5 litre sıvı tüketmeniz ve miktarı 2 litreye kadar çıkartmanız gerekmektedir. Eğer yalnızca su alamıyorsanız, benzer etkiyi, meyvelerden yapılmış püreler veya gerçek meyve suları ile de yakalayabilirsiniz.
  • Tuzlu, asitli veya baharatlı her türlü katı ya da sıvı gıda midenize zarar verecektir. Bu zararlardan ve dayanılmaz mide ağrılarından uzak kalmak için, bahsedilen, bu tür içerikte ki her türlü gıdadan uzak durmak gerekmektedir
  • Tıpkı tuzlu ve asitli gıdalar gibi, yağlı yiyeceklerin sindirimi de erken dönemde midenizi oldukça zorlayacaktır. Bu sebepten, daha doğal ve sindirilmesi kolay gıda maddelerine yönelmelisiniz.
  • İlk günlerde püre olarak tükettiğiniz gıdaları, ufak parçalar halinde tüketmeye başlayabilirsiniz. Ancak dikkat etmeniz gereken nokta; bu gıdaların alımı sırasında bol çiğneme ve yavaş yutma işlemlerinin yapılması gerektiğidir.
  • Eğer, yediğiniz lokmaları yutarken halen güçlük çekiyorsanız, bu tür gıdalar için bir süre daha beklemeli ve 4. Gün sonunda almaya başlamalısınız.
  • Kahvenin asidik değeri yüksek olduğu için, bu dönemde yasaklı gıdalar arasında yer almaktadır. Kahve yerine midenize daha yardımcı besinlere yönelmeniz faydalı olacaktır.
  • Öğün aralarının süresi biraz daha uzatılmalıdır. Günde 4 – 6 olarak ayarlayabileceğiniz öğün sayısını, midenizi fazla yormayacak şekilde düzenlemeniz oldukça faydalı olacaktır.
  • Uzun raf ömrüne sahip cips, çerez, kraker gibi gıda ürünleri, içerdiği maddeler nedeniyle mideniz için sakıncalı ve uzak durulması gereken yiyecek grupları arasındadır.

Mide Balonu Operasyonu Sonrası 4. İle 10. Gün Arası

Mide Balonu Operasyonu Sonrası 4. İle 10. Gün Arası

  • Mide balonunun, vücudunuza alışma evresinde ki kritik süreç olan 3 günlük süreyi atlattığınız için, artık katı gıda alımına başlayabilirsiniz.
  • Katı gıdaların hiç birisini, püre haline getirmeden tüketebilirsiniz. Ancak bunu yaparken mümkün olduğunca küçük lokmalara ayırmalı ve yavaş bir şekilde gıda tüketimini yapmalısınız.
  • Tuzlu ve tatlı gıdaların alımında artık bir sorun bulunmazken, asitli ve baharatlı gıdaların hala mideniz için bir tehdit olduğunu unutmadan, bu gıdalardan uzak durmalısınız.
  • Süt, peynir, yumurta ve yoğurt gibi protein açısından zengin gıdaların tüketiminde herhangi bir risk söz konusu değildir. Gönül rahatlığı ile tüketebilirsiniz.
  • Beyaz etin ve kırmızı etin mide tarafında sindirimi zor olduğu için, oldukça iyi haşlanmış şekilde tüketilmeleri mideniz için faydalı olacaktır. Bu süreçte, sindirimin çoğunun ağızda olmasını sağlamanız gerekmektedir.
  • Haşlanmış sebzeler, mide tarafından kolayca öğütülebildikleri için, bu tür gıdaları tüketmenizde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
  • Katı besinlerin alımı sırasında, sıvı dengesinin de iyi tutturulması gerekmektedir. Eğer katı besin alımı sırasında sıvı takviyesinde bulunmazsanız, sindirim tam gerçekleştirilmeden, mide tarafından geri gönderilebilir. Böyle bir olayın meydana geldiği durumlarda, tekrar sıvı gıda dönemine dönmeniz ve midenizi katı gıdalara alıştıracak uygulamalarda bulunmanız faydalı olacaktır.
  • Enerji içeceği, kola, kahve, maden suyu gibi içeceklerin alımından uzak durmalısınız.
  • 10. Gün sonrasında, mideniz takılan balon ile tamamen uyum gösterecektir. Ancak kimi zaman aksi durumlar meydana gelebilir. Böyle bir durumda, 15. Gün sonuna kadar katı ve gıda besinlerin orantılı bir şekilde tüketilmesiyle midenin uyumu sağlanabilir ve 15. Günden sonra hiçbir sorun kalmaz.

Mide Balonu Operasyonu Sonrası 15. Gün ve Sonrası Dönem

Mide Balonu Operasyonu Sonrası 15. Gün ve Sonrası Dönem

  • Katı gıda alımının daha sıklaşacağı bu dönemde aldığınız katı gıdanın çiğnenmesine ve ağız içinde sindirimin yüksek oranda gerçekleşmesine azami dikkati göstermelisiniz.
  • Öğünlerinizin listesini düzenli bir şekilde tutun. Bu sayede, gıda alımında dengenin kurulmasına dikkat edebilir ve buna göre beslenebilirsiniz.
  • Kola, maden suyu, gazoz gibi asitli içeceklerin tüketilmesi halen tehlikelidir ve yasaktır.
  • Limonata gibi asitik miktarı yüksek olan içeceklerden uzak durulmalı, bunun yanında içerisinde limon bulunan yiyeceklerin mideye vereceği zarar göz önünde bulundurularak, tüketiminden uzak durulmalıdır.
  • Salata tüketiminde, az miktarda olmak kaydıyla zeytinyağı kullanılabilir. Ancak asitli ve balzemik soslardan uzak durulması gerekmektedir.
  • Protein yönünden zengin, süt, peynir ve yoğurt gibi gıdaların az yağlı olanlarını tüketmeniz çok daha faydalı olacaktır.
  • Her türlü mayonez, ketçap hardal barındıran sostan uzak durmak, ayrıca sirke gibi asitli sıvılardan kaçınmak gerekmektedir.
  • Yiyeceğiniz ekmeğin tahıl yönünden zengin olmasına dikkat edin. Bu yüzden beyaz undan yapılmış ekmeklerden uzak durun ve tam tahıl, çavdar gibi ekmek türlerine yönelin. Ekmeğin yumuşak kısmı olan içini tüketmeye özen gösterin. Eğer sert kısmını tüketecekseniz, iyice çiğneyerek yutmaya dikkat edin.
  • 15. Günden sonra mideniz, yediklerinizi halen kabul etmiyorsa midenin sıvı ile takviye edilmesi gerekmektedir.
  • Kusma sorununuzun devam ettiği dönemlerde, öğün sayınızın yarısından bir fazlasını sıvı gıdalar almak şeklinde düzenleyin (5 öğün yemek var ise 3’ü sıvı gıda ile olmalı)
  • Yatar pozisyonda yemekten kesinlikle kaçının, dik bir oturuş ile yemeklerinizi tüketin.
  • Uykudan en az 2 saat önce gıda alımını kesin. Mideniz uyku sırasında fonksiyonel olarak yavaşlayacağından, uykudan önce besinlerin tamamen sindirilmesi gerekmektedir.

Mide Balonu Operasyonu Olduktan 15 Gün Sonra

Mide Balonu Operasyonu Olduktan 15 Gün Sonra

15. gün ve takip eden aylık dönemin bitişi ile birlikte, doktorunuz tarafında kontrol edileceksiniz. Bu kontroller ve testler 6. Ayın dolmasına kadar önce haftalık, sonrasın da ise aylık periyodlar halinde uygulanır. Balonun çıkarılmasına kadar geçen süreçte, dikkatli davranmanız oldukça önemlidir. Eğer kilo verimi istenen düzeyde olmuyorsa, bazı hastalar için ek diyet programları devreye sokulabilir.

Özellikle tedavinin erken dönemlerinde, doktorunuzun verdiği tavsiyelere ve listelere uymak, yaşam kaliteniz açısından oldukça önemlidir. Bu süreç içerisinde, midenizin uyum sağlayabilmesi için zorlayıcı hareketlerden mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Sonrasında ise doktorunuzun kontrolünde yapacağınız sportif aktiviteler ile hem kilo verme sürecini hızlandırabilir, hem de yaşam kalitenizi belli bir seviyenin üstüne çekebilirsiniz. Ancak bunun için, bütün uygulamalarınızda doktorunuzun gözetiminden çıkmamanız, daha sağlıklı sonuçlar almanız açısından oldukça önemli bir durumdur.

Balon takılması operasyonlarında, hastaların yaşayabileceği ani enerji düşüşleri için takviye gıdalar almaları önerilmemektedir. Tedavinin amacına ulaşmamasına neden olabilecek enerji içeceği veya kuruyemiş gibi gıdalar yerine, protein açısından zengin gıdaların tüketilmesi tavsiye edilmektedir.

Mide Balonu Nasıl Çalışır?

Mide Balonu Kimlere Uygulanır? – Video

Mide Balonu Tedavisi Nasıl Yapılır? – Video

Obezite ve mide küçültme ameliyatları ile ilgili merak ettiklerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg