• 8.840
Anasayfa
Sağlık Corona Virüsü (Koronavirüs) Belirtileri Nelerdir?

Corona Virüsü (Koronavirüs) Belirtileri Nelerdir?

       0   ADMİN      ADMİN
Corona Virüsü (Koronavirüs) Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüs nedir, belirtiler nelerdir? Koronavirüsü semptomları nelerdir? Corona Virüsü (Koronavirüs) tedavisi nasıl yapılır? Bağışıklık sistemi koronavirüsle nasıl savaşıyor? Coronavirus (Koronavirüs) tanısı nasıl konulur? Covid-19 kronik yorgunluk sendromu ile bağlantısı var mıdır? Bu makalemizde kovid belirtileri ile ilgili her şeyi öğreneceksiniz.

Coronavirüsü (Covid-19) Belirtileri Nelerdir?

Corona Virüsü (Koronavirüs) Belirtileri Nelerdir?

Corona Virüsü (Koronavirüs) Belirtileri Nelerdir?

Yeni koronavirüs enfeksiyonu belirtileri nezle, grip ile karıştırılabilir. Belirtileri arasında ateş, öksürük, nefes darlığı ve solunum güçlüğü yaşanır. Daha ağır vakalarda enfeksiyon zatürreye, akut solunum yetmezliğine, böbrek yetmezliğine ve hatta ölüme sebebiyet verebiliyor.

Tüm virüs çeşitleri gibi zaman içinde sürekli mutasyona uğrayan koronavirüsler 2002 senesinden itibaren grip benzeri semptomlara benzer daha şiddetli sağlık nedenleri yaşanmaya başlamıştır.

Koronavirüsler zoonik virüslerdir yani hayvanlar ve insanlar arasında bulaşma riski taşırlar. Geçmişte MERS adı ile bilinen Orta Doğu Solunum Sendromu’nun develerden insanlara bulaştığı düşünülüyor. SARS adı ile bilinen Şiddetli Akut Solunum Sendromu ise misk kedilerinden insanlara bulaştığı bilinmektedir.

Koronavirüs enfeksiyonun bulaşmasını engellemek için standart önlemler arasında sürekli alkollü el dezenfektanları ya da sabun ve su ile sık sık el yıkanması ve temizliği yapmaktır. Öksürme ve hapşırma esnasında ağı, burnun mendil ya da dirsek içi ile kapatılmalıdır. Semptomları yaşayan kişilerle yakınlaşmaktan kaçının. Kullanılan mendili hemen çöpe atılma, tekrar aynı mendili kullanmamalısınız.

Koronavirüs geçiren kişilerde en sık karşılaşılan semptomlar; birkaç gün süren yüksek ateş, baş ağrısı ve kuru öksürük yaşanması bilinir. Ama bazı hasta kişilerde farklı belirtiler gözlemlenmektedir.

Koronavirüs Belirtileri Nelerdir?

Koronavirüsü semptomları gösteren hastalar ile ilgili sağlık kuruluşlarına gitmeden evvel, çevrede yaşayan kişilere bulaştırmamak için maske takmayı ihmal etmemeli ve bulaş riskini engellemelisiniz.

  • Baş ağrısı
  • Nefes darlığı
  • Ağır solunum yetmezliği
  • Balgamlı öksürük
  • Boğaz ağrısı
  • Kas ve eklem ağrıları
  • Mide bulantısı veya kusma
  • İştahsızlık
  • Burun akıntısı
  • Böbrek yetmezliği
Koronavirüs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Koronavirüs Tedavisi Nasıl Yapılır?

Corona Virüsü (Koronavirüs) Tedavisi Nasıl Yapılır?

Akut Solunum Yolu Hastalığı (SARS CoV-2) için bilinen tedavi yöntemi yok. Gerçekleştirilen tedaviler arasında; hastanın yaşadığı ateş, kuru öksürük, nefes darlığı semptomların hafifletilmesi sağlanır. Uygulanan zatürre tedavileri bu hastalık için etkili olup olmadığı açısından araştırmalar yapılmaktadır. Hastalık virüs ana unsurlu olduğu için antibiyotikler pek etkili olmamaktadır.

Koronavirüs (COVID-19) hastalığının ayırt etmesi için ardından hastalığın semptomlarını kontrol edebilmek için doktor kontrolünde ağrı kesiciler, ateş düşürücüler kullanılmalıdır.  Hasta kişinin yaşadığı ortamın nem dengesi sağlanmalı, sıcak içecekler tüketilmeli, ılık duş almalıdır. Bu tür uygulamalar, boğaz ağrısı ya da öksürüğün hafiflemesini destekleyici olacaktır.

  • Bol bol sıvı tüketmeli, dinlenmeli ve düzenli uyku sağlanmalıdır.
  • Hastalığın belirtilerinin azalması için önlem almalı, kurallara uymalısınız. Ama hastalığın belirtileri; normal bir soğuk algınlığı rahatsızlığının daha ağır belirtiler yaşanmaya başlanırsa mutlaka uzman bir doktora başvurmak gerekir.
  • Kendinizde yada çevrenizde bulunan kişilerde yeni koronavirüs hastalığı belirtileri olduğunu düşünüyorsanız, en kısa zamanda bir sağlık kurumuna gitmeniz gerekmektedir.

Bağışıklık Sistemi Koronavirüsle Nasıl Savaşıyor?

Vücudumuza yabancı bir madde girişi olduğu zaman bağışıklık sisteminde bulunan hücrelerimiz bu yabancı maddeleri hemen algılarlar. Algıladıkları zaman ona karşı hem hücresel düzeyde hem de antikor adı verilen proteinler düzeyinde vücudumuzda organizmalara karşı korumaya çalışırlar. Bu yabancı maddelerin üzerinde bulunan yabancı protein vücutta yer alan diğer proteinlerden farklı olduğu farklı savunma hücrelerinin üzerinde bulunan alıcı tarafından algılanır. Algılanan yabancı protein ile tam anahtar kilit, asıl bağlanarak onu etkisiz duruma getirir.

Antikor, proteinleri vücut tarafından üretir. Antikorlar yabancı proteinlere bağlanarak onları etkisiz hala getirir. Örnek verecek olursak, virüsler hücrelerimize girerken kullandıkları proteinler; vücudun antikorları tarafından etkisiz hala geldiği zaman virüs hücrelere tutunamaz, vücuda içeri giremez.

Aşı üretimi mantığı da bu biçimdedir. Aşı içerisinde yer alan madde, virüsün kendisi değil hücre içine girmeye çalışan proteinleridir. Vücudumuz önceden hücre içine girmeye çalışan bu proteinleri bloke ederek bağlayacak antikorları vücudumuzda oluşturmaya başlar. Vücut, etkinin kendisi olan virüsle karşılaşsa bile, virüsün hücre içine girerken kullandığı proteinleri, antikorlar açısından hızlıca etkisiz hala getirerek hasta olmamızı önler.

Coronavirus (Koronavirüs) Tanısı Nasıl Konulur?

Yeni koronavirüsün tanısı, laboratuvar ortamında test yapılması sonucunda bilinir. Koronavirüsün kesin tanımı moleküler testler ile bilinmektedir.

Koronavirüs hastalığı tanımı taşıyan bireylerin alınacak boğaz sürüntüsü, balgam örnekleri üzerinde virüsün genetik materyalinin tespit edilmesi sonucunda tanı ortaya konulmaktadır. Alınan örnekler ileyapılan tanı testleri, ülkemizde Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü Ulusal Viroloji Referans Laboratuvarında ve Sağlık Bakanlığı tarafından tanımlanan Halk Sağlığı Laboratuvarlarında sonuçlandırılmaktadır.

Covid-19 Kronik Yorgunluk Sendromu Bağlantısı

Covid-19 hastalığının uzun vadede bırakabileceği hasarlar tam olarak belirlenmemiş olsa da Kronik Yorgunluk Sendromunun, Covid-19’un olası uzun vadeli bir etkisi olarak devam ettiği düşünülüyor. Yapılan araştırmalara göre, tedavi sürecinin sonucunda testleri negatif olan birçok hasta, hala bazı belirtilerin ortadan kaybolmadığını ve sorunların devam ettiğini bildirmiştir.

Pandemi sürecinde şimdiye kadar hayat kurtarılmaya odaklanılsa da, şimdi koronavirüsün uzun vadeli etkilerini ortadan kaldırmak da önemli bir sorun ve endişe haline gelmiştir. Çünkü insanların yaşam kalitesinin tamamen yok olması söz konusu.

Uzmanlar uzun süre devam eden viral enfeksiyonların, hastalık geçtikten sonra da devam eden diğer sağlık problemleri için katalizör olabileceğini fark etmiştir. Kronik yorgunluk sendromu tipik olarak, hastanın tam bir iyileşme sağlayamadığı bir üst solunum yolu enfeksiyonunu takip ediyor. Ana belirti derin kas yorgunluğudur ancak zayıf hafıza, konsantrasyon eksikliği ve uyku bozukluğu da ortak özellikleridir.

Koronavirüs Vücudumuzu Nasıl Etkiliyor? – Video

Covid-19 nedir? Virüs vücudumuzu nasıl etkiliyor? Siz covid geçiriniz mi? Çevrenizde virüsü hafif yada ağır atlatan insanlar var mı? Dünyayı etkisi haline alan virüs sizin yaşamınızı nasıl etkiliyor? Bu süreçte hepimiz maddi manevi etkilendik. Yorumlarını bizimle paylaşın, etkileşimi artıralım; sorunlarımızı paylaşalım.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg