• 33.116
Anasayfa
Cinsellik Seks Sırasında Ayrışmayı Yönetmenin 2 Yolu

Seks Sırasında Ayrışmayı Yönetmenin 2 Yolu

       0   CANSU TANRIKULU      CANSU TANRIKULU
Seks Sırasında Ayrışmayı Yönetmenin 2 Yolu

Hiç seks sırasında midenizde kelebekler uçuştuğunu veya hiç hissetmediğiniz oldu mu?

  • Bazı cinsel problemler disosiyasyondan kaynaklanır.
  • Duyarsızlaşma kişinin vücudundan kopmuş hissetme veya derealizasyon gerçeklikten kopmuş hissetme şeklini alabilir.
  • Farkındalık ve meditasyon uygulamaları ve düzenli olarak bir partnerle görüşme, ayrışmayı azaltmaya yardımcı olabilir.

Pek çok insan, sahip oldukları cinsel sorunları çözmek için terapiye gelir. Bazen bu, cinsel ayrışma biçimini alır. Şunlar gibi şeyler söyleyebilirler:

  • Partnerimle seks yaparken aklımın başka yerlere gitmesini engelleyemiyorum.
  • Seks sırasında vücuduma bağlı hissetmiyorum.
  • Seks sırasında herhangi bir bedensel his hissedemiyorum.
  • Partnerimle duygusal bir bağ kurmakta zorlanıyorum.

Genellikle seks sırasında artan hisler yaşarız, ancak bazen bu zevk dibe vurur ve kendimizi beden dışı hislerin içinde buluruz. Ayrışma, zihinsel sağlığınızın yanı sıra cinsel yaşamınızı ve cinsel işleyişinizi de etkileyebilir. Bu nedenle, kavramı anlamak ve onu yönetmek için adımlar atmak, sizin ve eşiniz için faydalıdır.

Seks sırasında Ayrışma nedir?

Ayrışma genellikle bilinç, hafıza, kimlik ve/veya algıda bir bozulma olarak anlaşılır. Genellikle travmatik bir deneyim tarafından tetiklenir.
Dissosiyasyon bir süreklilik içinde mevcuttur: Hafif derecede dissosiyatif deneyimler arasında hayal kurma ve fantaziye yatkınlık bulunurken, klinik olarak yetersizlik yaratan durumlar, dissosiyatif kimlik bozukluğu ve dissosiyatif amnezi gibi şeyleri ifade eder.

Seks sırasında yaygın dissosiyasyon duyguları şunları içerir:

  • Duyarsızlaşma veya kişinin kendi vücudundan kopması
  • Derealizasyon veya bir kişi ile gerçeklik arasındaki kopukluk hissi

Yayınlanan bir araştırmaya göre, çocuklukta cinsel taciz öyküsü olan kadınlar, taciz öyküsü olmayan kadınlara göre daha fazla dissosiyatif semptomlar ve cinsel zorluklar yaşarlar.
Bununla birlikte, herhangi bir stres veya kaygı deneyimi, seks sırasında ayrışmayı tetikleyebilir. Araştırmanın yazarları şunları belirtiyor:

Dissosiyasyon, yalnızca travmadan kurtulanların bildirdiği bir deneyim değildir. Bir epidemiyolojik araştırma, çocuklukta cinsel istismar öyküsü olmayan kadınların yüzde 5,8’inin yüksek düzeyde günlük ayrışma bildirdiğini bildirdi. Ama çözülme özellikle travmatik bir olaya maruz kalan kişilerde yaygındır ve çocuklukta cinsel istismar öyküsü olan kadınların yaklaşık yüzde 30’u şiddetli günlük dissosiyatif semptomlar bildiriyor.

İşte kendinize ve eşinize bağlı hissetmek ve seks sırasında hissettiğiniz zevk duygusunu artırmak için seks sırasında dissosiyasyonla başa çıkma iki yolu.

1. Kendinizi topraklamak ve kendinizi sekse hazırlamak için dikkatli olun.

Farkındalık ve meditasyon, seks sırasındaki kaygınızı yönetmenize yardımcı olabilir. Ayrıca, zihninizin ne zaman dolaşmaya başladığını fark etmenizi sağlayabilirler.

Derin nefes alma ve topraklama egzersizleri, kendinizi seks sırasında ayrışırken bulduğunuzda yardımcı olabilir. Basit bir topraklama tekniği 100’den geriye doğru saymak veya herhangi bir anda çevrenizde görebileceğiniz beş şeyi adlandırmaktır.

Artan duyumlara odaklanmak için, sizi ve eşinizi havaya sokmak için duyularınızın gücünü görme, dokunma, duyma vb. eğlenceli bir ön sevişme oyunu olarak kullanın.

2. Partnerinizle konuşun.

İster gündelik seks olsun, ister ciddi bir ilişki içinde olduğunuz biriyle seks olsun, çözülme eğiliminizi onlara iletmek isteyebilirsiniz, belki de seksi ikiniz için de daha güvenli ve daha keyifli hale getirmek için temel kurallar koyarsınız. İhtiyaç duyulduğunda hangi noktada duracağınızı da belirlemek isteyebilirsiniz.

Güvene dayalı, uzun vadeli bir ilişki içindeyseniz ve partnerinizi iyi tanıyorsanız, partnerinizin ne zaman ayrışabileceğini fark edin ve hemen durun. Partnerinizin nasıl olduğunu ve nasıl hissettiğini kontrol etmek için zaman ayırın. Partnerinizin ayrıştığını hissederseniz geri çekilmeniz gerektiğini unutmayın. Bu konuda iletişim kurmanın başka bir yolu da eşinize seks sırasında nasıl hissettiğini sormak ve ayrışma yaşayıp yaşamadıklarını kontrol etmektir. Bunu, partnerinizi daha iyi anlamak ve gelecekteki ayrışma deneyimlerini en aza indirmesine yardımcı olmak için bir fırsat olarak kabul edin.

Çözüm

Siz veya eşiniz çocukken veya yetişkinken cinsel istismara maruz kaldıysanız, seks sırasında dissosiyasyon zihninizin sizi yeniden travma yaşamaktan koruma yolu olabilir. Bu gibi durumlarda, kalifiye bir ruh sağlığı uzmanından terapi almak en iyisidir.

Bir cevap yazın

Bizi Takip Et

Vücut kitle indeksi hesaplayıcı

cm
kg